Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Noorwegen

De kosten, een stappenplan & handige informatie

Featured image

Ga jij verhuizen naar Noorwegen? De haast in Nederland inruilen voor de rust in Noorwegen? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Je vindt op deze pagina wat je verhuizing gaat kosten, een stappenplan en meer handige informatie. Tot slot biedt Sirelo de mogelijkheid om vliegensvlug een verhuisbedrijf te vinden, dus lees snel verder.

Hoeveel kost verhuizen naar Noorwegen?

Verhuizen naar Noorwegen kost gemiddeld tussen de €4.600 en €8.100. De exacte kosten van jouw verhuizing zijn onder andere afhankelijk van hoeveel kubieke meters aan inboedel je verhuist en wat de bestemming is. Internationale verhuisbedrijven hebben daarom eerst meer info nodig voordat zij een exacte offerte voor je kunnen opmaken, maar we helpen je graag op weg met een prijsindicatie.

Gemiddelde kosten verhuizen naar Noorwegen

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van een verhuizing vanuit Nederland naar Noorwegen op basis van de grootte van de woning

Type woning Gemiddelde verhuiskosten
1 kamer woning€4.400 – €5.900
3 kamer woning€5.500 – €6.700
5 kamer woning€6.900 – €8.100

De bovenstaande kosten kunnen slechts gezien worden als indicatie. Over het algemeen baseren internationale verhuisbedrijven de prijs van jouw verhuizing grotendeels op het volume in kubieke meters. Dit volume bereken je makkelijk en snel met deze volume calculator. Daarnaast spelen factoren als het aantal kilometers, de verhuisdatum en extra diensten een rol in de prijs.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?

Wil je weten wat jouw verhuizing naar Noorwegen precies gaat kosten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je kunt met het onderstaande offerteformulier snel en vrijblijvend offertes vergelijken. Door te vergelijken voorkom je dat je te veel betaalt én je weet zeker dat je met een betrouwbaar verhuisbedrijf in zee gaat.

Verhuizen naar Noorwegen? Vergelijk verhuisbedrijven
Vergelijk gratis offertes en bespaar! Wat ga je verhuizen?

💬 Sirelo’s TIP: Ben je benieuwd welke internationale verhuisbedrijven jouw verhuizing zouden kunnen uitvoeren? Lees verder!

Verhuisbedrijf Noorwegen

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisbedrijven kunt vergelijken voor je verhuizing naar Noorwegen, kun je hier ook zelf bij individuele verhuizers een verhuisofferte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Van ’t Net Verhuizingen

2. De Jong Verhuizingen

3. Jacobs Verhuizingen en Transport

Deze internationale verhuizers hebben niet alleen een topscore op basis van hun reviews, ze zijn ook stuk voor stuk gespecialiseerd in verhuizen van Nederland naar Noorwegen. Je weet bij deze verhuizers dus zeker dat je inboedel in goede handen is! Meer verhuisbedrijven bekijken? Dan raden we je aan om de pagina ‘Verhuisbedrijf Noorwegen’ te bekijken!

Emigreren naar Noorwegen: stappenplan

Een emigratie naar Noorwegen staat voor veel mensen gelijk aan stress en dat maakt het een ontmoedigende taak. Het goede nieuws is: dit is nergens voor nodig. Bovenal zou je emigratie naar Noorwegen een avontuur moeten zijn en met de juiste planning en voorbereiding wordt dat het ook! Doe je mee? We vertellen je stap voor stap waar je bij stil moet staan wanneer je plannen hebt om te emigreren naar Noorwegen.

Verblijfsvergunning aanvragen

Ondanks dat Noorwegen niet onder de EU valt, is er wel sprake van vrij verkeer van personen tussen Nederland en Noorwegen – dat scheelt je in ieder geval het aanvragen van een visum. Om je permanent in Noorwegen te mogen vestigen, dien je wel een verblijfsvergunning aan te vragen. Je kunt deze op 2 manieren aanvragen:

 • Na de emigratie. Je doet dit dan bij de politie in Noorwegen.
 • Voor de emigratie. De aanvraag doe je bij de Noorse ambassade.

Belangrijk om te weten is dat je voor een verblijfsvergunning werk in Noorwegen moet hebben gevonden. Zonder werk en zonder verblijfsvergunning kun je wel richting Noorwegen verhuizen, maar dan zul je binnen 3 maanden vooralsnog een baan moeten hebben gevonden. Je recht op een verblijfsvergunning vervalt anders en dit betekent dat je je niet permanent in Noorwegen kunt vestigen. Het is daarom raadzaam om voor vertrek een baan te vinden, want met deze werkaanbieding kun je in Nederland de verblijfsvergunning al aanvragen.

