Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Expatblog: Van Wenen naar Nederland verhuizen

Barts verhuiservaring

Featured image

Bart is ruim 4 jaar geleden met zijn toenmalige vriendin verhuisd naar Wenen. Hij werkte in de IT en dankzij de flexibiliteit is het mogelijk om overal te werken. Zijn vrouw (toen vriendin) werkte in de hospitality branche. Daarnaast ligt Wenen ook erg centraal en kan je alle kanten op in Europa. De stad is erg gaaf en er is zoveel te doen! Er zijn bergen in de buurt om lekker met de motor de bergen in te gaan en in de winter is het natuurlijk ook lekker om te skiën. Bart is naar Oostenrijk verhuisd door aanhangers te huren en met behulp van vrienden heeft hij dit mogelijk gemaakt. Toen hij is terug verhuisd naar Nederland, is hij verhuisd met een verhuisbedrijf.

Waarom heb je besloten om Oostenrijk te verlaten en te verhuizen naar Nederland?

“We hebben 4 jaar met veel plezier in Oostenrijk gewoond. Hoe leuk het ook was, na 4 jaar misten wij onze vrienden in Nederland. Helaas verhuisde ook niemand van mijn vrienden naar Oostenrijk door hun persoonlijke situatie met werk en een huis et cetera, waardoor we de keuze hebben gemaakt om terug te verhuizen naar Nederland. Daarnaast willen we heel graag een huis kopen voor op de lange termijn, dus toen hebben we nagedacht of het beter was in Oostenrijk of Nederland, kijkend naar wat wij hier hebben en wat er in Nederland is. Hier hebben we eigenlijk bijna niks, maar in Nederland hebben wij onze vrienden en familie natuurlijk.”

Hoelang van tevoren ben je begonnen met het plannen van je verhuizing?

“We zijn op hele korte termijn begonnen met plannen eigenlijk. We zijn naar Texel verhuisd, maar daar is een huis krijgen heel moeilijk. Dat gaat allemaal via-via en we kregen op een gegeven moment te horen dat er een woning vrij kwam. Onze opzegtermijn voor ons huis in Wenen was twee maanden, dus we moesten snel alles gaan regelen. We hebben gedacht om weer vrienden te roepen en weer met aanhangers vanuit Oostenrijk naar Nederland te verhuizen, maar met de huidige situatie is het lastig om te verhuizen tijdens de coronacrisis. Als ze hierheen zouden komen, zouden ze ook bij terugkomst in Nederland in thuisquarantaine et cetera moeten, waar niemand zin in heeft in verband met werk.”

Hoe ben je bij Judotrans terecht gekomen?

“Ik heb in het Nederlands “verhuizen naar het buitenland” gezocht op Google en kwam toen op Sirelo terecht. Toen hebben we rondgekeken en kwamen we op Judotrans uit. Zij hadden goede reviews en een goede prijs. Er zaten ook offertes tussen die 5x duurder waren dan wat Judotrans had voorgesteld. Judotrans heeft toen bij de aanvraag gelijk gevraagd hoeveel kuub (m³) ik wilde verhuizen, maar dat wist ik natuurlijk niet. Ik wist alleen dat ik een appartement had van 60 vierkante meter. Ik heb toen foto’s en video’s gemaakt en dat opgestuurd via WhatsApp. Zij hebben toen gelijk kunnen inschatten hoeveel het zou zijn.”

Verhuiswagen van Judotrans

Verhuiswagen van Judotrans met de inboedel die naar Nederland gaat.

Hoe is de verhuizing verlopen voor jullie?

“Erg goed! Ik had alles al ingepakt omdat ik in eerste instantie dacht dat ik met mijn vrienden zou verhuizen, maar dat ging dus niet meer door. Vóór de verhuizing had ik best wel wat stress, omdat ik dus niet zeker wist of het allemaal zou passen. Judotrans had een inschatting gemaakt van 18m³, maar de andere verhuisbedrijven noemden getallen op zoals 24 kuub en eentje zelfs 30! Dan begrijp je wel dat ik gestrest was, want stel dat ze zouden komen en het niet zou passen..

Op de dag van de verhuizing kwamen 1 chauffeur en 1 verhuizer met een grote verhuiswagen. Zij hebben alles binnen 3 uur ingeladen en kon ik met één boodschappentas op de trein naar Nederland. Daarnaast gaven ze tijdens de verhuizing ook goede tips en hebben ze sommige meubels beter ingepakt zodat het niet zou schuiven tijdens de verhuizing. Gelukkig was de communicatie top en hebben zij ook een parkeervergunning geregeld in Wenen omdat het een drukke stad is. Na twee dagen waren zij al in Nederland aangekomen en is er gelijk gecommuniceerd hoe laat ze op Texel zouden aankomen. Al met al was het ook best spannend met de grenzen natuurlijk omdat het elk moment opeens gesloten kon zijn.”

Heb je tips voor mensen die plannen hebben om te verhuizen?

  • “Laat je verhuizing doen door een verhuisbedrijf in plaats van vrienden. Het is natuurlijk erg leuk om met vrienden aanhangers te huren en met zijn allen te reizen, maar alles wat je moet regelen kan stressvol zijn. Daarnaast ga je onderweg ook eten en drinken voor je vrienden kopen of gaan jullie daar de kroeg in en zijn de eerste paar rondes voor jou als dank voor alle hulp. Dat tikt allemaal wel aan in de kosten.
  • Mijn tweede tip is communicatie. Communiceren met het verhuisbedrijf is erg belangrijk tijdens een verhuizing. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat de huidige status is.”

Heb je tot slot een favoriet gerecht of drankje uit Oostenrijk?

“Dat niet echt, maar ik mis wel de fastfood in Oostenrijk. Dat je na het stappen een lekkere broodje worst naar binnen kon schuiven, of dat je bier in glazen van halve liter krijgt, in plaats van de kleine glazen in Nederland. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de kapsalon wel heb gemist van Nederland. Hier kennen ze dat natuurlijk niet.”

Bart en zijn vrouw met een halve liter glas bier.