Verhuizen naar Zwitserland

Zwitserland staat wereldwijd bekend als één van de beste landen om te wonen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om te verhuizen naar Zwitserland. Overweeg jij dit ook? Dan kan deze pagina je verder helpen. We vertellen je over de kosten van de verhuizing, we geven je de mogelijkheid om een verhuisbedrijf te vinden en je vindt handige tips en informatie. Lees snel verder!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Hoeveel kost een verhuizing naar Zwitserland?

Verhuizen naar Zwitserland kost gemiddeld €2.500 tot €3.500. Echter is de prijs van een internationale verhuizing afhankelijk van meerdere factoren, zoals de grootte van de inboedel en de afstand van A tot B.

Om je op weg te helpen, hebben we de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Zwitserland voor je op een rijtje gezet in de onderstaande tabel.

HuishoudenGemiddelde kosten
2 kamer appartement€2.800 – €3.200
3 kamer appartement€3.100 – €3.800
5 kamer huishouden€3.700 – €4.300

💬  Sirelo’s TIP: In deze indicatie is slechts rekening gehouden met het inladen, vervoeren en uitladen van de inboedel. Meer over de prijsopbouw van een internationale verhuizing vind je hier. Veel verhuisbedrijven baseren de kosten grotendeels op het volume in m3. Deze bereken je makkelijk en snel hier.

Benieuwd wat jouw verhuizing zal gaan kosten?

Om te ontdekken wat de exacte kosten van jouw verhuizing naar Zwitserland zullen zijn, kun je het onderstaande formulier gebruiken. Zo ontvang je gratis en snel tot vijf verhuisoffertes van internationale verhuisbedrijven!

Verhuizen naar Zwitserland?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Pssst.. wist je dat je door het vergelijken van meerdere verhuisoffertes al snel honderden euro’s op je verhuizing bespaart? Daarnaast stelt het je in staat om een verhuisbedrijf te kiezen dat écht bij jou past. Het gaat immers wel om je inboedel en dierbare spullen, dat is niet niks!

Emigreren naar Zwitserland

Emigreren naar Zwitserland is in trek, en het is het ideale land voor mensen die houden van wintersport en wandelen. Een verhuizing naar Zwitserland is echter niet snel geregeld, omdat het land geen lid is van de Europese Unie. Gelukkig is het tegenwoordig wel gemakkelijk om als Europeaan een visum te krijgen voor Zwitserland, dankzij het Verdrag van Schengen.

Verder is de kwaliteit van leven in de grote steden zoals Bern en Zürich erg hoog en vestigen zich daar steeds meer expats. Daarnaast is het belastingsysteem in Zwitserland een belangrijke reden voor mensen om te emigreren naar Zwitserland.

Heb ik een visum nodig?

Omdat Zwitserland niet in de Europese Unie zit, is het vaak onduidelijk of je wel of geen visum nodig hebt. Wij als Nederlanders kunnen Zwitserland gewoon bezoeken zonder visum, want Zwitserland heeft wel het Verdrag van Schengen ondertekend. Dit is echter maar geldig voor drie maanden, daarna moet je ervoor zorgen dat je een verblijfsvergunning hebt. Meer informatie over verblijfsvergunningen vind je hier.

Douane Zwitserland

Wanneer je goederen importeert in Zwitserland, moet je er rekening mee houden dat dit allemaal gecontroleerd wordt door de douane. Ze controleren niet altijd bij de grens, maar al kom je met je hele hebben en houden voorbij is de kans wel aanwezig dat je wordt aangehouden. Het is daarom handig om op de hoogte te zijn van de importregels van Zwitserland. Gebruik hiervoor dit overzicht:

ProductHoeveelheid
AlcoholMeer dan 18% alcohol: 1 liter
Minder dan 18% alcohol: 5 liter
Sigaretten250 stuks
Cigarillo’sTot 250 gram
Sigaren50 stuks
Tabak250 gram
Gebruikte kleding en electronicaOnbeperkt
Vlees1 kilo
BrandstofTank + Jerrycan 25 liter

💬 Sirelo’s TIP: Het verhuisbedrijf waarmee je besluit te verhuizen, kan jou alles vertellen over welke goederen je wel en niet mag invoeren. Vraag dit tijdig, zodat je op tijd kunt beginnen met het consumeren van je eventuele voorraad.

Checklist: verhuizing naar Zwitserland

We hebben een checklist gemaakt met zaken die je niet mag missen tijdens je verhuizing naar Zwitserland. Er komen veel dingen kijken bij zo’n emigratie. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Neem geldige paspoorten/ID-kaarten mee;
 • Maak kopieën van belangrijke documenten;
 • Check hier of je diploma’s en certificaties geldig zijn;
 • Denk aan het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, want na je verhuizing is je Nederlandse verzekering niet meer geldig.
 • Om je diploma’s geldig te laten verklaren wereldwijd, neem contact op met DUO;
 • Raadpleeg alle officiële instanties over uw verhuizing naar Zwitserland;
 • Vergeet je valuta niet om te wisselen, omdat men in Zwitserland betaalt met Zwitserse Franken. Door je valuta tijdig om te zetten, voorkom je dat je na je verhuizing onnodige kosten maakt. Een vrijblijvende offerte hiervoor kun je hier aanvragen. ⬇️

Wil je zeker weten dat je niets vergeet? Gebruik dan deze algemene checklist voor een optimale voorbereiding!

