Claim jouw maximale belastingteruggave
Van het indienen van IB-aangifte tot belastingteruggave met onze partner, Taxback
Begin nu

Belastingen in België

Nederland en België worden vaak één adem genoemd. De Nederlandse taal is iets wat veel Belgen gemeen hebben met de Nederlanders. Nederlanders die een verhuizing naar België plannen, zijn dan ook benieuwd naar de verschillende soorten belastingen in België. Beide landen liggen in de Europese Unie (en Schengenzone), waardoor het gemakkelijk is om je financiële zaken op orde te stellen. Hier lees je alles over wat er voor je verandert als je in België woont.

Belastingen in België

Net als in Nederland geldt ook in België een progressief belastingstelsel. Dit houdt in dat je procentueel minder betaalt over de eerste duizenden euro’s die je op jaarbasis verdient bij je werkgevers (of uit eigen onderneming). Er zijn in totaal vijf schijven, die afhankelijk van de inflatie enigszins kunnen veranderen. In 2016 waren deze tarieven geldig:

VanTotBelastingtarief
€ 0€ 10.86025%
€ 10.860€ 12.47030%
€ 12.470€ 20.78040%
€ 20.780€ 38.08045%
€ 38.08050%

Nederland en België hebben met elkaar een belastingverdrag ondertekend. Je kunt tenslotte woonachtig zijn in Nederland en tegelijkertijd belastingen in België moeten betalen. Het verdrag voorkomt dat één vorm van inkomsten dubbel belast wordt. Als je woonachtig bent in Nederland terwijl je in België werkt, betaal je belasting aan het land waar je werkt. Dit is niet het geval wanneer je er bijvoorbeeld slechts tijdelijk werkt. Overigens ben je in elk geval btw-plichtig wanneer je dienstplichtig bent in België of wanneer je economische activiteiten in het land uitoefent.

Overige Belgische belastingen

In België zijn alle pensioenen die iets te maken hebben (gehad) met beroepsactiviteiten belastbaar. Denk aan het brugpensioen, ouderdomspensioen en het overlevingspensioen. De belastingtarieven hiervoor zijn progressief, net als de inkomstenbelasting. Het grote verschil is nu echter dat de tarieven afnemen; er is een belastingvermindering actief.

Ook geldt er een erfbelasting, welk men in België het successierecht noemt. Ze kunnen verschillen afhankelijk van de woonplaats van de overledene. Je kunt kiezen om de erfenis zuiver te ontvangen, te verwerpen of te aanvaarden onder ‘voorrecht van boedelbeschrijving’. Bij de laatstgenoemde optie moet een inventaris voor je uitwijzen of iedere schuldeiser betaald kan worden van de erfenis, waardoor je zelf nog iets ontvangt. Wanneer het vermogen hier niet voor toereikend is, kunnen schuldeisers geen verhaal bij jou halen.

Belastingaangifte doen in België

Je kunt je belastingaangifte in België op papier doen. Het is verstandig om vooraf een ‘voorbereidend document’ op te sturen. Dit is een simpelweg document dat je inkomsten samenvat. Het gaat om de inkomsten die ook op de originele aangifte dienen te staan. Je bent verplicht deze originele aangifte te ondertekenen en op te sturen naar het scanningcentrum. Binnen een maand na het ontvangen van de aangifte moet deze zijn ingediend. Heb je deze papieren aangifte thuis niet ontvangen? Dan kun je het opvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën, de FOD.

Natuurlijk kun je ook online aangifte doen van de door jou te betalen belasting in België. Een beveiligde verbinding wordt via het internet tot stand gebracht via www.taxonweb.be, waar je je kunt registreren met een elektronisch ID. Vervolgens kun je je aangifte invullen. Zorg dat je in ieder geval deze gegevens bij de hand hebt:

  • Administratie over eigen loon of overige vorm van inkomsten
  • Sociale zekerheidsbijdrage

Tax-on-web, het systeem dat in België wordt gehanteerd, berekent vervolgens automatisch hoeveel belasting je nog moet afdragen (of terug kunt krijgen). In 2016 was de deadline voor het invullen van de elektronische aangifte 13 juli. Indien het je niet lukt om in te loggen de website van Tax-on-web, dan wordt de termijn automatisch verlengd tot 27 oktober.

Van alle belastingen in België is uiteindelijk de inkomstenbelasting degene waarmee je het meest in aanraking zult komen. Ga je verhuizen naar België? Dan helpen we je graag verder. Lees de artikelen hieronder!