Vergelijk offertes van maximaal 5 professionele verhuisbedrijven
Kom in contact met betrouwbare verhuizers in slechts 3 simpele stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Nederland

Featured image

Ga je (terug) verhuizen naar Nederland? Er zijn talloze zaken die je voor deze (r)emigratie moet regelen en deze pagina gaat jou op weg helpen. Van handige informatie tot de verhuiskosten en het vinden van een verhuisbedrijf: je vindt het allemaal op Sirelo.

Verhuizen vanuit ’t buitenland naar Nederland

Ben je in geëmigreerd naar het buitenland en overweeg je nu terug te verhuizen naar Nederland? Of ben je geboren in bijvoorbeeld België en wil je naar Nederland verhuizen? Er zijn verschillende scenario’s denkbaar om een verhuizing naar Nederland te overwegen. We hebben hier immers bruisende steden, goede sociale voorzieningen, uitgestrekte stranden en een uitstekende werkcultuur. Wat je situatie ook is, op deze pagina vind je nuttige informatie om het verhuizen vanuit ’t buitenland naar Nederland zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat moet er geregeld worden?

Bij een (r)emigratie naar Nederland komt veel kijken. We zetten de belangrijkste stappen voor je op een rijtje.

Een woning in Nederland

Voordat je verhuist, is het raadzaam om huisvesting te zoeken. De concurrentie op de woningmarkt is hoog en daarom kun je deze zoektocht niet vroeg genoeg beginnen. Gelukkig is dit goed te doen vanuit het buitenland, want veel websites bieden een overzicht van beschikbare woningen, zoals Funda en Pararius. Wanneer je niet in Nederland of België woont, dan is het inschakelen van een lokale makelaar een uitkomst. Op die manier hoef je zelf niet naar Nederland te reizen om een woning te bezichtigen en de makelaar kan je goed adviseren over de markt.

Internationaal verhuisbedrijf

De verhuizing kan gepland worden zodra je een datum hebt waarop je je nieuwe woning kunt betrekken. Dit is ook hét moment om op zoek te gaan naar een geschikt internationaal verhuisbedrijf. Of je nu vanuit België of vanuit Turkije naar Nederland verhuist (en alles daar omheen en tussenin), de hulp van professionele verhuizers is altijd welkom. Bij een emigratie komt veel kijken en de verhuizers kunnen een belangrijk en stressvol stukje van dit proces uit handen nemen.

Ons advies is om minimaal drie internationale verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken, op zowel prijs als kwaliteit. Zo voorkom je dat met het verkeerde verhuisbedrijf in zee gaat en je weet zeker dat je niet te veel betaalt.

Vind de 12 beste internationale verhuisbedrijven hier  >>

Burgerservicenummer en inschrijven

Ben je in Nederland geboren of heb je hier al eerder gewoond? Dan heb je al een burgerservicenummer (BSN) en hoef je deze niet opnieuw aan te vragen. In dit geval kun je je direct na je verhuizing inschrijven bij de gemeente. Doe dit uiterlijk 5 dagen na de verhuizing.

Emigreer je naar Nederland en heb je hier nooit eerder gewoond? Dan heb je nog geen BSN. Wanneer je je inschrijft bij je nieuwe gemeente ontvang je ook direct een BSN. Je hebt dit nodig voor al het contact met de overheid, zoals het aanvragen van toeslagen, het betalen van belasting en het maken van zorgafspraken.

De gemeente zorgt vervolgens voor je registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). Hiermee ben je officieel (weer) inwoner van Nederland!

Sluit een zorgverzekering af

In Nederland is men verplicht verzekerd voor zorg. Een (basis)verzekering dien je echter wel zelf af te sluiten, want dit wordt niet vanuit de overheid geregeld. Voor meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering kun je bij de Zorgverzekeringslijn of bij Zorgpremies.nl terecht.

💬 Sirelo’s TIP: Met een basisverzekering ben je verzekerd voor zorg bij de huisarts en het ziekenhuis. Voor overige zaken, zoals tandarts en fysiotherapie, ben je vanuit het basispakket niet verzekerd. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Ook hierover kun je informeren bij de Zorgverzekeringslijn.

