Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Zuid-Afrika

De gezondheidszorg in Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door gigantisch grote verschillen. Zo bestaat er de meest basis gezondheidszorg, maar daarnaast wordt er ook de meest gespecialiseerde high tech vorm van gezondheidszorg aan geboden. Ben je van plan om te verhuizen naar Zuid-Afrika? Wees er dan van bewust dat de gezondheidszorg in Zuid-Afrika niet hetzelfde is als in Nederland. Zorg daarom dat je alles goed op orde hebt wat betreft het kiezen van een arts en een goede verzekering. Deze pagina helpt je een handje en verstrekt je informatie over verzekeringen, dekking van verzekeringen, de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg en medicijnen in Zuid-Afrika.

Gezondheidszorg in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land wat grote problemen kent als het gaat om de nationale gezondheidszorg. Er zijn allerlei factoren die zorgen voor ziektes en een slechtere gezondheid. Bij een verhuizing naar Zuid-Afrika krijg je hier helaas ook mee te maken. Denk aan de hitte, de vele bacteriën  die je bijvoorbeeld binnen krijgt door het drinken van water, gevaarlijke dieren en noem maar op.

Publieke gezondheidszorg in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse overheid neemt een passieve rol in de gezondheidszorg van Zuid-Afrika in. De publieke zorgsector kan slechts voor 80 procent aan diensten leveren. Gebruik maken van de publieke gezondheidszorg in Zuid-Afrika valt niet perse aan te raden voor expats. Als Nederlander ben je hygiënische ziekenhuizen gewend met veel luxe en goede apparatuur. Wanneer je in een publiek ziekenhuis in Zuid-Afrika terecht zult komen, zal je deze gemakken niet hebben. Daarnaast laat de kwaliteit van de gezondheidszorg hier ook te wensen over. Wel is de overheid van plan om de publieke gezondheidszorg te gaan herstructureren. Zo heeft de overheid het National Health Insurance Scheme opgezet, zodat alle Zuid-Afrikanen deel kunnen nemen aan de publieke zorg.

Particuliere gezondheidszorg in Zuid-Afrika

De private sector wordt georganiseerd door commerciële partijen. Mensen met een gemiddeld tot hoog inkomen kunnen zich de publieke gezondheidszorg veroorloven. Voor mensen met een laag inkomen is deze zorg te prijzig en zij moeten daarom genoegen nemen met de publieke zorg. De particuliere sector trekt de meest hooggeschoolde artsen aan.

Verzekeringen in Zuid-Afrika

Bij het aanvragen van je visum moet je verplicht kunnen aantonen dat je een verzekering hebt afgesloten bij een zorgverzekeraar in Zuid-Afrika. Het is belangrijk om te kijken wat de dekkingsvoorwaarden en procedures zijn.

De belangrijkste private zorgverzekeraars in Zuid-Afrika zijn AXA PPP Healthcare, BUPA International, Now Health International, Integra Global en Exeter Friendly International. Deze zorgverzekeraars bieden speciale verzekeringen voor expats. De meeste zorgverzekeringen bieden verschillende soorten dekking: basis, standaard, uitgebreid en ‘prestige’. Elke soort dekking heeft een verschillend limiet van de totale jaarlijkse medische kosten. Het begint rond de €206.500. Er zijn meerdere factoren van invloed op de kosten van de internationale ziektekostenverzekeringen, zoals leeftijd.

Een arts bezoeken in Zuid-Afrika

In de grote steden in Zuid-Afrika is het niet moeilijk om een goede arts te vinden. In steden als Johannesburg, Kaapstad en Bloemfontein zijn vele artsenpraktijken en ziekenhuizen te vinden. Met name ook veel private ziekenhuizen en klinieken, waar de kwaliteit hetzelfde is als in Europa. De privéklinieken bezitten de nieuwste apparatuur en hier werken veel professionals.

Gezondheidszorg in Zuid-Afrika

Privéklinieken

Wanneer je privé verzekerd bent, kun je zelf je arts kiezen in Zuid-Afrika. De ambassade kan je verder helpen om een arts te zoeken die Engels of Zuid-Afrikaans spreekt. Vaak zit zo’n arts in een medisch centrum zoals Netcare of Medi-Clinic, waar meerdere artsen samenwerken. De behandeling is over het algemeen erg goed. Een ander voordeel is dat je niet lang hoeft te wachten voor een doktersafspraak. Vaak kun je dezelfde dag terecht voor een afspraak met je huisarts. De bezoektijden voor de huisarts zijn tussen 11:00 en 20:00. Ook voor medische ingrepen en operaties geldt dat je niet lang hoeft te wachten alvorens je behandeld wordt.

De kosten voor een gemiddeld consult bij de huisarts kosten omgerekend €23.53. Dit is veel lager dan dat je in Nederland voor een consult zou moeten betalen. Andere kosten zijn:

  • Bezoek aan de kinderarts: €98
  • Bezoek aan de oogarts: €17
  • Fysiotherapie sessie: €90

Medicijnen in Zuid-Afrika

Voor sommige medicijnen als aspirines en neusspray heb je geen doktersrecept nodig. Deze kun je gewoon bij de apotheek of supermarkt halen. Maar voor de rest van de medicijnen heb je altijd een doktersrecept nodig. Betrouwbare apotheken in Zuid-Afrika zijn Durbell, Dischem of Clicks. Bij een apotheek kun je ook advies krijgen voor medicijnen en daardoor heb je niet perse een huisarts nodig die je medicijnen voorschrijft.

Wil je verhuizen naar Zuid-Afrika? Navigeer dan door ons menu en vraag gratis verhuisoffertes aan.