Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Het leven in Turijn

Robert deelt zijn ervaring

Featured image

Turijn, een stad die misschien niet per se zo chique als Rome is, maar wel minstens zo gezellig. Of zoals Robert Ramsodit Turijn typeert: ‘Een prachtige stad met zijn eigen charme.’ Volgens Robert, die nu zo’n drie maanden in Turijn woont, is de stad wat underrated. ‘Turijn doet me denken aan Rotterdam. Rotterdam staat ook altijd in de schaduw van Amsterdam. Net zoals Turijn in de schaduw staat van Milaan. Geheel onterecht: Turijn is een prachtige stad en het leven in Turijn is super.’

Robert is ruim drie maanden geleden verhuisd naar Italië (Turijn) voor een stage bij een Italiaans bedrijf als business developer. Hij is verantwoordelijk voor het aangaan van partnerships met Nederlandse bedrijven. ‘Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit gegevens van potentiële bedrijven verzamelen en het benaderen van Nederlandse bedrijven.’

Werkcultuur

Robert vertelt verder: ‘De werkcultuur in Italië kan getypeerd worden als flexibel en relaxed. Ik kan zelf mijn tijd indelen, ik krijg veel vrijheid en ook veel verantwoordelijkheden. Van mijn baas mag ik zelf indelen hoe laat ik ongeveer begin, zolang ik maar acht uur maak. In Italië houden ze over het algemeen een lange lunchpauze, zo’n anderhalf uur. Een beetje vergelijkbaar met de siësta in Spanje.

Aardige mensen

De mensen in Turijn zijn aardig. Ik ben wel heel erg blij dat ik Italiaans heb leren spreken. Italianen spreken nauwelijks Engels, behalve in grote steden als Rome en Milaan. Maar zelfs in Turijn spreken weinig mensen Engels. Wel zijn inwoners van Turijn erg bereid je te helpen als je hulp nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld de weg kwijt? Dan nemen ze de tijd om je te helpen. Wanneer je Italiaans spreekt, wordt dit heel erg gewaardeerd door Italianen. Elke keer wanneer ze horen dat ik Italiaans spreek, hoor ik ‘Bravo!’

Verschil met Nederland

Wat voor mij even wennen was, is het minder ‘gejaagde karakter’ van Italië. Enerzijds heeft dat zijn voordelen, want het gaat er allemaal wat relaxter aan toe. Maar anderzijds heeft het ook zijn nadelen. Je moet over het algemeen wat langer wachten. Zo kocht ik een nieuwe bril in Italië en ze vertelden me dat het 5 dagen zou duren voordat ik de bril zou binnenkrijgen. Toen ik daar kwam om hem op te halen, was de bril er nog niet. Pas op de achtste dag was de bril er. In Italië is dit heel normaal; in Nederland zouden we freaked out zijn. Wat dat betreft is Nederland wat meer geordend.

Weekenden in Turijn

Omdat ik stage loop, heb ik de weekenden natuurlijk vrij en dit betekent voor mij dat ik dan Turijn kan verkennen. Doordeweeks is hier namelijk niet zoveel tijd voor, doordat ik al acht uur van de dag stage loop. Zoals je al hebt kunnen lezen, ben ik een echte fan van Turijn. Ik moet naar mijn stage drie kwartier lopen vanaf mijn huis en dan geef ik mijn ogen altijd goed de kost. Dat is voor mij genieten! Op den duur herken je de mensen op straat en vaak haal ik voor dat ik naar het werk ga een caffé in dezelfde bar.

Wonen in TurijnHet weekend is voor mij echt genieten! Met mijn nieuwe vrienden ga ik lekker naar één van de clubs die Turijn rijk is. Je zou denken dat Turijn een grauwe industriestad is, maar niets is minder waar! Turijn is een echte studentenstad en daarom is the nightlife in Turijn goed vertegenwoordigd. Er zitten heel veel internationale studenten in Turijn. Daarnaast bezoek ik ook veel wedstrijden van mijn favoriete voetbalclub Juventus, die in Turijn gevestigd is. Ooit opgericht door een groep studenten en nu één van de meest prominente voetbalclubs van Italië.

Straatbeeld in Turijn

Het valt mij op dat iedereen er in Italië netjes bijloopt. In het straatbeeld zie je veel net geklede mensen lopen en iedereen draagt nette schoenen. Daarom heb ikzelf hier ook snel inkopen gedaan. Ik kwam met twee paar schoenen aan in Italië, maar dat aantal is nu al verdubbeld. In Italië wordt veel waarde gehecht aan kleding. De standaarden liggen hier gewoon wat hoger. Iedereen doet zijn best om er netjes uit te zien, dat zie je ook terug in de bedrijfscultuur.

Leven in Turijn

Ik woon midden in het centrum, in een van de drukst bezochte straten van Turijn, in een prachtig ruim appartement. De huurkosten in Turijn zijn vergelijkbaar met een stad als Rotterdam. Overigens heeft Turijn sowieso wel wat weg van Rotterdam. Zoals ik al zei, vindt je hier een mix tussen oude klassieke gebouwen en ook veel moderne gebouwen.

Weer in Turijn

Het weer in Turijn is altijd oké. Turijn ligt bovenin het noorden van Italië, dus de temperaturen verschillen nog niet eens zo heel veel van de Nederlandse temperaturen. Over het algemeen is het zo’n vijf graden warmer in Turijn. De gevoelstemperatuur echter, ligt veel hoger dan in Nederland. Daarnaast regent het er veel minder in Italië en de zon schijnt er ook veel vaker. Ook nu het al bijna winter is, is er vaak nog een zonnetje.

Slow food

Het eten in Italië staat mij wel aan. Geen fastfood voor mij, maar lekker genieten van het heerlijke Italiaanse eten. In Italië hebben ze een afkeer van fastfood, in Turijn leggen ze juist de nadruk op slow food. De laatste tijd zijn hier steeds vaker evenementen van in Turijn. De bedoeling hiervan is dat mensen bewust worden gemaakt van ‘genieten van eten’. Goede kwaliteit van eten staat hoog in het vaandel voor Italianen. Er is veel meer aandacht voor detail en smaak. Natuurlijk doe ik ook mee aan ‘later op de avond eten’. Geen zes uur eten op tafel voor mij. Ik eet, net als de meeste Italianen, rond acht uur ’s avonds.

Turijn blog

Wat Turijn zo speciaal maakt, is het feit dat het geen ‘doorsnee Italiaanse stad’ is. De meeste Italiaanse steden worden toch wel getypeerd met zon, zee, strand en oude klassieke gebouwen. Turijn is geen ‘zon, zee, strand- stad’, maar ligt midden in de bergen. Als ik de kans krijg, zou ik zelfs een eventuele verhuizing naar Turijn overwegen. Leven in Turijn zou geen probleem voor mij zijn! De stad is prachtig en ik hou van Italië, dus wat wil een mens nog meer?’