Verhuizen naar Brazilië

Ben jij van plan te verhuizen naar Brazilië? Op Sirelo.nl geven wij je alle informatie over de kosten van deze verhuizing, het verkrijgen van een verblijfsvergunning en het leven in Brazilië. Via het onderstaande overzicht kun je direct naar de informatie die jij zoekt:

Verhuizen naar Brazilië: waar moet je aan denken?

Als de keuze is gemaakt om te verhuizen naar Brazilië, moeten een aantal zaken geregeld worden. In Nederland dien je alle lopende abonnementen en lidmaatschappen stop te zetten. Ook dien je bij de belastingdienst en je gemeente kenbaar te maken dat je emigreert. In onze checklist verhuizen vertellen wij je precies bij je je verhuizing moet doorgeven. Het kan zijn dat je emigratie gevolgen heeft voor jouw (pensioen-)uitkering, de belasting die je betaalt over je vermogen en je belasting aangifte. Daarover lees je hier meer. Naast het regelen van een hoop formaliteiten, wordt het aangeraden om ook de taal te leren. Niet iedereen in Brazilië beheerst de Engelse taal, het wordt dus lastig communiceren als je dan geen Portugees spreekt.

Verblijfsvergunning Brazilië

Als je gaat verhuizen naar Brazilië en dus gaat emigreren, heb je een verblijfsvergunning nodig. Daarna kun je je laten naturaliseren om permanent in Brazilië te blijven wonen, op voorwaarde dat je aan alle eisen voldoet. Hieronder staan de voorwaarden om een verblijfsvergunning aan te vragen:

  • Je bent administrator, manager of directeur van een bedrijf: Je moet zijn aangenomen bij het bedrijf uit Brazilië met de voorwaarden dat ze technologische en productieve bijdrage biedt en tenminste R$ 600.000 heeft besteed aan een verblijfsvergunning;
  • Je bent administrator, manager of directeur van een start-up bedrijf: Een bedrijf start een Braziliaans filiaal of afdeling op en moet aantonen dat het al 5 jaar werk verricht in het land van herkomst. Ook moet het bedrijf een minimale investering van R$ 150.000 per verblijfsvergunning maken;
  • Je bent investeerder: Iemand die zich blijvend in Brazilië wil vestigen en ten minste R$150.000 kan investeren in een oprichting van een vennootschap. Ook moet een bankrekening geopend worden en bewijs getoond worden dat het geld via Banco Central is binnengekomen;
  • Je bent researcher of specialist op hoog niveau: Een Braziliaanse instelling moet interesse hebben getoond voor een buitenlandse researcher of specialist en moet hiervoor bewijs inleveren. Ook worden CV, diploma’s etc. gevraagd;
  • Je bent gepensioneerd: Een gepensioneerde met een maandelijks pensioen van minstens R$6.000 komt in aanmerking. Een maximaal aantal van twee afhankelijken komen ook in aanmerking per R$2.000 extra. Een bewijs van uitbetaling is nodig;
  • Huwelijk: Als je met een Braziliaanse burger trouwt, kom je in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De federale politie check of het om een echt huwelijk gaat;
  • Kind: De buitenlandse ouders van een Braziliaans kind komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Visum Brazilië

Al je gaat verhuizen naar Brazilië is een visum naast je verblijfsvergunning niet altijd nodig. We vertellen je hier wanneer dit niet en juist wel nodig is:

Toerist – geen visum nodig
Als Nederlandse toerist in Brazilië heb je geen visum nodig en kun je maximaal 90 dagen per 180 dagen verblijven. Toch moet je een paar documenten kunnen tonen, zoals een retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming plus een geldig paspoort. Wil je langer blijven dan 90 dagen? Dan is verlenging van het verblijf mogelijk bij de immigratiedienst ter plaatse.

Werk – visum verplicht
Als je voor werk naar Brazilië verhuist is een visum verplicht en zal geldig zijn voor 3 maanden, vanaf  de datum dat je het land binnenkomt. Je hebt verschillende documenten nodig om een visum aan te vragen. Een aanvraag duurt gemiddeld 3 werkdagen. Het Braziliaanse bedrijf moet toestemming geven voordat je aanvraag in Nederland verwerkt kan worden. Ook is een originele verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig, deze mag maximaal 90 dagen oud zijn. Als laatste zijn een geldig paspoort en een pasfoto nodig. Als je dit werkvisum hebt aangevraagd, moet je binnen 30 dagen naar de federale politie in Brazilië gaan, zodat je je kunt registreren.

Voor verblijf, studie en staatsburgerschap is een ander type visum nodig of moet je een verblijfsvergunning aanvragen, omdat het (tijdelijke) immigratie betreft. Wil je hierover meer informatie? Dan raden wij aan om contact op te nemen met de ambassade van Brazilië in De Haag.

Kosten verhuizen naar Brazilië

De kosten van een verhuizing naar Brazilië kunnen sterk verschillen. Dit is o.a. afhankelijk van de grootte van je inboedel, want hoe meer je meeneemt, hoe duurder de verhuizing wordt. Ook is er een belangrijk verschil tussen het verhuizen naar Brazilië per vliegtuig (lucht) of per vrachtschip (zee). Voor grotere inboedels geldt dat deze enkel per vrachtschip vervoerd kunnen worden. Wanneer je inboedel niet groot is en in een kleine container past, dan is het vliegtuig ook een optie.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde verhuiskosten van Nederland naar Brazilië.

InboedelZeeLucht
Inhoud 1 kamer woning€2.400 – €3.800€5.800 – €9.900
Inhoud 2 kamer woning€3.100 – €5.200N.v.t.
Inhoud 3 kamer woning€5.100 – €8.600N.v.t.
Inhoud 5 kamer woning€7.900 – €13.000N.v.t.

Verhuizen naar Brazilië?

Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Hoe lang is je inboedel onderweg naar Brazilië?

Heb je een relatief kleine inboedel en laat je je inboedel per vliegtuig vervoeren? Dan komt jouw inboedel binnen 1 à 2 dagen binnen in Brazilië. Vervolgens wordt de container natuurlijk naar jouw woning gebracht. Reken dus op enkele dagen tussen het laden in Nederland en het uitladen in Brazilië.

Kies je voor het vervoer per vrachtschip? Dan dien je rekening te houden met een tijdsbestek van 4 tot 10 weken voor jouw inboedel in Brazilië is gearriveerd.

Wonen in Brazilië

Ben jij er nog niet over uit waar in Brazilië je wil wonen? Zoek je naar een plek waar de gezondheidszorg, het onderwijs en de arbeidsmarkt veel diversiteit en aanbod biedt? Dan zijn de steden Minas Gerais, Espírito Santo, Rio de Janeiro en São Paulo een goede uitkomst. São Paulo is de stad met de grootste potentie qua werkgelegenheid, omdat er veel (internationale) bedrijven zijn gevestigd. De prijzen voor het huren van een woning en overige levensvoorzieningen zijn hier echter wel een stuk hoger vergeleken met de rest van Brazilië.

Gaat jouw voorkeur uit naar prachtige natuur en een warm klimaat? Dan zijn de steden in het zuiden van Brazilië perfect! Heb je geen groot budget? Dan is het toch mogelijk om een goed bestaan te leiden in het zuiden van Brazilië. Ook zijn er in het zuiden nog Nederlandse, Duitse, Japanse, Italiaanse en Finse dorpen en kolonies te vinden waar de moedertaal en tradities nog in gebruik zijn. Iets om rekening mee te houden zijn de voorzieningen zoals internet en kabeltelevisie. Deze nemen af naarmate je verder naar het binnenland trekt.

De steden waar het ’t gevaarlijkst is, zijn Natal, Belém, Aracaju, Feira de Santana, Vitória da Conquista, Campos dos Goytacazes en Salvador. Hier kun je dus als expat beter niet heen verhuizen.

Verhuisbedrijven en verhuisoffertes

Zijn jouw plannen om te verhuizen naar Brazilië al definitief? Dan is de laatste stap het vinden van een geschikt verhuisbedrijf. Op onze pagina ‘top 12 internationale verhuisbedrijven‘ vind je een compleet overzicht van de beste internationale verhuizers in Nederland. Wil je in contact komen met verhuisbedrijven waarvan je zeker weet dat ze jou verder kunnen helpen? Vraag dan hier gratis verhuisoffertes aan. Je ontvangt dan snel tot vijf offertes voor jouw verhuizing. Op die manier kun je tot 40% besparen op de verhuiskosten. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het vergelijken van de offertes? Klik dan hier.