Verhuizen naar Zwitserland

Zwitserland is uitgeroepen tot het ’tweede beste land van de wereld om in te wonen’. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om te verhuizen naar Zwitserland. Overweeg jij dit ook? Dan kan deze pagina je verder helpen.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Emigreren naar Zwitserland

Emigreren naar Zwitserland is in trek, en het is het ideale land voor mensen die houden van wintersporten en wandelen. Een verhuizing naar Zwitserland is echter niet snel geregeld, omdat het land geen lid is van de Europese Unie. Gelukkig is het tegenwoordig wel gemakkelijk om als Europeaan een visum te verkrijgen in Zwitserland, dankzij het Verdrag van Schengen.

Verder is de kwaliteit van leven in de grote steden zoals Bern en Zürich van hoog en vestigen zich daar steeds meer buitenlanders. Daarnaast is het belastingsysteem in Zwitserland een belangrijke reden voor mensen om te emigreren naar Zwitserland.

Zwitserland zit niet in de EU, heb ik nu een visum nodig?

Omdat Zwitserland niet in de Europese Unie zit is het vaak onduidelijk of je wel of geen visum nodig hebt. Wij als Nederlanders kunnen Zwitserland gewoon bezoeken zonder visum, want Zwitserland heeft wel het Verdrag van Schengen ondertekend. Dit is echter maar geldig voor drie maanden, daarna moet je er voor zorgen dat je een verblijfsvergunning hebt. Meer informatie over verblijfsvergunningen vind je hier.

Douane Zwitserland

Wanneer je goederen importeert in Zwitserland, moet je er rekening mee houden dat dit allemaal gecontroleerd wordt door de douane. Ze controleren niet altijd bij de grens, maar al kom je met je hele hebben en houden voorbij is de kans wel aanwezig dat je wordt aangehouden. Het is hierom handig om op de hoogte te zijn van de importregels van Zwitserland. Wij hebben hier een overzicht over de goederen die je gewoon mag mee nemen met de hoeveelheden:

ProductHoeveelheid
Alcohol1 liter met meer dan 18% alcoholpercentage
5 liter met maximaal 18% alcoholpercentage
Sigaretten250 stuks
Cigarillo’sTot 250 gram
Sigaren50 stuks
Tabak250 gram
Gebruikte kleding en electronicaOnbeperkt
Vlees1 kilo
BrandstofTank + jerrycan 25 liter
Overige privégoederentot CHF 300

Hoeveel kost een verhuizing naar Zwitserland?

Je kunt er van uitgaan dat, nadat je een offerte hebt aangevraagd, je uitkomt op een gemiddelde van €2.500 tot €3.500 voor je verhuizing naar Zwitserland. Hieronder vind je een overzicht die voor jou ongeveer van toepassing is:

HuishoudenKosten gemiddeld
2 kamer appartement€2.800
3 kamer appartement€3.000
5 kamer huishouden€3.500
Verhuizen naar Zwitserland?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Goedkoper verhuizen

Wanneer je internationaal gaat verhuizen, wil je natuurlijk niet te veel betalen. Maar hoe kun je daar zelf invloed op hebben? Je kunt zelf je inboedel verhuizen als je emigreert naar Zwitserland. Neem alleen je meest belangrijke spullen mee in bijvoorbeeld een aanhanger of huur zelf een busje. Hier bespaar je al een groot deel van de kosten!

Wanneer je toch meer spullen wilt meenemen, schakel dan een gespecialiseerd verhuisbedrijf in. Ook op deze kosten kun je besparen, door bijvoorbeeld zelf al je spullen te demonteren en in te pakken. Daarnaast is het aangeraden om te zorgen dat je al een huis hebt voordat je je spullen gaat verhuizen, zodat je niet extra kosten hebt aan opslag van je meubels.

Checklist: verhuizing naar Zwitserland

Wij hebben een lijstje gemaakt die je niet kan missen tijdens je verhuizing naar Zwitserland. Er komen veel dingen kijken tijdens zo’n verhuizing, en dan is alles op orde hebben van te voren mooi meegenomen.

 • Neem geldige paspoorten/ID-kaarten mee;
 • Maak kopieën van belangrijke documenten;
 • Check hier of je diploma’s en certificaties geldig zijn ;
 • Om je diploma’s geldig te laten verklaren wereldwijd, neem contact op met DUO;
 • Raadpleeg alle officiële instanties over uw verhuizing naar Zwitserland;
 • Zorg voor goede verzekering, desnoods voor een overbrugginsverzekering.

Op Sirelo hebben wij ook een algemene checklist voor een verhuizing, die je hier kan vinden!

Waar ga je wonen in Zwitserland?

