Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Zwitserland

Featured image

Zwitserland staat wereldwijd bekend als één van de beste landen om te wonen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om te verhuizen naar Zwitserland. Overweeg jij dit ook? Dan kan deze pagina je verder helpen. We vertellen je over de kosten van de verhuizing, we geven je de mogelijkheid om een verhuisbedrijf te vinden en je vindt handige tips en informatie voor je emigratie. Lees snel verder!

Hoeveel kost een verhuizing naar Zwitserland?

Verhuizen naar Zwitserland kost gemiddeld €2.700 tot €3.500. De kosten van een internationale verhuizing zijn echter afhankelijk van verschillende factoren en hierdoor kan de prijs van jouw verhuizing afwijken van dit gemiddelde. De kosten komen tot stand door bijvoorbeeld de grootte van de inboedel en de afstand van A tot B. Verhuis je bijvoorbeeld slechts enkele meubelstukken naar Zwitserland? Dan kost dit logischerwijs minder dan wanneer je een volledige container nodig hebt.

Gemiddelde kosten verhuizen naar Zwitserland

Om je op weg te helpen, hebben we de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Zwitserland voor je op een rijtje gezet in de onderstaande tabel.

HuishoudenGemiddelde kosten
2 kamer appartement€2.800 – €3.200
3 kamer appartement€3.300 – €3.800
5 kamer huishouden€3.700 – €4.300

Let op: in deze indicatie is slechts rekening gehouden met het inladen, vervoeren en uitladen van de inboedel. Meer over de prijsopbouw van een internationale verhuizing vind je hier.

Benieuwd wat jouw verhuizing zal gaan kosten?

Om te ontdekken wat de exacte kosten van jouw verhuizing naar Zwitserland zullen zijn, kun je het onderstaande formulier gebruiken. Je ontvangt dan vrijblijvend en snel vijf verhuisoffertes van internationale verhuisbedrijven!

Verhuizen naar Zwitserland?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

💬 Sirelo’s TIP: Wist je dat je door het vergelijken van meerdere verhuisoffertes al snel honderden euro’s op je verhuizing bespaart? Daarnaast stelt het je in staat om een verhuisbedrijf te kiezen dat écht bij jou past. Het gaat immers wel om je inboedel en dierbare spullen, dat is niet niks!

Verhuisbedrijven naar Zwitserland

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisoffertes kunt vergelijken voor je verhuizing naar Zwitserland, kun je hier ook bij individuele verhuisbedrijven een offerte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Van der Ent Top Movers

2. Atlas International Movers

3. Schmidt Global Relocations

De bovenstaande verhuizers worden goed beoordeeld, op basis van onafhankelijke reviews. Daarnaast zijn ze stuk voor stuk gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Zwitserland. Je bent bij deze verhuizers dus aan het juiste adres voor jouw verhuizing!

Emigreren naar Zwitserland: wat je moet weten

Emigreren naar Zwitserland is onder Nederlanders steeds meer in trek en het is ’t ideale land voor mensen die houden van wintersport en wandelen. Een emigratie naar Zwitserland is echter niet 1, 2, 3 geregeld. Het land is geen lid van de Europese Unie en dit geeft de emigratie iets meer haken en ogen dan bijvoorbeeld een emigratie naar één van Zwitserlands buurlanden. Gelukkig is het allemaal te overzien en kun je als Nederlander relatief makkelijk naar Zwitserland emigreren door het Verdrag van Schengen. Hierover vertellen we je meer.

Kan ik zomaar in Zwitserland gaan wonen?

Wanneer je hebt besloten permanent naar Zwitserland te emigreren, dan heb je een verblijfsvergunning nodig. Zonder verblijfsvergunning mag je drie maanden in Zwitserland verblijven. Bij het aanvragen van een verblijfsvergunning moet je kunnen aantonen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Dit betekent dat je voldoende financiële middelen moet hebben, bijvoorbeeld door een baan in Zwitserland, een onderneming of eigen vermogen. Meer informatie over verblijfsvergunningen vind je hier.

Douane Zwitserland

Wanneer je goederen importeert in Zwitserland, dan moet je er rekening mee houden dat dit allemaal gecontroleerd wordt door de douane. Ze controleren niet altijd bij de grens, maar de kans is altijd aanwezig dat je aangehouden wordt voor een controle. Je wil bij deze controle voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan, dus het is handig om op de hoogte te zijn van de importregels. Gebruik hiervoor dit overzicht:

ProductHoeveelheid
AlcoholMeer dan 18% alcohol: 1 liter
Minder dan 18% alcohol: 5 liter
Sigaretten250 stuks
Cigarillo’sTot 250 gram
Sigaren50 stuks
Tabak250 gram
Gebruikte kleding en electronicaOnbeperkt
Vlees1 kilo
BrandstofTank + Jerrycan 25 liter

💬 Sirelo’s TIP: Het verhuisbedrijf waarmee je besluit te verhuizen, kan jou alles vertellen over welke goederen je wel en niet mag invoeren. Vraag dit tijdig, zodat je op tijd kunt beginnen met het consumeren van je eventuele voorraad. Door het verhuisbedrijf alles te laten inpakken, weet je zeker dat je niet onverhoopt iets meeneemt wat eigenlijk Zwitserland niet in mag.

Checklist emigratie naar Zwitserland ✔️

We hebben een checklist gemaakt met zaken die je niet mag missen tijdens je verhuizing naar Zwitserland. Er komen veel dingen kijken bij zo’n emigratie. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Neem geldige paspoorten/ID-kaarten mee. Check tijdig of je legitimatiebewijs nog minimaal zes maanden geldig is, want dit is nodig voor je verblijfsvergunning in Zwitserland.
 • Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals diploma’s en aktes.
 • Check hier of je diploma’s en certificaties geldig zijn. Indien wenselijk kun je documenten al in Nederland laten legaliseren om zeker te weten dat ze in Zwitserland bruikbaar zijn. Om je diploma’s wereldwijd geldig te laten verklaren, neem contact op met DUO;
 • Denk aan het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, want na je verhuizing is je Nederlandse verzekering niet meer geldig. In Zwitserland geldt een verplichte basisverzekering, net als in Nederland. Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Klik dan hieronder!
 • Informeer alle officiële instanties over uw verhuizing naar Zwitserland, zoals de Belastingdienst.
 • Controleer tijdig wat de emigratie naar Zwitserland betekent voor je pensioen, uitkeringen en toeslagen.
 • Vergeet je valuta niet om te wisselen, want men betaalt in Zwitserland met Zwitserse Franken. Door je valuta tijdig om te zetten, voorkom je dat je na je verhuizing onnodige kosten maakt. Een vrijblijvende offerte kun je hier aanvragen. ⬇️

Wil je zeker weten dat je tijdens de emigratie niets vergeet en alle belangrijke zaken hebt geregeld? Gebruik dan deze algemene checklist voor een optimale voorbereiding!

Waar ga je wonen in Zwitserland?

Weet je nog niet in welke stad in Zwitserland je wil gaan wonen? Wellicht dat deze info je kan helpen!

De twee grote steden waar de meeste mensen naartoe verhuizen zijn Bern en Zürich. Maar liefst 34% van de inwoners in Bern heeft een buitenlandse achtergrond, waardoor je je niet alleen zult voelen als immigrant. De stad is erg leefbaar door de ligging in de Alpen en de vele parken die je kunt vinden. De frisse lucht in de bergen is een reden voor veel mensen om naar Bern te komen.

Tevens is Zürich een populaire stad. Het is de grootste stad en het economisch centrum van Zwitserland, wat voor veel carrièremogelijkheden zorgt. Ook in Zürich vind je veel mensen van niet-Zwitserse afkomst, ruim 30%.  Zürich staat bekend om zijn hoge prijzen, maar daar tegenover staan wel hoge lonen en gunstige belastingen. Een vergelijking van de twee steden zie je hier:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Bern786393788614
Zürich8492978410014

Let op: door een veranderende economie kan het zijn dat deze scores en tarieven afwijken van de huidige situatie. Raadpleeg dus altijd meerdere bronnen voordat je definitief besluit te emigreren.

Hoe vind je een huis in Zwitserland en wat zijn de kosten?

Het vinden van een woning kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je een woning wil kopen. Huizen zijn aan de dure kant, vooral als je gaat zoeken in steden en bekende gebieden. Wanneer je gaat zoeken in landelijke gebieden heb je een redelijke woning voor €350.000 maar voor hetzelfde huis in een grotere stad betaal je al snel €1.000.000 .

Veel mensen kiezen er dan ook voor om in eerste instantie een huis te huren in Zwitserland. De prijzen hiervan liggen tussen de €1.000 tot €4.000 per maand, afhankelijk van de stad en de grootte van het huis.

Ons advies is om bij zowel koop als huur een makelaar in de arm te nemen. Je kent de huizenmarkt in Zwitserland (nog) niet zo goed en je weet dus ook niet wanneer iets bijvoorbeeld een goede investering is. Een lokale makelaar weet hier alles van en kan jou daarom goed adviseren en begeleiden bij het vinden van een woning. De kosten betalen zich eigenlijk altijd terug omdat je zeker weet dat je de juiste prijs betaalt voor de woning én het bespaart je heel veel zorgen.

