Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Australië

Kosten, checklist en verhuisbedrijven

Featured image

In deze ultieme gids over verhuizen naar Australië vind je alle informatie over de verschillende visums, de verhuiskosten, en wat je moet gaan regelen. Na het lezen van deze gids wordt het emigreren naar Australië een stuk simpeler!

Gemiddelde kosten verhuizen naar Australië

De gemiddelde kosten van verhuizen naar Australië liggen tussen de € 6000 en € 8000.

De geschatte internationale verhuiskosten aan de hand van de woningomvang zie je hieronder. De kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het verschepen van een verhuiscontainer naar Australië duurt gemiddeld 6 tot 9 weken – dus begin op tijd met plannen!

Grootte inboedelKosten verhuizing
1 slaapkamer€3.300 – €4.500
2 slaapkamers€4.400 – €6.000
3 slaapkamers€7.800 – €10.600
4 slaapkamers€8.300 – €11.200
5+ slaapkamers€11.900 – €16.000

Wat gaat jouw verhuizing naar Australië precies kosten?

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw emigratie naar Australië? Kies je inboedelgrootte en vraag vrijblijvend verhuisoffertes van internationale verhuisbedrijven aan om te vergelijken.

Verhuizen naar Australië?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis 5 offertes voor jouw verhuizing!

Het beste internationale verhuisbedrijf kiezen

Terwijl je wacht op je persoonlijke verhuisoffertes, kun je alvast het artikel over de top verhuisbedrijven van Nederland naar Australië bekijken.

Lees reviews en vergelijk verhuisbedrijven die zijn gespecialiseerd in de route.

Emigreren naar Australië: eisen en visum

Om te kunnen wonen en werken in Australië, heb je een Australisch visum nodig – het zogeheten “Skilled Migrant” visum. Je moet kunnen aantonen dat je een positieve invloed hebt op de Australische economie. Voorbeelden zijn een afgeronde opleiding of investering. Ook een direct familielid of aanstaande partner met wie je wilt gaan samenleven kan een reden zijn.

Het Skilled Migrant visum heeft diverse subcategorieën:

Naam visumVoor wie?
Skilled Independent visum (189)Permanent visum voor heel Australië. Geschoolde werknemers die geen sponser (Australische werkgever, familielid) of nominatie door staat of territorium hebben
Skilled Nominated visum (190)Permanent visum. Geschoolde werknemers met nominatie door Australische staat of territorium.
Skilled Regional visum (491)Maximaal vijf jaar emigratie naar bepaalde regionale delen. Geschoolde werknemers met Australisch familielid die ook in de regio woont of staats- of territoriumregering als sponsor

Lees meer over verschillende visums voor het emigreren naar Australië. Let op dat de aanvraag al ruim een jaar tijd kan kosten. Begin dus net als de verhuizing naar Australië ook hier op tijd mee!

Visum regels voor het emigreren naar Australië

Om voor een Skilled Migrant visum in aanmerking te komen gelden diverse voorwaarden:

 • Je bent ouder dan 18 jaar en jonger dan 45 jaar.
 • Je beroep (of die van je partner) staat in de zogeheten “Skilled occupation list”. Hierbij heb je de “Medium and Long-term Strategic Skills List” en de “Short-term Skilled Occupation List”.
 • Je hebt de vereiste diploma’s en werkervaring (dit verschilt per beroepsgroep).
 • Je scoort voldoende op de Australische puntentest. Hier kun je de punten berekenen.
 • Je beheerst de Engelse taal voldoende en slaagt voor de Engelse test (“IELTS”).
 • Je verkeert in goede gezondheid en kunt dan aantonen in een medisch onderzoek en eventuele andere testen.
 • Je hebt geen strafblad.

Checklist: Emigreren naar Australië

Naast het regelen van je verhuizing en visum, moet je ook hieraan denken bij het emigreren naar Australië:

 • Zorgverzekering aanvragen: Het zorgverzekeringssysteem in Australië heet “Medicare” en is voor alle Nederlanders toegankelijk. De zorgpas is gratis, maar de overheid moedigt iedereen aan om een eigen ziektekostenverzekering aan te vragen. Als je voor meer dan 3 maanden naar het buitenland verhuist, is je Nederlandse ziektekostenverzekering niet dekkend.

