Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Singapore

Singapore is een populaire plek voor buitenlanders om te komen werken. Het land heeft veel te bieden, en als je als hoogopgeleide iets kan toevoegen aan de samenleving ben je van harte welkom om te komen werken in Singapore. Dankzij de economische groei en de toegankelijkheid zijn er veel carrièrekansen. Dus heb je een goede kennis van Engels, een groot aanpassingsvermogen en ben je bereid om hard te werken in een welvarende wereldstad? Dan is werken in Singapore een interessante optie voor jou!

Werk zoeken in Singapore

Wil je gaan werken in Singapore maar heb je nog geen baan? Dan is het aangeraden om voor je vertrek deze te regelen. Een visum verkrijgen is op deze manier makkelijker, omdat je kan aantonen dat je financieel onafhankelijk bent.

Vanuit Nederland kan je alvast gaan zoeken op website zoals JobStreet, of een vergelijkbare website. Mocht je al contacten hebben in Singapore, is het natuurlijk beter om via via aan een baan te komen. Het is in Singapore een gewoonte om met expats te werken, wat de sollicitatieprocedure al een stuk makkelijker maakt. Je hoeft niet helemaal naar Singapore af te reizen, maar alles kan afgehandeld worden via Skype of de telefoon. Het is erg belangrijk om te laten zien dat jij diegene bent die ze zoeken, en uniek bent. Dit heeft te maken met het feit dat de werkgever moet aantonen waarom ze speciaal jou nodig hebben, en niet een lokale inwoner van Singapore.

Werkvisum

Kom je voor een kortere periode werken in Singapore of ga je toch ter plaatse op zoek naar een baan? Vraag dan een “Employment Pass Eligibility Certificate (EPEC)” aan. Deze EPEC is een jaar geldig, maar moet worden vervangen wanneer je een baan gevonden hebt. Je vervangt deze door een “Personalised Employment Pass (PEP)”. Meer informatie kan je hier vinden op Sirelo!

Werkcultuur

Hieronder vind je een lijstje met dingen waar je rekening mee moet houden als je komt te werken in Singapore. De cultuur is anders dan wij gewend zijn, dus enige aanpassing is gewenst!

  • De werkcultuur in Singapore is een stuk zakelijker en directer dan wij gewend zijn in Nederland
  • Als je als expat een zakenpartner ontmoet, vragen ze hoe je Singapore vindt. Of je Singapore nou leuk vindt of niet, Singaporezen horen liever geen slechte dingen over hun land
  • Vermijd onderwerpen die gevoelig liggen, zoals het kauwgomverbod of het drugsbeleid
  • In Singapore is het in een zakelijke omgeving niet gewenst om over familie-gerelateerde zaken te praten
  • Wanneer je ziek bent, moet je ook echt ziek zijn. Je kan je alleen ziek melden met het vertonen van een medische verklaring
  • Singaporezen zijn harde werkers, ze werken gemiddeld 44 uur in een week!
  • Over het algemeen dragen mannen in het zakenleven geen jasje, maar een overhemd met een das
  • Geef geen schouderklopjes in een werkomgeving, dit is zeer ongebruikelijk en men voelt zich er ongemakkelijk bij
  • Geef visitekaartjes met beide handen

CV

Net zoals in andere landen, is je CV een belangrijke eerste indruk. Belangrijke vaardigheden als je gaat werken in Singapore zijn: flexibel, makkelijk in aanpassingen, open voor nieuwe culturen en cultuur gevoelig. Laat ook zin dat je echt interesse hebt in de baan zelf, niet alleen de locatie! Je talen die je voor je CV kunt gebruiken zijn Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Houdt het bij één taal, de taal die het makkelijkste voor jou is. Verder is het wel een groot pluspunt als je één van de lokale talen beheerst, aangezien het dagelijks leven op kantoor met de lokals meetelt.

Het sollicitatiegesprek in Singapore

Als je als Nederlander voor je gesprek solliciteert, is het geen probleem om via skype of de telefoon een sollicitatiegesprek te hebben. In de meeste gevallen zijn de gesprekken gewoon in het Engels, aangezien dit de belangrijkste taal in het land is.

Het is belangrijk natuurlijk om op tijd te zijn, liever een kwartier te vroeg! Zorg er ook voor dat je telefoon staat uitgeschakeld, of in ieder geval op stil. Wees vriendelijk en beleefd, en niet te gespannen. Ga niet zitten voordat daar om gevraagd wordt. Het zelfde geldt voor het voorstellen. Het is gewoon om een lichte buiging te maken als je iemand zijn hand schudt, vergeet dit tijdens het sollicitatiegesprek dus niet.

In Singapore wordt veel waarde gehecht aan je opleiding, en tevens mag je ook alleen in Singapore werken als buitenlander met een diploma van een goede universiteit. Zorg verder voor kopieën van belangrijke documenten, hier kan om gevraagd worden.  Verder verloopt een gesprek zoals je die in Nederland zou hebben. Vergeet na verloop een persoonlijk bedankje te sturen aan de mensen die je hebben geïnterviewd, dit wordt zeer gewaardeerd.