Overweeg je een verhuizing naar Zwitserland?
Lees je dan goed in, wij hebben hiervoor handige info voor je verzameld!
Verhuizen naar Zwitserland

Belastingen in Zwitserland

De belastingen in Zwitserland zijn relatief laag, vandaar de aantrekkelijkheid om er te wonen of werken. Op deze pagina geven we een korte samenvatting van het belastingstelsel, de tarieven en de belastingaangifte.

Het Belastingstelsel in Zwitserland

Inkomsten belastingen in Zwitserland

Het belastingstelsel in Zwitserland is ingedeeld in drie verschillende soorten belasting: federaal, kantonnaal en gemeentelijk. De federale belasting is vrij laag omdat alle belastingen uiteindelijk bij elkaar opgeteld worden. In vergelijking met Nederland is dit een heel ander systeem, en kan dus best lastig zijn. Het Zwitserse belastingsysteem zorgt hierdoor wel voor competitieve kanton belastingtarieven. Nu zijn er namelijk kantons met hele lage belastingtarieven en kantons met relatief hoge tarieven. Zo heb je bijvoorbeeld het kanton van Obwalden met een maximum tarief van 1,8%. En heeft het kanton van Bazel-Stad een maximum tarief van 26%.

In Zwitserland is de federale belasting, net zoals in Nederland, progressief. Als je dus meer verdient wordt je ook meer belast. De nationale belasting kan oplopen tot een maximum van 11.5%. Dit verschilt weer met de kantonnale belastingen die soms progressief zijn, en soms een standaard tarief hanteren. Zo hanteert het kanton van Obwalden een standaard tarief, het kanton van Bazel-Stad twee tarieven, en het kanton van Geneve een progressief tarief.

De inkomst belastingen in Zwitserland verschillen ook nog per burgerlijke staat. Zo zij er andere tarieven voor gehuwde en ongehuwde huishoudens. Het verschil is vooral zichtbaar in de marges voor de progressieve belastingtarieven. Het belastbaar inkomen van een gehuwd stel heeft hogere belastingtarieven marges ten opzichte van iemand met een ongehuwde status. Dit betekent alleen niet dat je onvoordeliger uitkomt door te trouwen. Juist het tegenovergestelde is waar, omdat dit betekent dat je over een zelfde of hoger inkomen als een ongehuwd individueel minder belasting hoeft te betalen.

💬 Sirelo’s TIP: Bij Sirelo zijn we expert in verhuizen. Helaas weten we minder van belastingen. Wil je toch zeker weten dat je alle info kunt vinden die je zoekt? Kijk dan eens hier bij de Belastingdienst of hier. Zo weet je zeker dat je vragen niet onbeantwoord blijven!

Sirelo helpt jou! Om je goed voor te bereiden op jouw verhuizing naar Zwitserland, is het goed om meer te weten te komen over de berekening van verhuiskosten. Wij geven je ook handige bespaartips!

Vermogensbelastingen in Zwitserland

Als één van de vele belastingen in Zwitserland moet de vermogensbelasting in Zwitserland toch nog even kort besproken worden. Het wordt niet geheven door de confederatie, maar wel door de kantons. Hier is het ook weer zo dat het verschilt per kanton. Maar de tarieven staan vast per kanton. Zo heeft Obwalden een tarief van maar 0,2% en heeft Basel-Stadt weer een tarief van 8,0%.

Belastingen in Zwitserland

Dubbele kanton- en federale inkomstenbelasting

Een dubbele belastingheffing van meerdere kantons komt niet voor op inkomensbelasting. Zwitserland heeft namelijk een wet die dit moet voorkomen. Maar let op met kantonnale belastingen. Het kan voorkomen dat je twee verschillende kantons belasting moet betalen. Dit komt eigenlijk alleen maar voor als je een landgoed/huis in twee verschillende kantons hebt. Als je in een kanton werkt en in een ander kanton woont, wordt door het kanton waar je woont inkomstenbelasting geheven. Degene waar je werkt heft dus geen belasting over je inkomen.

Met federale inkomstenbelastingen zal dit probleem ook niet vaak voor komen. Nederland heeft namelijk een dubbel belastingheffing verdrag getekend met Zwitserland. Maar ook al zijn er wetten en verdragen die het moeten voorkomen, komt het nog steeds voor dat het wel gebeurt. Let dus goed op je belasting uitgaves als je zelf je belastingen regelt. Een fout op dit gebied kan je namelijk veel geld kosten.

De Zwitserse Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelastingen in Zwitserland worden, net als bij de inkomstenbelasting, zowel confederaal als kantonnaal geheven. Het belastingtarief dat geheven wordt door de Confederatie is 8,5%. Het tarief dat door het kanton geheven wordt verschilt weer per kanton. Het kanton van Genève heft bijvoorbeeld 10% en het kanton van Luzern maar 1,5% van de netto belastbare winst. Het hoogste totale vennootschapsbelasting percentage ligt dus rond de 18,5%. Dit percentage kan natuurlijk iets hoger of lager zijn omdat er verschillende soorten percentages nog boven op kunnen komen. Er kan namelijk nog een percentage bij komen aan de hand van je winst marges. Dit hangt alweer er van af in welk kanton je gevestigd bent.

