Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Turkije

Featured image

Wil je gaan verhuizen naar Turkije? Op deze pagina vind je belangrijke en handige informatie voor je verhuizing naar Turkije: van de kosten tot het vinden van een betrouwbaar verhuisbedrijf. Lees snel verder!

Wat kost verhuizen naar Turkije?

Een verhuizing naar Turkije kost gemiddeld tussen de €3.300 en €5.400. Deze prijzen lopen sterk uiteen, omdat de kosten van een internationale verhuizing vrij complex zijn en bepaald worden door o.a. het volume van de inboedel en de afstand van A tot B.

Wil je een schatting van de kosten? Gebruik dan de onderstaande tabel. Je vindt hier de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Turkije.

Volume inboedelGemiddelde kosten
Klein€3.100 – €4.800
Gemiddeld€5.400 – €8.700
Groot€8.900 – €11.200

Let op: bovenstaande gegevens zijn gemiddelden en kunnen afwijken van wat jij betaalt voor jouw verhuizing naar Turkije. De kosten van internationaal verhuizen zijn afhankelijk van verschillende factoren, geen één verhuizing is daarom hetzelfde.

Wil je de exacte kosten van jouw verhuizing weten?

Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Met het onderstaande formulier ontvang je gratis en snel vijf verhuisoffertes voor je verhuizing. Geheel vrijblijvend zoeken wij geschikte verhuisbedrijven en ieder verhuisbedrijf maakt een gratis offerte voor je op. Zo ontdek je de kosten én kun je honderden euro’s besparen!

Verhuizen naar Turkije?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

💬 Sirelo’s TIP: Door het vergelijken van meerdere verhuisbedrijven voorkom je dat je te veel betaalt. Daarnaast helpt het ook om een internationaal verhuisbedrijf te vinden dat echt geschikt is voor jouw verhuizing. Dit bedrijf wordt immers verantwoordelijk voor ’t vervoeren van je dierbare spullen, en het betreft ook nog eens duizenden kilometers. Neem dus je tijd om te vergelijken en maak een weloverwogen keuze.

Emigreren naar Turkije: Visum & meer

De afgelopen jaren ging het economisch goed in Turkije. Turkije is een opkomende economische macht en vormt steeds vaker de brug tussen Azië en Europa. Veel mensen kiezen om te verhuizen naar Turkije om van deze kans gebruik te maken.

Uitdagingen

Naar Turkije verhuizen kan erg uitdagend zijn, er is sprake van veel bureaucratie en als je geen dubbel paspoort hebt is het niet altijd even makkelijk om vergunningen in Turkije te verkrijgen. Zorg dus dat je tijdig begint en alles ruim van te voren regelt. Te beginnen met het regelen van een Turks visum. De ogenschijnlijk minder goede verhoudingen tussen de Turkse regering en de EU zorgen er voor dat een verhuizing naar Turkije net wat ingewikkelder is dan een verhuizing naar een regulier EU-land.

Visum, verblijfsvergunning en werkvergunning in Turkije

Voor een verblijf tot 90 dagen heb je een visum nodig, die je op deze website kunt aanvragen. Dit is echter niet genoeg wanneer je gaat verhuizen naar Turkije. Ten eerste moet je een ikamet hebben, een Turks verblijfsvergunning. Hiervoor moet je kunnen aantonen dat je minimaal 500 euro per maand te besteden hebt. Bij een verblijfsvergunning van een jaar moet je dus minimaal 6.000 euro op je bankrekening hebben staan.

Wil je gaan werken in Turkije? Zorg er dan voor je dan een werkvergunning hebt. Zonder de bovenstaande documenten en een werkvergunning mag je namelijk niet werken in Turkije. Je kunt dit aanvragen bij de Turkse ambassade in Nederland, waar je aanvraag binnen drie maanden wordt behandeld.

Verhuizen naar Turkije met Sirelo

Zorgverzekering

Hou er rekening mee dat je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig is na een permanente verhuizing. Zorg daarom tijdig voor een internationale zorgverzekering. Een vrijblijvende offerte hiervoor kun je hieronder aanvragen.

Valuta in Turkije

Ondanks dat je op veel plekken in Turkije kunt betalen met Euro’s, is het toch raadzaam om van tevoren je valuta om te wisselen. Hiermee voorkom je dat je hoge kosten hebt wanneer je ergens niet in Euro’s blijkt te kunnen betalen en de bank je valuta moet converteren. Betalen met de Turkse Lira zal hoe dan ook altijd goedkoper uitpakken, dus tijdig je valuta omzetten is een aanrader! ⬇️

Tips: Hoe bespaar je op de verhuiskosten naar Turkije?

 • Neem geen of weinig elektronische apparaten mee. De invoerkosten die je hiervoor moet betalen zijn zo hoog, dat je van dat geld nieuwe spullen kunt kopen in Turkije;
 • Probeer zo min mogelijk inboedel mee te nemen, aangezien meubilair in Turkije ook goedkoop verkrijgbaar is;
 • Wanneer je je spullen toch verhuist, pak dan zelf je spullen in;
 • Regel alles ruim van tevoren, want dan krijg je doorgaans een betere prijs dan bij een spoedverhuizing.

Wonen in Turkije

Overweeg je te gaan wonen in Turkije? Als geen ander snappen wij dat je dan eerst het een en ander over Turkije wil weten.

Huizen

Huizenprijzen in Turkije zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Vooral wanneer je gaat wonen buiten de steden zijn de huizenprijzen drastisch lager. Toeristische gebieden zijn natuurlijk wat duurder, maar buiten deze gebieden zijn de huizenprijzen erg laag.

Op dit moment zijn, net zoals in Nederland, de huizenprijzen hard aan het stijgen. Het is mogelijk dus interessant om een huis te kopen in Turkije, zelfs als het maar voor een aantal jaren is.

Wil je een huis kopen in Turkije? Kijk dan op de volgende websites:

Om inzicht te krijgen in de huizenprijzen kun je hieronder vergelijken welke populaire stad in Turkije haalbaar is voor jouw budget:

PlaatsGemiddelde kosten per m2
Istanbul centrum€2.103,76
Istanbul buiten centrum€964,32
Ankara centrum€974,19
Ankara buiten centrum€508,13
Izmir centrum€986,32
Izmir buiten centrum€519,90
Bodrum centrum€1.310,33
Bodrum buiten centrum€642,32

Liever huren?

Je kunt via eerdergenoemde websites een huis vinden in onder andere Istanbul, maar er zijn ook veel mensen die er voor kiezen om te gaan huren. Zie in de tabel hieronder de gemiddelde huurprijzen per maand in Istanbul:

HuisGemiddelde kosten
1 slaapkamer appartement centrum€441,11
1 slaapkamer appartement buiten centrum€242,38
3 slaapkamer appartement centrum€819,13
3 slaapkamer appartement buiten centrum€448,11

Het vinden van een huurwoning in Turkije zou een korte zoektocht kunnen zijn, maar alleen wanneer je in de stad wilt wonen. In de landelijke gebieden staan een stuk minder huurwoningen, en als woningen hier wel te huur zijn, dan verkeren ze vaak in slechte staat.

Bij het zoeken van een huurwoning is er aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden. Appartementen verschillen nog al eens in prijs en grootte, afhankelijk van de plek en de staat van het pand. Oudere appartementen beschikken meestal niet over een lift en veiligheidsvoorzieningen. In deze appartementen is de ventilatie vaak ook niet optimaal en ook elektrische installaties functioneren niet zoals we in Nederland gewend zijn. Zoek dus eerder naar een nieuwbouw pand, je betaalt hier meer voor maar dat geld verdient zich al snel terug. Zeker in een warm land als Turkije is airconditioning en ventilatie heel wat waard, let hier dus goed op.

Huren of kopen?

Wanneer je helemaal zeker bent van je emigratie naar Turkije, dan is het kopen van een woning of appartement een betere investering. Woningen zijn relatief goedkoop maar door de groter wordende vraag vanuit Europese investeerders zijn de prijzen wel aan het stijgen. Koop je nu een woning in Turkije, dan is dit mogelijk dus een goede investering voor de toekomst. In de steden waar veel expats naartoe trekken liggen de prijzen hoger, denk aan steden als Istanbul en Ankara. De prijs voor onroerend goed in Turkije wordt vaak gebaseerd op twee factoren: de kwaliteit van de constructie en de ligging van het huis. Op gewilde plekken betaal je dus meer.

verhuizen naar Turkije

Cultuur in Turkije

Turkije is een veelzijdig land, waar de cultuur verschilt per regio. 98 procent van de Turkse bevolking is islamitisch. Wanneer je zelf geen of een andere religie aanhangt, wordt dit vrijwel altijd geaccepteerd. In steden als Ankara en Istanbul en aan de kust van de Egeïsche- en Middellandse Zee is men inmiddels gewend aan de westerse omgangsnormen, maar dit is niet overal het geval. Mensen in Oost-Turkije zijn bijvoorbeeld nog erg traditioneel ingesteld en het wordt hier op prijs gesteld wanneer men zich voldoende bedekt kleedt.

Het leven in Turkije zal even wennen worden. De relatie die je hebt met je nieuwe buren zal anders dan wat je gewend bent in Nederland. Turkse buren hebben de gewoonte om regelmatig bij elkaar binnen te stappen. In het begin zal je dit waarschijnlijk juist prettig vinden, omdat je op die manier wat sociale contacten opbouwt. Later wordt het misschien vervelend, omdat je waarde hecht aan je rust en privacy.

Natuur

De natuur in Turkije is wonderschoon en zit vol verrassingen. De 8000-kilometer lange kuststrook beschikt over baaien, rotsen, zand- en kiezelstranden en trekt jaarlijks enorm veel toeristen. Ook de Turkse bevolking gaat graag naar het strand. In het binnenland tref je hoge bergen, zoutmeren, steppen en rivieren. Niets maakt wonen in Turkije zo fijn als de combinatie van het warme klimaat en de natuur.

Kosten van leven: Amsterdam vs Istanbul

Hoewel Istanbul niet de hoofdstad is van Turkije, is het wel de grootste stad! Het is een populaire plek voor Westerse immigranten, in tegenstelling tot het platteland in Turkije. Je kunt er zelfs internationale scholen vinden als je schoolgaande kinderen hebt. De Turkse bevolking in Istanbul is vriendelijk en ontvangt Westerse expats met open armen, omdat juist zij zorgen voor een boost van de economie. Daarnaast is er veel werk te vinden in Istanbul, ook voor buitenlanders. De kosten van levensonderhoud is in Istanbul wel een stuk hoger, maar nog steeds een stuk lager dan in Nederland. Hieronder vind je een vergelijking van de prijzen in Istanbul en Amsterdam. De prijzen zijn omgerekend naar euro’s:

ProductIstanbulAmsterdam
Maaltijd restaurant€5,14€15,00
Menu McDonald’s€3,85€7,97
Melk 1 liter€0,71€0,94
Kaartje openbaar vervoer€0,63€2,90
Pakje sigaretten€3,08€6,20

Invoeren van je auto

Wanneer je met je Nederlandse auto naar Turkije gaat verhuizen, mag je hier slechts 180 dagen mee rijden. Als je dit een dag langer doet, ben je je auto kwijt. Om dit te voorkomen moet je je auto in laten voeren. Dit kun je regelen bij de douane, waar je ontheffing kunt aanvragen. Je moet dan vertellen wat de reden van je verblijf in Turkije is en je moet je documenten overhandigen. Daarnaast moet je een borg betalen van de waarde van je auto. Je krijgt in je paspoort hier een aantekening van. Hierna is het niet mogelijk om zomaar het land te verlaten, tenzij de auto wordt gestald bij een parkeerplaats van de douane wat erg prijzig is. Meer informatie vind je op de website van de douane.

Al met al zijn alle kosten die komen kijken bij het invoeren erg hoog, en wanneer je je niet aan de regels houdt kunnen er hoge geldboetes om de hoek kijken.

Verhuisbedrijven naar Turkije

Is jouw verhuizing naar Turkije al helemaal concreet en ben je alleen nog op zoek naar een verhuisbedrijf? Ontvang dan gratis en vrijblijvend vijf verhuisoffertes van professionele verhuisbedrijven. Deze verhuisbedrijven zijn gespecialiseerd in verhuizen van Nederland naar Turkije. Door de offertes te vergelijken op prijs en kwaliteit, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

💬 Sirelo’s TIP: Je ontvangt niet alleen offertes, maar ook reviews voor ieder verhuisbedrijf. Kwaliteit is immers net zo belangrijk.

Checklist voor je emigratie naar Turkije

Om zeker te weten dat je je emigratie naar Turkije goed voorbereid, hebben wij een handige checklist voor je samengesteld. Wil je een uitgebreide checklist? Pak dan onze Checklist verhuizen naar het buitenland erbij!

Papieren

 • Zorg dat al je officiële documenten nog geldig zijn! En zo nodig, verleng ze voordat je aan dit avontuur begint.
 • Belangrijke documenten om mee te nemen zijn: Contract voor je nieuwe baan in Turkije, pasfoto’s voor de nieuwe documenten, kopieën van alle belangrijke documenten, je internationale huwelijksakte, uitschrijvingsbewijs bevolkingsregister Nederland

Diensten

 • Zeg al je abonnementen en diensten op in Nederland, of laat ze doorsturen als je bepaalde dingen wilt blijven ontvangen
 • Controleer hoe je pensioenregeling werkt, mogelijk kun je het ook al laten uitkeren
 • Zoek tijdig een passend verhuisbedrijf, en controleer of ze passen bij jouw eisen

Overheid

 • Begin zeer tijdig met het regelen van je vergunningen in Turkije, dit kan enige tijd duren
 • Let op hoe je met belastingen zit, zodat je niet achteraf nog belastingen moet betalen in Nederland (Schakel indien nodig een belastingadviseur in)
 • Als je bepaalde uitkeringen ontvangt (ziektewet, werkeloosheidsuitkering) controleer of je deze nog ontvangt in Turkije of een aantal maanden kunt blijven ontvangen

Geldzaken

 • Zet je euro’s om naar Turkse lira, zorg wel dat je nog genoeg euro’s hebt om de laatste dingen in Nederland te betalen
 • Controleer die toekomstige belastingen die je gaat betalen zodat je verrassingen voorkomt
 • Regel een Turkse bankrekening zodat je meteen alle betalingen in Turkije kan verrichten vanaf je nieuwe rekening

Nog beter voorbereid verhuizen naar Turkije? Lees dan ook de onderstaande artikelen.