Italië in cijfers

Huizenprijzen
29
Laag
Kosten dagelijks leven
69
Hoog
Criminaliteitscijfers
46
Gem.
Gezondheidszorg
68
Goed
Totale score
78
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Italië
€ 3750 - € 6250
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Italië

Italië is een unieke bestemming, vanwege de cultuur, architectuur en de Italiaanse keuken. Enorm veel Nederlanders kiezen er voor om te verhuizen naar Italië. De laid back mentaliteit van de Italianen, de schoonheid van het land en het aangename middellandse zeeklimaat Dit zijn allemaal redenen waarom emigreren naar Italië zo in trek is. Bij Sirelo helpen we je graag met je verhuizing. Daarom hebben we op en rondom deze pagina zo veel mogelijk informatie verzameld. We werken ook samen met enkele bedrijven gespecialiseerd in verhuizingen naar Italië. Je kunt ons offerteformulier invullen indien je snel 5 offertes wilt ontvangen. Hier vast een overzicht van alle informatie:

Verhuizen naar Italië

Emigreren naar Italië

Bij een verhuizing naar Italië komt heel wat kijken. Italianen betalen gewoon met de euro, dus een omzetting van de valuta is niet nodig. Gedurende de laatste decennia zijn miljoenen mensen naar het Zuid-Europese land getrokken. Eén van de redenen is het warme klimaat. Iedere zomer trekken duizenden Nederlanders naar Italië om wekenlang te vertoeven aan het Lago Maggiore of in de bruisende hoofdstad Rome. Nederlanders zien steeds meer heil in het hebben van een tweede huis in Italië, of om er zelfs definitief te gaan wonen. De afstand is prima en het mooie weer is er wel.

Visum niet verplicht, verblijfsvergunning wel

Een visum is niet nodig wanneer je naar Italië gaat. Wanneer je langer dan 9 maanden wilt blijven is een paspoort wel nodig. Let op: Als je naar Italië verhuist om te werken, een eigen onderneming te starten of om te studeren, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Dit is een gele stempel in je paspoort. De eisen hiervoor zijn vrij streng: Je hebt 3 maanden om deze verblijfsvergunning aan te vragen of 3 maanden om werk te vinden. Mocht dit niet lukken of heb je onvoldoende financiële middelen, dan wordt je aanvraag waarschijnlijk geweigerd.

Verhuizen naar Italië: Wat kost het?

Internationaal verhuizen naar Italië is geen koopje. De transportkosten zijn, gezien de afstand, duurder dan bij een verhuizing naar België bijvoorbeeld. Uiteraard is de kostprijs van meerdere factoren afhankelijk. Toch willen we vast een gemiddelde kostprijs geven. Let wel op: Dit is een gemiddelde, je werkelijk prijs kan dus afwijken. Hier komen we later nog op terug. Een verhuizing naar Italië kost voor een gemiddeld Nederlands huishouden tussen de €3.750,- en €6.250,-. In de meeste gevallen zijn deze kosten als volgt opgebouwd:

DienstPercentage van de totale kosten
Transport naar Italië50%
Laden van de inboedel25%
Lossen van de inboedel25%

Zoals hierboven al benoemd is, is het niet zeker dat ook jouw verhuizing tussen €3.750,- en €6.250,- gaat kosten. Wanneer je een villa gaat verhuizen betaal je waarschijnlijk meer. Wanneer je een kleine flat wilt verhuizen waarschijnlijk minder. Om je een beter idee te geven welke factoren invloed hebben op de prijs, kun je hieronder de belangrijkste 4 factoren vinden.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Waardoor kunnen verhuiskosten hoger of lager worden?

 1. De omvang van je verhuizing. Verhuis je een villa en neem je alles mee? Dan betaal je logischerwijs meer dan wanneer je maar de helft van een rijtjeshuis verhuist.
 2. De urgentie van je verhuizing. Heb je alle tijd van de wereld en alles op tijd geregeld? Dan is jouw verhuizing waarschijnlijk iets goedkoper. Doe je alles last-minute en zit er haast achter? Dan zullen verhuisbedrijven extra kosten in rekening brengen
 3. De keuze voor een verzekering. Ga jij voor safe en laat je de gehele inboedel verzekeren? Dan zal de prijs wat hoger uitvallen. Neem je het risico en neem je geen verzekering? Dan betaal je uiteraard minder. Je zult dan vanzelfsprekend wel meer last van stress hebben.
 4. De keuze voor extra diensten. Wil je zelf alles demonteren, monteren, inpakken, uitpakken et cetera? Dan zal je behoorlijk in prijs dalen. Je kunt dit ook door een verhuisbedrijf laten doen. In het laatste geval stijg je wat in de kosten.

Verhuizen naar Italië

Checklist: Zaken die je niet mag vergeten wanneer je naar Italië verhuist

Wanneer je gaat verhuizen naar Italië is je verblijfsvergunning het allerbelangrijkst. Wanneer je die hebt geregeld zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen. Wij hebben de belangrijkste voor je opgesomt:

 • Zorg dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst. De overheidsinstanties laten soms alleen paspoorten toe die nog minstens 6 maanden geldig zijn.
 • Zorg dat je in Nederland bent uitgeschreven. Dit kan al ongeveer een week voor vertrek.
 • Neem contact op met de belastingdienst voor wijzigingen in tarieven. Het beste is om ze te bellen voor vertek. Zie www.belastingdienst.nl.
 • Adreswijzigingen doorgeven op het postkantoor. Geef je nieuwe adres door zodat je post blijft ontvangen. Een andere mogelijkheid kan zijn om je post naar een naaste te laten versturen.
 • Vraag een ‘code fiscale’ aan bij de overheidsinstantie in de gemeente waar je gaat wonen.
 • Zodra je in het bezit bent van je ‘code fiscale’, kun je ook je zorgverzekering om gaan zetten.
 • Laat Nederlandse diploma’s erkennen door Italiaanse instanties. Organisaties die je hierbij kunnen helpen zijn:
  – Enic-naric: www.enic-naric.net
  – Nuffic, informatiecentrum: www.nuffic.nl
 • Wij raden aan een Italiaanse bankrekening te open. Dit is niet noodzakelijk, wel erg handig.

Bovenstaande checks zijn alleen de belangrijkste. Indien je alles nog een keer wilt nalopen, bekijk dan eens onze algemenere verhuischecklist.

Wonen in Italië

Voor een Italiaan is het begrip familie een heel belangrijk begrip. La pizza di mamma hoor je wel eens op TV, en zo werkt het ook. Het is de normaalste zaak van de wereld dat mannen lang thuis blijven wonen. Thuis worden tradities dan ook geregeld gevierd. Het leven in Italië draait om tradities als Kerst en Oud & Nieuw. Je wist vast niet dat Italianen elkaar op oudejaarsavond linzen geven! En wat te denken van Moederdag? Italianen maken dan liedjes en gedichten voor hun moeder!

Italiaanse keuken

Natuurlijk is ook de Cucina Italiana van groot belang. Bij verhuizen naar Italië ga je automatisch mee in deze Italiaanse tradities. De Pizza Margherita zoals wij hem kennen is in Italië iets  traditioneler. De moeder der pizza’s wordt geserveerd met veel tomatensaus en olijfolie. Ook doen Italianen er vaak wat knoflook op. Dit geeft de gerechten een extra smaak. Over de Italiaanse pasta’s gaan ook heerlijke sauzen als Bolognesesaus, Carbonarasaus en Gorgonzolasaus.

Vooraf eten de Italianen vaak een antipasto. Dit is een traditioneel aperitief of voorgerecht dat voor het hoofdgerecht op tafel wordt geserveerd. De letterlijke vertaling van antipasto is dan ook ‘voor de maaltijd’. Doorgaans gaat het om lichte schotels met bijvoorbeeld ciabatta, knoflook, tomaat en Parmakaas of Parmaham. De Italiaanse keuken is rijk aan lekkernijen die op traditionele wijze worden bereid zoals la mamma Italiana ze maakt.

Verhuizen naar Italië

Het vinden van de juiste makelaar

Italiaanse makelaars zijn iets anders in hun doen en laten dan Nederlandse makelaars. Het beroep wordt door de wet omarmd en beschermd. Een Italiaanse burger mag zich pas makelaar noemen zodra de opleiding met succes is afgerond. Organisaties als Fiaip, Fami en Anama werken met betrouwbare, erkende makelaars. In Italië werken veel Nederlanders als makelaar. Dit zijn geen ‘locals’ zoals de Italianen wel zijn, maar ze verstaan je wensen wel beter.

Welke omgevingen in Italië bieden je nu eigenlijk het mooiste aanzien? Het noorden van Italië biedt veel indrukwekkende aanzichten voor nieuwkomers in het land. De Italiaanse Alphen zijn dagelijks de thuishaven voor wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers. Daarnaast zijn oude dorpjes als Zuccarello en Cavitá di Bagnoregio een lust voor het oog. Beide dorpjes zijn honderden jaren oud en geven de culturele liefhebber een geweldig aanzicht. Het azuurblauwe water in Otranto zorgt tezamen met witte steegjes voor de typische Italiaanse invloeden.

Werken in Italië

Wanneer je wilt gaan werken in het mooie Italië, moet je daar uiteraard ook belasting gaan betalen. In vergelijk met Nederland verandert er nu wel veel. Italië behoort namelijk tot de Europese landen met de hoogste belastingtarieven. Soms worden nieuwe belastingregels ingevoerd zonder dat oude belastingen uit werking treden. Zorg dat je bij je entree in het land beschikt over je ‘codice fiscale’. In Nederland is dit vergelijkbaar met je BSN (Burgerservicenummer). Dit kun je gewoon bij de openbare instanties aanvragen. Je codice fiscale is één van de eerste dingen die je moet regelen wanneer je gaat verhuizen naar Italië. Zonder dit nummer kun je namelijk geen Italiaanse bankrekening openen. Daarnaast kijken potentiële werkgevers kritisch naar het eventuele bezit van je codice fiscale.

Voordat je begint met werken, moet jouw werkgever je aanmelden bij het INPS. Dit is het Nationaal Instituut voor Sociale Zekerheid. Je kunt dan in aanmerking komen voor het ziekenfonds. Hiervoor heb je enkele gegevens nodig. Uiteraard is je verblijfsvergunning cruciaal. Daarnaast zijn verklaringen van je werkgever en het INPS ook nodig. Zoals gebruikelijk is het paspoort nodig om je te kunnen legitimeren.

Overige nuttige pagina’s

Heb je nog niet alles gevonden wat je nodig had? Op Sirelo hebben we nog veel meer over Italië te vertellen. Neem eens een kijkje op de volgende pagina’s:

Vergelijk gratis 5 verhuizers

Heb jij de keuze om naar Italië te verhuizen al gemaakt? Bij Sirelo heb je de mogelijkheid om 5 verhuisbedrijven te vergelijken. Vul ons offerteformulier in en ontvang snel en vrijblijvend je offertes. Op deze manier bespaar je tot wel 40% op je verhuiskosten!