Verhuisdozen bestellen: zo doe je het in één keer goed

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2020

Als je zoekt naar ‘verhuisdozen bestellen’ vind je ze in alle soorten en maten. Maar hoe weet je hoeveel je er nodig hebt, welke geschikt zijn, waar je die kunt vinden en wat normale prijzen zijn? Sirelo helpt je op weg, zodat je in één keer de juiste keuze maakt.

Hoeveel verhuisdozen heb je nodig?

verhuisdozen bestellen

Aan de hand van het aantal kamers en personen kun je aardig inschatten hoeveel verhuisdozen je moet bestellen.

Single

Als single kun je ervan uitgaan dat je genoeg hebt aan zo’n 10 tot 15 verhuisdozen per kamer. Voor de keuken zijn het er meestal 15 en voor de badkamer 5. Heb je veel boeken? Meet de lengte daarvan op in de boekenkast. Eén meter aan boeken past in 2 dozen. Woon je in een 2-kamerappartement, dan heb je doorgaans aan 40 verhuisdozen genoeg.

Stel

Een stel heeft meestal 10 tot 15 verhuisdozen per kamer nodig. Wonen jullie in een 3-kamer appartement? Dan kun je het beste 40 tot 60 verhuisdozen bestellen. Beter 1 verhuisdoos teveel dan te weinig. 

Gezin

Stellen met kinderen hebben over het algemeen veel spullen. Per kamer gebruik je algauw 15 verhuisdozen en voor de keuken 20. Hieronder zie je per gezinssamenstelling hoeveel verhuisdozen je gemiddeld nodig hebt:

  • 3 personen: 60 – 80
  • 4 personen: 80 – 100
  • 5 personen: 100 – 120

Tip: als je exact weet hoe groot je inboedel is, kun je nog beter inschatten hoeveel verhuisdozen je moet bestellen. Raadpleeg onze verhuis volume calculator.

Welke verschillende soorten verhuisdozen zijn er?

Niet alle spullen zijn geschikt voor dezelfde soort verhuisdoos. Sommigen zijn erg zwaar of breekbaar. Hiervoor heb je een extra stevige verhuisdoos nodig. Andere spullen, bijvoorbeeld maatpakken, wil je niet kreuken. Deze kun je ophangen in speciale garderobedozen.

Verhuisdozen voor zware spullen

Voor zware spullen zijn verhuisdozen van dubbelstevig golfkarton geschikt. Hoe dikker het karton, hoe meer de verhuisdoos aankan. Hieronder zie je per kartondikte (mm) hoeveel kg aan spullen de verhuisdoos houdt:

  • 3 mm: 30 kg
  • 4 mm: 35 kg
  • 7 mm: 50 kg

Ben je met zijn tweeën? Dan heb je doorgaans 2 of 3 van zulke stevige dozen nodig. Deze zijn onder andere geschikt voor boeken.

Verhuisdozen voor kleding

Voor maatpakken en galajurken heb je speciale garderobedozen. Deze zijn extra lang (circa 120 cm) en bevatten een stang waaraan je je kleding kunt ophangen. Zo kan deze niet kreuken. De prijzen hiervoor lopen zeer uiteen. Je hebt ze voor € 10 maar ook voor € 40. Hieronder zie je hoe je een garderobedoos gebruikt:

Verhuisdozen voor breekbare spullen

Glazen en vazen kun je inpakken in speciale verhuisdozen met glasverdeling. Het is vaak mogelijk deze verdeling te verplaatsen, zodat je dikkere vazen ook kwijt kunt. Een groot voordeel van deze dozen is dat de glazen elkaar niet kunnen raken en minder snel breken. Ze zijn echter best prijzig. Houd rekening met € 10 – € 20 per doos.

Tip: plak een label op de verhuisdoos en schrijf erop dat deze breekbaar is. Dan gaan de verhuizers er voorzichtiger mee om.

verhuisdozen bestellen breekbaar

Standaard verhuisdozen

De rest van je inboedel kun je verdelen onder standaard dozen. We raden je aan hier niet meer dan 7 tot 10 kg aan spullen in te doen. 20 kg is de max. Bij dit gewicht kan de bodem zelfs al doorzakken. Als dit gebeurt, verstevig de doos dan met tape. Let er ook op dat de handvaten verstevigd zijn, zodat ze niet scheuren als je de doos optilt.

Waar vind je stevige en goedkope verhuisdozen?

De Consumentenbond heeft begin 2019 onderzoek gedaan naar de prijs- kwaliteitverhouding tussen verhuisdozen. Uit de test bleek: hoe steviger de verhuisdoos hoe hoger de prijs.

Verhuisdozen Gamma

De stevige  verhuisdozen van Gamma komen het beste uit de test. Het zijn extra stevige verhuisdozen die wel 50 kg aankunnen, vanwege de driedubbele bodem met vouwlijn. Ook heeft de doos sterke handvaten. De prijs per verhuisdoos is: € 2,99. Gamma heeft ook standaard verhuisdozen. Deze staan op nummer 4 in de test. Voor 5 standaard verhuisdozen betaal je € 9,99. De standaard verhuisdozen kunnen echter geen 20 kg aan. Dan zakken je spullen door de bodem.

Verhuisdozen Karwei

De stevige verhuisdozen van Karwei staan samen met die van Gamma op nummer 1. De dozen kunnen met gemak 20 kg aan en zijn dus eveneens geschikt voor zware spullen. Per verhuisdoos betaal je € 2,99. De standaard verhuisdozen van Karwei staan op plaats 4. Hier kun je maximaal 19 kg in kwijt. Voor 5 standaard verhuisdozen betaal je € 9,99.

Verhuisdozen IKEA

Op nummer 2 staan de verhuisdozen van IKEA. Deze kunnen max 19 kg aan. Bij 20 kg zakt de bodem door. De doos is zeer breed en bevat een scherpe rand, wat hinderlijk kan zijn bij het tillen. Voor 2 verhuisdozen betaal je € 2,99.

Verhuisdozen Praxis

De verhuisdozen van Praxis delen de 2e plek met die van IKEA. Ze zijn echter iets minder stevig. Ook lukt het in- en uit elkaar halen niet zonder handleiding. Je kunt de doos pas in elkaar zetten als je het karton op een paar plekken van elkaar scheurt. Per doos betaal je € 2,29.

Verhuisdozen HEMA

De verhuisdozen van HEMA staan op de 3e plaats. Je kunt ze eenvoudig in elkaar zetten. Vouw ze uit, druk de bodem omlaag en vullen maar! 20 kg houden ze net, de bodem zakt daarbij wel naar beneden. De prijs per doos is: € 1,75.

Verhuisdozen Action

De verhuisdozen van Action staan op de 4e plaats. Deze zet je in één beweging op. Maar ze kunnen niet meer dan 19 kg aan. Bij 20 kg zakken je spullen door de bodem. De prijs per doos is: € 0,98.

Bekijk de video van de verhuisdozentest:

Verhuisdozen huren

Je kunt ook verhuisdozen huren bij diverse bedrijven, waaronder verhuisboxen.nl, mrbox.com en verhuisdozen-online.nl. Dit is een goedkoper alternatief en je bent er weer snel vanaf. Meestal kost dit zo’n € 0,50 tot € 1,50 per doos en je betaalt borg die je terugkrijgt als je de dozen ongeschonden terugstuurt. Wel moet je ze binnen een bepaalde tijd weer inleveren anders betaal je extra. Een grote stok achter de deur om ze snel uit te pakken en je huis in te richten.

Goedkoopste verhuisdozen

De goedkoopste verhuisdozen zijn geleende verhuisdozen. Tenminste, als ze nog van hoge kwaliteit zijn. Controleer voordat je ze vult of ze niet zijn ingescheurd. Zo niet? Dan kun je deze gratis verhuisdozen prima gebruiken. Zo bespaar je op de totale verhuiskosten.

Tip: gratis verhuisdozen kun je ook vinden bij de supermarkt; bananendozen bijvoorbeeld. Deze zijn stapelbaar én stevig.

Meer verhuisadviezen

Als je verhuisdozen hebt besteld is de volgende stap: verhuisdozen inpakken. Hoe doe je dat op de juiste wijze? In dit artikel vind je een aantal inpaktips. En wat moet je precies allemaal inpakken? Dat vind je terug in onze checklist verhuizen. Wil je weten wat een verhuizing in totaal kan kosten? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend 5 verhuisoffertes aan.