Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar België

Featured image

Ga je verhuizen naar België? Amai, goede keuze! Huizen en grond zijn in België goedkoper en bij heimwee sta je zo weer in Nederland. We helpen je graag op weg met info over de kosten, tips en een overzicht van verhuisbedrijven. Zo kun jij straks goed voorbereid van Nederland naar België verhuizen!

Wat kost verhuizen naar België?

Een verhuizing naar België kost gemiddeld € 950 tot € 4.000. Emigreer je met een gezin, dan kost deze verhuizing meer dan wanneer je als 1-persoonshuishouden richting België vertrekt. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor een verhuizing naar België per type huishouden.

Omvang van de verhuizingGemiddelde kosten
Huishouden 1 persoon€ 950 – € 1.500
Huishouden 3 personen€ 1.500 – € 2.300
Huishouden 4+ personen€ 2.300 – € 4.000

Let op: in deze tabel is slechts rekening gehouden met het inladen, vervoeren en uitladen van de inboedel. Inpakken, demonteren en overige diensten zijn in deze indicatie nog niet meegenomen. 

Benieuwd wat jouw verhuizing gaat kosten?

Wil je precies weten wat jouw verhuizing naar België gaat kosten? Snappen we! Je bent hier aan het juiste adres. Met het onderstaande formulier ontvang je snel en vrijblijvend tot vijf offertes van verhuisbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in verhuizingen naar België en je kunt zo zelf vergelijken welk verhuisbedrijf bij je budget en wensen past!

Verhuizen naar België? Vergelijk verhuisbedrijven!
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis verhuisoffertes

Hoe worden de verhuiskosten opgebouwd?

De kosten van een verhuizing naar België worden opgebouwd aan de hand van verschillende factoren. Grotendeels wordt de prijs van de verhuizing bepaald door:

Daarnaast spelen extra diensten die je afneemt ook een grote rol: denk aan het inpakken van verhuisdozen, het (de)monteren van meubelstukken en het gebruik van een verhuislift tijdens de verhuizing. Hierdoor loopt de prijs al snel op.

💬 Sirelo’s TIP: Veel verhuisbedrijven baseren de kosten van een verhuizing naar België op het volume in kubieke meters. Het volume van jouw inboedel bereken je makkelijk en snel hier. Wil je meer weten over de prijsopbouw? Lees dan de pagina Kosten internationaal verhuizen.

Internationale verhuisbedrijven

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai tot vijf verhuisoffertes kunt ontvangen, kun je hier ook zelf bij verhuisbedrijven een vrijblijvende offerte aanvragen. We zetten drie goed beoordeelde verhuisbedrijven voor je op een rijtje. Deze verhuizers voeren wekelijks of zelfs dagelijks verhuizingen naar België uit.

1. Kuiper de Internationale Verhuizer

2. Smilda & Zn Removals

3. Van der Ent Top Movers

Deze drie verhuisbedrijven zijn gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar België en je weet bij hen dus zeker dat je terecht kunt met al je vragen! Wil je meer verhuisbedrijven bekijken voor je offertes aanvraagt? Raadpleeg dan de pagina Top 12 internationale verhuisbedrijven in Nederland.

Als Nederlander naar België verhuizen: Wat moet ik regelen?

Wanneer het aankomt op internationaal verhuizen, dan is België de makkelijkste bestemming die je kunt kiezen. Je kunt als Nederlander relatief makkelijk naar België verhuizen – hiervoor is geen visum of werkvergunning nodig. Dat is prettig! Maar, het betekent helaas niet dat er niets geregeld hoeft te worden. Het blijft een internationale verhuizing en daar komt flink wat bij kijken.

We helpen je graag op weg met de onderstaande tips.

 • Net zoals bij een nationale verhuizing, is het nodig om op tijd je abonnementen en leveranciers stop te zetten. Denk aan sportschool, verenigingen, tijdschriften, kranten en internet-, telefonie-, water-, en energieleveranciers.
 • Ga na wat de verhuizing naar België betekent voor je eventuele AOW, kinderbijslag en andere toeslagen of uitkeringen. Alle relevante zaken die je moet checken en ook waar je dit kan doen, vind je op de pagina Checklist verhuizen naar het buitenland‘.
 • Sluit een ziekenfondsverzekering in België af (een stuk goedkoper dan een Nederlandse zorgverzekering!) en open een bankrekening.
 • Maak een planning van wanneer je je in je nieuwe gemeente gaat inschrijven en wanneer je je in Nederland dient uit te schrijven. Inschrijven in België dien je binnen 8 dagen na je verhuizing te doen.
 • Geef je verhuizing op tijd door bij alle partijen die hiervan op de hoogte moeten zijn. Welke mensen, bedrijven en instanties dit zijn, vind je op onze pagina ‘Verhuizing doorgeven’.
 • Verhuis je met kinderen? Begin je zoektocht naar een school, opvang en sportverengingen dan tijdig en laat de kinderen hier een aantal dagen meelopen ter voorbereiding op de verhuizing naar België.