 • Diploma’s controleren: Zoek liever nu al uit of je diploma’s geldig zijn in Australië, niet alle diploma’s worden namelijk in het buitenland erkend. Handige websites om dit te controleren zijn www.enic-naric.net en www.nuffic.nl.
 • Papieren aanvragen: Boek de vliegtickets, check de geldigheid van je paspoort en maak kopieën van belangrijke papieren.
 • Verzekeringen afsluiten: Bekijk welke verzekeringen je hebt lopen en zorg dat je ze ongeveer 3 maanden voor vertrek stop zet.
 • Gezondheid: Check je gezondheid, ga op zoek een nieuwe huisarts in de buurt waar je gaat wonen en bestel eventueel een voorraad van medicijnen die je gebruikt.
 • Financiën: Zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om de kosten voor de emigratie naar Australië te kunnen betalen. Houd eventueel je Nederlandse rekening aan voor doorlopende betalingen en open een nieuwe rekening in Australië, zodat je de lokale valuta kunt gebruiken.

 • De Belastingdienst: Neem contact op met de Belastingdienst en laat je vertellen welke belastingzaken je nog moet afhandelen voor de verhuizing naar Australië.
 • Abonnementen opzeggen: Bekijk je lopende abonnementen en zeg deze tijdig op.

Emigreren naar Australië: Ervaringen van expats

Veel mensen zijn al naar Australië geëmigreerd. Zo heeft ook Merel geschreven over het wonen in Australië en haar ervaringen. Op de forums Viva en Dutch Australian lees je ook verhalen over expats die werken en wonen in Australië.

Merel Bekkers beleeft de tijd van haar leven in Australië. Lees hier alles over haar ervaringen in Australië.

Inboedel verhuizen naar Australië

Permanent emigreren naar Australië is een hele onderneming, maar gelukkig hoeft je inboedel verhuizen dat niet te zijn! Er zijn tal van gespecialiseerde, internationale verhuisbedrijven die de route Nederland naar Australië kennen en precies weten waar ze op moeten letten. Op de Verhuispagina Australië vind je de top 3 verhuisbedrijven, inclusief de voor- en nadelen.

Bereken verhuisvolume

Autorijden in Australië

Australië hanteert strenge eisen voor de invoer van een auto. Je kunt een auto alleen meeverhuizen wanneer deze minstens een jaar in je bezit is. Daarnaast heb je een invoervergunning nodig. De organisatie die deze verstrekt heet DOTARS.

Het vervoer van de auto kun je het beste uitbesteden aan een verhuisbedrijf. Deze hebben hier ervaring mee en weten waar een auto aan moet voldoen. Doe je dit niet en voldoe je niet aan één van de regels, dan loop je het risico op een hoge boete. Deze kunnen oplopen tot in de duizenden Australische dollars.

Huisdieren meenemen naar Australië

Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat je huisdier over een paspoort voor gezelschapsdieren beschikt. Deze moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Het moet gegevens bevatten omtrent vaccinaties. Als je huisdier opnieuw ingeënt moet worden, mag deze pas 3 weken later Australië in;
 • Het moet gegevens bevatten over de gezondheid van het dier;
 • Het moet gegevens bevatten over legalisatie, zodat het huisdier ook buiten de EU vervoerd kan worden.

Huisdieren worden vaak gewoon in het vliegtuig meegenomen, maar het kan wel prijzig zijn. Regel dit op tijd, veel vluchtmaatschappijen hebben hun eigen regels en een beperkt aantal ruimtes voor dieren.

Wonen in Australië

Benieuwd wat je te wachten staat na je emigratie naar Australië? Laten we het hebben over de dagelijkse uitgaven, cultuur en huizen in Australië.

Wat kosten dagelijkse uitgaven in Australië?

