Gezondheidszorg in Amerika

Hiermee krijg je te maken als je verhuist

Ga jij binnenkort Amerika bezoeken of ga je naar Amerika verhuizen? Het is dan aan te raden om je voor vertrek te laten informeren over de gezondheidszorg in Amerika. Op deze pagina vind je daarom alles over het Amerikaanse zorgsysteem, de gemiddelde kosten van de zorg en het vinden van een geschikte zorgverzekering.

Plannen om naar Amerika te verhuizen?
Op Sirelo vind je handige informatie voor je internationale verhuizing.

Het Amerikaanse zorgsysteem

De gezondheidszorg in Amerika staat niet echt bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Sterker nog, in 2017 schreef het AD een artikel met als titel: Zorg in de VS, om doodziek van te worden. Dit zegt alles over hoe wij in Europa naar de zorg in Amerika kijken.

Wat is ObamaCare?

ObamaCare is de meest besproken zorgwet in Amerika. De wet zorgt er voor dat armere Amerikanen, mensen met een handicap, mensen met kinderen, et cetera, zich door middel van Medicaid goedkoop en gemakkelijk kunnen verzekeren. Medicaid wordt voor het overgrote deel gefinancierd door de overheid en private zorgverzekeraars. Echter vrezen veel mensen nu voor het einde van ObamaCare omdat Donald Trump deze wil veranderen naar een door hem bedacht alternatief. Meer over de recente ontwikkelingen vind je hier.

Verplicht verzekeren en onverzekerden

In Nederland is het een verplichting om jezelf te verzekeren voor eventuele zorgkosten. Mede daardoor heeft minder dan 1% van de bevolking geen zorgverzekering. In Amerika is ongeveer 10% van de bevolking niet verzekerd. Mocht de nieuwe TrumpCare ingevoerd worden dan vrezen veel mensen dat deze 10% nog veel hoger gaat worden omdat ze hun polis dan niet meer kunnen betalen.

Collectief vs. Individueel

In Nederland zijn we vrij duidelijk over ons standpunt: zorg is het allerbelangrijkste en moet daarom collectief door de overheid worden geregeld. In Amerika heerst een heel ander standpunt: zorg is zó belangrijk, dat je het vooral niet door de overheid moet laten regelen. Professor Gerard Anderson van de John Kopkins University in Baltimore zei daar laatst nog het volgende over: ‘’Medische zorg is hier je persoonlijke verantwoordelijkheid, geen collectieve, zoals bij jullie’’.

Gemiddelde kosten van de zorg in Amerika

Er is geen land ter wereld wat zo veel geld uitgeeft aan zorg als Amerika. Per hoofd van de bevolking spendeert de overheid €7.869,-. Ter vergelijking: in Nederland is dat €4.602,-. En toch is de levensverwachting in de VS lager en kunnen veel Europese landen betere zorg bieden.

Operaties en medicijnen

De overheid in Amerika laat instanties vrij om zelf de prijzen voor zorgdiensten te bepalen. Daardoor zijn de kosten voor bijvoorbeeld operaties en medicijnen veel hoger dan hier in Nederland. Zo kostte een ‘simpele’ bypassoperatie er in 2013 gemiddeld bijna €70.000,-. In Nederland betalen we hier gemiddeld €13.700,- voor.

Een ziekenhuisbezoek

In Amerika kan een bezoek aan een ziekenhuis je veel geld kosten. Per dag betaal je vaak meer dan $1500 (dit kan oplopen tot $3500 per dag). Ter vergelijking: in Nederland betaal je per dag rond de €500,-.

Zorgeloos verhuizen naar Amerika?
Om zo min mogelijk stress te ervaren tijdens je verhuizing, is het fijn meer te weten te komen over verhuiskosten, internationale verhuisbedrijven en welke checklist handig is!
Meer lezen over verhuizen naar Amerika

De kosten van een zorgverzekering voor expats in Amerika

In Nederland zijn we gewend ongeveer €100,- tot €120,- per maand te betalen voor een basisverzekering. Bij een stijging van €5,- per maand staan de nieuwsbladen er weer vol mee. In vergelijking met Amerika hebben we echter weinig te klagen: in de VS is de maandelijkse premie €580,- tot €870,-.

Het eigen risico en de eigen bijdrage in de VS

Ook het eigen risico in Nederland is voor veel mensen reden tot klagen. Deze ligt momenteel bijna op €400,-. In Amerika is het eigen risico vaak ruim €4.300,- (!). Dit zijn natuurlijk absurde bedragen die veel mensen niet zomaar kunnen betalen. Om het nog iets duurder te maken, rekenen veel verzekeraars bovenop de premie en het eigen risico ook nog een eigen bijdrage (bijvoorbeeld 20% op het totaalbedrag). Stel je nu voor dat je de eerdergenoemde bypassoperatie van €70.000,- moet ondergaan. Een eigen bijdrage van 20% is dan natuurlijk niet niks. ‘Gelukkig’ is er wel een limiet van €6.200,-.

Hoe vind je een geschikte zorgverzekering als je naar Amerika gaat verhuizen?

Het is inmiddels duidelijk dat de kosten van de gezondheidszorg in Amerika duurder zijn dan hier in Nederland. Maar hoe vind je nou een geschikte zorgverzekering wanneer je gaat verhuizen? We bespreken hieronder de opties.

Werkgevers die de zorgpremie op zich nemen

Ongeveer de helft van alle Amerikanen krijgt zijn of haar zorgpremie vergoed door een werkgever. De baas neemt in deze gevallen vaak 80% van de zorgkosten op zich. Dit weerhoudt veel Amerikanen er van een nieuwe baan te zoeken als ze niet gelukkig zijn bij de huidige werkgever, maar wel een goed zorgplan krijgen.

Medicare of Medicaid

Zoals eerder besproken is een deel van de Amerikanen (ongeveer 30%) verzekerd in de door overheid gerunde ziekenfondsen Medicare (voor 65 plussers) of Medicaid (mensen met lage inkomens). De Republikeinen willen de laatstgenoemde weer gaan inkrimpen, waardoor veel mensen weer aangewezen zullen zijn op de private verzekeringssector.

Verhuizen naar Amerika?

Wanneer je hebt besloten te verhuizen naar Amerika, dan wil je waarschijnlijk weten wat deze verhuizing zou gaan kosten. Gelukkig is Sirelo hier om je te helpen! ⬇️

Verhuizen naar Amerika?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!