Vergelijk offertes van maximaal 5 professionele verhuisbedrijven
Kom in contact met betrouwbare verhuizers in slechts 3 simpele stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Yvonne (60) verhuisde naar Turkije

Haar verhuiservaring

Featured image

Yvonne is 60 jaar oud en woont in Turkije. 10 jaar geleden heeft zij haar nieuwe partner ontmoet, maar is Yvonne ook ziek geworden. Ze kon niet meer werken, terwijl ze daarvoor altijd gewerkt heeft. Samen met haar partner heeft ze ervoor gekozen om zoveel mogelijk op vakantie te gaan en alles te zien. In 2012 is zij in Side terechtgekomen in Turkije. Samen met haar partner heeft ze toen de keuze gemaakt om Nederland te verlaten en te verhuizen naar Turkije.

Hoe is de liefde voor Turkije ontstaan om de stap te nemen en Nederland te verlaten?

“Wij zijn al een paar keer naar Turkije geweest als vakantiegangers. In mei 2012 zijn wij op vakantie gegaan naar Side. Tijdens de vakantie hadden wij beiden het gevoel dat het mooi zou zijn om hier permanent te wonen. Wij hadden immers allebei een scheiding achter de rug. In Nederland had je altijd de druk om te gaan werken om rond te komen. Alles voelde in Side prettig aan. Na onze terugkomst zijn we toen onderzoek gaan doen wat het zou betekenen om te emigreren naar Turkije. In september zijn we wéér teruggegaan naar Side en deze keer voelde het nog sterker aan. We hebben toen een appartement gekocht en zijn weer terug naar Nederland gegaan. In Januari 2013 zijn we teruggekeerd om van alles te regelen: meubels, verblijfsvergunning, zorgverzekering en alle andere praktische zaken. Op 26 maart 2013 zijn we vertrokken naar Turkije om daar te gaan wonen.”

Wat voor administratieve zaken moesten geregeld worden voor de verhuizing naar Turkije en bij aankomst?

“Er was uiteraard heel veel te regelen in Turkije. Het belangrijkste is om alle belangrijke adressen daar te verzamelen. Dat kan altijd handig zijn. Daarnaast moet je ook zaken regelen zoals je pensioen, uitkeringen en belastingen en daar dus ook inschrijven. Ten slotte moet je ook je zorgverzekering en je verblijfsvergunning regelen om in Turkije te mogen blijven. Gelukkig valt het reuze mee dankzij groepen op Facebook van Nederlands en Belgen in Turkije die je daarmee kunnen helpen.”

TIP: Sirelo heeft een pagina met zaken die je moet regelen als je gaat verhuizen naar het buitenland.

Was de verhuizing volgens planning gegaan, of waren er uitdagingen tijdens de verhuizing?

“Gelukkig hebben wij geen tegenslagen gehad bij de gehele verhuizing. Alles is goed gegaan volgens plan. Dat komt ook mede door het onderzoek die we bij terugkomst in Nederland in mei tot september hadden gedaan. We zijn alle punten langs geweest en alles uitgezocht. Mijn partner komt zelf uit België, daar kunnen ze er best moeilijk over doen maar ook daar kun je wel uitkomen.”

Zijn er zaken geweest waar je achteraf beter op had kunnen voorbereiden?

“Achteraf hadden we eigenlijk eerst beter kunnen huren. Een appartement gelijk kopen is op zich een risico dat je neemt. Met huren kun je na aantal maanden weer weg bijvoorbeeld. Voor ons heeft het gelukkig goed uitgepakt, maar ik hoor van veel mensen dat ze in eerste plaats tóch liever ergens anders een huis of appartement hadden gekocht. Wij misten eigenlijk ook een tuin, maar gelukkig zijn we sinds maart 2020 verhuisd naar Çolaklı. Daar hebben we een huis met een tuin, heerlijk!”

Een Mirabilis jalapa plant in de tuin van Yvonne.

Tot slot: heb je tips voor mensen die naar Turkije willen verhuizen?

  • “Aarzel niet om je dromen te volgen en wacht niet tot het te laat is. Probeer je via websites en groepen op social media in te lezen en voorbereidingen te treffen. Neem bijvoorbeeld lessen over de Turkse taal tijdens je voorbereiding; je zal het nodig hebben daar. Of je kan op cursus daar, dat kan ook.
  • Let ook op met wie je in zee gaat. In deze huidige omstandigheden proberen veel Turken te profiteren van euro’s van buitenstaanders, omdat daar simpelweg weinig tot geen geld is. Velen denken “ach, die Europeanen hebben toch wel veel geld”.
  • Ten slotte: gebruik altijd je verstand en denk goed na; als iets te mooi is om waar te zijn dan is het ook zo.”