Verhuizen naar Australië

Op deze pagina over verhuizen naar Australië vind je onder andere informatie over visum, verhuiskosten, ervaringen van anderen, kosten van leven in verschillende steden, et cetera. Je kunt hier ook gratis verhuisbedrijven vergelijken door 5 offertes aan te vragen.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Gemiddelde kosten verhuizen naar Australië

De gemiddelde kosten van verhuizen naar Australië liggen tussen de €6.000 en €8.000. In de tabel hieronder vind je een schatting van de internationale verhuiskosten aan de hand van de grootte van de woning.

Grootte inboedelKosten verhuizing
1 slaapkamer€3.300-€4.500
2 slaapkamers€4.400-€6.000
3 slaapkamers€7.800-€10.600
4 slaapkamers€8.300-€11.200
5+ slaapkamers€11.900-€16.000

Afhankelijk van hoe groot de inboedel is die je gaat verhuizen, kunnen jouw kosten lager of hoger uitvallen dan de kosten in bovenstaande tabel. Daarom kunnen er ook geen rechten worden ontleend aan de informatie: dit zijn gemiddelde kosten en kunnen afwijken van de kosten van jouw verhuizing.

Benieuwd wat jouw verhuizing precies zal kosten?

Ben je benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing? Snappen we! Met ons offerteformulier ontvang je vrijblijvend en snel tot 5 verhuisoffertes van internationale verhuisbedrijven. Zo ontdek je wat jouw verhuizing precies gaat kosten en vind je een verhuisbedrijf dat perfect aansluit op jouw verhuizing.

Verhuizen naar Australië?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis 5 offertes voor jouw verhuizing!

💬 Sirelo’s TIP: Door het vergelijken van verschillende verhuisbedrijven, bespaar je al snel honderden en soms zelfs duizenden euro’s op je verhuizing. Daarnaast helpt het om een weloverwogen keuze te kunnen maken, het is immers je kostbare inboedel die verhuisd moet worden!

4 Factoren die je verhuiskosten kunnen beïnvloeden

Er zijn 4 factoren die de kosten verder kunnen laten zakken of stijgen: (1) De omvang van je inboedel, (2) het type vervoer, (3) de keuze voor een verzekering en (4) extra opties als montage/demontage, inpakken, et cetera. Je kunt kiezen voor een relatief dure maar stressvrije verhuizing: je gehele inboedel gaat mee, je kiest voor extra snel vervoer, je verzekert alles en je laat het verhuisbedrijf alles doen. Maar je kunt dus ook kiezen voor een relatief goedkope maar waarschijnlijk iets meer stressvolle verhuizing: je verhuist een kleiner deel van je inboedel, je kiest voor normaal vervoer, je laat je niet verzekeren en je doet alles buiten het vervoer om zelf.

Hoe lang is mijn inboedel onderweg naar Australië?

Australië ligt helaas niet om de hoek en dus duurt het verschepen van een container naar Australië vaak redelijk lang. Gemiddeld trekken verhuisbedrijven 6 tot 9 weken uit voor het gehele proces. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen.

Emigreren naar Australië –eisen & visum

Om te kunnen wonen en werken in Australië, heb je een Australisch visum nodig. Er is een grote vraag naar Australische visa, maar het aanbod is minder. Dat wil zeggen, er worden minder visa vrijgegeven dan er vraag naar is. Het immigratiebeleid dat gehanteerd wordt, is gebaseerd op het aantrekken van geschoolde migranten. Om in aanmerking te komen voor een visum, moet je goede redenen hebben waarom jij een positieve invloed kunt hebben op de Australische economie. Dit zijn bijvoorbeeld specifieke vaardigheden, een afgeronde opleiding of een investering. Ook een direct familielid of aanstaande partner met wie je wilt gaan samenleven kan een reden zijn voor een visum.

Regels voor visum

Een visum wordt alleen uitgereikt aan degenen die aan alle voorwaarden van de Australische regering voldoen. Het beleid hiervoor is redelijk complex en bestaat uit een aantal regels. Om in aanmerking voor een visum te komen, moet je eerst een bedrag betalen aan de Australian Immigration Service. Houd er rekening mee dat het regelen van een visum al ruim een jaar tijd kan kosten. Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen, want het is het zeker waard!

