Gezondheidszorg in Australië

De Australische gezondheidszorg is de afgelopen tijd sterk verbeterd en wordt nu gezien als één van de efficiëntste ter wereld! De levensverwachting is sterk gestegen, de ziekenhuizen hebben een hoog zorgniveau en er zijn uitstekende medische voorzieningen. Het feit dat de gezondheidszorg in Australië op de 32e plaats op wereldniveau staat, bevestigt dit ook. Op deze pagina vindt je alles over de gezondheidszorg in Australië.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Gezondheidszorg in Australië verplicht?

Net als in Nederland, is het afsluiten van een basiszorgverzekering in Australië ook verplicht. In Australië heet deze basisverzekering de Medicare. De gezondheidszorg in Australië wordt voor ongeveer 70 procent door de overheid gefinancierd. Dit wordt gedaan door middel van drie nationale subsidieregelingen: Medicare en de Pharmaceutical Benefits Scheme en de 30% Private Health Insurance Rebate. De resterende 30 procent wordt gedekt door de staten en territoria van Australië.

Medicare

Deze Medicare-regeling biedt gratis zorg in openbare ziekenhuizen en daarnaast ook op gesubsidieerde medicijnen. De Medicare in Australië wordt gefinancierd door de inkomstenbelasting en een Medicare-heffing. De kosten voor de Medicare verschillen per individu: het wordt gebaseerd op de hoogte van het inkomen. De Medicare zorgt ervoor dat zorg toegankelijk is voor elke inwoner van Australië. Als expat wil je hier natuurlijk ook gebruik van maken. Dat kan, echter moet je dan wel binnen 7 tot 10 dagen na aankomst je hiervoor registreren. Je zult dan binnen drie weken een Medicare kaart ontvangen.

Particuliere ziektekostenverzekering

Veel mensen in Australië kiezen ook nog voor een particuliere ziektekostenverzekering, die als aanvulling dient op de Medicare. Bedenk dat het dekkingsniveau verschilt: dit kan variëren van extra ondersteuning tot volledige ziektekostenverzekering. De particulieren ziektekostenverzekering dekt diensten die niet onder de Medicare vallen. Dit zijn diensten als optische zorg, fysiotherapie en tandartsen. Ongeveer 11 procent van de financiering van de gezondheidszorg in Australië wordt vertegenwoordigd door de particuliere gezondheidszorg. De Australische overheid houdt toezicht op de premies van particuliere verzekeringen, zodat de kosten niet de pan uit rijzen.

Daarnaast is er ook nog extra ondersteuning voor mensen van 31 jaar of jonger door middel van het Lifetime Health Cover. Je kunt dan als ‘jongere’ een particuliere verzekering tegen een lagere premie afsluiten.

Pharmaceutical Benefits Scheme

De overheid maakt verschillende medicijnen goedkoper door hogere subsidies aan te bieden met de Pharmaceutical Benefits Scheme. Zo worden medicijnen toegankelijker gemaakt voor alle Australische bewoners en migranten.

Verzekeringen in Australië

Omdat Australië geen EU-land is, vervalt je Nederlandse zorgverzekering bij een verhuizing naar Australië. Je zult dan automatisch gebruik moeten maken van de Medicare, de basis zorgverzekering in Australië. Je kunt als Nederlander de gratis Medicare-Card aanvragen in één van de Medicare kantoren in Australië. Dit is vergelijkbaar met een ziekenfondspasje en hiermee krijg je toegang tot gratis medische zorg. Om dit aan te vragen, heb je nodig:

  • European Health Insurance card (deze kun je gewoon in Nederland aanvragen bij je zorgverzekeraar)
  • Geldig paspoort en visum

Particuliere zorgverzekering

Omdat de Medicare niet alle kosten dekt, kun je je nog verder verzekeren. De grootste verzekeraars in Australië zijn Hospital Contribution Fund (HCF), Medibank Private, the Medical Benefit Funds (MBF) and National Mutual Health Insurance. De grootste van deze verzekeraars is Medibank Private. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen uit drie verschillende soorten verzekeringen: basic, intermediate of comprehensive cover.

Publieke zorgverzekering

Je betaalt voor de verplichte Medicare  niet per maand, maar de kosten hiervan gaan via de belastingaangifte die je aan het einde van het jaar doet. Aan het einde van het jaar wordt dan extra belasting ingehouden op je loon. Dit komt neer op zo’n €700 tot €1400 omgerekend per persoon per jaar. De dekking van de Medicare is niet zo als in Nederland. De Medicare dekt de volgende kosten:

  • gratis behandeling en verblijf in een publiek ziekenhuis;
  • gedeeltelijke financiering van bepaalde medicijnen;
  • gedeeltelijke tegemoetkoming in de kosten van medische zorg door bijvoorbeeld een huisarts of specialist.

Een arts bezoeken in Australië

In Australië is het niet noodzakelijk om bij een bepaalde dokter ingeschreven te zijn. Je kunt als Medicare-patient gewoon elke dokter in Australië bezoeken. De huisartsenpraktijken zijn in Australië doorgaans groter en meer uitgebreid dan in Nederland en ze hebben soms wel wat weg van een klein ziekenhuis. De kosten van een huisartsbezoek variëren van €35 -€55, maar je hoeft hiervan maar de helft te betalen. De andere helft wordt vergoed door de Medicare.

Gezondheidszorg in Australië

Bereikbaarheid van Australische gezondheidszorg

Ga je verhuizen naar één van de grote steden als Sydney, Melbourne of Perth? Dan moet het vinden van een arts geen enkel probleem zijn. In Australische steden is het aanbod van een arts heel groot. In de Gouden Gids vindt je een lijst met dokters per stad, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. Ga je wonen op het platteland? Wees er dan bewust dat de toegankelijkheid van de Australische gezondheidszorg hier veel minder is. Wel heeft de Australische overheeft een oplossing hiervoor bedacht. Door middel van de Royal Flying Doctor wordt de gezondheidszorg in Australië op het platteland bereikbaarder gemaakt.

Je kunt doordeweeks van 8.30 tot 17.00 of 18.00 terecht bij Australische huisartsen. Daarnaast kun je op zaterdag hier ook terecht voor spoedgevallen van 8.30 tot 11.30. Een afspraak maak je bij een huisarts in Australië meestal een of twee dagen van tevoren, met uitzondering van een noodgeval uiteraard. De huisarts in Australië kan je weer doorverwijzen naar een specialist.

Verhuizen naar Australië?

Vergeet dan niet om te beginnen met het aanvragen van verhuisoffertes. Er komt genoeg kijken bij verhuizen, dat weten wij als geen ander! Door vroegtijdig je zoektocht naar een verhuisbedrijf te vinden, weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Sirelo helpt je verder!

Verhuizen naar Australië?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!