Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Singapore

Als één van de meest welvarende landen, is het ook belangrijk om een hoge kwaliteit gezondheidszorg te leveren. Op dit moment staat de gezondheidszorg in Singapore op de negende plek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Met de standaard vaccinaties en hygiënische maatregelen hoef je niet bang te zijn voor een tropische ziekte. Toch kunnen er nog veel meer dingen gebeuren waardoor je naar de dokter moet als je in Singapore woont. Wij hebben hier alle informatie verzameld die je moet weten over de gezondheidszorg in Singapore!

De inwoners van Singapore zijn verplicht verzekerd voor de gesubsidieerde gezondheidszorg, voor expats is dit niet het geval! De meeste mensen krijgen een zorgverzekering via de werkgever als ze verhuizen naar Singapore, maar je kan het ook zelf regelen. Er wordt veel geld gestopt in de gezondheidszorg en het niveau hiervan is erg hoog, net als de kosten. Zorg er dus voor dat je een goede zorgverzekering hebt afgesloten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Publiek en Particulier

Ook Singapore heeft een scheiding tussen publieke en private instanties. Door de felle concurrentiestrijd tussen deze instanties is de service en kwaliteit van de hoogst mogelijke kwaliteit. Naast de algemene zorg zijn er ook veel specialisten aanwezig in de ziekenhuizen, voor bijna elke behandeling kan je hier terecht. Op het gebied van kosten zullen expats niet veel merken van het verschil tussen private- en particuliere zorg. De particuliere gezondheidsinstellingen bieden echter wel een betere service en kortere wachttijden. Dit, samen met de gelijke kosten, is een reden voor expats om vaker te kiezen voor een private instellingen.

Medisave

Alle werknemers in Singapore zijn bij wet verplicht om een soort bijdrage te leveren aan Medisave. Dit geld wordt gebruikt om deels een ziekenhuisrekening te betalen, van de bijdrager of van een gezinslid. Het is een soort spaarprogramma, 8% tot 10.5% van het salaris van de werknemer wordt ingehouden en gestort op het Medisave account. Op de website van het ministerie van gezondheid van Singapore kun je meer vinden over het Medisave systeem en hoeveel je precies moet afstaan aan salaris.

Tandheelkundige zorg in Singapore

Ook voor de tandheelkundige zorg in Singapore is genoeg aandacht. Hoewel Singapore een klein land is, is de keuze uit tandartsen en andere tandheelkundige specialisten erg groot. Het is aangeraden om mensen in je eigen omgeving te vragen om advies, zoals collega’s die al een tijdje in Singapore wonen. Zij kunnen je alles vertellen over hun eigen ervaringen wat uiteindelijk toch zwaarder weegt dan verhalen op het internet. De kwaliteit van de tandheelkundige zorg in Singapore is ook erg hoog, het is over het algemeen beter dan de gemiddelde Nederlandse tandarts. Daarnaast zijn ze erg makkelijk bereikbaar, ze zitten overal in de stad.