Gezondheidszorg in Noorwegen

In Noorwegen heeft iedere inwoner recht op gezondheidszorg. Tot de leeftijd van 16 jaar is de gezondheidszorg in Noorwegen gratis, net als voor zwangere vrouwen. Wanneer je naar Noorwegen verhuist, ben je in goede handen. Het land staat in de top 16 van landen met de beste gezondheidszorg! Verder wordt er veel waarde gehecht aan toegankelijkheid en de vrije artsenkeuze. Als inwoner van Noorwegen is je zorgverzekering al geregeld, iedereen is namelijk verzekerd bij het nationale zorgverzekering. Wil je meer weten over de gezondheidszorg in Noorwegen? Lees dan verder op deze pagina.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Ziekenhuizen

In Noorwegen zijn er 85 ziekenhuizen te vinden, zowel in de grote steden als in de kleinere steden. De verantwoordelijkheid van de gezondheidszorg in Noorwegen ligt bij de lokale autoriteiten. De meeste ziekenhuizen in Noorwegen zijn openbaar en worden onderhouden door de regering. Het geld hiervoor komt vooral binnen via de hoge belastingen die je betaalt in Noorwegen. Er zijn ook privé ziekenhuizen in Noorwegen, maar deze worden ook grotendeels beheerd door de regering. Hoewel de medische zorg in Noorwegen goed is, kunnen er lange wachtrijen ontstaan voor niet levensbedreigende situaties.

Kosten gezondheidszorg in Noorwegen

Als je wordt opgenomen in een ziekenhuis in Noorwegen, hoef je hier geen eigen bijdrage te betalen. Ook de geneesmiddelen hoef je dan niet te betalen. Als je een behandeling in de polikliniek nodig hebt, waarvoor je niet opgenomen hoeft te worden, betaal je wel een eigen bijdrage. Houd er rekening mee dat wanneer je behandeld wordt in een privé kliniek, hier vaak zelf de kosten voor moet betalen.

Verder moet je ook gewoon betalen voor de gezondheidszorg in Noorwegen. Een consult bij de huisarts is omgerekend €15,-, voor de specialist is dit ongeveer €35,-. De meeste medicijnen moet je ook betalen in Noorwegen. Dit bedrag kan voor 90% teruggevraagd worden wanneer je omgerekend meer dan €200 kwijt ben aan medicijnen. Als je medicijnen zijn voorgeschreven, moet je hier 38% van de kosten betalen tot een bedrag van omgerekend €65,-.

Eigen bijdrage

Het maximale bedrag voor eigen bijdrage ligt omgerekend ongeveer op €235,-. Nadat dit bedrag betaald is, krijg je een pasje dat recht geeft op gratis behandelingen van een arts of psycholoog gedurende dat jaar, wat vergelijkbaar is met het eigen bijdrage in Nederland.  Het maximale bedrag voor fysiotherapie en de tandarts ligt iets hoger, namelijk omgerekend €310,-.Wanneer je zonder verwijzing van de huisarts naar een specialist gaat moet je zelf een hogere eigen bijdrage betalen, houd hier rekening mee.

Tandartsen in Noorwegen

Het gebit onderhouden is erg belangrijk, zo ook in Noorwegen. Tot 18 jaar is de tandarts gratis voor inwoners van Noorwegen, voor de volgende twee jaar wordt een speciaal tarief gerekend. Houd er wel rekening mee dat de dekking voor volwassenen erg laag is.

💬 Sirelo’s TIP: Overweeg je te verhuizen naar Noorwegen? Bekijk dan onze pagina Verhuisbedrijf Noorwegen en vind een verhuisbedrijf!