Internationale Belastingspecialisten: Zwitserland

Verhuis je binnenkort naar Zwitserland? In het geval van fiscale zaken die grensoverschrijdend zijn, kan het enorm ingewikkeld worden. Er zijn dan namelijk wetgevingen en verdragen van twee (of meer) verschillende landen waar je rekening mee moet houden. En dit kan snel overweldigend zijn. Heb je dus geen zin om alle fiscale zaken zelf te regelen? Dan kan je een specialist inschakelen die advies kan geven over de fiscale zaken. Daardoor komen er natuurlijk wat extra kosten bij, maar dit kan je veel tijd en moeite besparen. En uiteindelijk kan deze investering je ook een hoop geld besparen doordat je alles in een keer goed doet.

Er zijn belastingadviseurs met een specialisatie in internationale fiscale zaken. Wij realiseren ook dat je misschien niet alle informatie hebt kunnen vinden of nog niet het advies hebt gekregen waar je naar zocht. Dus hebben wij even wat onderzoek gedaan en wat internationale belastingspecialisten op een rij gezet die jou misschien verder kunnen helpen:

BTW

De BTW in Zwitserland is momenteel slechts 8 procent op de meeste goederen en diensten. Hiermee is het BTW- tarief in Zwitserland het laagste van alle BTW- tarieven in heel Europa. Zeker in vergelijking me het Nederlandse 21% BTW-beleid is het een erg laag percentage. Over een aantal producten en diensten wordt een nog lager tarief geheven van maar 2,4%. Dit soort producten zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen, boeken, kranten en een aantal levensmiddelen. Daarnaast geldt er ook een 0% tarief voor medische zorg en onderwijs.

Andere belastingen in Zwitserland, waar je mee te maken zult krijgen zijn:

  • Zegelrechten
  • Federaal roerende belastingen: dit tarief is 35 procent en wordt geheven over bepaalde vormen van inkomen, zoals aandelen en rente.

Belasting Aangifte Opsparen

Belastingaangifte doen in Zwitserland

Wie moet de belastingaangifte doen?

In Zwitserland is iedere staatsburger verplicht om belastingaangifte te doen. Het netto salaris is namelijk erg anders dan het netto salaris wat wij in Nederland kennen. In Zwitserland worden namelijk alleen de sociale premies van het bruto salaris afgetrokken. En dus moet iedereen pas aan het eind van het fiscale jaar belasting betalen. Het fiscale jaar loopt gelijk met het kalenderjaar. Dit betekent dat je binnen drie maanden van het nieuwe jaar belastingaangifte van het jaar er voor moet hebben gedaan. Wanneer je de deadline overschrijdt, moet je hier extra kosten voor betalen.

Als Zwitsers staatsburger zijn er maatregelen die je kunt nemen om niet onverwachte hoge kosten te ontvangen aan het einde van het fiscale jaar. Je kunt namelijk via je kanton of gemeente voorheffingen regelen. Waardoor het geschatte maandelijkse belastingbedrag betaald moet worden. Deze schatting wordt gebaseerd op de belastingaangifte van het jaar ervoor. Het kan dus gebeuren dat je uiteindelijk iets te veel hebt betaald, of juist wat te weinig. En dus blijft de belastingaangifte aan het einde van het fiscale jaar verplicht.

Als expat is het hoogst waarschijnlijk dat je te maken krijgt met de voorheffing. Dit wordt namelijk aan Zwitserse staatsburgers aangeboden door de gemeente of kanton, maar is voor een expat geen optie. Je bent dan verplicht om via je maandelijkse salaris belastingen te betalen. Hierdoor hoef je dus niet een belastingaangifte te doen aan het eind van het fiscale jaar. Maar, jammer genoeg, pakt dit vaak onvoordeliger uit dan de belastingaangifte die Zwitserse moeten doen.

Het invullen zelf

Je kunt belastingaangifte handmatig doen met behulp van een speciale software op de computer of online. Je ontvangt je belastingteruggave doorgaans binnen een aantal weken.

Zorg dat je de juiste gegevens bij de hand hebt, wanneer je het belastingaangifte formulier invult. Denk da vooral aan bankafschriften, loonstrookjes en pensioenverklaringen. Let op: wanneer je bruto minder dan 120.000 frank verdient, hoef je geen belastingaangifte te doen. Dit geldt ook wanneer je getrouwd bent en geen van beide meer dan 120,000 frank verdient.

Als laatste nog wat tips voor het invullen en om eventuele belastingkortingen te krijgen:

  • Zorg dat je alle bonnetjes en gegevens houdt: je kunt deze nog nodig hebben, wanneer je hier om gevraagd wordt door de tax authorities.
  • Het is belangrijk dat je zorgvuldig kijkt wat je aftrekposten zijn: reiskosten, verzekeringen, kosten voor kinderen;

💬 Sirelo’s TIP: Mocht je verdere interesse hebben in een verhuizing naar Zwitserland, kijk dan ook eens op onze pagina over verhuizen naar Zwitserland.