Australië in cijfers

Huizenprijzen
52
Gem.
Kosten dagelijks leven
59
Gem.
Criminaliteitscijfers
18
Laag
Gezondheidszorg
81
Goed
Totale score
87
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Australië
€ 8000 - € 10000
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Australië

Australië is altijd al een land geweest waar veel Nederlanders naartoe willen voor vakantie of om te backpacken. De laatste jaren zijn er echter ook steeds meer Nederlanders gaan emigreren naar Australië. Om ook jou bij je verhuizing te helpen, hebben wij zoveel mogelijk informatie verzameld op en rondom deze pagina. Daarnaast werken wij samen met enkele verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhuizen naar Australië. Door het offerteformulier in te vullen, zullen zij je snel een nauwkeurige prijsindicatie kunnen geven. Hieronder vind je vast een overzicht van de informatie die je op Sirelo kunt vinden:

Verhuizen naar Australië

Emigreren naar Australië

Gezien de schoonheid van de bovenstaande foto, is het logisch te noemen dat er steeds meer Nederlanders kiezen voor Australië. Alleen is emigreren naar Australië niet de makkelijkste verhuizing. Om te kunnen wonen en werken in Australië, heb je een Australisch visum nodig. Er is een grote vraag naar Australische visa, maar het aanbod is minder. Dat wil zeggen, er worden minder visa vrijgegeven dan er vraag naar is. Het immigratiebeleid dat gehanteerd wordt, is gebaseerd op het aantrekken van geschoolde migranten. Om in aanmerking te komen voor een visum, moet je goede redenen hebben waarom jij een positieve invloed kunt hebben op de Australische economie. Dit zijn bijvoorbeeld specifieke vaardigheden, een afgeronde opleiding of een investering. Ook een direct familielid of aanstaande partner met wie je wilt gaan samenleven kan een reden zijn voor een visum.

Regels voor visum

Een visum wordt alleen uitgereikt aan diegene die aan alle voorwaarden van de Australische regering voldoet. Het beleid hiervoor is redelijk complex en bestaat uit een aantal regels. Om in aanmerking voor een visum te komen, moet je eerst een bedrag betalen aan de Australian Immigration Service. Houd er rekening mee dat het regelen van een visum al ruim een jaar tijd zal kosten. Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen, want het is het zeker waard!

Wat kost een verhuizing naar Australië?

Australië ligt niet om de hoek, wat betekent dat er een enorme afstand overbrugt moet worden. Je inboedel zal dan ook in de meeste gevallen minstens 2 maanden onderweg zijn. Verhuisbedrijven kunnen het extra snel regelen, maar reken dan wel op hogere kosten. Voor een verhuizing van een gemiddeld huishouden in Nederland wordt al snel 8.000,- tot 10.000,- gevraagd. Deze kosten zijn meestal als volgt opgebouwd:

Service:% Kosten:
Transport40%
Laden30%
Lossen30%

Uiteraard kan je verhuizing ook minder dan €8.000,- kosten. Wanneer je iemand kent in Australië die alles in de haven voor je kan oppikken en naar je huis kan brengen, bespaar je al gauw 30% op je verhuizing. Je hebt dan wel zelf de stress van het vervoeren van de goederen.

4 Factoren die je verhuizing goedkoper kunnen maken

Er zijn 4 factoren die de kosten nog verder kunnen laten zakken of stijgen: (1) De omvang van je inboedel, (2) het type vervoer, (3) de keuze voor een verzekering en (4) extra opties als montage/demontage, inpakken, et cetera. Je kunt kiezen voor een relatief dure maar stressvrije verhuizing: Je gehele inboedel gaat mee, je kiest voor extra snel vervoer, je verzekert alles en je laat het verhuisbedrijf alles doen. Maar je kunt dus ook kiezen voor een hele goedkope maar waarschijnlijk iets stressvollere verhuizing: Je verhuist een kleiner deel van je inboedel, je kiest voor normaal vervoer, je laat je niet verzekeren en je doet alles buiten het vervoer om zelf.

