Belastingen in Amerika

Deze pagina zal de verschillende belastingen in Amerika kort bespreken en eindigen met wat tips. Aangezien de belastingen in Amerika in het algemeen erg ingewikkeld zijn geven wij ook een paar suggesties van internationale belastingspecialisten die jouw leven een stuk makkelijker kunnen maken.

Belastingen in Amerika

Inkomstenbelasting in Amerika

In Amerika wordt er belasting geheven over al het inkomen wat je in een belastingjaar hebt binnengekregen. Dit kan dus ook geheven worden over winst van aandelen, investeringen of landgoed dat je inkoopt, verkoopt of verhuurt. Er is een verdrag getekend tussen Nederland en Amerika om dubbele belastingheffing te voorkomen. Als je naar Amerika verhuist maar nog steeds veel in Nederland komt om te werken, bekijk dan goed waar je belasting moet betalen.

Naast de inkomstenbelasting die je aan de federale overheid betaalt, bestaat de kans dat je ook aan de staat of zelfs de gemeente waarin je woont afdraagt. Dit mag maximaal 13,3 procent van je inkomen zijn. De staat of gemeente kan dit zelf bepalen. De belasting die de staat heft is in veel gevallen aftrekbaar van de belasting die je aan de overheid betaalt.

Belastingtarieven in Amerika

De percentages van belastingen in Amerika liggen tussen de 10 en 39,6 procent, terwijl je in Nederland tussen de 18,65 en de 52 procent betaalt. De belastingtarieven verschillen per burgerlijke staat. Zo heb je dus andere tarieven voor een getrouwd stel met een dubbel inkomen, en voor een eén inkomensgezin. Maar om je een indicatie te geven van de verdeling van belastingtarieven, staat hieronder een tabel voor de tarieven voor singles:

VanTotBelastingtarief
$0$9.35010%
$9.350$37.950$935 + 15% van het bedrag boven de $9.350
$37.950$91.900$5.226 + 25% van het bedrag boven de $37.950
$91.900$191.650$18.714 + 28% van het bedrag boven de $91.900
$191.650$416.700$46.643 + 33% van het bedrag boven de $191.650
$416.700$418.400$120.910 + 35% van het bedrag boven de $416.700
$418.400+$ –$121.505 + 39,6% van het bedrag boven de $418.400

De belastingcategorieën zijn anders ingedeeld dan in Nederland. Dit betekent dat de marges van hogere belastingcategorieën hoger liggen dan in Nederland. Dus betaal je minder belasting op hogere salarissen dan dat je in Nederland zou hoeven doen. De belasting wordt dan geheven door de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS).

Nederlands – Amerikaanse Belastingadviseurs

Het grootste probleem met belastingen is dat het erg veel tijd kan kosten om de ins en outs van elk systeem te ontdekken. Als u geen interesse heeft om het allemaal zelf te doen dan hebben wij hier een paar belastingadviseurs bureaus op een rij gezet. Deze bureaus hebben een ervaring met internationale belasting systemen. Een is zelfs gespecialiseerd in de belastingsystemen van Nederland en de VS! Deze bureaus kunnen je veel tijd (en stress) besparen door middel van persoonlijk advies.

  • onestopTaxPrep – specialisatie in belastingsystemen van Nederland en Amerika
  • Crowe Horwath Peak – gespecialiseerd in advies voor de internationale ondernemer
  • GVN Adviseurs –internationaal belasting adviseur die zich aanpast aan de klant

Amerika en BTW: Staat vs Lokaal

In de Verenigde Staten maken ze gebruik van een State Sales Tax en een Local Sales Tax. Dit zijn belastingen die worden gebruikt bij de verkoop van een product aan de consument. Deze belastingen verschillen per staat. Het gemiddelde van de twee bij elkaar opgeteld is bijna altijd tussen de 5-10%. Dit is een groot verschil met de huidige 21% BTW die je in Nederland betaalt. Wil je weten hoeveel jouw staat aan belasting eist? Bekijk de website van Amerika’s “nation’s leading independent tax policy nonprofit” voor een uitgebreid overzicht van de verschillende State Sales Taxes.

Import Belasting Naar Amerika

Het is mogelijk dat je dingen moet importeren naar Amerika. In dat geval moet er meestal importbelasting worden betaald. Dit kan variëren van 0 tot 37,5 procent. Het gemiddelde ligt rond de 5 procent, terwijl er ook goederen zijn waarvoor je geen importbelasting betaalt. Verder verschilt het tarief per staat. Wil je precies weten wat je moet betalen voor een specifiek product? Bekijk dan de website van The United States International Trade Comission.

Bespaar Tips!

Tip 1 (Pensioen): Deze tip is van toepassing voor mensen die naar Amerika willen emigreren en dus geen plannen hebben om terug naar Nederland te verhuizen. Je kan in Amerika er voor kiezen om een groter deel van uw inkomen af te staan aan jouw pensioen fonds in Amerika. Het bedrag dat naar pensioen fondsen wordt overgeschreven kan grotendeels geen belasting over geheven worden! Pensioen fondsen krijgen namelijk bepaalde belastingvoordelen. Dit kan betekenen dat je op korte termijn minder geld binnen krijgt. Maar waardoor je dus wel meer spaart voor de dag dat je kan stoppen met werken. Voor mensen die naar Amerika worden uitgezonden op de basis van een paar jaar kan het verstandiger zijn om in Nederland de pensioen te blijven opbouwen.

Tip 2 (Vermogensbelasting): Als je gaat wonen in Amerika, en een huis aanschaft, moet je rekening houden met de vermogensbelasting.  Ook met vermogensbelasting is het zo dat het belasting percentage per staat verschild. Als je nog een keuze moet maken tussen verschillende staten kan het verstandig zijn om deze belasting per staat uit te zoeken. Het laagste percentage ligt rond de 0,2% en kan stijgen tot 1,9% van de waarde van het eigendom. De hoeveelheid property tax die je zal moeten betalen kan dus veel verschillen. Als je het goed uitzoekt kan het dus verstandiger zijn om in een staat met een hoog percentage een goedkoper huis/landgoed aan te schaffen. Het omgekeerde geldt dus voor een staat met een laag percentage. Waar je dus een duurder huis kan aanschaffen en nog steeds relatief weinig betaald voor de waarde van het huis. Bijvoorbeeld op tax-rates.org kan je de vermogensbelasting per staat vinden.

Overleg altijd met je belastingadviseur voordat je een beslissing neemt.

besparen op belasting

Belasting op Bedrijfswinst

De belasting die over bedrijfswinst wordt geheven, oftewel vennootschapsbelasting, is in Amerika ingedeeld in federale, staats en lokale belastingen. Deze belastingen tellen gelukkig niet allemaal bij elkaar op. Dus kan de vennootschapsbelasting die per staat geheven wordt uiteindelijk van de federale belasting afgetrokken worden. De federale belasting over de bedrijfswinst ligt tussen de 15 en 35%, waarvan de meeste bedrijven 35% zouden moeten betalen. Maar deze bedrijven betalen uiteindelijk minder dankzij kortingen en aftrekkingen.

De vennootschapsbelasting per staat verschilt veel, maar zijn in het algemeen erg laag.  Zo is bijvoorbeeld Iowa met 12% vennootschapsbelasting de staat met het hoogste percentage. Het percentage kan in andere staten veel lager zijn, met het laagste percentage in North Carolina van maar 3%. Maar deze percentages hebben uiteindelijk niet veel invloed op de winst van je bedrijf vanwege de hoge federale percentages.

Het Belastingaangifte Proces in Amerika

Het fiscale jaar loopt in de Verenigde Staten van 1 oktober tot 30 september van het volgende jaar. Dit jaar is verdeeld in kwartalen. Meestal doe je maar één keer per jaar aangifte, maar het kan ook voorkomen dat het iedere maand moet. De belasting in de Verenigde Staten wordt afgedragen door middel van loonbelasting en het aangifte doen van inkomstenbelasting. Om aangifte te doen moet je formulieren invullen die verkrijgbaar zijn via de IRS website. Er bestaan heel wat verschillende formulieren, waarvan Form 1040 de beruchtste en meest gebruikte is. Veel Amerikanen gebruiken software om de aangifte te vergemakkelijken.

Gebruik deze link om gebruik te maken van een gratis website die je zal helpen met het invullen van belastingformulieren. Zonder de hulp van dit soort websites kan het invullen van de belastingformulieren voor veel mensen erg lastig uitpakken. Het verkeerd invullen van een formulier, of het vervalsen van inkomsten kan leiden tot een belastingcontrole van de IRS. Uw belasting rapport komt dan onder een vergrootglas en de kans is dan veel groter dat je, in de plaats van een belastingteruggave, juist nog meer moet betalen. Als na de aangifte blijkt dat je geld terugkrijgt van de IRS, kunnen zij er meestal voor zorgen dat het binnen 21 dagen op je rekening staat. Wanneer je aangifte op papier hebt gedaan, kan het wat langer duren.

Al met al zijn belastingen in Amerika lastiger geregeld dan in Nederland. En als je geen belastingadviseur wilt consulteren raden wij het aan om met behulp van software de formulieren in te vullen.

Meer informatie over het wonen in Amerika? Kijk dan nog even op een van onze andere informatie pagina’s!