Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Zuid-Afrika

Featured image

Ga je verhuizen naar Zuid-Afrika? Dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn. Je bent hiervoor aan het juiste adres: op deze pagina vind je onder andere handige tips, informatie over het leven in Zuid-Afrika, de kosten van de verhuizing en de mogelijkheid om gratis verhuisbedrijven te vergelijken. Lees snel verder!

Wat kost een verhuizing naar Zuid-Afrika?

Een verhuizing naar Zuid-Afrika kost gemiddeld tussen de €4.200 en €8.300 euro. Zuid-Afrika ligt niet om de hoek en er komt bij deze verhuizing veel kijken. De exacte kosten worden (onder andere) bepaald aan de hand van het volume van de inboedel en de afstand van A naar B.

Hoe meer je dus verhuist, hoe meer je verhuizing zal kosten. Ben je op zoek naar een prijsindicatie? Dan kan deze tabel je helpen.

Grootte inboedelGemiddelde kosten
1 kamer appartement€3.900 – €4.400
3 kamer appartement€4.700 – €6.200
5 kamer appartement€6.400 – €8.500

Bovenstaande kosten zijn slechts een schatting. Verhuisbedrijven baseren de offerte grotendeels op het volume in kubieke meters. Wil je jouw verhuisvolume berekenen? Dit doe je snel en makkelijk met onze verhuis volume calculator. Wanneer je dan offertes aanvraagt, kunnen verhuisbedrijven binnen no time jouw offerte klaar hebben!

Benieuwd wat jouw verhuizing gaat kosten?

De tabel geeft een indicatie, maar als geen ander snappen we dat je ook graag de exacte kosten van jouw verhuizing wil weten. Hier kom je achter door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen via het onderstaande formulier.

Ontdek wat jouw verhuizing gaat kosten!
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

💬 Sirelo’s TIP: Door offertes te vergelijken, bespaar je al snel honderden euro’s op de kosten van je verhuizing. Daarnaast helpt het ook om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Internationale verhuisbedrijven

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisoffertes kunt vergelijken voor je verhuizing naar Zuid-Afrika, kun je hier ook bij individuele verhuisbedrijven een offerte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Verhuisbedrijf Draagkracht

2. Windmill Forwarding

3. Atlas International Movers

Op basis van onafhankelijke reviews krijgen deze verhuisbedrijven allemaal een topscore. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Zuid-Afrika. Je bent bij deze verhuizers dus aan het juiste adres. Meer verhuisbedrijven bekijken? Klik hier.

Hoe lang duurt het verschepen van je inboedel naar Zuid-Afrika?

Omdat de verhuizing over zee is, moet je inboedel een lange weg afleggen. Verhuisbedrijven kiezen bijna altijd voor zeetransport. Je inboedel gaat in een container en wordt geplaatst op een vrachtschip. Houd er rekening mee dat ’t transport over zee 18 dagen tot 30 dagen kan duren. Meer weten over container verhuizingen? Je leest het hier.

Emigreren naar Zuid-Afrika

Veel mensen verhuizen naar Zuid-Afrika en dit aantal blijft jaarlijks toenemen. De voornaamste redenen zijn het klimaat, de mentaliteit van de bevolking en de prachtige landschappen. Daarnaast zijn de kosten van een woning relatief laag en zijn er veel expats te vinden. Wist je dat al meer dan 50.000 Nederlanders jou zijn voorgegaan?

Visum

Één van de belangrijkste dingen voor je verhuizing is het aanvragen van een visum als je langer dan 90 dagen in het land verblijft. Je moet bewijzen dat je een baan hebt gevonden en dat je genoeg financiële middelen hebt om jezelf te kunnen onderhouden.

Immigratiewet

De immigratiewet in Zuid-Afrika is in juni 2014 flink aangescherpt en dit maakt de verhuizing niet makkelijker. Echter kent de hoofdstad Kaapstad nu Intergate, een immigratiebureau met meer dan vijftig consultants. Hier kunnen ze je helpen om alles rondom jouw visum en verblijfsvergunning zo goed mogelijk te regelen. Er is ook Nederlands personeel aanwezig, hierdoor wordt het proces net iets makkelijker.

