Een wandeling langs het Colosseum en vervolgens met je zonnebril genieten van een warme zomerdag: jouw toekomst kan er zomaar op deze manier uit zien als je gaat verhuizen naar Rome. Deze hoofdstad van Italië heeft iedere inwoner veel te bieden, zowel in cultureel als gastronomisch opzicht. De afgelopen jaren nam het aantal inwoners in veel grote Italiaanse steden af, maar Rome was een uitzondering. Wat komt er allemaal kijken bij een verhuizing naar het bruisende Rome?
Het Romeinse Keizerrijk is één van de eerste dingen waar men op scholen over leert. Het grote rijk kent een enorme geschiedenis als hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk dat duizenden jaren geleden gold als het machtigste rijk in de westerse wereld. Al sinds 1871 is Rome de hoofdstad van het huidige Italië. Gevestigd binnen de stad is het Vaticaan, waar de paus zijn functie als hoofd van de Rooms-Katholieke kerk bekleedt. Rome is dan ook het absolute centrum van de Rooms-Katholieke Kerk.
Er is genoeg te doen in Rome. Uiteraard is het Colosseum één van de aanspreekpunten van de stad. Dit amfitheater werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd. Vanwege zijn enorme geschiedkundige waarde is het monument opgenomen in de lijst met de Zeven Nieuwe Wereldwonderen. Hoewel het Colosseum uniek is, zijn er nog meer geweldige bezienswaardigheden in de stad. De Trevifontein in het Romeinse centrum en de Sint-Pietersbasiliek.
Wanneer je gaat verhuizen naar Rome heb je tijd en geduld nodig. Omdat Italië net als Nederland in de Eurozone zit, hoef je geen valuta om te wisselen. Om permanent te wonen in Rome, heb je een codice fiscale nodig. Dit papiertje heb je nodig bij het regelen van je zorgverzekering en het openen van een Italiaanse bankrekening. Bij de ambassade in Rome kun je een werkvergunning (permesso di soggiorno) aanvragen. Voor mensen woonachtig in de Europese Unie – en dat ben je als Nederlander – is dit vrij gemakkelijk. Het moet echter wel binnen acht dagen na je aankomst in het land.
Met het onderstaande formulier ontvang je snel en vrijblijvend tot vijf verhuisoffertes. Zo kun je verhuisbedrijven vergelijken en weet je precies wat de verhuizing gaat kosten.
💬 Sirelo’s TIP: Door het vergelijken van verhuisoffertes bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing naar Rome. Daarnaast helpt het je om een weloverwogen keuze te maken, want het gaat immers wel om je inboedel!
Het leven in Rome is heel anders dan het doorgaans in Nederland is. Eén ding hebben beide locaties gemeen: het is er altijd druk. Rome is toeristisch. Zeker in de zomer trekt de hoofdstad van Italië veel toeristen. Wanneer je gaat verhuizen naar Rome moet je rekening met de drukte houden; in de stad wonen zo’n 2.6 miljoen mensen!
Het weer in Italië is doorgaans stukken beter dan het weer in Nederland. Dat is dan ook de reden dat het Zuid-Europese land in trek is bij Nederlanders en ook Belgen. In Rome is de gemiddelde temperatuur over het gehele jaar 20.3 graden! In juli en augustus, de warmste maanden van het jaar, ligt de gemiddelde temperatuur slechts een fractie onder de 30 graden. Pak je zonnebril dus maar in als je gaat wonen in Rome!
Zeker het vermelden waard is het Romeinse uitgaansleven. Waar je in Nederland vaak een simpele kroeg in kunt duiken, is Italië meer een land van koffiebars. Wist je dat je staand doorgaans aan de bar minder geld voor een drankje betaalt dan op een zitplaats of op een terras? Rome is daarnaast rijk aan discotheken. Wijken als Campo de ‘Fiori en Trastevere zijn zeer populair vanwege hun drukke uitgaansleven. In Campo de ‘Fiori is bovendien een mooie versmarkt te vinden.
Dat brengt ons bij het Italiaanse eten. Rome is de hoofdstad van Italië en dus kom je veel van de betere chefs tegen in deze stad. Traditionele antipasti, pizza’s en pasta’s geven je het absolute gevoel dat je krijgt als je verhuist naar Italië.
Niet alleen is Rome de hoofdstad van Italië, het is ook nog eens het absolute centrum van het Italiaanse verkeer. Vliegverkeer komt binnen op luchthaven Rome Fiumcino, terwijl autosnelwegen als de A1, A24, A12 en A29 aansluiting hebben op Rome. De stad fungeert dan ook als één van de belangrijkste steden van de Italiaanse arbeidsmarkt.
Ervaringen van mensen die voor hun werk zijn verhuis naar Rome, leren dat je in Rome echt aan de onderkant van de spreekwoordelijke ladder begint. De stad staat er om bekend dat je er werkt om te leven. Van alle inwoners in Rome zijn ongeveer tweeduizend inwoners Nederlands. Omdat de stad enorm is en het stadscentrum bijna niet te betalen is, wonen veel werkenden aan de buitenkant van de (binnen)stad.
De wijk Garbatella is een mooie wijk om in te wonen. De wijk kleurt mooi groen, terwijl je zeer dichtbij het centrum zit. Veel werkende inwoners van Rome kiezen voor een verblijf in deze wijk, die oorspronkelijk is gebouwd als sociale woonwijk. Door de eigen, rustige sfeer met een park en unieke fontein (Fontana di Carlotta) bewijst Garbatella dat het niet alleen historie maar ook een modern karakter heeft.
Het werkleven in Rome gaat gepaard met autoriteit. Op Italiaanse scholen moet het uitstralen van autoriteit voorkomen dat een docent als zwak wordt ervaren. Daar staat tegenover dat Nederlanders en Italianen heel erg op elkaar lijken als het gaat om switchen tussen u (lei) naar jij (tu). Wees wel op je hoede: als je werkgever iets van je verlangt, dan doe je dat!
Momenteel trekt de Italiaanse economie weer aan en dat betekent dat de kans op een baan weer toeneemt. Geluk moet je nog wel hebben: zelfs hoogopgeleiden moeten vaak nog onderaan de carrièreladder beginnen, zelfs wanneer ze enkele maanden of jaren ervaring in hun vakgebied hebben opgedaan. Een gratis stage is soms ook populair: dit draagt bij aan je CV. Als pas afgestudeerde begin je met een bruto startsalaris van ongeveer duizend euro per maand.
Zodra je zeker bent dat je gaat verhuizen naar Rome, weet je één ding zeker: je komt te wonen in een adembenemende stad. In cultureel, historisch en gastronomisch opzicht is de Italiaanse hoofdstad een absolute smaakmaker. Je begint onderaan de ladder, maar je krijgt er een geweldige stad voor terug.