Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Zuid-Afrika

Kosten, checklist en levensonderhoud

Featured image

Wanneer je gaat verhuizen naar Zuid-Afrika wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn. Bij een emigratie naar een nieuw land komt van alles kijken – van je inboedel verhuizen tot een visum aanvragen en settelen in je nieuwe thuisland. In deze ultieme gids leer je alles over verhuizen van Nederland naar Zuid-Afrika, inclusief hoeveel de verhuizing gaat kosten en een handige verhuischecklist.

Verhuiskosten van Nederland naar Zuid-Afrika

Een verhuizing naar Zuid-Afrika kost gemiddeld tussen de € 4200 en € 8300, door de lange afstand.

De exacte kosten worden onder andere bepaald aan de hand van het volume van de inboedel en de afstand van A naar B. Hoe meer inboedel je verhuist, hoe hoger de kosten van het container transport naar Zuid-Afrika. Hieronder vind je een schattig van de kosten gebaseerd op de inboedelgrootte.

Grootte inboedelGemiddelde kosten
1 kamer appartement€3.900 – €4.400
3 kamer appartement€4.700 – €6.200
5 kamer appartement€6.400 – €8.500

Wat jouw verhuizing naar Zuid-Afrika kosten?

De kosten van het container transport naar Zuid-Afrika zijn gebaseerd op het aantal volume in kubieke meters dat wordt verhuisd. Voor een betere schatting voor jouw persoonlijke verhuizing naar Zuid-Afrika gebruik je deze verhuis volume calculator.

Om goedkoper uit te zijn kun je ook een container naar Zuid-Afrika delen met andere verhuizers, waardoor je de kosten deelt. Dit kun je aangeven tijdens het aanvragen van de offerte.

Wil je de exact weten hoeveel het gaat kosten om een container naar Zuid-Afrika met jouw spullen te vervoeren? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via het onderstaande formulier. Je ontvangt dan meerdere offertes die je met elkaar kunt vergelijken.

Ontdek wat jouw verhuizing gaat kosten!
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Hoelang duurt het containertransport naar Zuid-Afrika?

Verhuisbedrijven kiezen voor de verhuizing van Nederland naar Zuid-Afrika bijna altijd voor zeetransport. Hierbij word je inboedel in een container geladen en via een vrachtschip vervoerd. Transport over zee kan tussen de 18 dagen tot 30 dagen in beslag nemen.

Lees meer over container verhuizingen naar het buitenland.

Vind de kosten, verhuisbedrijven die je kunnen helpen en info over de formaten zeecontainers.

5 manieren om te besparen op verhuiskosten naar Zuid-Afrika

 1. Selecteer de verhuisspullen: de prijs van het container transport naar Zuid-Afrika is namelijk gebaseerd op de hoeveelheid m³ die je mee neemt.
 2. Houd rekening met invoerrechten: kijk uit met alcohol en parfum, die mag je tot een bepaalde hoeveelheid invoeren. Ga je daaroverheen, dan wordt de invoerprijs erg hoog.
 3. Wissel van tevoren valuta: dit is goedkoper dan om pas in Zuid-Afrika Euro’s te wisselen. Speciale wisselservices hanteren een goedkopere koers dan de bank en het loont zich om daar onderzoek naar te doen.
 4. Vergelijk verhuisbedrijven: door offertes voor de verhuizing naar Zuid-Afrika te vergelijken kies je de beste prijs voor het aantal containers dat jij nodig hebt.

Pak zelf je inboedel in: hoewel verhuisbedrijven dit graag voor je doen, bespaar je kosten door je spullen zelf in te pakken en meubels te demonteren.

Internationale verhuisbedrijven van Nederland naar Zuid-Afrika

Hieronder zetten we de beste internationale verhuisbedrijven van Nederland naar Zuid-Afrika op een rijtje – geselecteerd op de onafhankelijke reviews van mensen die al naar Zuid-Afrika zijn geëmigreerd. We keken naar de ervaring van ieder verhuisbedrijf met de route. Omdat de verhuizing over zee is, moeten de verhuisspullen goed verzekerd verpakt en verscheept worden.

