Ontvang je reisdocumenten zonder stress
Visumaanvragen gemakkelijk gemaakt door onze partner iVisa
Aan de slag

Visum in België

Ben je van plan om te verhuizen naar België? Goed nieuws, je hebt geen visum nodig om permanent te gaan wonen in België. België behoort tot de 27 EU-landen die een Schengenafspraak hebben. Daardoor heb je geen visum in België nodig. Vanzelfsprekend moet je je wel inschrijven bij de gemeente om permanent te kunnen wonen in België. Hieronder lees je meer informatie over een inschrijving in de gemeenten en de soorten visa in België.

Visum in België niet verplicht

Wil je op vakantie, gaan studeren in België, gaan werken in België of gaan verhuizen naar België? Je hoeft als Nederlander nooit een visum in België aan te vragen, mits je de Nederlandse nationaliteit hebt. Wat je wel moet doen wanneer je emigreert, is een inschrijving in de gemeente. Dit gaat als volgt: zorg dat je na je verhuizing jezelf binnen 8 dagen inschrijft in het Belgische gemeenteregister. Je kunt jezelf aanmelden bij je nieuwe gemeente en dan wordt je ingeschreven bij het Vreemdelingenregister. Daarna zal je inschrijving onderzocht worden. Na goedkeuring van je inschrijving ontvang je je Belgische identiteitskaart.

Wanneer visum in België nodig?

Wanneer je niet uit een Schengenland afkomstig, moet je een visum in België aanvragen. Dit gebied omvat nagenoeg alle landen die lid zijn van de Europese Unie. Er zijn twee verschillende soorten visa in België:

  • Kort verblijfsvisum: wanneer je niet langer dan 90 dagen in België verblijft, moet je dit visum in België aanvragen
  • Verblijfsvergunning: wanneer je ten minste drie maanden wilt verblijven in België, kun je je aanmelden voor dit visum.

Wees ervan bewust dat je een behoorlijk aantal papieren nodig hebt voor de aanvraag van een Belgisch visum. Je kunt dan onder andere denken aan een geboortecertificaat, huwelijkscertificaat, medische certificaten, pasfoto’s en een bewijs dat je werk in België hebt.

Een verhuizing naar België is dus gemakkelijk te regelen. Wil je meer weten over een verhuizing naar België? Navigeer dan door ons menu voor meer interessante informatie. Wij helpen je graag verder met het vinden van een geschikt verhuisbedrijf of bijvoorbeeld met deze handige checklist verhuizen!