Wat kost een verhuizing naar Australië?

Verhuistips

Om je verhuizing wat gemakkelijker te maken, kunnen we je uit ervaring enkele tips geven. Om te beginnen met de verzekering. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan een verzekering een grote invloed hebben op de prijs. Toch zouden wij als tip mee willen geven om een verzekering af te sluiten. Je gaat tenslotte verhuizen naar Australië, de route is lang en er kan veel misgaan. Door je te verzekeren heb je minder stress wanneer je inboedel onderweg is. Indien er spullen breken of meubels kapot gaan hoef je zelf niet voor de kosten op te draaien. Informeer voor een verzekering bij het betreffende verhuisbedrijf.

Australië hanteert strenge importregels. Dat betekent dat je eigendommen bij aankomst grondig worden gecontroleerd. Zorg dus dat je geen vreemde spullen tussen je inboedel hebt zitten. Bloemen en planten zijn bijvoorbeeld niet toegestaan.

Indien je voor een zo goedkoop mogelijke verhuizing gaat, pak dan zelf al je spullen in en uit. Hierbij is het belangrijk dat je op tijd begint. Doe ook kamer voor kamer en niet alles tegelijk. Geef je dozen een nummer zodat je ook bij het uitpakken weet waar ze heen moeten.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Als je van plan bent om veel zelf te gaan doen, klik dan hier voor wat algemenere verhuistips.

Checklist: Dingen die je moet onthouden wanneer je naar Australië verhuist

Een visum is, zoals al eerder besproken, het allereerste wat je moet regelen. Zodra dat rond is, zijn er nog genoeg andere zaken die je moet regelen:

 • Zorgverzekering: Het zorgverzekeringssysteem in Australië noemt men Medicare. Dit is voor alle Nederlanders toegankelijk. Wel moet je een zorgpas aanvragen. Dit is gratis, maar de overheid moedigt iedereen aan om een eigen ziektekostenverzekering aan te vragen. Voor meer informatie over de zorg in Australië ben je bij Sirelo aan het juiste adres.
 • Diploma’s: Zorg dat je alles met betrekking tot je diploma’s al uitzoekt nu je nog in Nederland bent. Problemen met erkenning van diploma’s komen in het buitenland regelmatig voor. Adressen die je hiermee kunnen helpen zijn:
  – Enic-naric: www.enic-naric.net
  – Nuffic, informatiecentrum: www.nuffic.nl
 • Papieren in orde maken:
  – (Vlieg)tickets regelen
  – Kopie van al je belangrijke papieren achterlaten bij bekenden
  – Paspoort checken
  – Kopieën maken van belangrijke papieren (gemeente, notaris)
 • Verzekeringen nakijken/afsluiten: Als je voor meer dan 3 maanden naar het buitenland gaat, is je huidige ziektekostenverzekering niet dekkend. Het is dus aan te raden om een nieuwe verzekering af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk dat je uitzoekt welke verzekeringen je allemaal nog hebt lopen. Zorg dat je deze verzekeringen ongeveer 3 maanden voor vertrek stop zet.
 • Gezondheid: Check je gezondheidssituatie. Heb je in Australië behoefte aan een huisarts/dokter? Ga dan alvast op zoek in de wijk waar je wilt wonen. Sla ook voor vertrek voldoende medicijnen in en stop ze in je handbagage.
 • Financiën: Laat je financiële zaken waarnemen door naasten die je vertrouwt (familie, de bank of vrienden). Zorg dat vaste betalingen doorlopen en zorg dat geld ontvangen kan worden. Open zo snel mogelijk een nieuwe bankrekening.
 • De belastingdienst: Wij raden sterk aan om contact op te nemen met de belastingdienst voor vertrek: Deze kunnen je helpen met belastingzaken die je nog moet afhandelen voor je weggaat.
 • Opzeggen lopende abonnementen

Klik hier als je een algemene checklist wilt die voor iedere verhuizing geldt.

