Verhuizen naar Italië

Op Sirelo vind je alle informatie over verhuizen naar Italië. In het onderstaande navigatiemenu kun je zien welke onderwerpen op deze pagina aan bod komen. Klik op één van de onderwerpen om er direct naar toe te gaan.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost verhuizen naar Italië?

Grootte inboedelGemiddelde kosten
Klein€2.200-€3.500
Gemiddeld€3.500-€5.100
Groot€5.900-€8.000

Aan de bovenstaande gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Bezoek onze pagina ‘kosten internationaal verhuizen’ voor meer informatie over de kosten van een verhuizing.

In de bovenstaande tabel is duidelijk te zien dat de kosten van een verhuizing naar Italië aardig kunnen verschillen. De verhuizing wordt voornamelijk duurder naarmate je meer gaat verhuizen (lees meer over het berekenen van je inboedel in m3). Ook de afstand in kilometers, het type transport of het type verhuisbedrijf hebben een invloed op de prijs.

Verhuizen naar Italië?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Hoe verhuis je spullen naar Italië?

De meeste mensen kiezen er voor om hun spullen met behulp van een truck naar Italië te verhuizen. Dit gaat uiteraard gewoon over land. Echter kun je er ook voor kiezen om je inboedel te laten verschepen met een container. Dit komt vooral voor bij mensen die een grotere inboedel moeten verhuizen. Tot slot heb je nog de mogelijkheid om je spullen per vliegtuig te vervoeren. Dit komt over het algemeen alleen voor bij hele kleine verhuizingen of bijzondere verhuizingen. Denk dan aan dozen, koffers, kunst et cetera.

Inschrijven in Italië

Een visum of inschrijving is niet vereist wanneer je naar Italië gaat. Wanneer je langer dan 9 maanden wil blijven is een geldig paspoort wel nodig (een Nederlands/Europees paspoort volstaat). Let op: Als je naar Italië verhuist om te werken, een eigen onderneming te starten of om te studeren, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Dit is een gele stempel in je paspoort. De eisen hiervoor zijn vrij streng: Je hebt 3 maanden om deze verblijfsvergunning aan te vragen of 3 maanden om werk te vinden. Mocht dit niet lukken of heb je onvoldoende financiële middelen, dan wordt je aanvraag waarschijnlijk geweigerd.

Een inschrijving bij de ambassade in Italië is niet verplicht, maar kan wel voordelen bieden. Je contactgegevens zijn dan in Italië ook bekend. Mocht er dus iets ergs gebeuren, dan kan de Nederlandse ambassade gemakkelijk contact met je opnemen.

Checklist: Zaken die je niet mag vergeten wanneer je naar Italië verhuist

Wanneer je gaat verhuizen naar Italië is de administratie het allerbelangrijkst. Wanneer je die hebt geregeld zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen. Wij hebben de belangrijkste voor je opgesomd:

 • Zorg dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst. De overheidsinstanties laten soms alleen paspoorten toe die nog minstens 6 maanden geldig zijn;
 • Zorg dat je in Nederland bent uitgeschreven. Dit kan al ongeveer een week voor vertrek;
 • Neem contact op met de belastingdienst voor wijzigingen in tarieven. Het beste is om ze te bellen voor vertek. Zie belastingdienst.nl;
 • Adreswijzigingen doorgeven op het postkantoor. Geef je nieuwe adres door zodat je post blijft ontvangen. Een andere mogelijkheid kan zijn om je post naar een naaste te laten versturen;
 • Vraag een ‘code fiscale’ aan bij de overheidsinstantie in de gemeente waar je gaat wonen;
 • Zodra je in het bezit bent van je ‘code fiscale’, kun je ook je zorgverzekering om gaan zetten;
 • Laat Nederlandse diploma’s erkennen door Italiaanse instanties. Organisaties die je hierbij kunnen helpen zijn:
  – Enic-naric: enic-naric.net
  – Nuffic, informatiecentrum: www.nuffic.nl;
 • Wij raden aan een Italiaanse bankrekening te open. Dit is niet noodzakelijk, wel erg handig.

Bovenstaande checks zijn alleen de belangrijkste. Indien je alles nog een keer wilt nalopen, bekijk dan eens onze algemenere verhuischecklist.

Wonen en werken in Italië

Voor een Italiaan is het begrip familie een heel belangrijk begrip. La pizza di mamma hoor je wel eens op TV, en zo werkt het ook. Het is de normaalste zaak van de wereld dat mannen lang thuis blijven wonen. Thuis worden tradities dan ook geregeld gevierd. Het leven in Italië draait om tradities als Kerst en Oud & Nieuw. Je wist vast niet dat Italianen elkaar op oudejaarsavond linzen geven. En wat te denken van Moederdag? Italianen maken dan liedjes en gedichten voor hun moeder!

Het vinden van de juiste makelaar

Italiaanse makelaars zijn iets anders in hun doen en laten dan Nederlandse makelaars. Het beroep wordt door de wet omarmd en beschermd. Een Italiaanse burger mag zich pas makelaar noemen zodra de opleiding met succes is afgerond. Organisaties als Fiaip, Fami en Anama werken met betrouwbare, erkende makelaars. In Italië werken veel Nederlanders als makelaar. Dit zijn geen ‘locals’ zoals de Italianen wel zijn, maar ze verstaan je wensen wel beter.

Werken in Italië

Wanneer je wil gaan werken in het mooie Italië, moet je daar uiteraard ook belasting gaan betalen. In vergelijking met Nederland verandert er nu wel veel. Italië behoort namelijk tot de Europese landen met de hoogste belastingtarieven. Soms worden nieuwe belastingregels ingevoerd zonder dat oude belastingen uit werking treden. Zorg dat je bij je entree in het land beschikt over je ‘codice fiscale’. In Nederland is dit vergelijkbaar met je BSN (Burgerservicenummer). Dit kun je gewoon bij de openbare instanties aanvragen.

Voordat je begint met werken, moet jouw werkgever je aanmelden bij het INPS. Dit is het Nationaal Instituut voor Sociale Zekerheid. Je kunt dan in aanmerking komen voor het ziekenfonds. Hiervoor heb je enkele gegevens nodig. Uiteraard is je verblijfsvergunning cruciaal. Daarnaast zijn verklaringen van je werkgever en het INPS ook nodig. Zoals gebruikelijk is het paspoort nodig om je te kunnen legitimeren.

Ben je op zoek naar een baan in Italië? Onderstaande vacaturesites komen dan wellicht goed te pas:

Blogs en forums over emigreren naar Italië

Veel mensen vinden het leuk om ervaringen te lezen van andere mensen die hun voor gingen. De smaak van Italië is een populaire blog waar Nederlanders in Italië hun ervaringen delen. Daarnaast hebben wij zelf gesproken met Robert, die een tijdje in Italië heeft gewoond en gewerkt. Hij heeft voor ons een blog geschreven over het leven in Italië. Bezoek Italiëforum.nl als je op zoek bent naar een forum over Italië.

Verhuisbedrijven gespecialiseerd in verhuizingen naar Italië

Ons doel is om jou van zoveel mogelijk informatie te voorzien zodat jij stressvrij kunt verhuizen naar Italië. Ben je op zoek naar een verhuisbedrijf? Ook dan kunnen wij je helpen. We hebben namelijk een onafhankelijke top 12 van internationale verhuisbedrijven in Nederland opgesteld. Het merendeel van deze bedrijven kan jou voorzien van specifieke verhuisoffertes voor jouw verhuizing naar Italië.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs