Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Turkije

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Turkse gezondheidszorg valt niet te vergelijken met de Nederlandse gezondheidszorg. In theorie zou de gezondheidszorg in Turkije beschikbaar moeten zijn voor alle inwoners van Turkije. In de praktijk komt daar maar weinig van terecht. Het Turkse gezondheidssysteem is niet efficiënt en van slechte kwaliteit. De enige manier om toch goede gezondheidszorg te kunnen genieten, is door je privé te laten verzekeren.

Gezondheidszorg in Turkije verplicht?

Sinds kort zijn er grote hervormingen aan de gang in het medische zorgsysteem. De Turkse overheid wil de gezondheidszorg terugleiden naar één administratieve institutie in plaats van drie. Momenteel zijn er namelijk drie verschillende organen die het Turkse medische zorgsysteem beheren:

  • De SKK (voor werknemers)
  • Bağ-Kur (voor zelfstandigen)
  • Emekli Sandık (voor gepensioneerde ambtenaren)

Het systeem wat deze drie instituties moet vervangen, zal ervoor zorgen dat medische zorg beschikbaar is voor de hele bevolking. De hervormingen zullen elke wettelijke werknemer van medische zorg voorzien. Daarnaast zullen ze ook recht hebben op kortingen bij het kopen van medicijnen. Kinderen tot 18 jaar zullen gratis medische zorg krijgen.

Werknemers zullen in de toekomst een kaart krijgen waarmee ze medische zorg kunnen krijgen in het ziekenhuis of medicijnen kunnen kopen bij de apotheker. Door deze kaart kunnen ziekenhuizen en apothekers weten bij welke zorgverzekeraar je zit aangesloten. Op deze manier hoopt de Turkse regering het betalingsproces en de administratie te vereenvoudigen. Het enige wat zal blijven bestaan in het nieuwe gezondheidssysteem is de yesil kart, de groene kaart. Deze kaart geeft de daklozen en werklozen de mogelijkheid tot gratis zorg.

Privé-zorg

Hoe dan ook, de hervormingen zijn bezig, maar dit is nog niet doorgezet. Daarom valt het voor expats aan te raden om te kiezen voor privé-zorg. De kwaliteit van de gezondheidszorg is veel hoger en daarnaast wordt hier ook Engels gesproken. De Turkse taal kan namelijk nog best voor een barrière zorgen.

Verzekeringen in Turkije

In Turkije bestaat er een scheiding tussen staatsziekenhuizen en privéziekenhuizen. Net als in de meeste landen kun je dus kiezen voor een staats- of een privéverzekering.

Publieke verzekeringen

Alle staatsverzekeringen zijn sinds kort ondergebracht onder één naam: de SGK. Iedere inwoner van Turkije die werkt, wordt verzekerd door zijn werkgever voor zorg, pensioen en arbeidsongeschiktheid. Hierdoor kun je terecht in alle staatsziekenhuizen in Turkije. Het enige wat je hiervoor moet doen, is je identiteitsbewijs laten zien. Het probleem met publieke gezondheidszorg in Turkije is dat de faciliteiten er vaak te wensen over laten. Een slaapkamer en badkamer in het ziekenhuis deel je bijvoorbeeld nog met tien of meer anderen.

Gezondheidszorg in Turkije

Privéverzekeringen

Wanneer je luxere zorg wilt hebben, moet je in privéziekenhuizen zijn. Je kent deze ziekenhuizen aan het woordje Özel. Zo heb je in deze ziekenhuizen een eigen kamer en badkamer. Zo’n privéziekenhuis in Turkije valt wel te vergelijken met een goed hotel. De prijzen voor een particuliere zorgverzekering liggen daarom ook erg hoog. Soms accepteren deze privéziekenhuizen wel de SGK, maar je moet altijd aanvullende kosten betalen.

Verzekeraars

Bekende verzekeraars voor expats in Turkije zijn Groupama Sigorta en YellAli. Ook zou je gebruik kunnen maken van The American Hospital. Deze staat in het centrum van Istanbul en is vergelijkbaar met een Amerikaans ziekenhuis. De kwaliteit van dit ziekenhuis is zeer goed: van de behandeling tot de apparatuur.

Wanneer je wilt aanmerken voor private gezondheidszorg in Turkije, zorg je dat je de volgende documenten bij de hand hebt:

  • Een kopie van je paspoort of je verzekeringshouder
  • Je Turkse belastingnummer of je Turkse nationale identiteitsnummer
  • Adresgegevens in Turkije

In de spotlights

*Gesponsord

ZORGVERZEKERING
Pacific Prime
ZORGVERZEKERING
International Medical Group, Inc.
ZORGVERZEKERING
Allianz Care

Een arts bezoeken in Turkije

In Turkije heb je geen verwijzing van de huisarts nodig om gebruik te maken van de zorg van een specialist. Dit klinkt op het eerste gezicht voordelig, maar de praktijk bewijst het tegendeel. Je betaalt in feite onnodig veel kosten. Om een voorbeeld te noemen: wanneer je oorpijn hebt, ga je in Turkije meteen naar een KNO-arts. In Nederland had de huisarts je meer informatie kunnen geven of het probleem kunnen verhelpen. De kosten zouden dan minder zijn geweest.

Ben je geïnteresseerd in verhuizen naar Turkije? Kijk dan snel verder in ons menu voor meer bruikbare informatie.