Belastingen in Italië

Na je verhuizing naar Italië, maak je onderdeel uit van het Italiaanse belastingstelsel. Helaas is het Italiaanse belastingsysteem niet zo overzichtelijk geregeld als in Nederland. Het belastingsysteem in Italië staat bekend om zijn bureaucratie. Ook leuk om te weten: de belastingen in Italië zijn de hoogste van Europa. Aan de andere kant moet gezegd worden dat kortingen in Italië vaak ook royaler zijn dan in andere landen van Europa. Lees hier het hoe en waarom van de Italiaanse belastingen en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Belastingen in Italië

Wanneer je wilt gaan werken in Italië, zal je er ook aan moeten gaan geloven: de inkomstenbelasting. Net als de meeste Europese landen, kent Italië ook een progressief belastingstelsel. De armeren betalen dus minder dan de rijkeren. De schijven liggen tussen de 23 en 45 procent. Hieronder zie je een overzicht van de inkomstenbelasting in Italië, ook wel Imposta sul Reddito delle Persone Fisiche genoemd.

VanTotBelastingtarief
€ 0€ 15.00023%
€ 15.000€ 28.00027%
€ 28.000€ 55.00038%
€ 55.000€ 75.00041%
€ 75.00043%

Op Trading Economics valt te zien dat de inkomstenbelastingen in Italië elk jaar stijgen. Je kunt daar zien dat de belastingen sinds 2006 met 4,7 procent zijn gestegen in 2015! Dit heb je ook al in de introductie kunnen lezen. De belastingen stijgen in Italië, omdat er veel nieuwe belastingen bijkomen en de oude blijven vaak ook staan. Wanneer we de belastingtarieven met Nederland vergelijken, zien we dat het voordeliger is om in Nederland te zitten.

Tweede huis in Italië

Anders dan in Nederland heeft Italië geen vermogensbelasting. Zoals je wellicht weet, is een vermogensbelasting een belasting op de activa die een persoon bezit, en niet alleen op zijn inkomsten. In feite is het een belasting op de rijken en hun rijkdom. Aangezien deze belasting in Italië niet bestaat, betekent dit dat het belastingtechnisch gunstig is om een ​​tweede huis in Italië te bezitten. Je betaalt alleen belasting over je tweede huis als je het meer dan 5 jaar bezit.

BTW

Het Italiaanse BTW is 1 procent hoger dan het BTW in Nederland sinds 2013: 22 procent. Dit geldt als het hoog tarief en BTW vind je dan op producten als luxeproducten en rookwaren. Naast het hoge BTW tarief, maakt Italië ook nog onderscheid tussen een laag en extra laag tarief. Het lage tarief is tien procent en wordt geheven op water, sommige etenswaren, medicijnen, boeken en hotels. Het extra laag tarief is 0 procent en geldt voor internationale handel en vervoer. Hier hebben wij niks mee te maken dus. Bedenk erbij dat het BTW niet toegepast wordt op alle gebieden in Italië. Gebieden als  Livigno, Campione d’Italia zijn uitgesloten van het BTW.

Overdrachtsbelasting

Een andere belasting is de overdrachtsbelasting. Bij aankoop van een huis bijvoorbeeld, moet je overdrachtsbelasting betalen. Dit is een vast tarief: zeven procent.

Belastingaangifte doen in Italië

Het belastingjaar loopt in Italië hetzelfde met het kalenderjaar. Maar in mei of april kan je belastingaangifte doen. Niet voor niets wordt het Italiaanse belastingsysteem getypeerd als bureaucratisch en dit is waarom: het belasting aangeven is veel lastiger. Het duurt lang, je kunt niet zomaar via internet belastingaangifte doen. Je moet naar een account of naar een institutie om dit te doen. Dit is verplicht wanneer je een huis bezit, maar niet wanneer je een huis huurt. Uiteraard kun je dan nog belastingaangifte doen, maar je bent er dan bijna 100 procent zeker van dat je geen geld terugkrijgt.

De accountant of het belastingbureau zal kijken of je in aanmerking komt voor het terugkrijgen van belastingen in Italië. Dit gebeurt op basis van allerlei kosten die je dat jaar hebt gemaakt. Heel belangrijk is dat je bewijs meeneemt. Je moet overal bonnetjes van hebben om dit te kunnen aantonen.