Belastingen in Zuid-Afrika

Het regelen van je geldzaken in Zuid-Afrika gaat heel wat anders dan dat we in Europa gewend zijn. Bij een verhuizing binnen de Europese Unie worden veel zaken versoepeld, maar in Zuid-Afrika betaalt men met de Rand (R) in plaats van de euro. Je krijgt dus ook te maken met andere regels voor belastingen in Zuid-Afrika. Lees hier hoe het precies in zijn werk gaat!

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Belastingen in Zuid-Afrika

Vanuit Nederland verhuizen naar Zuid-Afrika brengt de nodige financiële veranderingen met zich mee. De belastingen in Zuid-Afrika worden geregeld door de zogenoemde South African Revenue Service, de SARS. Pas sinds 2001 wordt er in het land belasting betaald over het inkomen dat wereldwijd verdiend wordt. Een fiscaal jaar start op 1 maart en eindigt een jaar later, op de laatste dag van de maand februari. Individuele belastingbetalers krijgen in Zuid-Afrika te maken met twee verschillende voorlopige aanslagen die worden ingeschat: de eerste is zes maanden nadat het fiscaal jaar begint, en de andere aan het einde van het fiscaal jaar.

Van alle belastingen in Zuid-Afrika is de inkomstenbelasting de belangrijkste. De volgende tarieven gelden voor inwoners van het land:

VanTotBelastingtarief
R 0R 74.00018%
R 74.000R 115.00025%
R 115.000R 155.00030%
R 155.000R 195.00035%
R 195.000R 270.00038%
R 270.00040%

Hoe zit het met goederen importeren naar Zuid-Afrika?

Bij het importeren van goederen betaal je door middel van douanerechten ook belasting in Zuid-Afrika. Deze kosten kunnen worden verhaald op de importeur, maar ook op de exporteur. Naast de douanerechten moet ook voor BTW betaald worden. Dit is een standaardtarief van 14 procent in Zuid-Afrika. Sommige goederen en diensten kennen zelfs een nultarief voor BTW! Overigens kun je als buitenlander belasting terugvragen over goederen die je exporteert maar nooit gebruikt hebt. Zorg er voor dat je deze belasting terug vraagt terwijl je nog in Zuid-Afrika bent.

Wanneer je naar Zuid-Afrika emigreert, krijg je ook te maken met invoerrechten. Deze zijn opgezet om de plaatselijke industrie te beschermen. Doordat Zuid-Afrika in Afrika ligt en daarmee buiten de Europese Unie, is dit een extra kostenpost die er bij komt wanneer je in Zuid-Afrika woont. EU-landen hebben onderling namelijk geen invoerrechten aan elkaar te betalen.

Belastingaangifte doen in Zuid-Afrika

Je bent pas verplicht om in Zuid-Afrika belastingaangifte te doen op het moment dat je op jaarbasis R60.000 of meer verdient. Daarmee ben je ook direct geregistreerd bij de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Dit bedrag staat gelijk aan ongeveer 3.600 euro. Ook de bedrijven in het land hebben de wettelijke verplichting om hun belastingaangifte te doen. Het systeem is hierdoor zo opgezet dat werkgever en werknemer hun verplichtingen moeten nakomen. De belasting wordt gedurende het fiscaal jaar ingehouden door je werkgever en maandelijks afgedragen aan de autoriteiten. De belastingdienst controleert dan of de opgegeven bedragen overeenkomen met de ingehouden bedragen.

Voor de Zuid-Afrikaanse regering is de belastingaangifte een belangrijke bron van inkomsten. Indien je inkomsten uit het buitenland hebt verkregen, is het verplicht om deze inkomsten als een bijlage toe te voegen aan de aangifte die je doet. Nederland heeft een zogenoemd dubbelbelastingverdrag met Zuid-Afrika. Dit houdt in dat Nederlanders die inkomsten uit Zuid-Afrika ontvangen ongeveer 15 procent belasting betalen via het Zuid-Afrikaanse belastingstelsel. Op die manier ontstaan er geen misverstanden en betaal je niet twee maal belasting over dezelfde inkomsten.

Naast alle geldzaken in Zuid-Afrika is het wellicht ook interessant om meer te lezen over de plaatselijke arbeidsmarkt. Hiervoor lees je alles op onze pagina over werken in Zuid-Afrika!