💬 Sirelo’s TIP: Is je zoektocht naar een baan nog in volle gang? Gebruik de Noorse websites Jobbnorge of Finn Jobb voor het vinden van een baan.

Woonruimte in Noorwegen vinden

Wanneer je de aanvraag voor je verblijfsvergunning in gang hebt gezet, is een belangrijke volgende stap het vinden van een woning. Wil je hier liever mee wachten? Ons advies is om dit niet te doen, want voor veel vervolgstappen in het emigratieproces zul je moeten kunnen aantonen dat je woonruimte hebt gevonden. Dit betekent dus dat je met ’t vinden van een woning liever te vroeg begint dan te laat.

Woningen in Noorwegen zijn de afgelopen jaren duurder geworden. Eigenlijk geldt dit voor ieder Europees land en dit zou je niet moeten ontmoedigen om te verhuizen naar Noorwegen. Het is echter wel iets om rekening mee te houden, omdat de tarieven die je op internet tegenkomt mogelijk verouderd zijn. De verwachting is dat de huizenprijzen blijven toenemen, omdat de economie van Noorwegen er goed voorstaat. Kopen is dus geen onverstandige keuze! Wel zijn Noorse banken strenger dan Nederlandse banken en doorgaans kun je niet meer dan 75% van de woningwaarde lenen.

Goedkopere woningen vind je buiten de steden. Op het platteland is een woning aanzienlijk goedkoper en heb je ook minder concurrentie. De kans dat jij de gelukkige koper of huurder van de woning wordt neemt hiermee dus toe, omdat de vraag naar deze woningen simpelweg lager is.

Via de Noorse website Finn kun je onder Eiendom heel veel huizen in Noorwegen vinden. Ons advies is om een makelaar in te schakelen om je te helpen bij het proces. Of je nu huurt of koopt, in beide gevallen geldt dat je weinig tot niets weet van de huizenmarkt in Noorwegen. Onderhalen is bijvoorbeeld nog heel normaal en soms kun je tot wel 10% van de vraagprijs afkrijgen. In Nederland komt dit bijna niet meer voor en daarom zou je haast vergeten dat dit in veel landen nog de norm is. Een makelaar kan je helpen bij het vinden van de juiste woning én bij het betalen van de juiste prijs. Hierdoor verdien je de kosten van de makelaar eigenlijk altijd terug.

Wat kost een verhuizing naar Noorwegen?

Een D-nummer aanvragen

Om in Noorwegen te kunnen wonen en werken, heb je een persoonsnummer nodig. Om dit persoonsnummer aan te kunnen vragen, dien je eerst het D-nummer aan te vragen. Dit tijdelijke nummer heb je vervolgens nodig om je definitieve persoonsnummer aan te vragen. Het aanvragen van het D-nummer kun je al doen vóór het verhuizen naar Noorwegen.

Informeren naar toeslagen, uitkeringen en pensioen

In Noorwegen zijn de sociale voorzieningen uitstekend geregeld. Echter wil je natuurlijk ook weten dat de emigratie betekent voor je huidige toeslagen, uitkeringen en pensioen. Veel mensen besluiten na hun pensioen naar Noorwegen te verhuizen, maar wat betekent de emigratie voor je opgebouwde AOW? In de meeste gevallen geldt dat je recht blijft houden op je opgebouwde AOW, maar dat je niet langer AOW opbouwt. Het is dus verstandig om hier tijdig naar te informeren bij de Belastingdienst. Voor informatie over toeslagen kun je hier terecht.

Vind een passend verhuisbedrijf

Begin hier tijdig mee. Je wil niet op het laatste moment nog op zoek moeten gaan naar een verhuisbedrijf, want dit bedrijf wordt immers verantwoordelijk voor het verhuizen van al je persoonlijke en dierbare spullen. Dat is niet niks! Vergelijk daarom meerdere internationale verhuisbedrijven en maak een weloverwogen keuze. Kies een verhuisbedrijf waar je je goed bij voelt en laat je niet alleen leiden door prijs.

💬 Sirelo’s TIP: In ons overzicht Verhuisbedrijven Noorwegen vind je internationale verhuizers met de specialisatie Noorwegen. Bij deze verhuisbedrijven weet je dus zeker dat ze precies weten wat ze doen, in alle weersomstandigheden! Wil je op een snelle manier meerdere verhuisoffertes ontvangen? Klik dan hieronder.

Verhuisoffertes kun je al aanvragen tot 9 maanden vóór de verhuizing. Hoe eerder je boekt, hoe beter de prijs zal zijn.

Uitschrijven in Nederland

Nadert de verhuizing? Dan kun je je tot 5 dagen voor vertrek uitschrijven in Nederland. Vraag een ‘Bewijs van uitschrijving’ zodat je na je emigratie kunt aantonen dat je echt uitgeschreven bent in Nederland.