Checklist: Dingen die je moet onthouden wanneer je naar Australië verhuist

Een visum is, zoals al eerder besproken, het allereerste dat je dient te regelen. Zodra dat rond is, zijn er nog genoeg andere zaken die je moet regelen:

 • Zorgverzekering: Het zorgverzekeringssysteem in Australië noemt men Medicare. Dit is voor alle Nederlanders toegankelijk. Wel moet je een zorgpas aanvragen. Dit is gratis, maar de overheid moedigt iedereen aan om een eigen ziektekostenverzekering aan te vragen. Voor meer informatie over de zorg in Australië ben je bij Sirelo aan het juiste adres.
 • Diploma’s: Zorg dat je alles met betrekking tot je diploma’s al uitzoekt nu je nog in Nederland bent. Problemen met erkenning van diploma’s komen in het buitenland regelmatig voor. Adressen die je hiermee kunnen helpen zijn:
  – Enic-naric: www.enic-naric.net;
  – Nuffic, informatiecentrum: www.nuffic.nl.
 • Papieren in orde maken:
  – (Vlieg)tickets regelen;
  – Kopie van al je belangrijke papieren achterlaten bij bekenden;
  – Paspoort checken;
  – Kopieën maken van belangrijke papieren (gemeente, notaris).
 • Verzekeringen nakijken/afsluiten: Als je voor meer dan 3 maanden naar het buitenland gaat, is je huidige ziektekostenverzekering niet dekkend. Het is dus aan te raden om een nieuwe verzekering af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk dat je uitzoekt welke verzekeringen je allemaal nog hebt lopen. Zorg dat je deze verzekeringen ongeveer 3 maanden voor vertrek stop zet.
 • Gezondheid: Check je gezondheidssituatie. Heb je in Australië behoefte aan een huisarts/dokter? Ga dan alvast op zoek in de wijk waar je wilt wonen. Sla ook voor vertrek voldoende medicijnen in en stop ze in je handbagage.
 • Financiën: Laat je financiële zaken waarnemen door naasten die je vertrouwt (familie, de bank of vrienden). Zorg dat vaste betalingen doorlopen en zorg dat geld ontvangen kan worden. Open zo snel mogelijk een nieuwe bankrekening en overweeg je valuta om te wisselen naar Australische dollars.
 • De Belastingdienst: Wij raden sterk aan om contact op te nemen met de Belastingdienst voor vertrek: zij kunnen je helpen met belastingzaken die je nog moet afhandelen voor je weggaat.
 • Opzeggen lopende abonnementen: Je wil in Australië niet blijven betalen voor verenigingen, kranten en tijdschriften waar je in Nederland gebruik van maakte. Zeg deze dus tijdig op.

Klik hier als je een algemene checklist wilt die voor iedere internationale verhuizing geldt. Hiermee voorkom je dat je bij de verhuizing naar Australië zaken over het hoofd ziet!

Verhuizen naar Australië:ervaringen van expats

Inmiddels hebben wij al veel mensen mogen spreken die een ervaring hebben met verhuizen naar Australië. Zo heeft ook Merel een leuke blog voor ons geschreven. Verder zijn er verschillende forums waar mensen hun ervaringen delen:

Kosten van leven in verschillende Australische steden

De quality of life ligt over het algemeen heel hoog in Australië. Veel Australische steden staan bovenaan de lijst van meest leefbare steden ter wereld. De levensstandaard en prijzen in Australië zijn redelijk te vergelijken met Nederland. Maar benzine, auto’s, CD’s en eten – met name vlees, fruit en groente – zijn juist goedkoper. Echter kunnen prijzen wel erg per stad of staat verschillen, daarom zijn de uitgaven afhankelijk van de plek waar je heen verhuist. Hieronder vind je een overzichtje van de twee grootste steden van Australië. Klik op ‘Prijzen per stad’ in de tabel als je de kosten van levensmiddelen, huizen et cetera wilt vergelijken.

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Melbourne868575865828
Sydney757168756330

Auto’s of huisdieren invoeren

Australië hanteert strenge eisen voor de invoer van een auto. Je kunt een auto alleen meeverhuizen wanneer deze minstens een jaar in je bezit is. Daarnaast heb je een invoervergunning nodig. De organisatie die deze verstrekt heet DOTARS. Wij raden aan om het vervoeren van de auto uit te besteden aan een verhuisbedrijf. Deze hebben hier ervaring mee en weten waar een auto aan moet voldoen. Doe je dit niet en voldoe je niet aan één van de regels, dan loop je het risico op een hoge boete. Deze kunnen oplopen tot in de duizenden Australische dollars.

Je huisdieren van Nederland naar Australië verhuizen

Eén van de belangrijkste voorwaarden om een huisdier te verhuizen is dat je huisdier over een paspoort voor gezelschapsdieren beschikt. Deze moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Het moet gegevens bevatten omtrent vaccinaties. Als je huisdier opnieuw ingeënt moet worden, mag deze pas 3 weken later Australië in;
 • Het moet gegevens bevatten over de gezondheid van het dier;
 • Het moet gegevens bevatten over legalisatie, zodat het huisdier ook buiten de EU vervoerd kan worden.

Huisdieren worden vaak gewoon in het vliegtuig meegenomen. Regel dit wel op tijd, veel vluchtmaatschappijen hebben hier hun eigen regels voor. Veel vluchtmaatschappijen hebben maar een beperkt aantal ruimtes voor dieren. Uiteraard is dit niet goedkoop, hou daar rekening mee.

