Tegenwoordig is duurzaamheid een trend geworden. Dat komt omdat wij met z’n allen jaarlijks zoveel plastic afval produceren, dat de CO²-uitstoot flink verminderd moet worden. Dat doen we door duurzaam reizen, duurzaam produceren, duurzaam te leven en ga zo maar door. Maar is het mogelijk om duurzaam te verhuizen? Het antwoord is ja. Hieronder leggen wij je uit hoe je zo duurzaam mogelijk kunt verhuizen. Met tips uiteraard!
Ongetwijfeld zul je tijdens je verhuizing oude apparatuur tegenkomen die kapot zijn of dat je lang niet hebt gebruikt. Wees slim en duurzaam en gooi het niet weg. Kijk of je mensen in de omgeving blij kunt maken of bied het aan op social media. Je kan het ook verkopen op de rommelmarkt. Ten slotte kun je de kapotte spullen die niet meer werken bij de milieustraat inleveren of bij een recycle centrum in je buurt.
Veel verhuisdozen zijn gemaakt van karton en worden vaak na één verhuizing weggegooid. Dat is best zonde en niet zo duurzaam uiteraard. De verhuisdozen kunnen immers zeker paar verhuizingen mee. Gelukkig kun jij je steentje bijdragen door alternatief gebruik te maken van verhuisdozen:
Veel inpakmaterialen van verhuisbedrijven zijn gemaakt van plastic. Denk aan noppenfolie en wikkelfolie. Ook maken ze gebruik van inpakpapier. Als alternatief kun je gebruik maken van handdoeken en kussens voor bescherming en oude kranten als inpakpapier. Ten slotte kun je spanbanden gebruiken om te voorkomen dat lades en deuren open gaan tijdens de verhuizing. Mocht je kostbare of breekbare spullen tóch goed willen beschermen, kun je bij sommige verhuisbedrijven biologische noppenfolie kopen. Dit is noppenfolie dat is gerecycled en heeft ook dezelfde kwaliteit als normaal.
TIP: Probeer zo efficiënt mogelijk de verhuisdozen in te pakken. Hoe efficiënter, hoe minder verhuisdozen je nodig hebt. Wij hebben aantal inpaktips voor je gemaakt zodat je alvast kunt voorbereiden 🙂 .
Tegenwoordig rijden veel consumenten en bedrijven elektrisch. Laten we zeggen dat er elektrisch wordt gereden om het milieu te redden, in plaats van de aantrekkelijke bijtelling😉. Deze auto’s zijn in de laatste jaren flink verbeterd en zo zijn er ook bedrijfswagens die op elektriciteit rijden. Sommige verhuisbedrijven zijn al overgestapt op elektrische verhuiswagens en hebben de fossiele brandstoffen achter zich gelaten. Elektrisch rijden heeft ten slotte bijna nul CO² uitstoot, ten op zichtte van fossiele brandstoffen. Als je zelf gaat verhuizen zonder een verhuisbedrijf, bekijk dan of het mogelijk is om een elektrisch voertuig te huren. Duurzaam bezig!
Het is ook mogelijk om een verhuisbedrijf te huren die zich specialiseert in duurzaam verhuizen. Zoek een verhuisbedrijf die het ISO keurmerk ISO 14001 heeft. Met dit keurmerk houdt een bedrijf zich bezig met een milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering te waarborgen. Dit wordt door ISO (International Organization for Standardization) gekeurd op het milieumanagement.
Je verwacht het misschien niet; maar ook het schoonmaken van zowel je oude woning als nieuwe woning kun je op een duurzame manier doen. Het geheim is simpel: gebruik je huidige schoonmaakmiddelen om de woning schoon te maken. Mocht je tóch nieuwe schoonmaakmiddelen nodig hebben, kies dan voor natuurlijke middelen. Dat zijn groene zeep, soda en azijn. Kies wel voor de geconcentreerde varianten en de navulverpakkingen. Voor deze middelen worden minder chemicaliën en minder verpakkingsmateriaal gebruikt.
Zelfs na je verhuizing is het mogelijk om duurzaam te leven en duurzaam bezig te zijn. Dat kan zowel binnen je huis, buiten je huis en het kan zelfs op het dak! Hieronder hebben wij aantal zaken waar je aan kunt denken om je nieuwe woning nog meer te verduurzamen.
Als je nog geen zonnepanelen hebt, kun je het overwegen om ze voor je nieuwe woning wel te plaatsen. Zonnepanelen slaan energie op met behulp van zonlicht en zo hoef je geen gebruik te maken van externe elektriciteitsbronnen. Zodra de opgeslagen energie verbruikt is, begint het proces opnieuw om energie op te wekken. Wist je dat zonnepanelen zelfs met bewolking alsnog energie opslaan?
Veel huizen maken nog gebruik van houten kozijnen. Als je merkt dat de levensduur van de huidige kozijnen ten einde komt, is het slim om ze te vervangen voor kunststof kozijnen. Die gaan gemiddeld 50 jaar mee, terwijl houten kozijnen gemiddeld 25 jaar mee gaan.
Als je toch bezig bent met het vervangen van kozijnen, is het misschien ook een slim idee om de glazen te vervangen als er nog enkel glas ligt. Je kunt kiezen voor HR glas (hoogrendementsglas). Dit is glas dat bestaat uit twee of drie glasbladen met een edelgas tussenin. Eén van de bladen is ook voorzien van een coating waardoor warmte minder snel naar buiten verdwijnt. Zo blijft je huis van binnen ook goed geïsoleerd en hoeft de verwarming minder vaak aan.
Dit systeem werkt als verwarming in de vloer met stralingswarmte die via verwarmingsbuizen onder de vloer lopen. Hierdoor wordt de warmteverdeling beter ten opzichte van een radiatorverwarming. Als je wil besparen op je kosten door minder te stoken, kun je kiezen voor vloerverwarming. Op lange termijn verdien je de kostprijs gemakkelijk terug.