Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Antwerpen

Featured image

Verhuizen naar Antwerpen is in trek. Voor Nederlanders is verhuizen naar Antwerpen extra populair: er wordt Vlaams gesproken en dus is de taal geen barrière! Overweeg jij een verhuizing? Dan vind je hier informatie over de verhuiskosten, een checklist, tips en je vergelijkt makkelijk en snel verhuisbedrijven om zo een betrouwbaar verhuisbedrijf te vinden.

Wat kost verhuizen naar Antwerpen?

Een verhuizing naar Antwerpen kost gemiddeld €2.200 tot €3.600. Dit zijn slechts gemiddelde kosten want aan iedere verhuizing hangt een ander prijskaartje. De kosten van een internationale verhuizing worden grotendeels bepaald aan de hand van de afstand van A naar B en de grootte van de inboedel.

Ben je op zoek naar een indicatie van de kosten? Gebruik dan de onderstaande tabel.

Grootte van inboedelGeschatte kosten
Studio€1.900 – €2.300
1 slaapkamer appartement€2.600 – €3.200
3 slaapkamer appartement€2.800 – 3.900

Let op: je kunt deze gemiddelden slechts zien als een indicatie. De prijs van jouw verhuizing kan dus sterk afwijken. Wil je meer weten over de prijsopbouw? Die info vind je hier.

Benieuwd naar de kosten van jouw verhuizing?

Wil je weten wat jouw verhuizing naar Antwerpen precies gaat kosten? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Je vraagt hieronder makkelijk en snel gratis verhuisoffertes aan! Wij gaan dan vrijblijvend op zoek naar geschikte verhuisbedrijven die ieder een offerte voor jouw verhuizing zullen maken.

Verhuizen naar Antwerpen?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!
💬 Sirelo’s TIP: Door het vergelijken van verhuisoffertes bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing! Daarnaast helpt het je om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Verhuizen naar Antwerpen: handige informatie

Verhuizen naar Antwerpen is niet zo’n grote stap omdat de stad redelijk dichtbij de Nederlandse grens ligt. Daarom kiezen steeds meer Nederlanders om naar Antwerpen te verhuizen. Lekker dichtbij, en een stuk goedkoper!

De banenmarkt in Antwerpen biedt genoeg kansen tot het vinden van een baan. Ten eerste zijn er veel banen te vinden in de industriële sector. Doordat Antwerpen een grote havenstad is, liggen de banen binnen de havensector haast voor het oprapen. Ook ambachtelijke jobs zijn in trek. Je kunt dan denken aan banen als diamantslijper of juwelier. Antwerpen staat niet voor niets bekend om de Jodenbuurt waar de diamantindustrie nog volop in bloei is.

Bereikbaarheid

De stad ligt heel dichtbij Nederland en biedt makkelijke uitvalswegen naar de grote steden. In ongeveer een uur bereik je Rotterdam. Ook Brussel is makkelijk te bereiken. Het vervoer binnen Antwerpen is goed geregeld met veel bussen, trams en treinen. De rest van de wereld is gemakkelijk te bereiken door het eigen vliegveld van de stad.

Omdat België binnen de Europese Unie ligt is het vrij eenvoudig om er te gaan wonen. Het is niet nodig om een ander paspoort of een werkvergunning aan te vragen. Na vijf jaar is het mogelijk om de Belgische nationaliteit aan te vragen. Verhuizen naar Antwerpen is dus vrij eenvoudig én goedkoop.

Goedkopere huizenprijzen

De woningen in België zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Antwerpen is in vergelijking met Nederlandse steden als Rotterdam of Breda, veel goedkoper. En dat, terwijl er een vergelijkbare woon- en werkomgeving tegenover staat. Werken en wonen in Antwerpen is populair. Door de lage prijzen en mooie stad blijven de mensen komen, hoewel er door de crisis minder Nederlanders zijn komen wonen.

Verhuizen naar Antwerpen

Checklist: verhuizen naar Antwerpen ✔️

  • Schrijf vanaf 5 dagen voor vertrek jezelf uit in je gemeente in Nederland;
  • Na aankomst in Antwerpen, schrijf je binnen 8 dagen in bij deze gemeente;
  • Wanneer je rijbewijs verloopt, kun je een Belgisch rijbewijs aanvragen: deze blijft levenslang geldig;
  • Zorg voor een zorgverzekering bij een mutualiteit (het ziekenfonds) of sluit een internationale zorgverzekering af voor je verhuizing. Ondanks dat Antwerpen om de hoek ligt, is er wel sprake van een emigratie. Je verhuist naar een ander land en dus is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Denk hier tijdig aan;

💬 Sirelo’s TIP: Wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent voor je naar Antwerpen verhuist? Gebruik dan onze checklist voor een verhuizing naar het buitenland. Afvinken maar!