Douane

Wanneer je aankomt in Zuid-Afrika krijg je gelijk te maken met de douane. Dit is niet iets om bang voor te zijn, zolang je je paspoort maar bij de hand hebt. Deze moet natuurlijk wel geldig zijn. Het is vanzelfsprekend dat je geen drugs mee mag nemen het land in, en ook nagemaakte spullen of antiek kunnen problemen opleveren. Sommige spullen mogen beperkt ingevoerd worden zonder dat er extra invoerrechten betaald moeten worden. Dit zijn de volgende goederen:

ProductHoeveelheid
SouveniersTot een waarde van 1250 rand
Sigaretten400 stuks
Sigaren50 stuks
Tabak250 gram
Wijn2 liter
Overige alcohol1 liter
Parfum50 milligram
Eau de toilette250 milligram

Wanneer je deze hoeveelheden overschrijdt, moet je 20% invoerrechten betalen over de totale waarde van de goederen die je hebt meegenomen. Wanneer de waarde boven de 10.000 rand komt, moet je een invoertarief van maar liefst 30% betalen. Dit is dan nog exclusief BTW.

Zorgverzekering

Wanneer je verhuist naar Zuid-Afrika, is het raadzaam om tijdig een internationale zorgverzekering af te sluiten. Je Nederlandse zorgverzekering zal niet meer geldig zijn, dus zorg dat je op tijd een nieuwe hebt.

💬 Sirelo’s TIP: Wil je zeker weten dat je niets vergeet? Gebruik dan onze checklist voor een verhuizing naar het buitenland.

Tips voor na je verhuizing

Wanneer je in Zuid-Afrika gaat wonen, is het handig om goed voorbereid te zijn. Er zijn veel weetjes over Zuid-Afrika die je verblijf kunnen versoepelen! Wij hebben daarom de volgende tips voor je verzameld:

 • Engels is één van de officiële talen van Zuid-Afrika, dus je hoeft nog niet de moeite te nemen om één van de andere 10 talen te leren;
 • Het is in sommige restaurants toegestaan je eigen alcoholische drank mee te nemen! Informeer hier van tevoren wel goed naar;
 • Het is nog niet overal in Zuid-Afrika goed gesteld met de veiligheid. Wanneer je in de avond in de auto zit en minder welvarende buurten nadert, doe dan de auto van binnenuit op slot;
 • Vermijd gevoelige onderwerpen zoals de apartheid;
 • Je kan gewoon water uit de kraan drinken;
 • Zorg dat je tijdig bent ingeënt voor je verhuizing naar Zuid-Afrika.

Apartheid in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent een lange geschiedenis van apartheid. Na de afschaffing van de apartheid in 1989 is er veel veranderd, maar de apartheid blijft helaas nog steeds voortbestaan. In Zuid-Afrika vind je Gated Communities. Dit zijn blanke woonwijken met hekwerken eromheen, die je moeten beschermen tegen criminaliteit. Je kunt je voorstellen dat het wonen in Zuid-Afrika er dan ook wat anders uitziet dan hier in Nederland. Houd er rekening mee dat de apartheid in Zuid-Afrika nog een gevoelig gespreksonderwerp is.

Informatie en kosten verhuizen naar Zuid-Afrika

Wonen in Zuid-Afrika

De kosten in levensonderhoud in Zuid-Afrika zijn stukken lager dan in Nederland. Daarnaast zijn de huizen erg goedkoop, waardoor het veel Europeanen aantrekt. Hieronder vind je een tabel met informatie over de kosten van de twee belangrijkste steden in Zuid-Afrika.