Dit waren een aantal tips voor de minder praktische zaken – natuurlijk zijn er genoeg praktische zaken die ook niet vergeten mogen worden. Denk aan het vinden van werk wanneer je van plan was in België te gaan werken, het vinden van een woning en..

Niet onbelangrijk: het vinden van een verhuisbedrijf!

Een verhuizing naar België zou je zelf kunnen uitvoeren, maar de meeste mensen kiezen ervoor om te verhuizen met een verhuisbedrijf. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

Voordelen van verhuizen met een verhuisbedrijf

✅ Minder kans op schade aan je inboedel en je woning. Omdat verhuizers ervaring hebben in het verpakken, tillen en vervoeren van inboedels, is de kans op schade een stuk kleiner dan wanneer je dit zelf doet.

✅ Minder zorgen. Je hebt simpelweg minder zorgen aan de verhuizing en geloof ons: dat is welkom! Een internationale verhuizing brengt genoeg met zich mee en daarom is zaken uitbesteden zeker het overwegen waard.

✅ Je inboedel is goed verzekerd tijdens transport. Onderweg kan er van alles gebeuren. Dan is het prettig om te weten dat je inboedel goed verzekerd is. Bij ieder verhuisbedrijf kun je deze verzekering afsluiten: geeft net een beetje extra zekerheid.

✅ Je hoeft niet meer terug naar Nederland. Wanneer je zelf verhuist, zul je waarschijnlijk meerdere keren op en neer moeten. En, de verhuisbus moet na de verhuizing ook nog eens teruggebracht worden. Je bent er dus velen malen meer tijd aan kwijt en ook na de verhuizing staat je nog een ritje België – Nederland – België te wachten.

De nadelen

❌  Het kost meer. Gelukkig valt dit verschil onder aan de streep meestal wel mee. Omdat je zelf meerdere keren met een verhuisbus op en neer zou moeten, is het verschil in kosten vaak niet heel groot.

Conclusie..

Verhuizen naar België met een verhuisbedrijf is een verstandige keuze. Ondanks dat de afstand prima te overbruggen is om zelf de verhuizing uit te voeren, zijn er ook veel voordelen wanneer je de verhuizing uitbesteed.

Je wil wel zeker weten dat je met een betrouwbaar verhuisbedrijf in zee gaat. Daarom hebben we voor jou uitgezocht welke 12 verhuisbedrijven de beste zijn!

Verhuizen naar België: Auto invoeren

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun auto mee te nemen bij de verhuizing naar België. Overweeg jij dit ook? Dan snappen we dat dit vragen met zich meebrengt. We leggen je uit hoe het werkt.

Auto invoeren in België: de stappen 🚗

Het meeverhuizen van je auto doe je door de volgende stappen te volgen:

1. Je gaat langs bij de douane

Allereerst ga je naar een douanekantoor dat bevoegd is om een vignet E705 op te maken. Je krijgt hier dan een roze formulier. Dit is de Belgische aanvraag tot inschrijving van het voertuig. Wanneer je de BTW hebt betaald, stelt de douane een E705 op. Als bewijs ontvang je hiervan een rapport – je auto is nu direct fiscaal in orde om mee te verhuizen.

2. Je auto wordt gekeurd

De tweede stap is een technische keuring bij een erkend keuringscentrum. Hier wordt er gecontroleerd of je auto geen gebreken vertoont.

3. Je sluit een verzekering af in België

Met het roze formulier (van stap 1) kun je naar een verzekeraar voor een Belgische verzekering. Je auto moet in België verzekerd zijn, net zoals dat in Nederland ook verplicht is.

4. Je schrijft je auto in

Het is nu tijd om de inschrijving bij de DIV te regelen. Maak hiervoor een afspraak.

5. Je betaalt de belasting op inverkeerstelling

Wanneer je over de Belgische wegen wil rijden, moet je BIV betalen: inverkeerstelling. Dit is een belasting vergelijkbaar met onze wegenbelasting. Aan de hand van de milieukenmerken ende leeftijd van je auto, wordt de hoogte van dit bedrag bepaald. Je kunt dit ook hier alvast zelf berekenen.

Klaar voor de Belgische wegen!

Wanneer je het importproces doorlopen hebt, ben je klaar om de Belgische wegen onveilig te maken. Mogelijk heb je nog recht op een teruggave van een deel van de BPM die je in Nederland voor het voertuig betaald hebt. Daarover lees je meer bij de Belastingdienst.

Verhuizen naar België vanuit Nederland met Sirelo

Verhuizen naar België en in Nederland blijven werken?

Wanneer je op dit moment een baan hebt in Nederland en deze wil behouden, dan is het een optie om wel in België te gaan wonen en hier in Nederland te blijven werken. Dit brengt de nodige voordelen met zich mee: het leven in België is immers goedkoper. Overweeg je dit? Wij vertellen je over een aantal zaken die je van tevoren moet afwegen.

Belasting

Afhankelijk van het feit of je zowel uit Nederland als uit België inkomsten ontvangt, kan het zijn dat je in beide landen belastingaangifte moet doen. Dit geldt dus niet altijd, maar is wel iets om je goed in te verdiepen.

Pensioen

Heb je gewerkt bij de Nederlandse overheid? Dan betaal je meestal in Nederland belasting over het pensioen dat je daarmee hebt opgebouwd. Informeer dus bij de Belastingdienst wat jouw verhuizing naar België hier betekent.

Ziekenfonds of zorgverzekering

In België zijn de zorgverzekeringen vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. In principe is het niet nodig om een andere zorgverzekering te nemen als je verhuist naar België en jouw zorgverzekering geldig is binnen de EU, omdat je blijft werken in Nederland.

Waarom van Nederland verhuizen naar België?

Verhuizen naar België komt met verschillende voordelen en kan daarom een goede beslissing zijn. Het land staat bekend om zijn hoge levenskwaliteit met uitstekende gezondheidszorg en onderwijssystemen. België is ook zeer divers en wordt gezien als gastvrij land, met een rijke cultuur en geschiedenis. Bovendien biedt België zijn inwoners een hele reeks voordelen en extraatjes, zoals belastingvoordelen en subsidies. Wanneer je vanuit België naar Nederland verhuist, zul je in eerste instantie wellicht versteld staan van de lage brandstofprijzen en hogere salarissen. Genoeg voordelen dus! 

Verhuizen naar België

Verhuizen naar België: voor- en nadelen

In de voorgaande alinea noemden we al kort enkele voordelen van verhuizen naar België. Twijfel je nog over de emigratie naar België? We sommen hieronder nog een aantal voor- en nadelen voor je op:

Voordelen van verhuizen naar België

 • Huizen zijn, in vergelijking met Nederland, een stuk voordeliger. Ook grond is goedkoper, dus zowel bestaande bouw als zelf een woning (laten) bouwen is in België goedkoper dan in Nederland.
 • Kosten van leven zijn lager. Denk hierbij aan benzine, eten en drinken, elektriciteit en water. Onderaan de streep kan dit honderden euro’s per maand schelen.
 • Je emigreert naar een ander land, maar blijft toch heel dichtbij Nederland. Dit betekent dat je wel van de voordelen kunt genieten, maar ook níets hoeft te missen in Nederland. Win-win!
 • Het natuurlandschap in België is voor veel mensen dé reden om naar België te vertrekken. Naast bruisende steden zoals Antwerpen en Brussel, vind je hier ook prachtige natuur. Dit maakt België perfect voor een staycation en ontspanning dichtbij huis. Wist je dat je zelfs wildlife kunt treffen? Je vindt hier onder meer vossen, wilde zwijnen en herten.
 • Meer dan de helft van de Belgen spreekt Vlaams en dit betekent dat je met Nederlands prima uit de voeten kunt. Verhuis je naar Wallonië of Brussel? Dan is het raadzaam om ook Frans te leren, maar in principe is het geen vereiste voor je emigratie naar België.

Heel veel voordelen dus. Ben je benieuwd naar de nadelen van een emigratie naar België? Ook daar gaan we op in.

Nadelen van verhuizen naar België

 • De werkcultuur is in België hiërarchischer dan je in Nederland gewend bent. Hou er rekening mee dat je met meer bureaucratie te maken hebt en dat je als starter in een bedrijf doorgaans minder te zeggen hebt.
 • In België is men bescheiden, en dit betekent dat je niet altijd een eerlijk antwoord krijgt. Ook betekent dit dat men niet altijd een direct en eerlijk antwoord van jou verwacht. Dit vergt dus aanpassingsvermogen wanneer je normaliter hard en direct bent in je communicatie.
 • In sommige gevallen betaal je in België minder belasting dan in Nederland, maar de belastingschijven steken net iets anders in elkaar. Helaas betekent dit dat je bij een lager inkomen wel in een hogere belastingschijf valt. Gelukkig verdien je over het algemeen ook meer in België, dus of dit echt een nadeel is.. dat laten we in het midden!
 • België is minder schoon dan Nederland en de snelwegen liggen er minder aantrekkelijk bij. Dit maakt autorijden wellicht iets minder prettig.

Overtuigd? 😉 We hopen dat jouw verhuizing naar België voorspoedig zal verlopen. Op Sirelo vind je nog veel meer handige informatie die jou kan helpen om met een glimlach van Nederland naar België te kunnen verhuizen.

Cultuur in België

Wanneer je een internationale verhuizing naar België overweegt, vergeet dan niet het inlezen over de cultuur. België kan opgedeeld worden in twee regio’s: Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen (zo’n 6,5 miljoen inwoners) is de voertaal voornamelijk Vlaams, dat in veel opzichten identiek is aan de Nederlandse taal. De Walen (hier zijn er ongeveer 3,6 miljoen van) spreken de Franse taal. Overigens wordt de Duitse taal ook nog enigszins gesproken in België.

De Belgen zijn gek van voetbal en wielrennen. Maar op het gebied van eten hebben ze ook een eigen, bourgondische stijl aangenomen. Zo zijn de Belgische bonbons (pralines) uniek en is het eten van everzwijn, konijn met pruimen of terrines ook zeer gebruikelijk voor onze zuiderburen. België staat immers heel bekend om haar chocolade.

Misschien nog wel veel typischer is het Belgische bier. Denk maar eens aan de bierpakketten die je bij de lokale slijterij tegen komt: de invloed van de Belgische biercultuur is nagenoeg overal te herkennen. En als je gaat wonen in België, dan ontkom je haast niet aan gezellige biercafés waar je kunt genieten van meer dan 1500 soorten Belgische bieren. La Chouffe, Leffe en Duvel zijn enkele voorbeelden van uitstekende keuzes!

Huizen in België

Wellicht dat je nu wat meer bekend bent met de Belgische cultuur, maar als je gaat wonen in België dan wil je ook weten wat je voor een huis moet betalen. Het huren van een huis in België is niet hetzelfde als in Nederland. Huurprijzen in België zitten namelijk niet aan regels vast. Een huurder en verhuurder zitten met elkaar om de tafel om de huurprijs vast te stellen in combinatie met de voorwaarden van de huur. Hierbij spelen de ligging van de woning en de aanwezige faciliteiten een rol. Zodra een huurprijs is vastgesteld, verandert deze niet meer, al kan de inflatie wel een rol spelen waardoor de prijs enigszins verandert. Huurprijzen in België zijn goedkoper dan in Nederland.

Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen

De Belgische economie draait op dit moment prima en is vergelijkbaar met die van Nederland. De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn. Voor een kar vol met boodschappen ben je volgens het Prijsobservatorium in België tot twaalf procent duurder uit in België dan in Nederland. Dit wordt gecompenseerd door lagere huizenprijzen, maar het is iets om in acht te nemen wanneer je naar België verhuist.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in België?

Net als de Nederlanders leven ook de Belgen in een koninkrijk. België ligt tegen Nederland aan, maar er zijn veel verschillen tussen de twee landen. Houd rekening met prijsverschillen op verschillende gebieden. Of het nu in de supermarkt of op de huizenmarkt is, de bovengenoemde verschillen zijn groter dan je zou denken. Nederland heeft in het dagelijks leven een voordeel op België als het gaat om de kosten van het levensonderhoud. Bovendien leeft de sport (voornamelijk wielrennen) heel erg in België.

In het zuiden van het land kom je niet ver met de Nederlandse taal. Houd er dus rekening mee dat je Franse taalvaardigheden wellicht nodig kunnen zijn als je gaat verhuizen naar België. Ook in de Belgische hoofdstad Brussel wordt voornamelijk Frans gesproken.

Emigreren naar België?

Overweeg je een emigratie naar België? Wij van Sirelo helpen je graag te verhuizen met een glimlach! 🙂 Lees ons artikel over de kosten van internationaal verhuizen of zoek een verhuisbedrijf – zo zal de verhuizing soepel verlopen.