De twee grote steden waar de meeste mensen naar toe verhuizen zijn Bern en Zürich. Maar liefst 34% van de inwoners in Bern heeft een buitenlandse achtergrond, waardoor je je niet alleen zult voelen als immigrant. De stad is erg leefbaar door de ligging in de Alpen en de vele parken die je kunt vinden. De frisse lucht in de bergen is een reden voor veel mensen om naar Bern te komen.

Zürich is een populaire stad in Zwitserland. Het is de grootste stad en het economisch centrum van Zwitserland, wat voor veel carrièremogelijkheden zorgt. Ook in Zürich vind je veel mensen van niet-Zwitserse afkomst, ruim 30%.  Zürich staat bekend om zijn hoge prijzen, maar daar tegenover staan wel hoge lonen en gunstige belastingen. Een vergelijking van de twee steden zie je hier:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Bern786393788614
Zürich8492978410014

Hoe vind je een huis in Zwitserland en wat zijn de kosten?

Het is best lastig om een huis te vinden in Zwitserland, vooral als je wilt gaan kopen. De huizen zijn aan de dure kant, vooral als je gaat zoeken in steden en bekende toeristische gebieden. Wanneer je gaat zoeken in landelijke gebieden heb je een redelijke woning voor €300.000,-, maar voor hetzelfde huis in een grotere stad betaal je al gauw €1.000.000 . Veel mensen kiezen er dan ook voor om een huis te huren in Zwitserland. De prijzen hiervan liggen tussen de €1.000 – €4.000 per maand, afhankelijk van de stad en grootte van het huis.

Kun je je auto meenemen bij een verhuizing naar Zwitserland?

Het is mogelijk om je auto mee te nemen naar Zwitserland, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen verschillende situaties die vaak voorkomen:

 • Situatie 1 – Je auto is nog geen zes maanden oud
  Wanneer je auto nog geen zes maanden oud is, moet je invoerrechten betalen wanneer je deze importeert in Zwitserland. Je kan dit doen bij een hoofdgrensovergang, die vaak de mogelijkheid heeft om auto’s in te voeren. Wat moet je hiervoor doen?
  – Contacteer de douaneautoriteiten van te voren, zij stellen een rapport op voor een technische inspectie;
  – Lever een document in met de bevestiging van de waarde van de auto samen met het land van herkomst;
  – Zorg voor een bedrijfscertificaat.In deze situatie moet je een contributie voor het rapport betalen, de verbruiksbelasting en BTW die beide ongeveer 4% zijn van de waarde, en tenslotte de douanerechten.
 • Situatie 2 – je auto is ouder dan zes maanden.
  Je auto wordt nu beschouwd als een persoonlijke bezitting, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een verzoek om toestemming aanvraagt om invoerrechten en BTW te voorkomen. Je mag in Zwitserland één jaar met een buitenlands kenteken rijden.
  Na inschrijving krijg je een brief waarin staat dat je auto binnen een jaar moet worden geïnspecteerd. Bij deze inspectie kun je ook een Zwitsers kenteken aanvragen.

Talen in Zwitserland

Qua talen is Zwitserland een complex land. Zwitserland kent vier officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans/Romansh. De laatste taal spreken ze alleen in het kanton Graubünden. Houd er rekening mee wanneer je een huis gaat zoeken in Zwitserland, want als je geen Frans spreekt of dit moeilijk vind, is het een slecht idee om in het Franstalige gebied te gaan wonen.

Wanneer je een verblijfsvergunning hebt gekregen in Zwitserland, kom je in aanmerking voor gratis taalcursussen in jouw gebied. Dit wordt geregeld door de Zwitserse regering, zoals je ziet in het filmpje hieronder:

Nuttige informatie over verhuizen naar Zwitserland

Er komen natuurlijk nog veel meer dingen kijken bij een verhuizing naar Zwitserland. Bij Sirelo hebben wij alle informatie verzameld die je nodig hebt voor je verhuizing, op de volgende pagina’s:

Verhuizen naar Zwitserland

Vergelijk nu verhuisbedrijven gespecialiseerd in verhuizen naar Zwisterland

Verhuizen naar Zwitserland is dus een zeer aantrekkelijke optie. Je hebt kunnen lezen dat er tal van redenen zijn waarom Zwitserland een permanente verhuizing waard is. De natuur, het voordelige belastingklimaat en de hoge levensstandaard, er zijn genoeg redenen die je kunnen bewegen tot een emigratie naar Zwitserland. Zit je daadwerkelijk te denken aan een verhuizing naar Zwitserland? Vergelijk verhuisbedrijven en ontvang gratis 5 offertes van verhuisbedrijven.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs