Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizing doorgeven

Waar, hoe, wanneer en aan wie adreswijziging doorgeven?

Featured image

Je bent verhuisd naar je nieuwe woning, maar nu moet je de verhuizing doorgeven bij de gemeente. Hoe doe je dat? In dit artikel lees je hoe, wanneer, waar en aan wie je de verhuisberichten doorgeeft. Check waar de adreswijziging automatisch gebeurt en gebruik de checklist om bij de overige instanties zelf je adres te wijzigen.

Hoe adreswijziging doorgeven gemeente?

Een adreswijziging doorgeven bij de gemeente kan online, schriftelijk of persoonlijk bij je nieuwe gemeente. Je nieuwe adres wordt in de Basisregistratie Personen (BRP) geregistreerd, waarin de persoonsgegevens van alle Nederlanders staan.

Adres wijzigen via DigiD

Inschrijven in een andere gemeente via DigiD is zo gedaan! Ga naar de website van je oude gemeente, zoek naar “verhuizing doorgeven” en log in met je DigiD. Voer je nieuwe adres in en upload de benodigde documenten. Na het digitaal doorgeven van de verhuizing word je automatisch uitgeschreven van je oude adres.

Verhuisbericht doorgeven per post

Zoek het adres van je nieuwe gemeente. Schrijf en onderteken dan een brief met je verhuizen adreswijziging. Voeg kopieën van de benodigde documenten toe. Download hier een voorbeeld van een brief voor de adreswijziging.

Verhuizing doorgeven bij gemeente

Om persoonlijk bij de gemeente je adres te wijzigen kun je het best telefonisch of online een afspraak maken. Neem alle benodigde documenten mee naar je adreswijziging afspraak.

Documenten voor het inschrijven gemeente

Alleen degenen die ouder zijn dan 16 jaar en niet onder curatele staat mogen verhuisberichten doorgeven. Bij het inschrijven van de gemeente verhuizing heb je deze documenten nodig:

  • Bewijs van bewoning (koopakte, huurcontract, toestemmingsverklaring van de bewoner of verklaring van de instelling)
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Optioneel: kopie van een geldig legitimatiebewijs van de hoofdbewoner

Uitschrijven zonder nieuw adres

Wil je je uitschrijven bij de gemeente zonder nieuw adres? Als je permanent uit Nederland vertrekt maar nog geen nieuw adres in het buitenland hebt kun je het veld voor je nieuwe adres leeglaten. De gemeente registreert je dan als “emigratie zonder vaste verblijfplaats”. Je kunt hierna alsnog je nieuwe adres doorgeven.

Uitschrijven is verplicht als je minimaal acht maanden per jaar in het buitenland verblijft, en dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen, zorgverzekering en belastingplicht.

Hoe inschrijven op nieuw adres voor iemand anders

Inschrijven op een ander adres voor iemand anders kan als ouder, voogd, echtgenoot of geregistreerd partner, als je een schriftelijke machtiging hebt of hoofd bent van een zorginstelling.

Verhuizingen offerte aanvragen
Selecteer de inboedel grootte en ontvang gratis offertes van de kosten bij verhuizing.

Welke instanties krijgen automatisch bericht bij verhuizing?

Verhuisberichten doorgeven doet de gemeente niet zelf, maar door de adreswijziging in de BRP worden diverse organisaties automatisch op de hoogte gesteld, inclusief je oude gemeente. Veel organisaties zijn wettelijk bevoegd om gegevens zoals je adres te raadplegen, waaronder:

  • Belastingdienst
  • UWV
  • RDW
  • Politie
  • Brandweer
  • Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • Ziekenhuizen
  • Zorgverzekeraars
  • Pensioenfondsen
  • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
  • Onderwijsinstellingen

Doorgeven verhuizing Belastingdienst

De Belastingdienst gebruikt de BRP, je hoeft dus niet zelf je nieuwe adres door te geven. Ondernemers moeten wel zelf een verhuisbericht doorgeven op de website van de KvK.

Let op: krijg je huurtoeslag of ga je scheiden? Dan moet je dit verplicht binnen vier weken doorgeven aan de Belastingdienst in verband met toeslagen.

Wanneer verhuizing doorgeven aan de gemeente?

Je mag maximaal vier weken voor de verhuizing je adreswijziging doorgeven aan de gemeente. Je nieuwe adres wordt pas op de exacte verhuisdatum in het systeem gezet.

Een week nadat je adres officieel is gewijzigd kun je via MijnOverheid controleren of de gegevens (correct) zijn aangepast.

Bij verhuizing je adres doorgeven doe je uiterlijk vijf dagen na de verhuisdag, anders riskeer je een boete van tot €325. Als je later de verhuizing doorgeeft, geldt de aangiftedatum als verhuisdatum.

Verhuizing doorgeven checklist: wie informeer je zelf?

Niet alle instanties gebruiken de BRP en krijgen automatisch bericht over adreswijzigingen bij verhuizing. Contacteer daarom zelf:

  • Familie, vrienden en kennissen
  • Werkgever en/of KvK
  • Bank(en)
  • Internet en tv-providers
  • Water- en energieleveranciers
  • Waterleverancier
  • Notaris of andere lopende dossiers
  • Huisarts, tandarts, apotheek
  • Online winkels waar je post van ontvangt
  • Boodschappen bezorgdiensten
  • Lidmaatschappen en verenigingen (ANWB, sportclubs, muziekvereniging)
  • Geloofsinstituten (kerk, moskee, synagoge, etc.)
  • Abonnementen (krant, tijdschrift, sportschool)
  • Goede doelen

KvK adres wijzigen

Als zzp’er of ondernemer moet je binnen een week na de verhuizing de adreswijziging doorgeven aan de KvK. Verhuis je naar een ander pand, maar blijft je bedrijf op hetzelfde adres? Dan hoef je niets te doen.

  1. Log in op kvk.nl met eHerkenning (voor bv’s, vof’s, etc.) of DigiD (voor eenmanszaken).
  2. Ga naar Gegevens wijzigen en kies voor een adreswijziging.
  3. Vul het nieuwe bezoekadres of postadres in.
  4. De wijziging wordt automatisch doorgestuurd naar de Belastingdienst.

Verhuisbericht doorgeven nutsbedrijven

Kies je een nieuwe leverancier? Je krijgt dan een eindafrekening voor gas, water en licht na het doorgeven van de verhuizing.

Verander je van leverancier? Zeg het oude contract op en sluit een nieuw contract af, je hebt dan tijdelijk twee contracten. De opzegtermijn is doorgaans 30 dagen en je betaald eventueel een opzegvergoeding.

Behoud je je energieleverancier? Vul dan de overnamedocumenten voor je oude en nieuwe adres in.

Verhuisberichten doorgeven zorgverzekering

De meeste zorgverzekeringen gebruiken de BRP. Handmatig verhuisberichten doorgeven is alleen van toepassing als je bijvoorbeeld naar het buitenland verhuist, toestemming voor vervoer hebt of alleen een aanvullende en/of tandartsverzekering bij de zorgverzekeraar hebt.

Instructies verhuizing doorgeven in grote steden

Iedere gemeente hanteert andere stappen voor het doorgeven van verhuisberichten. Bekijk hiervoor de website van je nieuwe gemeente. Dit zijn de procedures in enkele populaire steden.

Verhuizing doorgeven Amsterdam

De adreswijziging doorgeven kan online met je DigiD, telefonisch of persoonlijk bij de gemeente Amsterdam. Geef ook je nieuwe adres door wanneer je binnen Amsterdam verhuist. Lees meer over verhuizingen doorgeven in Amsterdam.

Rotterdam verhuizing doorgeven

Je kunt de verhuizing telefonisch, online, schriftelijk of persoonlijk doorgeven. Bel naar 14 010 (het centrale nummer) of maak via de website van de gemeente Rotterdam een afspraak om langs te komen.

Adreswijziging gemeente Den Haag

In Den Haag de verhuizing doorgeven kan schriftelijk of online met je DigiD. Voor adreswijzigingen per post print je het verhuisformulier en verstuur je het met een kopie van een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van je nieuwe adres.

Verhuizing doorgeven Breda

In Breda kun je persoonlijk, online of schriftelijk je adreswijziging doorgeven. Neem een geldig legitimatiebewijs mee en een bewijs van je nieuwe adres (huur- of koopcontract). Zie de website van de gemeente Breda voor meer informatie.

Verhuizen Utrecht gemeente

Je kunt in Utrecht je nieuwe adres doorgeven per post, aan de balie of online. Ga je bij iemand anders wonen? Neem het ondertekende formulier Verklaring van inwoning en een kopie van het legitimatiebewijs van de hoofdbewoner mee.

Verhuisberichten doorgeven Eindhoven

De verhuizing in Eindhoven doorgeven kan online via DigiD, per post, of via de balie als je van tevoren online of telefonisch (14 040) een afspraak maakt. Bij het verhuizen vanuit het buitenland bezoek je de pagina Verhuizen vanuit het buitenland om de juiste afspraak te maken.

Adreswijzigingen verhuizing via PostNL regelen

Met de PostNL verhuisservice kun je post doorsturen en je adres bij bedrijven updaten (meer hierover onder post doorgeven na verhuizing). De verhuisservice kosten zijn afhankelijk van het aantal weken dat je je post wilt laten doorsturen en beginnen vanaf €1,50 per week.

  • Voer je oude en nieuwe adres in
  • Selecteer welke instanties je op de hoogte wilt stellen
  • Vul één keer je nieuwe adres in en alles wordt geregeld
  • PostNL stuurt ook je post door als je oude adres er nog op staat

Deze dienst geldt alleen voor personen met dezelfde achternaam. Heb je een andere achternaam dan je huisgenoot(en)? Dan moet je de dienst apart aanvragen.

Veelgestelde vragen

Verhuizen adreswijziging, aan wie doorgeven?

Ik ga verhuizen, waar moet ik beginnen?

Wanneer inschrijven op nieuw adres?

Waarom moet je een verhuizing zo snel mogelijk doorgeven?