Kosten levensonderhoud in Antwerpen

Antwerpen is erg vergelijkbaar met andere Nederlandse steden, hoewel de prijzen een stuk goedkoper zijn. Wil je meer inzicht krijgen in de prijzen? Wij hebben een vergelijking gemaakt van belangrijke zaken zoals je hieronder kunt zien in de tabel:

ProductAmsterdamAntwerpen
Maaltijd restaurant€15,00€15,00
Cappuccino€2,74€2,54
Melk 1 liter€0,96€0,86
Brood 500 gram€1,52€1,59
Appels 1 kilo€2,47€1,89
Aardappels 1 kilo€1,70€1,44
Bier 0,5 liter fles€1,11€1,04
Kaartje OV€2,90€3,00
Benzine 1 liter€1,55€1,24

De kosten vergelijken van Antwerpen met andere steden in België? Zie dan de tabel hieronder:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Antwerpen615768615968
Brussel636353635768
Gent674988676051

Kosten huisvesting in Antwerpen

Naast dat grotendeels de alledaagse kosten lager liggen dan hier in een Nederlandse stad, zijn ook de prijzen voor de huur een stuk minder. Ook wanneer je een huis gaat kopen ben je goedkoper uit in Antwerpen, en dan woon je midden in de stad! Hieronder vind je een overzicht van de huurprijzen:

Woning huur per maandAmsterdamAntwerpen
Appartement 1 kamer centrum€1.354,24€676.00
Appartement 1 kamer buiten centrum€1.037,96€594,79
Appartement 3 kamers centrum€2.291,86€1.167,86
Appartement 3 kamers buiten centrum€1.540,95€881,79

Let op: deze prijzen stijgen doorgaans ieder jaar. Dit kan betekenen dat de tarieven in deze tabel gedateerd zijn. Raadpleeg dus meerdere bronnen voordat je besluit om naar Antwerpen te verhuizen.

Huizen in Antwerpen

Om een woning te betalen moet je natuurlijk ook een woning kunnen vinden. Wanneer je gaat huren in Antwerpen kun je gebruik maken van een agentschap. Een standaard huurcontract duurt 9 jaar, langer dan dit is een langetermijncontract. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een kortere periode te huren, een kortetermijncontract heb je voor 3 jaar of korter.

Wil je voor langere tijd blijven en je bent hier zeker van, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een woning te kopen. De huizenmarkt in België is stabiel, ook in Antwerpen. Daarnaast is het voor buitenlanders ook relatief eenvoudig om een huis te kopen in Antwerpen!

Wanneer je gaat kopen, moet je rekening houden met een registratiebelasting van 10% over het aankoopbedrag. Daarnaast ben je verplicht om een notaris in te schakelen, die je tot 1% van het aankoopbedrag moet betalen. Verder moet je rekening houden met ongeveer €700 administratiekosten bij het kopen van je huis in Antwerpen. Vermogensbelasting is rond de €500 per jaar.

💬 Sirelo’s TIP: Heb je al een woning gevonden? Dan is de tweede stap het vinden van een verhuisbedrijf. Die zoektocht kun je beginnen door hier gratis verhuisoffertes aan te vragen!

Nuttige websites om een woning te vinden in Antwerpen

Werken in Antwerpen

Wanneer je gaat werken in Antwerpen, maak je een goede kans om een baan te vinden. Hoewel de inkomensbelasting één van de hoogste in Europa is, is de banenmarkt toch aantrekkelijk genoeg om te komen werken in Antwerpen. Er is veel werkgelegenheid in Antwerpen, ook voor buitenlanders. Nederlanders hebben natuurlijk helemaal een streepje voor, aangezien wij geen extra taal hoeven te leren. Engels wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, en Frans en/of Duits al helemaal. Het enige wat je nodig hebt in België om te komen werken is in principe een geldig paspoort.

De zakencultuur is vergelijkbaar met die van Nederland, hoewel het iets kan afwijken. De voertaal in het zakenleven in Antwerpen is Vlaams, wat in ons voordeel is. Op het gebied van hiërarchie, houden de Belgen van wat meer afstand. Het zakenleven zal dan ook wat formeler overkomen dan wij gewend zijn hier in Nederland. Toch is Antwerpen best neutraal op dit gebied, vooral in vergelijking met steden in Wallonië zoals Brussel.

Tips werken in Antwerpen

  • Belgen houden van compromissen, dus pas jezelf aan zodat beide partijen tevreden zijn;
  • Punctualiteit is ook in de Belgische zakencultuur gewenst;
  • Zakenmensen in België staan bekend om hun nette kledingstijl, wanneer je gaat werken in België wordt dat ook van jou verwacht;
  • Bespreek geen persoonlijke dingen op het werk;
  • Wees niet te direct en confronterend, daar houden ze in België niet van.

Nog op zoek naar een verhuisbedrijf?

Ben je nog op zoek naar een betrouwbaar verhuisbedrijf? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je ontvangt gratis en snel vijf offertes van internationale verhuisbedrijven met het offerteformulier hieronder! Zo vergelijk je meerdere verhuisbedrijven en kun je zelf een keuze maken.

Wil je meer lezen om zeker te weten dat je goed voorbereid bent? Lees dan ook de onderstaande artikelen.