Het invoeren van huisdieren en auto’s

De meeste verhuisbedrijven zijn prima in staat om je inboedel naar een ander land te verhuizen. Wanneer je echter ook je huisdieren of auto(‘s) wilt meenemen, wordt het vaak wat lastiger. Er zijn niet veel verhuisbedrijven die dit doen. Er zijn wel bedrijven in gespecialiseerd, maar die vragen er logischerwijs extra geld voor. Het kan dus vrij duur zijn om speciale goederen te verhuizen naar Australië.

Je huisdieren van Nederland naar Australië verhuizen

Huisdieren verhuizen naar Australië

Een van de belangrijkste voorwaarden om een huisdier te verhuizen is dat je huisdier over een paspoort voor gezelschapsdieren moet beschikken. Deze moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Het moet gegevens bevatten omtrent vaccinaties. Als je huisdier opnieuw ingeënt moet worden, mag deze pas 3 weken later Australië in
 • Het moet gegevens bevatten over de gezondheid van het dier
 • Het moet gegevens bevatten over legalisatie, zodat het huisdier ook buiten de EU vervoerd kan worden.

Huisdieren worden vaak gewoon in het vliegtuig meegenomen. Regel dit wel op tijd, veel vluchtmaatschappijen hebben hier hun eigen regels voor. Uiteraard is dit niet goedkoop. Veel vluchtmaatschappijen hebben maar een beperkt aantal ruimtes voor dieren.

Je auto naar Australië transporteren

Australië hanteert strenge eisen voor de invoer van een auto. Je kunt een auto alleen meeverhuizen wanneer deze minstens een jaar in je bezit is. Daarnaast heb je een invoervergunning nodig. De organisatie die deze verstrekt heet DOTARS. Wij raden aan om het vervoeren van de auto uit te besteden aan een verhuisbedrijf. Deze hebben hier ervaring mee en weten waar een auto aan moet voldoen. Doe je dit niet en voldoe je niet aan één van de regels, dan loop je het risico op een hoge boete. Deze kunnen oplopen tot in de duizenden Australische dollars.

Kosten van leven in verschillende Australische steden

De quality of life ligt over het algemeen heel hoog in Australië. Veel Australische steden staan helemaal bovenaan de lijst van meest leefbare steden ter wereld. De levensstandaard en prijzen in Australië zijn redelijk te vergelijken met Nederland. Maar benzine, auto’s, CD’s en eten – met name vlees, fruit en groente – zijn juist goedkoper. Echter kunnen prijzen wel erg per stad of staat verschillen, daarom zijn de uitgaven afhankelijk van de plek waar je woont. Hieronder vind je een overzichtje van de levenskosten in de twee grootste steden van Australië.

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Melbourne868575865828
Sydney757168756330
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Melbourne€ 2,62€ 0,86€ 3,38€ 1.732,44
Sydney€ 2,56€ 1,14€ 3,26€ 2.551,68

Verhuizen naar Australië

Overige informatie over Australië

Naast de informatie op deze pagina, bieden we ook extra informatie aan:

 • Belastingen in Australië: Vind hier alle informatie over het belastingstelsel in het land
 • Onderwijs in Australië: Alles over de verschillende scholen, onderwijssystemen et cetera
 • Werken in Australië: Ben je een expat en verhuis je voor je werk? Lees dan hier alles over werkculturen, het vinden van een baan, et cetera
 • Wonen in Australië: Meer informatie over het leven in ‘Oz’. Denk onder andere aan dagelijkse kosten en het kopen van een huis.

Aanvragen van gratis verhuisoffertes

Wil jij ook gaan verhuizen naar Australië? Maak dan gebruik van onze gratis vergelijkservice. Het enige wat je hier voor hoeft te doen is het invullen van het offerteformulier. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 minuten. Vervolgens zal je maximaal 5 offertes ontvangen van verhuisbedrijven gespecialiseerd in verhuizingen naar Australië. Op deze manier bespaar je al gauw tot 40% extra op je verhuiskosten.