Waar ga je wonen in Zwitserland?

De twee grote steden waar de meeste mensen naar toe verhuizen zijn Bern en Zürich. Maar liefst 34% van de inwoners in Bern heeft een buitenlandse achtergrond, waardoor je je niet alleen zult voelen als immigrant. De stad is erg leefbaar door de ligging in de Alpen en de vele parken die je kunt vinden. De frisse lucht in de bergen is een reden voor veel mensen om naar Bern te komen.

Tevens is Zürich een populaire stad. Het is de grootste stad en het economisch centrum van Zwitserland, wat voor veel carrièremogelijkheden zorgt. Ook in Zürich vind je veel mensen van niet-Zwitserse afkomst, ruim 30%.  Zürich staat bekend om zijn hoge prijzen, maar daar tegenover staan wel hoge lonen en gunstige belastingen. Een vergelijking van de twee steden zie je hier:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Bern786393788614
Zürich8492978410014

Hoe vind je een huis in Zwitserland en wat zijn de kosten?

Het vinden van een woning kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je een woning wil kopen. Huizen zijn aan de dure kant, vooral als je gaat zoeken in steden en bekende gebieden. Wanneer je gaat zoeken in landelijke gebieden heb je een redelijke woning voor €350.000 maar voor hetzelfde huis in een grotere stad betaal je al snel €1.000.000 .

Veel mensen kiezen er dan ook voor om in eerste instantie een huis te huren in Zwitserland. De prijzen hiervan liggen tussen de €1.000 tot €4.000 per maand, afhankelijk van de stad en de grootte van het huis.

Kun je je auto meenemen bij een verhuizing naar Zwitserland?

Het is mogelijk om je auto mee te nemen naar Zwitserland, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen verschillende situaties die vaak voorkomen:

 • Situatie 1 – Je auto is nog geen zes maanden oud

  Wanneer je auto nog geen zes maanden oud is, moet je invoerrechten betalen wanneer je deze importeert in Zwitserland. Je kan dit doen bij een hoofdgrensovergang, die vaak de mogelijkheid heeft om auto’s in te voeren. Wat moet je hiervoor doen?
  1. Contacteer de douaneautoriteiten van te voren, zij stellen een rapport op voor een technische inspectie;
  2. Lever een document in met de bevestiging van de waarde van de auto samen met het land van herkomst;
  3. Zorg voor een bedrijfscertificaat.In deze situatie moet je een contributie voor het rapport betalen, de verbruiksbelasting en BTW die beide ongeveer 4% zijn van de waarde, en tenslotte de douanerechten.

 • Situatie 2 – je auto is ouder dan zes maanden.

  Je auto wordt nu beschouwd als een persoonlijke bezitting, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een verzoek om toestemming aanvraagt om invoerrechten en BTW te voorkomen. Je mag in Zwitserland één jaar met een buitenlands kenteken rijden. Na inschrijving krijg je een brief waarin staat dat je auto binnen een jaar moet worden geïnspecteerd. Bij deze inspectie kun je ook een Zwitsers kenteken aanvragen.

Talen in Zwitserland

Qua talen is Zwitserland een complex land. Zwitserland kent vier officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans/Romansh. De laatste taal spreken ze alleen in het kanton Graubünden. Houd hier rekening mee wanneer je een huis gaat zoeken in Zwitserland, want als je geen Frans spreekt of dit moeilijk vindt, is het geen verstandig idee om in het Franstalige gebied te gaan wonen.

💬 Sirelo’s TIP: Wanneer je een verblijfsvergunning hebt gekregen in Zwitserland, kom je in aanmerking voor gratis taalcursussen in jouw gebied. Dit wordt geregeld door de Zwitserse regering. Kan handig van pas komen!

Met Sirelo verhuizen naar Zwitserland

Verhuizen naar Zwitserland: handige info

Als geen ander weten we dat je je goed moet voorbereiden op een internationale verhuizing. Daarom hebben we de onderstaande artikelen voor je geselecteerd. Gebruik deze artikelen voor een optimale voorbereiding.

💡Vergelijk verhuisbedrijven voor je kiest

Ons advies bij een verhuizing naar Zwitserland? Vergelijk in ieder geval minimaal drie verhuisbedrijven. Door te vergelijken, voorkom je dat je kiest voor ’t verkeerde verhuisbedrijf en dat je te veel betaalt. Vergelijken komt met de nodige voordelen dus!

Vraag hieronder vrijblijvend offertes aan en vergelijk verhuisbedrijven op prijs en kwaliteit.

Nog beter voorbereid zijn op je verhuizing? Raadpleeg dan ook de onderstaande artikelen.