Visum in Zwitserland

Zwitserland ligt in Europa, maar is geen lid van de Europese Unie. Daarom zit het met een visum in Zwitserland net wat anders dan in de meeste Europese landen. Zorg ervoor dat je weet wat je nodig hebt als je wilt verhuizen naar Zwitserland.

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Visum in Zwitserland: verplicht?

Wanneer je uit een land binnen de EU komt, heb je geen visum nodig om Zwitserland binnen te gaan. Dit is te danken aan het het Verdrag van Schengen. Als Nederlander heb je dus alleen een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig om Zwitserland binnen te komen. Douanecontrole op goederen is er nog wel bij de Zwitserse grens. Zonder visum in Zwitserland verblijven mag voor 3 maanden.

Aanvragen visum in Zwitserland

Wanneer je van plan bent te verhuizen naar Zwitserland en dus langer dan 3 maanden in Zwitserland te blijven, moet je binnen 8 dagen na aankomst geregistreerd worden bij het plaatselijk bureau. Dit bureau is aangesteld door het kanton waarin het zich bevindt. Om het vergunning te behouden moet je jaarlijks tenminste 180 dagen in Zwitserland verblijven. Voor EU-burgers zijn onderstaande verblijfsvergunningen in heel Zwitserland geldig. Zodoende is het makkelijk om naar een ander kanton te verhuizen.

Visum in Zwitserland

B permit

Een burger van de EU die langer dan 3 maanden in Zwitserland wil verblijven, kan een tijdelijk visum aanvragen, een B permit. Om een B permit te krijgen, moet je een arbeidscontract voor onbepaalde tijd of voor minstens 12 maanden hebben. Als je geen arbeidscontract hebt, moet je kunnen aantonen in je eigen onderhoud te kunnen voorzien.

C permit

Na 5 jaar onafgebroken in Zwitserland te hebben gewoond kun je als EU-lid in aanmerking komen voor een C permit. Tijdens die periode moet je gedrag onbesproken zijn geweest. Met een C permit heb je vrijwel dezelfde rechten als een Zwitser. Zo mag je bijvoorbeeld een eigen bedrijf starten en kun je makkelijk naar een ander kanton verhuizen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De aanvrager moet:

  • Kunnen blijven voorzien in levensonderhoud (voor zichzelf en eventuele aanhang)
  • Geïntegreerd zijn op maatschappelijk en professioneel gebied
  • Beschikken over geschikte huisvesting (voor zichzelf en eventuele aanhang)
  • Voldoende kennis hebben van één van de officiële talen