Verhuisbedrijven naar Australië

We hebben een lijst samengesteld van de top 12 internationale verhuisbedrijven in Nederland. Alle bedrijven op deze lijst kunnen jou waarschijnlijk helpen met je verhuizing naar Australië. Tevens kun je hier ook 5 gratis offertes aanvragen om de exacte kosten van jouw verhuizing te berekenen. Samen met Sirelo wordt verhuizen een feestje!

Wonen in Australië

Ben je benieuwd wat je te wachten staat na je emigratie naar Australië? Dat snappen wij als geen ander. Lees verder over de cultuur en huizen in Australië.

Cultuur in Australië

Over het algemeen emigreren mensen naar Australië vanuit het streven naar een betere kwaliteit van leven. De combinatie van de vriendelijke bevolking, het goede klimaat en het schitterende landschap zorgen samen voor een prettige leefomgeving. Wonen in Australië staat voor velen voor genieten en relaxen. Van stille dorpjes tot bruisende steden, je vindt het hier allemaal! De bewoners hebben een ‘easy going’ mentaliteit en zijn daarom makkelijk in de omgang. Australiërs zijn open, sociale en belangstellende mensen. Als buitenlander kom je makkelijk in contact met de plaatselijke bevolking, dit is een groot voordeel ten opzichte van landen waar de bevolking iets meer gesloten is. De inwoners van je nieuwe woonplaats zullen je vol lof over hun land vertellen en laten je maar al te graag kennis maken met de omgeving.

Australische keuken

Australië heeft geen eigen keuken zoals Azië dat bijvoorbeeld wel heeft. Dit komt door het grote aantal immigranten dat zich gevestigd heeft in Australië. Iedere groep immigranten heeft zijn eigen eetgewoonten meegebracht, hierdoor is een mengelmoesje van eten ontstaan. Niet anders dan in Nederland, vind je in de steden restaurants met eten uit iedere uithoek van de wereld. Iets waar je zeker van op de hoogte moet zijn voor je gaat wonen in Australië, is de Tim Tam. Dit is een knapperig koekje met een crème vulling en een laagje chocolade. Australiërs eten dit als volgt: Je bijt er 2 hoekjes vanaf, vervolgens neem je een warme drank en gebruik je het koekje als een soort rietje. Je eet het koekje op wanneer hij vol zit met warme drank.

Hardwerkende mensen

Australiërs zijn hardwerkende mensen, het land kent één van de langste werktijden ter wereld. De economie is in bloei en dit zorgt voor veel werkgelegenheid. Europeanen zijn geliefd, dus het vinden van werk in Australië is niet alleen weggelegd voor de huidige bevolking.

Klimaat in Australië

Door de omvang van Australië zijn er vele klimaten te vinden. Voor het grootste deel geldt dat er in Australië een subtropisch klimaat heerst, in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat. De zomer duurt van december tot februari, dit is voor veel Europese toeristen dan ook een geliefde tijd om de kou in Europa te ontvluchten en naar Australië te trekken.

Huizen in Australië

Wanneer je op zoek bent naar een woning in Australië, is het lezen van kranten een goed begin. Hier wordt vaak geadverteerd met nieuwe in de verkoop genomen woningen. Voor zowel een huur- als koopwoning kun je ook terecht bij een makelaar. Deze makelaars, in Australië ‘real estate agents’ genoemd, vind je in en rond winkelcentra.

De regels van een huurovereenkomst zijn in Australië vastgelegd per staat of gebied. De rechten van de overeenkomst zijn goed beschermd door de staat, zowel voor huurder als verhuurder. Bij het huren van een woning in Australië dien je rekening te houden met twee belangrijke aspecten: de borgsom en de kale huurprijs. Vaak wordt een borgsom gerekend, deze krijg je terug wanneer de woning na de huurperiode in dezelfde staat verkeerd als voor je komst. Zorg vooraf dat je weet hoeveel deze borgsom betreft. Ook is het opletten geblazen wanneer je huurprijzen vergelijkt. Een woning kan erg goedkoop overkomen, maar dit betreft dan vaak een kale huurprijs. Het verschil tussen inclusief en exclusief gas, licht en water kan erg groot zijn. Wanneer je akkoord gaat met een kale huurprijs, hou er dan rekening mee dat er aardig wat kosten bij komen. Vaak ben je goedkoper uit wanneer je een all-in huurprijs betaalt.

Klaar voor de verhuizing?

We hopen dat dit artikel je heeft kunnen voorbereiden op de emigratie naar Australië. Wist je dat we bij Sirelo nog veel meer handige artikelen en tools voor je hebben? Dit maakt je verhuizing een stukje makkelijker! Begin bijvoorbeeld bij de artikelen hieronder.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs