Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Nederland

Verhuiskosten, checklist en wonen

Featured image

Lopen we langs alle zaken die je voor deze (r)emigratie moet regelen. Van de verhuiskosten en verhuisbedrijven tot informatie over de belasting en wat je nodig hebt voor een verhuizing naar Nederland.

Checklist: Verhuizen naar Nederland vanuit het buitenland

Met de checklist hieronder leer je precies wat er bij een (r)emigratie naar Nederland komt kijken.

1. Woning in Nederland zoeken

Door de hoge concurrentie op de woningmarkt in Nederland kun je beter vroeg beginnen. Gebruik woningwebsites zoals Funda en Pararius. Gebruik een lokale makelaar die woningen voor je kan bezichtigen en advies kan geven over de markt.

2. Internationaal verhuisbedrijf kiezen

Of je nu vanuit België, Turkije of een ander land naar Nederland verhuist – de hulp van professionele verhuizers bespaart je veel rompslomp. Vergelijk minimaal drie internationale verhuisbedrijven met elkaar op zowel prijs als kwaliteit. Maak dan de keuze die voor jou het beste uitpakt.

Lees beoordelingen, vergelijk hun diensten en vraag gratis offertes aan voor je verhuizing.

3. BSN aanvragen en inschrijven gemeente Nederland

Inschrijven met BSN
Ben je in Nederland geboren of heb je hier al eerder gewoond? Dan heb je al een burgerservicenummer (BSN) en hoef je deze niet opnieuw aan te vragen. Schrijf je uiterlijk 5 dagen na de verhuizing naar Nederland in bij de gemeente waar je bent gaan wonen.

Inschrijven zonder BSN
Wat zijn de voorwaarden om als buitenlander in Nederland te wonen? Als je nog nooit in Nederland hebt gewoond, dan ontvang je een BSN bij de inschrijving bij je nieuwe gemeente. Dit nummer heb je nodig voor contact met de overheid, zoals het aanvragen van toeslagen, belasting betalen en het maken van zorgafspraken.

Hoelang duurt het inschrijven in Nederland?
Het doorgaans tot vier weken voordat de gemeente je inschrijving in Nederland verwerkt heeft. De gemeente zorgt voor je registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). Hiermee ben je (weer) officieel inwoner van Nederland.

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?
Neem een geldig paspoort of ID-kaart mee, geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte mee te nemen.

Kan ik me bij de gemeente inschrijven vanuit het buitenland?
Nee, je moet persoonlijk een afspraak maken bij de gemeente waar je gaat wonen. Een verhuizing doorgeven nadat je na de emigratie bent ingeschreven is wel online of schriftelijk mogelijk.

4. DigID aanvragen

Heb je al eerder in Nederland gewoond? Dan beschik je waarschijnlijk al over DigID: een digitale identiteit waarmee je online alle zaken met de overheid regelt. Heb je nog geen DigiD, vraag deze dan na je inschrijving in Nederland aan via www.digid.nl. Je ontvangt binnen 3 werkdagen een brief met een activeringscode, die 20 dagen geldig is.

5. Nederlandse zorgverzekering afsluiten

In Nederland moet je verplicht zelf een (basis)verzekering voor zorg afsluiten. Met een basisverzekering ben je vergoed voor huisarts of ziekenhuisbezoeken, maar dingen zoals de tandarts en fysiotherapie zijn niet inbegrepen. Hiervoor heb je een aanvullende verzekering nodig.

De gezondheidszorg in Nederland vergeleken met het buitenland is goed. Sterker nog, in een onderzoek van OECD kwam ons zorgstelsel als bovengemiddeld naar voren.

Meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering in Nederland vind je op de Zorgverzekeringslijn of Zorgpremies.nl.

6. Bij een huisarts inschrijven

Na het afsluiten van je zorgverzekering in Nederland kun je ook al vanuit het buitenland op zoek gaan naar een huisarts bij jouw nieuwe adres in de buurt. De meeste huisartsen nemen enkel patiënten aan binnen een bepaalde straal vanaf hun vestiging en soms zitten praktijken al vol.

7. Belastingdienst bij het terugverhuizen naar Nederland

Na de verhuizing naar Nederland ben je direct belastingplichtig, hierover krijg je vanzelf een brief van de Belastingdienst. Wanneer je ook inkomsten uit het buitenland verdient ben je mogelijk in twee (of meer) landen belastingplichtig. Na je (r)emigratie naar Nederland heb je mogelijk recht op verschillende toeslagen, zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.

Kinderen meeverhuizen naar Nederland

Als je kinderen onder de 18 zijn, heb je mogelijk recht op kinderbijslag. Je kunt dit aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs geldt dat je zelf op zoek moet naar een school en je kinderen hier zelf moet inschrijven.

Huisdier meeverhuizen naar Nederland

In de meeste gevallen kun je je huisdier meeverhuizen naar Nederland, maar mogelijk gelden er wel regels. Informeer hiernaar bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voordat je verhuist.

Zorg dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet als je naar Nederland verhuist.

Auto meeverhuizen naar Nederland

De meeste auto’s kunnen zonder problemen mee naar Nederland verhuisd worden. Zo doe je dat:

  1. Vind een internationaal verhuisbedrijf of transportbedrijf. Vraag je inboedel verhuisbedrijf of ze ook auto’s meeverhuizen naar Nederland.
  2. Nadat de auto is gearriveerd, meld je deze bij de RDW aan voor invoer in Nederland. Maak een afspraak om je auto te keuren, hierna ontvang je een Nederlands kenteken.
  3. Sluit een autoverzekering af, dit is in Nederland verplicht. Hierna mag je de weg op!

Let op: Houd er rekening mee dat als je verhuist vanuit een land waar links wordt gereden, de RDW hiervoor een extra controle uitvoert en dat de kosten hiervan voor jouw rekening zijn.

Wat kost verhuizen naar Nederland?

Een verhuizing van Amerika naar Nederland kost gemiddeld tussen de € 6400 en € 8600, maar een verhuizing vanuit België kost begint al vanaf € 1700. Het hangt af van je herkomst.

Hieronder zie je de kosten op basis van een gemiddeld huishouden voor het vervoer en in- en uitladen.

Gemiddelde kosten van een verhuizing naar Nederland

De kosten om naar nederland te verhuizen zijn gemiddeld €5175.
RouteVerhuiskosten
België – Nederland€ 1700 – € 2400
Duitsland – Nederland€ 2500 – € 3600
Engeland – Nederland€ 2700 – € 3400
Amerika – Nederland€ 6400 – € 8600
Curaçao – Nederland€ 4900 – € 8300
Spanje – Nederland€ 3900 – € 5700
Suriname – Nederland€ 5100 – € 8500
Turkije – Nederland€ 3800 – € 5300

Let op: de bovenstaande kosten zijn slechts een indicatie op basis van een gemiddeld huishouden.

De exacte kosten van jouw verhuizing naar Nederland

Met het onderstaande formulier ontvang je snel en vrijblijvend verhuisoffertes van professionele, internationale verhuisbedrijven.

Verhuizen naar Nederland?
Klik op de grootte van je verhuizing en ontvang vijf gratis verhuisoffertes.

Inboedel naar Nederland verhuizen: prijsopbouw

Iedere verhuizing naar Nederland heeft een ander prijskaartje. Naast de afstand zijn dit ook factoren die de kosten van een internationale verhuizing beïnvloeden:

  • Volume van de verhuizing naar Nederland: de meeste verhuisbedrijven drukken het volume uit in kubieke meters. Het verschil tussen het verhuizen van een volledige container naar Nederland of slechts enkele kubieke meters middels groupage transport is aanzienlijk. Bereken hier je volume.
  • Huidige locatie: de locatie heeft ook invloed op de verhuiskosten naar Nederland. Als je bijvoorbeeld dicht bij een haven woont ben je goedkoper uit.
  • Bereikbaarheid van de woning: de verhuizing is gecompliceerder en duurder wanneer verhuizers niet direct met hun verhuiswagen voor je deur kunnen parkeren.
  • Afgenomen diensten: kies je ervoor om de verhuisdozen in te laten inpakken, meubelstukken te laten demonteren en al het papierwerk te laten doen? Dan brengt dit extra kosten met zich mee.

Ik wil naar Nederland verhuizen: dit heb je nodig

Terugkeren naar Nederland met Nederlandse nationaliteit

Ben je Nederlands? Ga je als Belg naar Nederland verhuizen? Of emigreer je naar Nederland vanuit een ander EU-land? Dan heb je geen verblijfsvergunning nodig. Nadat je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), kun je wonen en werken in Nederland.

Verhuizen naar Nederland vanuit een land buiten de EU

Ga je als Amerikaan naar Nederland verhuizen? Of kom je uit een land buiten de EU? Dan heb je wel een verblijfsvergunning nodig om naar Nederland te emigreren. Start dit proces tijdig, want hier gaat veel tijd overheen. Je hebt de volgende documenten nodig om in Nederland te kunnen vestigen:

  • Een geldig identiteitsbewijs;
  • Geldige verblijfsaantekening van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND);
  • Geldige machtiging tot voorlopig verblijf, ook wel bekend als een MVV.

Wonen en werken in Nederland (als buitenlander)

Veel expats gingen je al voor, maar hoe is het om als buitenlander in Nederland te wonen? Erg goed, zo blijkt. Den Haag en Eindhoven staan op nummer één en twee als steden met de hoogste levenskwaliteit index. Op plek vier en zes volgen Amsterdam en Rotterdam.

Wonen in Nederland

De drie duurste gemeenten in Nederland zijn Amsterdam, gevolgd door Laren, Bloemendaal en Heemstede. De gemiddelde vierkante meterprijs voor huizen is in Amsterdam bijvoorbeeld € 7187, terwijl dit in de goedkoopste gemeente, Pekela, € 1995 is.

Voor- en nadelen verhuizen van België naar Nederland

Veel Nederlanders verhuizen de grens over en Belgen komen juist onze kant op. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het verhuizen van België naar Nederland?

Voordelen

 Hoger onderwijs niveau
 Nederland op de 2e plaats in de Quality of Life Index
 Probleemloos wonen en werken

Nadelen

 Lager kosten van levensonderhoud en huurprijzen
 Naschoolse opvang meestal beter geregeld

Kosten levensonderhoud in Nederland

Hieronder geven we een overzicht van de kosten van producten en huurprijzen in de hoofdstad Amsterdam:

Gemiddelde Prijs
Maaltijd (goedkoop restaurant)€ 18,00
Cappuccino€ 3,86
Melk (1 liter)€ 1,19
Wit brood€ 1,71
OV (enkeltje)€ 3,40
1 kamer appartement (centrum)€ 1801,00

Bron: Numbeo

Werken in Nederland

Nederland kent een werkcultuur die bekendstaat om samenwerking en gelijkheid. Er wordt van werknemers verwacht dat ze hun ideeën delen en actief deelnemen. Nederland heeft het grootste aantal werknemers van Europa dat in deeltijd werkt. Dit zie je onder zowel mannen als vrouwen. Ook het aantal mensen dat voor zichzelf werkt of een flexcontract heeft is aan het toenemen. Bekijk ook de checklist In Nederland gaan wonen of werken van Nederland Wereldwijd.

Lees het verhaal van Vera, era die naar Frankrijk emigreerde en daarna weer terug naar Nederland verhuisde.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een kleine verhuizing van Frankrijk naar Nederland?

Hoe duur is het om spullen te verhuizen van Spanje naar Nederland?

Wat is nodig voor verhuizen naar Nederland?

Hoe werkt terug verhuizen naar Nederland en een uitkering?