Verhuizen naar Ierland

Alles over verhuizen naar Ierland. Van de gemiddelde verhuiskosten tot informatie over emigreren tot het vinden van verhuisbedrijven. Klik op een onderwerp in het onderstaande menu om er direct naartoe te gaan.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost een verhuizing naar Ierland?

Een verhuizing naar Ierland kost gemiddeld €3.500 tot €4.200. Echter is de prijs van een internationale verhuizing afhankelijk van veel factoren, en daarom hangt er aan iedere verhuizing een ander prijskaartje. Om je toch alvast een beeld te geven, hebben we de gemiddelde kosten in een overzicht gezet:

Grootte woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€2.200-€3.100
2 slaapkamers€2.600-€3.500
3 slaapkamers€3.500-€5.300
4 slaapkamers€4.900-€6.800
5 slaapkamers€6.800-€9.200

💬 Sirelo’s TIP: De kosten van jouw verhuizing kunnen afwijken van de gemiddelde kosten, hou daar rekening mee. Je kunt dit echter wel zien als leidraad.

De exacte kosten van jouw verhuizing naar Ierland?

De kosten van jouw verhuizing ontdek je door verhuisoffertes aan te vragen! Met het onderstaande formulier ontvang je vijf gratis offertes van internationale verhuisbedrijven. Door deze verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken, bespaar je tot duizenden euro’s op je verhuizing én kun je een weloverwogen beslissing maken. Het is immers wel je waardevolle inboedel die verhuisd moet worden!

Verhuizen naar Ierland?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Emigreren naar Ierland – Eisen verblijfsvergunning

Ierland is niet aangesloten bij de regeling voor houders van de EU-verblijfsvergunning langdurig ingezetenen. Deze wordt door veel studenten en werkenden benut binnen de grenzen van de Europese Unie. Een aanvraag voor een verblijfsvergunning in Ierland wordt dus getest volgens verschillende voorwaarden. Zo moet je een inburgeringsexamen afleggen en geen gevaar vormen voor de openbare orde. Ook moet je een basisinkomen hebben dat voldoende is voor de verblijfsvergunning. Meer informatie vind je op Sirelo bij visum in Ierland.

Checklist verhuizen naar Ierland

We hebben een lijstje gemaakt van de belangrijkste zaken die je niet moet vergeten als je gaat verhuizen naar Ierland, zie hieronder:

  • Zorg voor geldige identiteitspapieren;
  • Laat je diploma’s erkennen bij DUO;
  • Raadpleeg de Belastingdienst over je verhuizing naar Ierland;
  • Maak je tickets in orde, met RyanAir kun je erg goedkoop vliegen naar Ierland;
  • Vraag alvast je PPS-nummer aan, vergelijkbaar met ons BSN-nummer. Vraag deze hier online aan.

Hierboven vind je slechts een klein deel van alle zaken die je moet regelen. Wil je meer informatie over zaken die je moet regelen bij een verhuizing naar het buitenland? Lees dan hier verder.

Je auto meeverhuizen naar Ierland

Het is erg aantrekkelijk om je auto mee te nemen bij je verhuizing naar Ierland. Toch zijn er naast de voordelen ook nadelen aan het mee brengen van je eigen auto. We hebben de voor- en nadelen voor jou op een rijtje gezet:

VoordelenNadelen
Je hoeft geen nieuwe auto te kopenVeel geregel met papierwerk
Je kunt extra bagage meenemen in je auto zelfIn Ierland rijdt het verkeer links i.p.v. rechts
Je kunt je Nederlandse auto in Ierland moeilijk verkopen

Uiteindelijk is de keuze aan jou. Laat je je auto thuis, dan kun je in Ierland gewoon zonder problemen een auto aanschaffen, bijvoorbeeld op de website van Carzone.

Wil je je auto meenemen, dan is de het ’t goedkoopst om via Engeland met de veerboot te reizen. Met Stena Line kun je eenvoudig een reis boeken en via drie verbindingen naar Ierland reizen. Lees hier over het registreren van je auto in Ierland.

Werken en wonen in Ierland – Kosten van leven

De meeste mensen die verhuizen naar Ierland gaan wonen in Dublin. Dublin is een populaire Ierse stad om te werken. De hoofdstad van de republiek Ierland telt ruim een half miljoen inwoners. Het openbaar vervoer met de trein en tram rondom de stad is uitstekend. Dublin is dan ook echt het economische epicentrum van Ierland. Veel mensen denken dat Ierland een duur land is terwijl dit best mee valt, ook in Dublin. Hieronder zie je een vergelijking van Dublin met Amsterdam qua kosten van het levensonderhoud:

ProductAmsterdamDublin
Maaltijd in restaurant€18.45€15,00
1 liter melk€1,15€1,70
Doos eieren 10 stuks€2,01€3,00
Pakje sigaretten€6,30€9,10
Kaartje OV€2,80€1,80
Huur studio / 1 kamer apparement€950€800

Meer vergelijkingen tussen Dublin en Amsterdam

De horeca in Dublin is een stukje goedkoper dan in Amsterdam, namelijk 1,32%. Een opvallend verschil is de huur in de twee verschillende steden: In Ierland is de huur wel 10,52% goedkoper! Wat hier tegenover staat is dat de kosten van de boodschappen in Dublin wel 27,64% duurder zijn. Dit neemt niet weg dat de koopkracht in Dublin 7,91% hoger is dan in Amsterdam, wat dus inhoudt dat de gemiddelde salarissen ook hoger liggen dan in Nederland.

Verhuizen naar Ierland

Huis kopen in Ierland

Als je een huis gaat kopen in Ierland, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Door de steedse hogere vraag naar huizen stijgt de prijs van huizen;
  • Huizen in Ierland zijn dus relatief duur;
  • Het is lastig om te huren, aangezien er te weinig huurwoningen zijn in Ierland;
  • Buiten de stad zijn de huurprijzen en verkoopprijzen lager;

Websites waar je huizen kunt vinden zijn:

Ervaringen van Nederlanders in Ierland

Veel mensen die naar het buitenland gaan verhuizen willen graag ervaringen van anderen horen. Over het algemeen horen wij vaak uitsluitend positieve verhalen van expats die in Ierland wonen. Dit komt vooral doordat de verschillen met Nederland niet gigantisch zijn. In de blog van Roxane verteld zij over haar ervaringen in Ierland.

Verhuisbedrijven naar Ierland

Ben je van plan om naar Ierland te verhuizen maar heb je alles al gepland? Op Sirelo hebben we een overzicht gemaakt van alle verhuisbedrijven in Nederland, inclusief reviews. Op onze pagina ‘top 12 internationale verhuisbedrijven‘ vind je bedrijven die je kunnen helpen met jouw verhuizing naar Ierland.