Talen in Zwitserland

Qua talen is Zwitserland een complex land. Zwitserland kent vier officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans/Romansh. De laatste taal spreken ze alleen in het kanton Graubünden. Houd hier rekening mee wanneer je een huis gaat zoeken in Zwitserland, want als je geen Frans spreekt of dit moeilijk vindt, is het geen verstandig idee om in het Franstalige gebied te gaan wonen.

💬 Sirelo’s TIP: Wanneer je een verblijfsvergunning hebt gekregen in Zwitserland, kom je in aanmerking voor gratis taalcursussen in jouw gebied. Dit wordt geregeld door de Zwitserse regering. Kan handig van pas komen!

Met Sirelo verhuizen naar Zwitserland

Je auto meenemen bij een verhuizing naar Zwitserland

Het is mogelijk om je auto mee te nemen naar Zwitserland, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen verschillende situaties die vaak voorkomen:

Situatie 1: Je auto is nog geen zes maanden oud

Wanneer je auto nog geen zes maanden oud is, moet je invoerrechten betalen wanneer je deze importeert in Zwitserland. Je kan dit doen bij een hoofdgrensovergang, die vaak de mogelijkheid heeft om auto’s in te voeren. Wat moet je hiervoor doen?

1. Contacteer de douaneautoriteiten van te voren, zij stellen een rapport op voor een technische inspectie;
2. Lever een document in met de bevestiging van de waarde van de auto samen met het land van herkomst;
3. Zorg voor een bedrijfscertificaat.In deze situatie moet je een contributie voor het rapport betalen, de verbruiksbelasting en BTW die beide ongeveer 4% zijn van de waarde, en tenslotte de douanerechten.

Situatie 2: je auto is ouder dan zes maanden

Je auto wordt nu beschouwd als een persoonlijke bezitting, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een verzoek om toestemming aanvraagt om invoerrechten en BTW te voorkomen. Je mag in Zwitserland één jaar met een buitenlands kenteken rijden. Na inschrijving krijg je een brief waarin staat dat je auto binnen een jaar moet worden geïnspecteerd. Bij deze inspectie kun je ook een Zwitsers kenteken aanvragen.

Naar Zwitserland verhuizen: Voor- en nadelen

De keuze om te emigreren maak je niet zomaar. Daar heeft iedereen zijn of haar persoonlijke redenen voor en eigenlijk geldt hetzelfde voor de voor- en nadelen. Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander een nadeel zijn. Maar wat zijn dan doorgaans de voor- en nadelen van een verhuizing naar Zwitserland? Wij zetten de meest gehoorde punten voor je op een rijtje.

Voordelen van wonen in Zwitserland

 • De economie biedt veel mogelijkheden voor expats. Als Nederlander kun je relatief makkelijk aan de slag in Zwitserland en banen zijn er volop. De economie is groeiende en dit biedt toekomstperspectief om voor langere tijd in Zwitserland te wonen.
 • De levensstandaard is enorm hoog. Dit maakt Zwitserland één van de aantrekkelijkste landen om te wonen! Criminaliteitscijfers zijn een stuk lager dan in Nederland, de werkloosheid is laag, salarissen liggen hoger en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
 • De natuur. Iets dat we in Nederland eigenlijk niet hebben, heb je straks in Zwitserland in overvloed: bergen, parken, valleien, wateren.. Je kunt na de emigratie eindeloos genieten van ongerepte natuur. Voor veel mensen is dit de nummer #1 reden om deze verhuizing te overwegen, want waar in de wereld tref je dit nog? En dat ook nog eens op rijafstand van Nederland!
 • Gezondheidszorg. Net als in Nederland ben je in Zwitserland verplicht verzekerd voor zorg en daarnaast wordt de zorg bestempeld als één van de beste van Europa.
 • Vrijwel alles in Zwitserland is goed geregeld. Wat we hiermee bedoelen? Denk aan huisvesting: woningen zijn goed onderhouden en zien er mooi uit. Het openbaar vervoer is uitmuntend met goede verbindingen. Straten zijn schoon, openbare orde wordt gehandhaafd en men houdt zich over het algemeen aan alle regels.

Dit is slechts een greep uit de lijst van talloze voordelen die Zwitserland biedt. Maar, wat zijn de nadelen?

Naar Zwitserland verhuizen met Sirelo

Nadelen

 • Alles kost aanzienlijk meer. Voedingswaren, je woning, je verzekeringen: alles wordt na je emigratie duurder. Hier tegenover staat dat je ook meer gaat verdienen, dus de kans is groot dat je salaris en uitgaven prima in verhouding zijn. De eerste keer afrekenen in de supermarkt zal mentaal echter wel pijn doen, dus bereid je hier op voor.
 • Het leren van een nieuwe taal. Afhankelijk van waar in Zwitserland je wil gaan wonen en welk beroep je gaat uitoefenen, is het raadzaam om de juiste taal te leren. Met alleen Engels kun je je niet overal verstaanbaar maken.
 • Wonen in Zwitserland vergt aanpassingsvermogen. Mensen in Zwitserland kunnen gereserveerd overkomen. Het maken van nieuwe vrienden is daarom een uitdaging, want je knoopt niet zomaar een gesprek aan. Men komt al snel zakelijk over en dit is heel anders dan wat je vanuit Nederland gewend bent. Het vergt daarom enige aanpassing, maar gelukkig zijn er ook genoeg expat communities waar je je bij kunt aansluiten.

Tot slot is Zwitserland geen onderdeel van de EU, wat de emigratie net iets complexer maakt. Je kunt bijvoorbeeld niet in alle gevallen je pensioen, toeslagen en uitkeringen meenemen na je emigratie. Informeer hier tijdig naar zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dan is Zwitserland misschien wel jouw volgende stop!

Meer over Zwitserland

Emigreren naar Zwitserland wordt steeds populairder voor mensen uit het buitenland, vooral voor de welgestelde Europeaan. De welvaart en regelmaat van Zwitserland trekt mensen aan om te gaan wonen in Zwitserland. Zwitserland staat bekend om de goede kwaliteit van leven, onder andere omdat ze een sterke economie en stabiele samenleving handhaven. Eigenlijk is alles perfect geregeld in Zwitserland, zo ook de gezondheidszorg. Het Zwitserse volk is het tweede gelukkigste volk op de wereld. Depressiviteit komt nauwelijks voor in Zwitserland. Het land investeert in het allerbeste onderwijs. Zo zijn zowel basisscholen als managementopleidingen het beste van de hele wereld. En last but not least Zwitserland is een extreem veilig land en kent nauwelijks criminaliteit.

Gehaast of oppervlakkig?

Zwitserland is een vrij formeel land, veel formeler dan Nederland. Het is in Zwitserland noodzakelijk om iedereen met ‘Sie’ aan te spreken. Ook worden er in Zwitserland om de haverklap handen geschut. Wij Hollanders staan bekend om onze gehaaste houding, maar in Zwitserland wordt dit niet altijd gewaardeerd en dit kan worden gezien als ‘oppervlakkig’. Wees hiervan op de hoogte en zorg dat je je hierin aanpast wanneer je gaat werken in Zwitserland.

Landschappen

De oppervlakte van Zwitserland is vergelijkbaar met de oppervlakte van Nederland. Maar hoe vlak het Nederlandse landschap is, zo bergachtig is het Zwitserse landschap. Maar liefst zestig procent van Zwitserland is bedekt met het hooggebergte, de Alpen. Bekende bergtoppen, die boven de 4000 meter uitkomen, zijn de Matterhorn, de Jungfrau en de Eiger. Een gedeelte van de Zwitserse Alpen wordt bedekt met gletsjers en eeuwige sneeuw. Daarom kent Zwitserland wel drie klimaten: het hooggebergteklimaat met zijn eeuwige sneeuw, maar ook het landklimaat en het zeeklimaat. In het noorden van Zwitserland vind je het landklimaat en in het zuiden het milde zeeklimaat.

De keuken

Altijd gedacht dat Nederlanders echte ‘kaaskoppen’ zijn? De Zwitserse bevolking kan er helemaal wat van: zij eten vrijwel alles met kaas. De kaasconsumptie in Zwitserland is nog vele malen hoger dan die in Nederland. Wanneer je in Zwitserland gaat wonen, zal er waarschijnlijk vaak een kaasfondue op het menu staan en ook de rösti zal niet ontbreken. Voor de chocoladeliefhebber: Zwitserland staat bekend om zijn goede kwaliteit chocolade en zo is de melkchocolade uitgevonden in Zwitserland.

Verhuizing Zwitserland? Vergelijk verhuisbedrijven voor je kiest

Ons advies bij een verhuizing naar Zwitserland? Vergelijk in ieder geval drie internationale verhuisbedrijven. Door te vergelijken, voorkom je dat je kiest voor ’t verkeerde verhuisbedrijf en dat je te veel betaalt. Vergelijken komt met de nodige voordelen dus!

Ontvang via Sirelo vrijblijvend offertes en vergelijk verhuisbedrijven op prijs én kwaliteit!

Wil je zeker weten dat je goed voorbereid naar Zwitserland verhuist? Raadpleeg dan ook de onderstaande artikelen.