Wonen in Turkije

Voor velen is wonen in Turkije slechts een droom, maar steeds meer mensen hakken de knoop door en nemen het besluit om te verhuizen. Het zonnige weer, de prachtige natuur en de relatief lage kosten voor levensonderhoud zorgen samen voor een goede leefomgeving. Het kopen van een woning in Turkije is een stuk goedkoper dan in Nederland, ook wanneer je opzoek bent naar een luxe, grote woning. Turkije is een goede uitvalsbasis voor een zonnig en vredig bestaan.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Cultuur in Turkije

Turkije is een veelzijdig land, waar de cultuur verschilt per regio. 98 procent van de Turkse bevolking is islamitisch. Wanneer je zelf geen of een andere religie aanhangt, wordt dit vrijwel altijd geaccepteerd. In steden als Ankara en Istanbul en aan de kust van de Egeïsche- en Middellandse Zee is men inmiddels gewend aan de westerse omgangsnormen, maar dit is niet overal het geval. Mensen in Oost-Turkije zijn bijvoorbeeld nog erg traditioneel ingesteld en het wordt hier op prijs gesteld wanneer men zich voldoende bedekt kleedt.

Het leven in Turkije zal even wennen worden. De relatie die je hebt met je nieuwe buren zal anders dan wat je gewend bent in Nederland. Turkse buren hebben de gewoonte om regelmatig bij elkaar binnen te stappen. In het begin zal je dit waarschijnlijk juist prettig vinden, omdat je op die manier wat sociale contacten opbouwt. Later wordt het misschien vervelend, omdat je waarde hecht aan je rust en privacy.

De natuur in Turkije is wonderschoon en zit vol verrassingen. De 8000-kilometer lange kuststrook beschikt over baaien, rotsen, zand- en kiezelstranden en trekt jaarlijks enorm veel toeristen. Ook de Turkse bevolking gaat graag naar het strand. In het binnenland tref je hoge bergen, zoutmeren, steppen en rivieren. Niets maakt wonen in Turkije zo fijn als de combinatie van het warme klimaat en de natuur.

Huizen in Turkije

Wonen in TurkijeHet vinden van een huurwoning in Turkije zou een korte zoektocht kunnen zijn, maar alleen wanneer je in de stad wilt wonen. In de landelijke gebieden staan een stuk minder huurwoningen, en als woningen hier wel te huur zijn, dan verkeren ze vaak in slechte staat.

Bij het zoeken van een huurwoning is er aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden. Appartementen verschillen nog al eens in prijs en grootte, afhankelijk van de plek en de staat van het pand. Oudere appartementen beschikken meestal niet over een lift en veiligheidsvoorzieningen. In deze appartementen is de ventilatie vaak ook niet optimaal en ook elektrische installaties functioneren niet zoals we in Nederland gewend zijn. Zoek dus eerder naar een nieuwbouw pand, je betaalt hier meer voor maar dat geld verdient zich al snel terug. Zeker in een warm land als Turkije is airconditioning en ventilatie heel wat waard, let hier dus goed op. Appartementen worden al eens verhuurd als ‘gemeubileerd’, maar deze definitie is in Turkije anders dan in Nederland. Dit betekent in principe dat het appartement beschikt over een gootsteen en badkamervoorzieningen. Wanneer een appartement ongemeubileerd verhuurd wordt, kan dit zelfs betekenen dat er geen toilet aanwezig is.

Wanneer je helemaal zeker bent van je verhuizing naar Turkije, dan is het kopen van een woning of appartement misschien een betere optie. Woningen zijn relatief goedkoop maar door de groter wordende vraag vanuit Europese investeerders zijn de prijzen wel aan het stijgen. Koop je nu een woning in Turkije, dan is dit een goede investering voor de toekomst. In de steden waar veel expats naartoe trekken liggen de prijzen hoger, denk aan steden als Istanbul en Ankara. De prijs voor onroerend goed in Turkije wordt vaak gebaseerd op twee factoren: de kwaliteit van de constructie en de ligging van het huis. Op gewilde plekken betaal je dus meer.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Turkije

De kosten van het levensonderhoud in Turkije liggen lager dan in Nederland. Boodschappen zijn goedkoper, zeker wanneer je naar lokale markten gaat voor je groente en fruit. Ook voor vlees, brood en alcohol betaal je een stuk minder dan in Nederland.

Verzekeringen kosten over het algemeen minder en het aanschaffen van een auto is goedkoper. Tevens ben je in Turkije minder kwijt aan een kappersbezoek, het laten schoonmaken van je woning, het openbaar vervoer en horecagelegenheden. Parkeren is, in tegenstelling tot Nederland, op de meeste plekken gratis. Wanneer je dit allemaal bij elkaar optelt, is wonen in Turkije dus aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wil je meer lezen over dit prachtige land? Dan raden we je aan de pagina verhuizen naar Turkije te bezoeken!

Voor een handige checklist van een verhuizing naar Turkije ben je bij Sirelo aan het juiste adres, je vindt deze hier.