Verhuizen naar Nederland vanuit buitenland

Belastingdienst: belasting en toeslagen

Na de verhuizing naar Nederland ben je belastingplichtig. Afhankelijk van eventuele inkomstenbronnen uit het buitenland ben je mogelijk in twee (of meer) landen belastingplichtig. In ieder geval betaal je vanaf het moment van emigreren belasting in Nederland, en hierover krijg je vanzelf een brief van de Belastingdienst.

Naast het betalen van belasting is de Belastingdienst ook de plek waar je toeslagen kunt aanvragen. Na een (r)emigratie heb je mogelijk recht op verschillende toeslagen, zoals:

 • Huurtoeslag;
 • Zorgtoeslag;
 • Heb je jonge kinderen? Dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

Het is afhankelijk van je inkomen in hoeverre je recht hebt op bepaalde toeslagen. Lees hierover meer op deze pagina van de Belastingdienst.

DigID aanvragen

Wanneer je al eerder in Nederland hebt gewoond, dan beschik je waarschijnlijk al over een DigID. Dit is een digitale identiteit waarmee je makkelijk online kunt inloggen en zaken met de overheid kunt regelen. Heb je nog niet eerder in Nederland gewoond? Vraag dan tijdig een DigID aan om de emigratie vlekkeloos te laten verlopen en tijd te besparen op de administratieve zaken.

Een huisarts zoeken

Je wil natuurlijk voorkomen dat je bij gezondheidsklachten nergens terecht kunt. Het is daarom aan jou om een huisarts te vinden. Informeer naar de mogelijkheden bij je zorgverzekeraar of ga op basis van je postcode zelf op zoek naar een huisartspraktijk bij jou in de buurt. De meeste huisartsen nemen enkel patiënten aan binnen een bepaalde straal vanaf hun vestiging en soms zitten praktijken ook vol.

Je kunt, na het afsluiten van je zorgverzekering, vanuit het buitenland al op zoek gaan naar een nieuwe huisarts. Je weet dan zeker dat je dit na je verhuizing niet meer hoeft te doen en direct kunt bellen zodra je zorg nodig hebt.

Heb je kinderen die meeverhuizen naar Nederland?

Als je kinderen onder de 18 zijn, dan heb je mogelijk recht op kinderbijslag. Je kunt dit aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Daarnaast moeten je kinderen naar school. Voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs geldt dat je zelf op zoek moet naar een school en je kinderen hier zelf moet inschrijven.

Huisdieren meeverhuizen

Bij de verhuizing naar Nederland wil je je huisdieren niet achterlaten, dat snappen wij als geen ander. Gelukkig geldt dat je je huisdier in de meeste gevallen gewoon mee kunt verhuizen naar Nederland, maar mogelijk gelden er wel regels. Informeer hiernaar bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voordat je verhuist.

Zeker weten dat je niets vergeet?

Wil je zeker weten dat je bij de verhuizing geen belangrijke zaken over het hoofd ziet? Hiervoor is Sirelo’s checklist voor internationaal verhuizen de uitkomst! Ook heeft de Belastingdienst een handige checklist voor je gemaakt, deze vind je hier. Door beide lijstjes op te slaan en af te vinken wat je al geregeld hebt, wordt de verhuizing een stuk minder stressvol. Daar houden we van!

Wat kost verhuizen naar Nederland?

De kosten van de verhuizing naar Nederland zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van je huidige woonplaats. Een verhuizing van Amerika naar Nederland kost gemiddeld €6.400 – €8.600, maar een verhuizing vanuit België terug naar Nederland kost logischerwijs een stuk minder.

In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de verhuiskosten wanneer je vanuit ’t buitenland naar Nederland verhuist.

Gemiddelde kosten van een verhuizing naar Nederland

RouteGemiddelde kosten
Van België naar Nederland verhuizen€1.700 – €2.400
Van Duitsland naar Nederland verhuizen€2.500 – €3.600
Van Engeland naar Nederland verhuizen€2.700 – €3.400
Van Amerika naar Nederland verhuizen€6.400 – €8.600
Van Curaçao naar Nederland verhuizen€4.900 – €8.300
Van Spanje naar Nederland verhuizen€3.900 – €5.700
Van Suriname naar Nederland verhuizen€5.100 – €8.500
Van Turkije naar Nederland verhuizen€3.800 – €5.300

Let op: de bovenstaande kosten zijn slechts een indicatie op basis van een gemiddeld huishouden. In deze kosten is tevens alleen rekening gehouden met het vervoer en in- en uitladen. Benieuwd hoe de exacte kosten van een verhuizing van het buitenland naar Nederland worden opgebouwd? Je vindt het hier.

💬 Sirelo’s TIP: Staat het land waar je nu woont er niet tussen of ben je op zoek naar een concrete offerte? Vraag dan gratis verhuisoffertes aan om erachter te komen wat jouw verhuizing gaat kosten.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?

Wil je weten hoeveel jouw verhuizing precies gaat kosten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Met ’t onderstaande formulier ontvang je snel en vrijblijvend verhuisoffertes van professionele, internationale verhuisbedrijven. Door deze offertes te vergelijken weet je precies hoeveel de verhuizing gaat kosten en je voorkomt dat je te veel betaalt.

Verhuizen naar Nederland?
Klik op de grootte van je verhuizing en ontvang vijf gratis verhuisoffertes

Door meerdere verhuisbedrijven te vergelijken bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing. En het beste van alles: wij zoeken de verhuisbedrijven voor je. Het invullen kost je slechts een minuut en wij gaan vervolgens voor je aan de slag. Dan kun jij je tijd besteden aan iets anders!

Inboedel naar Nederland verhuizen: prijsopbouw

Iedere verhuizing heeft een ander prijskaartje. We noemden het al kort: logischerwijs is een verhuizing vanuit België goedkoper dan een verhuizing vanuit Amerika. Naast het verschil in afstand zijn er meer factoren die de kosten van een internationale verhuizing kunnen beïnvloeden en we lichten deze graag toe.

 • Het volume van de verhuizing.
  Hoe meer je verhuist, hoe meer de verhuizing zal kosten. De meeste verhuisbedrijven drukken het volume uit in kubieke meters. Het verschil tussen het verhuizen van een volledige container of slechts enkele kubieke meters middels groupage transport is aanzienlijk. Het berekenen van het volume kun je hier doen.
 • Je huidige locatie.
  Verhuisbedrijven in Amerika zullen meer voor een verhuizing rekenen dan verhuisbedrijven in Turkije, omdat de standaard simpelweg anders is. Je huidige locatie heeft dus (naast het af te leggen kilometers) veel invloed op de verhuiskosten. En verder: woon je dichtbij een haven? Dan hoeft de verhuiswagen een kortere afstand af te leggen en neemt je verhuizing dus minder tijd in beslag dan wanneer er een lange afstand afgelegd moet worden tot de dichtstbijzijnde haven. Je betaalt dan dus minder voor de verhuizing.
 • De bereikbaarheid van de woningen.
  Wanneer de verhuizers niet met hun truck direct voor je deur kunnen parkeren, zal de verhuizing gecompliceerder worden en dus meer kosten. Denk bijvoorbeeld aan een appartement in een krap straatje, een woning op een heuvel zonder verharde weg of een pand aan een doorgaande weg. Wellicht dat jij er met een personenauto wel kunt komen, maar dat betekent niet altijd dat een verhuiswagen ook voor de deur kan parkeren!
 • De diensten die je afneemt.
  Kies je ervoor om het verhuisbedrijf de verhuisdozen te laten inpakken, meubelstukken te laten demonteren en bijvoorbeeld al het papierwerk te laten doen? Snappen we! Scheelt jou een hoop stress tijdens de verhuizing naar Nederland – je verhuizing kost hierdoor echter wel meer.

Daarnaast spelen douane formaliteiten ook een rol in de prijs. Omdat geen enkele internationale verhuizing met elkaar te vergelijken is, is het aanbevolen om persoonlijke offertes aan te vragen. Alleen op die manier weet je precies wat jouw verhuizing naar Nederland gaat kosten. Valt de prijs hoger uit dan je had verwacht? Dan kun je creatief zijn en wat inboedel verkopen of weggeven voor je verhuist. Meer tips voor goedkoop verhuizen vind je hier.

Verhuizen naar Nederland

Terug naar Nederland verhuizen & Je auto meenemen

Verhuizen vanuit het buitenland naar Nederland en je eigen auto mee verhuizen? Dat kan! Gelukkig geldt voor de meeste auto’s dat je deze zonder problemen mee naar Nederland kunt verhuizen. Maar, hoe pak je dit aan?

Stappenplan auto meeverhuizen

 1. Vind een internationaal verhuisbedrijf of transportbedrijf dat jouw auto naar Nederland kan vervoeren.
  TIP: vraag het verhuisbedrijf dat jouw inboedel verhuist of zij ook je auto kunnen mee verhuizen naar Nederland. Dat scheelt je waarschijnlijk in de kosten!
 2. Is je auto in Nederland gearriveerd? Meld ‘m dan bij de RDW aan voor invoer in Nederland. Veelal moet de auto hierbij gekeurd worden en hiervoor maak je een afspraak. Na deze keuring ontvang je een Nederlands kenteken.
 3. Sluit een verzekering af. In Nederland is iedere automobilist verplicht een autoverzekering te hebben.

Zodra je kenteken binnen is en de verzekering afgesloten is, mag jij de weg op!

Let op: verhuis je vanuit een land waar links gereden wordt? Dan moet je auto wel spiegels en verlichting hebben voor verkeer dat rechts rijdt. Bij het invoeren moet hiervoor bij de RDW een extra controle worden uitgevoerd en de kosten hiervan komen voor jouw rekening.

Emigreren naar Nederland: dít heb je nodig

Ben je zelf Nederlands of ben je afkomstig uit een land in de EU? Goed nieuws! Dan is verhuizen vanuit het buitenland naar Nederland een eitje: je hebt namelijk geen verblijfsvergunning nodig voor het (r)emigreren naar Nederland. Wanneer je vervolgens staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), kun je wonen en werken in Nederland.

Kom je uit een land buiten de EU? Dan heb je wel een verblijfsvergunning nodig om naar Nederland te kunnen emigreren. Start dit proces tijdig want hier gaat veel tijd overheen. Wanneer je je verblijfsvergunning al hebt, dan zijn de volgende documenten nog nodig om je in Nederland te kunnen vestigen:

 • Een geldig identiteitsbewijs;
 • Geldige verblijfsaantekening van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND);
 • Geldige machtiging tot voorlopig verblijf, ook wel bekend als een MVV.

Vervolgens ben je good to go en mag je officieel in Nederland wonen. Je kunt nu ook op zoek naar een baan, een zorgverzekering afsluiten en een huisarts zoeken. Gebruik de checklist op deze pagina om zeker te weten dat je niets vergeet of raadpleeg onze uitgebreide checklist. ✔️

Nog op zoek naar een internationaal verhuisbedrijf?

Ben je voor de verhuizing nog op zoek naar een professioneel verhuisbedrijf? Vergelijk dan snel en vrijblijvend internationale verhuisbedrijven via Sirelo. Door ons wereldwijde netwerk hebben wij altijd verhuizers die bij jouw verhuizing passen.

P.S. Omdat je via onze vrijblijvende service tot vijf verhuisbedrijven vergelijkt, bespaar je makkelijk en snel honderden euro’s op de verhuiskosten. Daarnaast weet je zeker dat het verhuisbedrijf gespecialiseerd is in internationaal verhuizen en dat je inboedel dus in goede handen is. Wel zo prettig!

Sirelo helpt je verder

Leuk feitje: Nederland is het dichtstbevolkte land van de EU! En zelfs één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Op dat hele kleine stukje aarde… Wij snappen het wel, wie wil er nu niet in ons drukke, maar gezellige land wonen? Wanneer je nog op zoek bent naar meer informatie over het verhuizen naar Nederland, dan helpen we je graag verder. We hebben hiervoor de onderstaande artikelen geselecteerd.