Het belastingkantoor bezoeken voor een belastingkaart

In Noorwegen heb je een belastingkaart nodig. Deze heeft bijvoorbeeld je werkgever nodig voor het betalen van je salaris. Het aanvragen van de belastingkaart (ook wel skattekort) gaat via het belastingkantoor. Het invullen van het verhuisformulier kun je al voor je bezoek doen. Deze vind je hier.

Verhuizen naar Noorwegen met Sirelo

Inschrijven in het bevolkingsregister

Wanneer je je skattekort hebt, kun je je laten registreren in het bevolkingsregister en een officieel persoonsnummer aanvragen. Je moet je hiervoor eerst melden bij het politiebureau. Vervolgens kun je jezelf en je gezin aanmelden bij het bevolkingsregister. Enkele weken hierna ontvang je je persoonsnnummer: je fødselsnummer (of afgekort Fnr). Je hebt dit persoonsnummer nodig om een bankrekening te openen, verzekeringen af te sluiten enzovoort. Vergelijkbaar met je Nederlandse burgerservicenummer (BSN) dus!

Een Noorse bankrekening openen

Wel zo handig wanneer je in Noorwegen woont, is het hebben van een Noorse bankrekening. En heb je er ook al aan gedacht om je Euro’s om te zetten naar Noorse kronen? In Noorwegen blijven betalen met Euro’s zorgt voor hoge transactiekosten en dit wil je voorkomen. Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen voor het wisselen van je valuta? Onze partner helpt je graag verder!

Wonen in Noorwegen

Wonen in Noorwegen betekent wonen in de prachtige natuur, een beetje terug in de tijd gaan en: kou! Ben je benieuwd wat we hiermee bedoelen? We lichten het toe.

Klimaat

Afhankelijk van de plek waar je in Noorwegen gaat wonen, kan het zijn dat je te maken krijgt met strenge winters. Het land kent namelijk drie klimaatzones:

 • Bergachtige streken en de Noordelijke kunstgebieden: ijsklimaat.
 • Midden- en Noordelijke regio’s: vochtig sneeuwklimaat.
 • Het Zuiden van Noorwegen: Warm gematigd en vochtig klimaat.

Cultuur

Wanneer je de Nederlandse cultuur gewend bent, dan is het in Noorwegen een beetje alsof je terug in de tijd gaat. Op veel vlakken is de cultuur te vergelijken met Nederland, bijvoorbeeld de vriendelijkheid van de mensen en de cultuur op de werkvloer. Echter gaat de Noorse cultuur terug tot naar de Vikingtijd en hier merk je nog het een en ander van. In muziek, literatuur en in kleding: op feestelijke gelegenheden wordt Bunads gedragen: traditionele Noorse kledingdracht.

De Noorse keuken kenmerkt zich door vis en vlees. Het is niet ongebruikelijk om rendieren en eland op de menukaart te zien. Een bekend nationaal gerecht is kjøttkaker, gehaktballetjes.

Poolnacht en Noorderlicht

Twee termen die je waarschijnlijk weleens hebt gehoord. In Noorwegen ga je het meemaken! De periode dat de zon niet boven de horizon verschijnt noemt men Poolnacht. In de winter heb je in Noorwegen weinig zonuren, wat wel wat aanpassingsvermogen vergt. Maar, de kans dat je het Noorderlicht in Noorwegen ook mag aanschouwen is er ook – en dat maakt veel goed!

Emigreren naar Noorwegen stappenplan

Voor- en nadelen van emigreren naar Noorwegen

Ben je er nog niet helemaal over uit of een emigratie naar Noorwegen voor jou is weggelegd? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van deze emigratie voor jezelf op te schrijven. Iedereen heeft natuurlijk persoonlijke redenen om te emigreren, maar de onderstaande punten zijn zaken die wij na 18 jaar ervaring vaak voorbij horen komen.

De voordelen

 • In Noorwegen zijn huizen goedkoper dan in Nederland. Ook de grond is goedkoper, dus een woning laten bouwen is een aantrekkelijke optie.
 • Men verdient meer. Dit betekent dus dat, wanneer je in Noorwegen in loondienst aan de slag gaat, je meer verdient dan in Nederland. Helaas betaal je ook meer aan dagelijkse kosten, dus onderaan de streep hou je wellicht niet heel veel meer over. Maar: dan woon je wel in een prachtig land!
 • Er liggen veel kansen voor immigranten. Omdat er in Noorwegen sprake is van vergrijzing, zijn veel gemeenten juist op zoek naar immigranten. Heb je een technische opleiding afgerond? Dan zul je snel een baan vinden. En niet alleen dan, want eigenlijk geldt dat Noorwegen in verschillende sectoren kansen biedt voor expats. Door de toenemende vergrijzing zijn jonge mensen in Noorwegen erg welkom.
 • De natuur is prachtig. We hoeven je dit waarschijnlijk niet uit te leggen, maar de natuur in Noorwegen is prachtig en biedt ruimte en rust. Is dit waar je naar op zoek bent? Dan is Noorwegen een goede keuze. Er wonen slechts 5,5 miljoen mensen – en dat terwijl Noorwegen 9 keer zo groot is als Nederland! Deze rust ga je niet snel ergens anders aantreffen en voor veel mensen is dit dé reden om deze emigratie te overwegen.
 • Zowel de sociale voorzieningen als de cultuur zijn vergelijkbaar met Nederland. Denk aan pensioen, uitkeringen en toeslagen. In Noorwegen is het allemaal goed geregeld. Ook de cultuur onder de mensen is vergelijkbaar met Nederland. Men is open en vriendelijk en het vergt dus relatief weinig aanpassingsvermogen om in Noorwegen te kunnen leven.
 • Verhuis je met kinderen? Dan heb je recht op opvang t/m de 4e klas. In Noorwegen is kinderopvang wettelijk verplicht voor alle inwoners wanneer het kind in de 1e tot en met de 4e klas zit. In Nederland kan opvang nog al eens problematisch zijn door lange wachtlijsten en hoge tarieven, maar in Noorwegen is dit beter geregeld. Ook wanneer je met jonge kinderen naar Noorwegen verhuist is er dus geen man overboord!

De nadelen

 • Het leven in Noorwegen is duurder dan in Nederland. Je verdient meer, dus in principe balanceert zichzelf dit uit. Maar hou er rekening mee dat je met fors hogere prijzen te maken krijgt dana je gewend bent. Benzine kost ongeveer evenveel als in Nederland en dat is prettig wanneer je voor je werk lange afstanden moet rijden.
 • De Noorse taal. Niet voor alle bedrijven is het een pré wanneer je solliciteert, maar toch wordt het erg gewaardeerd wanneer je wel Noors spreekt. Net als in Nederland spreken veel mensen Engels, maar het leren van de Noorse taal zal de emigratie een stuk makkelijker maken. Zowel het vinden van een baan als het regelen van veel zaken rondom je verhuizing verlopen een stuk soepeler als je je verstaanbaar kunt maken. Het leren van een nieuwe taal maakt de verhuizing wellicht uitdagender, maar het loont zeker.
 • Je moet binnen 3 maanden een baan hebben gevonden. We beschreven het al kort: voor een verblijfsvergunning heb je 3 maanden de tijd om een baan in Noorwegen te vinden. Dit is dus een relatief korte tijd wanneer je je zoektocht pas na je verhuizing begint. Om onzekerheid en stress te voorkomen, kun je het beste al in Nederland beginnen met het zoeken naar een baan.

Naar Noorwegen verhuizen: de feitjes 💬

Wist je dat steeds meer Nederlanders besluiten te emigreren naar Noorwegen? In een korte tijd is het aantal Nederlanders dat naar Noorwegen emigreert aanzienlijk toegenomen. Dat is niet gek: de lonen liggen over het algemeen hoger dan in Nederland en veel sociale zaken zijn er goed geregeld. Daarnaast doet de Noorse overheid erg zijn best om jonge mensen met een technische opleiding aan te trekken. Maar, wist je dit ook al?

Wist je dat…

– Je met een gerust hart mag tutoyeren na je emigratie naar Noorwegen? De samenleving is namelijk minder hiërarchisch en kennen ook geen u-vorm, zoals wij die kennen. Men gaat snel over op de voornaam en titels worden vrijwel nooit gebruikt. Tijdens jouw (nieuwe) rol binnen een Noorse organisatie zijn titels dus minder belangrijk.

– Noorwegen geen onderdeel is van de Europese Unie? Echter is er wel sprake van vrij verkeer van goederen, geld en personen.

– Het land pensioenen financiert met de inkomsten uit olie en gas? Nog meer reden om te verhuizen naar Noorwegen!

– Noorwegen twee talen kent? Dit zijn Bokmål en Nynorsk, waarvan Bokmål het meeste wordt gesproken.

– Er inmiddels meer dan 500 Nederlands per jaar naar Noorwegen verhuizen? Grote kans dat je Nederlanders tegen het lijf loopt, gezellig!

Tijd om richting het Noorden te vertrekken?

We vertrouwen erop dat je overtuigd bent dat Noorwegen jouw bestemming gaat zijn en dat dit artikel je een stukje dichterbij deze droom heeft gebracht. Wil je zeker weten dat je niets vergeet? Gebruik van onze handige checklist voor verhuizen naar het buitenland, hiermee wordt verhuizen naar Noorwegen nóg een tikkie makkelijker. Lykke til!