Het leven in Australië belooft je een hoge quality of life. Veel steden ranken bovenaan de meest leefbare steden ter wereld. De prijzen zijn redelijk te vergelijken met Nederland, maar wat is goedkoop in Australië? Hieronder vergelijken we de twee grootste steden van Australië en wat de gemiddelde kosten in levensonderhoud zijn.

ItemMelbourneSydney
Maaltijd goedkoop restaurant€ 15,44€ 13,90
Cappuccino€ 3,19€ 3,01
Water (1,5L)€ 1,42€ 1,77
Rijst (1kg)€ 2,06€ 2,34
OV (maandabonnement)€ 123,54€ 138,98
1-kamer appartement in centrum€ 1535,79€ 2028
Gemiddeld salaris (netto)€ 3528,01€ 3587

Hoe is het om te wonen in Australië?

De vriendelijke bevolking, het goede klimaat en het schitterende landschap zorgen voor een prettige leefomgeving. Het leven in Australië staat voor velen in het teken van genieten. De bewoners hebben een ‘easy going’ mentaliteit en zijn makkelijk in de omgang. Australiërs zijn open, sociale en belangstellende mensen. Als geëmigreerde expat kun je makkelijk contact leggen.

Australische keuken

Door het grote aantal immigranten dat zich gevestigd heeft in Australië heeft het geen eigen keuken, maar is het een mengelmoesje. Niet anders dan in Nederland, vind je in de steden restaurants met eten uit iedere uithoek van de wereld. Typisch voor Australië is de Tim Tam – een knapperig koekje met een crème vulling en een laagje chocolade.

Werken in Australië

Australiërs zijn hardwerkende mensen, het land kent een van de langste werktijden ter wereld. De economie is in bloei en dit zorgt voor veel werkgelegenheid. Europeanen zijn geliefd, dus het vinden van werk in Australië is niet alleen weggelegd voor de huidige bevolking.

In het artikel over werken in Australië lees je meer over het vinden van permanent of tijdelijk werk.

Klimaat in Australië

Door de omvang van Australië zijn er vele klimaten te vinden. Voor het grootste deel geldt dat er in Australië een subtropisch klimaat heerst, in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat. De zomer duurt van december tot februari.

Nadelen wonen in Australië

Je kunt heerlijk wonen in Australië, maar zoals ieder land heeft het ook enige nadelen. Dit kun je verwachten:

Nadelen

 Het land is enorm ver weg van Nederland
 Diverser flora en fauna (gevaarlijker)
 Visumvraag hoger dan jaarplaatsen

Huis kopen in Australië

Een zoektocht naar huizen in Australië begint met de krant. Hier wordt vaak geadverteerd met nieuwe in de verkoop genomen woningen. Voor zowel een huur- als koopwoning in Australië kun je ook terecht bij een makelaar. Deze makelaars worden ‘real estate agents’ genoemd en je vindt ze vaak in en rond winkelcentra.

De huurovereenkomstregels zijn vastgelegd per staat of gebied. De rechten van de overeenkomst zijn goed beschermd door de staat, zowel voor huurder als verhuurder. Bij het huren van huizen in Australië dien je rekening te houden met twee belangrijke aspecten: de borgsom en de kale huurprijs. De borgsom krijg je terug wanneer de woning na de huurperiode in dezelfde staat verkeerd als voor je komst. De huurprijs is vaak kaal, waarbij gas, licht en waterkosten er nog bovenop komen. Vaak ben je goedkoper uit wanneer je een all-in huurprijs betaalt.

Klaar voor de verhuizing?

We hopen dat dit artikel je heeft kunnen voorbereiden op de emigratie naar Australië. Wist je dat we bij Sirelo nog veel meer handige artikelen en tools voor je hebben? Dit maakt je verhuizing een stukje makkelijker! Begin bijvoorbeeld bij de artikelen hieronder.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de visumkosten voor het emigreren naar Australië?

Hoeveel keer past Nederland in Australië?

Hoeveel mensen wonen in Australië?

Hoe duur is Australië?