Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

De Eurovergunning van NIWO

Ben je op zoek naar een verhuisbedrijf? Check voor je een verhuizing boekt altijd of het verhuisbedrijf in het bezit is van een Eurovergunning van de NIWO. Dit is in Nederland verplicht voor ieder bedrijf dat verhuizingen uitvoert en beschikt over voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Deze vergunningsplicht geldt voor zowel nationale als internationale verhuisbedrijven. Niet alleen bedrijven met vrachtauto’s, maar ook bedrijven met kleinere verhuiswagens zijn vanwege hun laadvermogen in veel gevallen vergunningplichtig.

Wat is de Eurovergunning van de NIWO?

De Eurovergunning is een ondernemersvergunning voor transportbedrijven. Bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg, moeten in bezit zijn van de Eurovergunning. Beroepsgoederenvervoer is het tegen betaling vervoeren van goederen in opdracht van derden. Denk hierbij aan een verhuizing: je geeft een verhuisbedrijf de opdracht jouw inboedel naar je nieuwe woning te vervoeren en betaalt hiervoor. Een verhuisbedrijf dient dus in bezit te zijn van de Eurovergunning.

Op de pagina’s van de individuele verhuisbedrijven op Sirelo kun je vinden of een verhuisbedrijf in het bezit is van een NIWO vergunning. Omdat wij niet kunnen garanderen dat de informatie altijd up-to-date is en deze gegevens dagelijks kunnen wijzigen, raden wij je aan ook het NIWO-vergunning register te controleren.

Kan een verhuisbedrijf niet aantonen de Eurovergunning te bezitten, dan is het uitvoeren van verhuizingen niet toegestaan. Hierbij zijn de volgende uitzonderingen:

  • Als een verhuisbedrijf enkel verhuiswagens heeft met een laadvermogen lager dan 500 kg, dan mag deze goederen vervoeren zonder deze vergunning. Echter werken de meeste verhuisbedrijven met verhuiswagens die beschikken over een laadvermogen van meer dan 500 kg. Kun je niet vinden of een verhuisbedrijf de Eurovergunning bezit en twijfel je of het bedrijf deze nodig heeft, dan kun je dit checken door middel van het kenteken van de verhuiswagen. Deze kan je checken bij het RDW. Wanneer het laadvermogen hoger dan 500 kg is, moet het verhuisbedrijf volgens de wet een geldige Eurovergunning hebben om jouw verhuizing uit te mogen voeren.
  • Als een verhuisbedrijf zogenoemd “asset light” is. Dit betekent dat een bedrijf de opdracht (in dit geval de verhuizing) aanneemt, maar deze volledig uitbesteedt aan derde partijen (andere verhuisbedrijven of ZZP’ers). Deze derde partijen dienen wel over de Eurovergunning te beschikken als ze het werk voor het “asset light” verhuisbedrijf uitvoeren. Een voorbeeld van een asset light bedrijf in een andere branche is bijvoorbeeld Uber. Zij zijn een taxibedrijf, maar de taxi’s die de mensen vervoeren zijn niet van Uber maar van de ZZP’ers die voor Uber werken. Hetzelfde komt voor bij verhuizingen.

Vermoed je dat een bedrijf verhuizingen uitvoert zonder de Eurovergunning van de NIWO? Meld dit dan hier.

Vereisten voor de Eurovergunning

Wanneer een (verhuis)bedrijf de Eurovergunning aanvraagt, wordt deze getoetst op vakbekwaamheid, kredietwaardigheid, betrouwbaarheid en reële vestiging. Hieronder lichten we toe wat dit inhoudt.

  1. Getuigschrift Vakbekwaamheid: voor het getuigschrift Vakbekwaamheid moet de ondernemer in zes modules examen doen. Zodra de ondernemer alle modules heeft gehaald, ontvangt de ondernemer het getuigschrift Vakbekwaamheid. Deze is verplicht om de Eurovergunning aan te kunnen vragen. De zes examen modules zijn als volgt:
    1. Bedrijfsmanagement;
    2. Calculatie goederen,
    3. Financieel management;
    4. Personeelsmanagement Goederen;
    5. Wegvervoer Goederen Deel 1;
    6. Wegvervoer Goederen Deel 2.

Het verhuisbedrijf dient binnen vijf jaar te slagen voor alle examens. De resultaten van de behaalde examens blijven vijf jaar geldig. Het maakt niet uit in welke volgorde het verhuisbedrijf de examens doet. Sinds 1 januari 2015 mag een ondernemer zijn Getuigschrift Vakbekwaamheid inbrengen bij maximaal vier transportbedrijven met een totaal wagenpark van maximaal 50 voertuigen.

  1. Kredietwaardigheid: het verhuisbedrijf moet beschikken over een bedrijfskapitaal van minimaal € 9.000 met één voertuig. De ondernemer moet een extra € 5.000 bedrijfskapitaal hebben voor elk extra voertuig dat wordt ingezet.
  2. Betrouwbaarheid: het verhuisbedrijf moet betrouwbaarheid aantonen met een Verklaring Omtrent Gedrag voor Natuurlijke Personen en/of Rechtspersonen. Deze verklaringen worden afgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
  3. Reële vestiging: het verhuisbedrijf moet kunnen beschikken over een reële vestiging in Nederland. Dit betekent dat er sprake is van een werkelijke en duurzame vestiging. Zodra de Eurovergunning is verleend, moet het bedrijf over minimaal één voertuig beschikken.