1. Verhuisbedrijf Draagkracht

2. Windmill Forwarding

3. Atlas International Movers

Om het beste verhuisbedrijf naar Zuid-Afrika te kiezen kun je het best offertes van meerdere verhuisbedrijven aanvragen. Bij het vergelijken van offertes bekijk je:

 • Hoe is de prijs ten opzichte van andere internationale verhuisbedrijven?
 • Wat zijn de reviews van andere verhuizers naar Zuid-Afrika of verre landen?
 • Wat staat er precies in de offerte?
 • Wat is je gevoel bij het bedrijf? Dit is minstens zo belangrijk als de bovenstaande punten

Emigreren naar Zuid-Afrika

Het aantal mensen dat jaarlijks naar Zuid-Afrika gaat emigreren neemt jaarlijks toe. Al meer dan 50.000 Nederlanders verhuisden naar Zuid-Afrika! En gek is het niet: het warme klimaat, de adembenemende natuur en de relaxte mentaliteit van de bevolking zijn enkele van de vele kwaliteiten van de republiek. Hieronder leer je wat de stappen en regels zijn bij het emigreren naar Zuid-Afrika.

Visum aanvraag Zuid-Afrika

Voor een korte vakantie heb je geen visum nodig voor Zuid-Afrika. Blijf je echter langer dan 90 dagen, dan is het belangrijk om een visum voor Zuid-Afrika aan te vragen. Er zijn verschillende soorten visums mogelijk, van studie tot pensioen en werkvergunningen. Op de officiële website van de Department of Home Affairs vind je alle soorten visums voor Zuid-Afrika op een rijtje.

De meest voorkomende permanente visums zijn de “Critical Skills Permanent Residence Permit” werkvergunning en de “Retirement Permanent Residence Permit” voor pensionado’s.

 • Critical Skills Permanent Residence Permit: Werkvergunning voor een “critical skills” beroep. Dit is vooral voor ICT’ers, engineers en mensen met een technisch beroep.
 • Retirement Permanent Residence Permit: Voor pensionado’s met een gegarandeerd maandinkomen van R37,000 (ongeveer € 1830) dat voorkomt uit huur en pensioen (geen loondienst).

Doe je voor het eerst een visum aanvraag voor Zuid-Afrika? Doe dit dan bij de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Den Haag, het is niet mogelijk om dit in het land te doen wanneer je aankomt. Je kunt dus niet naar Zuid-Afrika verhuizen op een toeristenvisum en daarna in het land een werk-of verblijfsvergunning aanvragen.

Immigratiewet in Zuid-Afrika

De immigratiewet in Zuid-Afrika is in juni 2014 flink aangescherpt en dit maakt het een complexe onderneming voor buitenlanders die willen emigreren naar Zuid-Afrika. Gelukkig heeft de hoofdstad Kaapstad het immigratiebureau Intergate. Hier werken tal van consultants die je kunnen helpen om alles rondom je verblijfsvergunning en visum voor Zuid-Afrika te regelen. Er is ook Nederlands personeel aanwezig, wat het gehele proces stukken makkelijker maakt.

Douane: Eten, medicijnen, geld en meer invoeren

Wanneer je aankomt in Zuid-Afrika krijg je gelijk te maken met de douane. Dit is niet iets om bang voor te zijn, zolang je een geldig paspoort maar bij de hand hebt en uiteraard geen illegale middelen mee hebt vervoerd. Let op dat nagemaakte items of antiek problemen kunnen opleveren.

 • Geld meenemen naar Zuid-Afrika: Dat mag, tot $ 10.000 of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s (ong. € 9000)
 • Eten meenemen naar Zuid-Afrika: Vlees- en zuivelproducten invoeren is niet toegestaan. Gelukkig kun je Gouda kaas in de Afrikaanse supermarkt vinden
 • Medicijnen meenemen naar Zuid-Afrika: Maximaal 3 maanden voor persoonlijk gebruik. Voor grotere aantallen heb je een officiële verklaring van de huisarts nodig

Sommige producten mogen beperkt worden ingevoerd zonder extra invoerrechten te betalen (zie hieronder). Wanneer je deze hoeveelheden overschrijdt, moet je 20% invoerrechten betalen over de totale goederenwaarde. Is de waarde boven de 10.000 rand (€ 488), dan betaal je een invoertarief van maar liefst 30%, exclusief BTW.

ProductHoeveelheid
SouveniersTot een waarde van 1250 rand (€ 61)
Sigaretten400 stuks
Sigaren50 stuks
Tabak250 gram
Wijn2 liter
Overige alcohol1 liter
Parfum50 milligram
Eau de toilette250 milligram

Internationale zorgverzekering kiezen

Wanneer je verhuist naar Zuid-Afrika, is het raadzaam om tijdig een internationale zorgverzekering af te sluiten. Je Nederlandse zorgverzekering is niet geldig in het land, zorg er dus voor dat je tijdig een nieuwe zorgverzekering voor Zuid-Afrika aanvraagt en de overstap plant.

Wat meenemen naar Zuid-Afrika? Checklist

Wanneer je gaat emigreren naar Zuid-Afrika is het lastig om een goed overzicht te hebben van alles wat je moet meenemen. Met deze Zuid-Afrika checklist hebben we alles op een rijtje gezet.

 • Inboedel inpakken en laten verhuizen
 • Geldig paspoort
 • Rijbewijs
 • Kopieën belangrijke, rechtsgeldige documenten (check wat nodig is voor je visum)
 • Gewisseld geld van Euro naar Rand (maximaal € 9000)
 • Voldoende spullen om de eerste dagen door te komen (tot je inboedel aankomt)

Voor een gedetailleerd stappenplan met alles wat je voor het emigreren naar Zuid-Afrika moet regelen bekijk je deze checklist verhuizen naar het buitenland.

Auto verschepen naar Zuid-Afrika

Wanneer je je auto wilt invoeren in Zuid-Afrika, moet deze aan een aantal dingen voldoen:

 • Je moet een vergunning hebben voor het invoeren van je auto. Deze vraag je aan op de website van de regering
 • Je moet officieel als immigrant zijn ingeschreven
 • De auto mag niet nieuw zijn

Deze regels beschermen de lokale autobedrijven. De kosten voor het verschepen van je auto naar Zuid-Afrika zijn afhankelijk van je auto en eventuele andere verhuiskosten. Lees meer hierover op de pagina auto verschepen.

In Zuid-Afrika is een Nederlands rijbewijs in principe geldig, hoewel je natuurlijk altijd voor de zekerheid een internationaal rijbewijs kunt aanschaffen. Sommige autoverhuurbedrijven vragen hier toch naar. De kosten van een internationaal rijbewijs voor Zuid-Afrika zijn € 25. Meer informatie lees je in dit ANWB-artikel over de reisdocumenten en rijbewijs in Zuid-Afrika.

Huisdier meenemen naar Zuid-Afrika

Wanneer je dieren wilt verplaatsen naar Zuid-Afrika, moet je een veterinaire invoervergunning meenemen. Deze moet afgegeven worden door de Directie van de Dierengezondheid.

Neem je bijvoorbeeld je hond mee naar Zuid-Afrika, dan moet de vergunning worden verkregen voor dat je met de hond het land inkomt. De kosten hiervoor en meer informatie vind je op de website van de Zuid-Afrikaanse regering

Wonen in Zuid-Afrika

Laten we het nu hebben over hoe het is om te wonen in Zuid-Afrika. Hieronder leer je over de dagelijkse kosten, een huis kopen in Zuid-Afrika, de cultuur en apartheid.

Kosten levensonderhoud in Zuid-Afrika

De kosten levensonderhoud in Zuid-Afrika zijn stukken lager dan in Nederland. De woonkosten in Zuid-Afrika zijn erg goedkoop, waardoor het veel Europeanen aantrekt. Hieronder hebben we de gemiddelde prijzen van veelvoorkomende kosten verzameld, om je ze een overzicht te geven van hoeveel bijvoorbeeld eten en drinken in Zuid-Afrika kost. Voor dit overzicht hebben we Kaapstad als uitgangspunt genomen.

ItemGemiddelde prijs
Maaltijd (goedkoop restaurant)€ 7,57
Lokaal biertje (0,5 liter)€ 2,05
Cappuccino€ 1,81
Rijst (1 kg)€ 1,38
Water (1,5 liter)€ 0,82
Sigaretten (Marlboro, 20 stuks)€ 2,44
Openbaar vervoer (maandabonnement)€ 33
Benzine (1 liter)€ 1,13

De Zuid-Afrikaanse Rand

De Rand is de munteenheid in Zuid-Afrika en wordt aangeduid met een R. Voordat je gaat emigreren naar Zuid-Afrika is het raadzaam om je geld al om te wisselen en zo kosten te besparen.

Huis kopen in Zuid-Afrika

Als Nederlander kun je een huis kopen in Zuid-Afrika zonder dat je met restricties te maken krijgt. Het kopen van een stuk grond is goedkoper dan in Nederland, wat het bouwen van een huis aantrekkelijk maakt. Ook kun je de woning onderverhuren wanneer je zelf niet in Zuid-Afrika woont.

Waar moet je op letten bij een huis kopen in Zuid-Afrika? De gang van zaken is vergelijkbaar met Nederland. Je werkt met een makelaar en voert een bouwkundig rapport uit voor je met de koopsom akkoord gaat. De makelaar maakt de koopovereenkomst op die je schriftelijk ondertekend en daarna is het gebruikelijk om binnen 7 dagen 10% van de koopsom als aanbetaling te voltooien.

Ook de huurprijzen van bestaande woningen zijn lager. De gemiddelde maandelijkse huurprijs van een 1-kamer appartement in het stadscentrum van Kaapstad kost je ongeveer € 590. In Johannesburg is dit stukken goedkoper, daar betaal je ongeveer € 360 per maand. Buiten het centrum vind je in deze stad iets voor € 300 per maand. Dat is veel goedkoper dan in Nederland, maar dat moet ook wel. Het gemiddeld inkomen in Zuid-Afrika ligt namelijk rond de € 1350 netto in Johannesburg en € 1431 netto in Kaapstad.

Net als in Nederland vind je IKEA meubels, die via Nevada Furniture worden verkocht.

Veiligheid en criminaliteit

Het is heel verstandig om grote steden zoals Kaapstad of Johannesburg voorzichtig te betreden. Hoewel criminaliteit overal voorkomt, zijn er in Zuid-Afrikaanse steden wijken waar het (voornamelijk ’s avonds) niet altijd even veilig is voor toeristen en buitenlanders. Doe van tevoren research wanneer je een nieuwe wijk bezoekt of vraag een lokale bewoner om advies. Zorg er ook voor dat je autodeur altijd op slot is wanneer je door de stad rijdt en laat geen dure spullen onbeheerd achter.

Handige weetjes over Zuid-Afrika

Wanneer je in Zuid-Afrika gaat wonen, is het handig om wat te weten over het land dat je straks full-time gaat ontdekken. Hieronder enkele handige tips:

 • Talen: Afrikaans en Engels zijn de belangrijkste voertalen, maar er zijn nog minimaal zeven andere talen
 • Gastvrijheid: de Zuid-Afrikaanse bevolking is relaxed en zeer gastvrij. Geplande afspraken gebeuren echter niet altijd op dat exacte moment
 • Kraanwater: het kraanwater kun je gewoon drinken
 • Barbecue: de geliefde Braai (barbecue) is onmisbaar. Bij de sociale Bring en Braai neem je zelf vlees mee om met elkaar te eten
 • Lokale gerechten: Typische gerechten uit de Zuid-Afrikaanse keuken zijn bobotie (ovenschotel met gehakt), biltong (gedroogd vlees) en boerewors (worst met kruiden)
 • BYOB: in sommige restaurants mag je je eigen alcohol meenemen
 • Klimaat: Zuid-Afrikaanse winters zijn zeer warm en droog. Smeer je goed in en let op dat een onschuldig kampvuur of brandende sigaret voor grote problemen kan zorgen
 • Veiligheid: neem het zekere voor het onzekere en doe de auto altijd van binnenuit op slot wanneer je rijdt
 • Intenting: zorg dat je tijdig bent ingeënt voor je emigratie naar Zuid-Afrika

Apartheid in Zuid-Afrika

Na de afschaffing van de apartheid in 1989 is er veel veranderd, maar de apartheid blijft helaas nog steeds voortbestaan. Er is een groot verschil tussen arm en rijk. In Zuid-Afrika vind je zogenaamde “Gated Communities” – blanke woonwijken met hekwerken eromheen die je moeten beschermen tegen criminaliteit. Houd er rekening mee dat de apartheid in Zuid-Afrika nog een gevoelig gespreksonderwerp is en vermijd het liever.

Ervaringen van Nederlanders in Zuid-Afrika

Benieuwd hoe andere Nederlanders het wonen in Zuid-Afrika ervaren? In deze blog over het leven in Zuid-Afrika lees je de ervaringen van Nederlandse die al naar Zuid-Afrika emigreerden.

Veelgestelde vragen

Kan ik als Nederlander werken in Zuid-Afrika?

Hoe duur zijn huizen in Zuid-Afrika?

Heb je visum nodig voor Zuid-Afrika?

Hoelang duurt een visum aanvragen voor Zuid-Afrika?