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Johannesburg606820603075
Kaapstad736433732843

Huizen in Zuid-Afrika

Goed nieuws: in Zuid-Afrika kun je als Nederlander een huis kopen zonder dat je met restricties te maken krijgt. Een stuk grond is in Zuid-Afrika goedkoper dan in Nederland. Goed om te weten wanneer je overweegt een huis te laten bouwen! Ook bestaande bouw kost, logischerwijs, een stuk minder dan in Nederland. Ben je niet van plan je volledige inboedel mee te verhuizen? Wees gerust, ook in Zuid-Afrika kun je IKEA meubels vinden. Deze worden tevens niet verkocht in een IKEA-winkel, maar via Nevada Furniture.

Cultuur

Zuid-Afrika is een land waar veel talen gesproken worden. Afrikaans en Engels zijn de belangrijkste voertalen, maar er zijn nog minimaal zeven talen die je door heel het land tegenkomt. De apartheid waar Zuid-Afrika vroeger om bekendstond, is tegenwoordig afgeschaft, al is er nog wel een groot verschil tussen het rijkere en armere gedeelte van de bevolking.

Relaxte cultuur

In dit Afrikaanse land zijn tradities, muziek en ritme drie termen die voortdurend met elkaar samenhangen. Hierdoor wordt de Zuid-Afrikaanse bevolking in het algemeen als zeer gastvrij beschouwd. Door te gaan wonen in Zuid-Afrika merk je bovendien niets van de gehaaste cultuur die je soms in Nederland tegen komt. Een geplande afspraak voor volgende week kan ook zomaar over twee weken worden afgehandeld!

Ben jij trouwens al bekend met de Braai? Dit is een barbecue voor de echte vleeseters die in Zuid-Afrika enorm geliefd is. Zeker vanuit sociaal oogpunt is de Braai een zeer geslaagde traditie. Bij de Bring en Braai nemen mensen zelf hun vlees mee en dat wordt natuurlijk met elkaar genuttigd. Andere typische gerechten die je niet mogen ontgaan zijn natuurlijk bobotie (ovenschotel met gehakt), biltong (gedroogd vlees) en boerewors (worst met kruiden).

Wonen in Zuid-Afrika

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in Zuid-Afrika?

Het is heel verstandig om grote steden zoals Kaapstad of Johannesburg voorzichtig te betreden. In de binnenstad zijn er altijd wijken waar het (voornamelijk ’s avonds) niet altijd even fijn is voor toeristen of buitenlanders. Criminaliteit is immers iets wat overal voorkomt, ook in steden als Madrid of Amsterdam. Zorg dus dat je autodeur op slot is wanneer je door de stad rijdt en laat geen dure spullen onbeheerd achter!

Zuid-Afrikaanse winters kunnen overigens zeer warm en droog zijn. Wees daarom zuinig op de natuur, want een onschuldig kampvuur of een brandende sigaret kan voor grote problemen zorgen. Uiteraard is het nooit onverstandig om ook goed beschermd te zijn tegen de zon, want ook in Zuid-Afrika kan de zon enorm hard schijnen!

5 manieren om te besparen op je verhuiskosten naar Zuid-Afrika

Het is aantrekkelijk om naar Zuid-Afrika te verhuizen, maar mensen schrikken nogal van het prijskaartje die bij zo’n verhuizing komt kijken. Gelukkig hebben wij voor jou een aantal tips om kosten te besparen voor je verhuizing naar Zuid-Afrika.

 1. Neem niet onnodig veel spullen mee
  Het is erg aantrekkelijk om je hele hebben en houden mee te nemen naar Zuid-Afrika, maar houd er rekening mee dat verhuizers hun prijzen baseren op de hoeveelheid m³ die je mee neemt.
 2. Houd rekening met invoerrechten
  Kijk uit wanneer je je favoriete alcoholische drank of parfum meeneemt. Zoals je hierboven kan lezen, zijn dit producten die je maar tot een bepaalde hoeveelheid mag invoeren. Ga je hier overheen moet je extra kosten betalen, wat natuurlijk zonde is.
 3. Wissel van tevoren je valuta
  Wanneer je pas in Zuid-Afrika je euro’s gaat omwisselen voor de rand, ben je waarschijnlijk duurder uit dan dat je zou willen. Er zijn speciale wisselservices beschikbaar die een goedkopere koers hanteren dan bijvoorbeeld je bank, dus doe hier goed onderzoek naar.
 4. Vergelijk verhuisbedrijven
  Door te vergelijken, bespaar je al snel op je verhuizing. Verhuisbedrijven vergelijken doe je met ons formulier hier!
 5. Pak zelf je spullen in
  Het is wel aangeraden om voor een verre verhuizing je spullen professioneel in te laten pakken, maar al wil je echt kosten besparen dan is het zelf inpakken en demonteren van meubelen nog een optie. Je kan ook helpen met deze service, zodat je het deels uitbesteed maar de kosten alsnog lager zijn.

De Zuid-Afrikaanse Rand

De Rand is de munteenheid in Zuid-Afrika en wordt aangeduid met een R. Zoals eerder op deze pagina wordt toegelicht, is het raadzaam om je geld van tevoren al om te wisselen om kosten te besparen. ⤵️

💬 Sirelo’s TIP: Zorg dat je tijdig je valuta omwisselt, je doet dit liever te vroeg dan te laat.

Verhuisbedrijven: vergelijk altijd!

Een verhuizing naar Zuid-Afrika is niet niks. Je maakt het waarschijnlijk maar één keer mee. Neem daarom de tijd om meerdere verhuisbedrijven te vergelijken, en kies een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in verhuizingen naar Zuid-Afrika. We raden je aan om minimaal drie verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken – op zowel prijs als kwaliteit. Het gaat immers wel om je inboedel! Bepaal hoe je je voelt bij een verhuizer, lees reviews en neem de offerte goed door. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt en dat je te veel betaalt. Win-win!

Ons advies?

 1. Lees reviews voor je een definitieve keuze maakt. Dit verhuisbedrijf wordt verantwoordelijk voor het verhuizen van je inboedel – je wil dus geen enkel risico nemen. Lees reviews van mensen die je voorgingen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van het verhuisbedrijf;
 2. Laat de prijs niet de doorslag geven. Je wil natuurlijk niet te veel betalen, dat snappen we. Maar het gevoel dat je bij het verhuisbedrijf hebt is minstens net zo belangrijk! Zeker wanneer je kostbaarheden laat verhuizen, is ons advies altijd om niet té prijsgericht te werk te gaan.

Tot slot: iets meeverhuizen?

Één van de moeilijkste dingen van een internationale verhuizing is het achterlaten van dierbare spullen en… dieren! Veel mensen kunnen het niet over hun hart verkrijgen om hun huisdier of bijvoorbeeld auto achter te laten. Wij hebben de nodige informatie voor jou verzameld.

Auto invoeren in Zuid-Afrika

Het invoeren van je auto kan alleen als je hier een vergunning voor hebt. Daarnaast mag deze niet nieuw zijn. Ze willen op deze manier de lokale autobedrijven beschermen. Je moet officieel als immigrant ingeschreven staan om een auto te verschepen naar Zuid-Afrika. Om een aanvraag te doen kun je meer informatie vinden op de website van de regering. Wil je je auto verschepen naar Zuid-Afrika? Geef dit aan wanneer je offertes aanvraagt, zodat het verhuisbedrijf dit weet.

Huisdier meenemen naar Zuid-Afrika

Wanneer je je huisdier meeneemt naar Zuid-Afrika, moet je een veterinaire invoervergunning meenemen. Deze moet afgegeven worden door de Directie van de Dierengezondheid. De vergunning moet worden verkregen voor dat je met je huisdier het land inkomt. Hier zitten ook kosten aan verbonden. Deze kosten en meer informatie kun je vinden op de website van de Zuid-Afrikaanse regering.