Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen tijdens de coronacrisis

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen

Featured image

Heb je een verhuizing gepland en zit je nog met vragen over wat de coronacrisis betekent voor jouw verhuizing? Wij zijn hier om je te helpen. Je vindt hier de meest gestelde vragen & de antwoorden. Zo weet je straks zeker dat je zonder zorgen je verhuizing in gang kunt zetten! 🙂

Je gaat verhuizen tijdens een pandemie: als geen ander begrijpen we dat dit vragen met zich meebrengt. Een verhuizing is een grote, ingrijpende gebeurtenis en je vertrouwt op het verhuisbedrijf die de verhuizing zal uitvoeren. Helaas hebben ook zij met nieuwe regels te maken. Lees snel verder wat de coronacrisis voor jouw verhuizing betekent.

Let op: De maatregelen en regels rondom COVID19 worden voortdurend veranderd. Het kan dus zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat. Voor de meest recente updates kun je de website van het RIVM raadplegen.

Kan ik verhuizen in coronatijd?

We hebben goed nieuws voor je om mee te beginnen: inmiddels voeren vrijwel alle verhuisbedrijven weer verhuizingen uit. Door de versoepelingen van de regels zijn er voor verhuizingen binnen Nederland eigenlijk vrijwel geen belemmeringen meer.

TIP: Vragen kan nooit kwaad! Bij het aanvragen van een verhuisofferte kun je het verhuisbedrijf vragen wat zij doen om zo veilig mogelijk te werk te gaan in deze tijd.

Hoe bereid ik de verhuizing voor?

We hebben een aantal tips voor je om te zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 • Bereken zelf het volume van de verhuizing met Sirelo’s verhuis volume calculator. Op die manier hoeft het verhuisbedrijf niet bij je langs te komen voor de offerte. Wil je toch de zekerheid dat het verhuisbedrijf exact weet hoe jouw inboedel erbij staat? Vraag dan of de verhuizer middels een videogesprek de inboedel kan opmeten.
 • Vergelijk minimaal drie verhuisbedrijven met elkaar en vraag bij ieder verhuisbedrijf na hoe ze omgaan met de coronamaatregelen. Zo weet je zeker wat je kunt verwachten.
 • Check wat de algemene voorwaarden zijn voor het verhuisbedrijf: wat is bijvoorbeeld het annuleringsbeleid tijdens de coronacrisis? Zorg dat je hier goed van op de hoogte bent, je wil immers niet toch hoeven betalen voor de verhuizing als de maatregelen de verhuizing bijvoorbeeld toch plots niet toestaan.

Zeker weten dat je het juiste verhuisbedrijf kiest?

In deze onzekere tijd wil je voorkomen dat je verhuist met een verhuisbedrijf dat zich niet aanpast aan de omstandigheden. Via Sirelo vergelijk je op een simpele, snelle manier tot vijf verhuisbedrijven. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze kunt maken 😉

Verhuisbedrijven vergelijken?
Klik hieronder op de grootte van jouw verhuizing en vind zo het perfecte verhuisbedrijf.

Welke maatregelen zijn er tijdens het verhuizen?

Vanzelfsprekend hanteren verhuisbedrijven de richtlijnen van het RIVM. Wij zetten ze op een rijtje:

 • Er wordt zoveel mogelijk 1,5 meter afstand gehouden tussen jou en de verhuizer(s);
 • Er worden geen handen geschud;
 • Verhuizers wassen regelmatig hun handen met water en zeep – TIP: Zorg zelf voor voldoende zeep en keukenrollen;
 • Deuren en ramen worden zoveel mogelijk open gehouden tijdens te verhuizing ter ventilatie;
 • Het verhuisbedrijf zal voor de verhuizing vragen of zowel jij als het personeel geen gezondheidsklachten hebben.

Naast de reguliere maatregelen kunnen de verhuisbedrijven ook extra maatregelen nemen voor meer veiligheid. Ieder verhuisbedrijf beslist hier zelf over, dit zijn enkele voorbeelden die we onlangs voorbij hebben zien komen:

 • Maximaal 3 verhuizers per verhuizing;
 • Verhuismedewerkers die een verkoudheid of griepverschijnselen hebben mogen niet werken die dag;
 • Materialen en verhuiswagens worden regelmatig schoongemaakt;
 • Betalingen kunnen niet contant worden voldaan: dit kan per pin of op factuur indien besproken;
 • Fysiek contact wordt zoveel mogelijk vermeden.

Kunnen vrienden en familie helpen met verhuizen?

Ook dit is iets wat per verhuisbedrijf kan verschillen. Er zijn nog steeds verhuisbedrijven die er de voorkeur aan geven om met zo min mogelijk mensen in een woning te zijn. Het hanteren van voldoende afstand is lastiger naarmate je met meer mensen de verhuizing uitvoert.

Wil je graag gebruik maken van hulp van vrienden en familie, om zo bijvoorbeeld de kosten van het verhuisbedrijf te drukken? Vraag dan bij het verhuisbedrijf na hoe zij hier tegenover staan.

💬  Sirelo’s TIP: laat je vrienden en familie een dag eerder komen! Zo lopen zij en de verhuizers elkaar niet in de weg, en kan er toch veel werk verzet worden. Denk aan het inpakken van verhuisdozen, spullen naar de begane grond tillen en het demonteren van meubels. Dit zijn zaken die prima een dagje eerder al uitgevoerd kunnen worden.

Ik heb klachten, wat nu?

Wanneer je vlak voor of op de verhuisdag klachten hebt, dien je dit zo snel mogelijk door te geven aan het verhuisbedrijf. Ook wanneer als je nog in afwachting bent van een eventuele coronatestuitslag wordt het aangeraden om de verhuizer alvast op de hoogte te brengen van jouw klachten.

Het is wellicht nog steeds mogelijk om de verhuizing door te laten gaan, maar dan zal het verhuisbedrijf je vragen om je huidige woning te verlaten voordat zij er zijn en de nieuwe woning niet te betreden tot alles gereed is. Het verhuisbedrijf kan er ook voor kiezen om voor de zekerheid de verhuizing uit te stellen of te annuleren. Gezond- en veiligheid gaan boven alles!

In het geval van klachten, blijf dus in ieder geval in contact met het verhuisbedrijf vóór en tijdens de verhuizing.

Kan ik mijn verhuizing vanwege het coronavirus verplaatsen?

Dit hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld de het tijdsbestek tussen jouw verzoek en de verhuisdatum en het beleid van het betreffende verhuisbedrijf. Wij raden aan om contact op te nemen met het verhuisbedrijf om dit te bespreken. Doe dit wel zo snel mogelijk om hinder te voorkomen en hou er rekening mee dat dit extra kosten met zich mee kan brengen.

TIP: Bekijk de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf indien mogelijk vóór je een verhuizing boekt. Hier staat namelijk in wat de gevolgen kunnen zijn van eventuele wijziging van verhuisdata.

Kan ik mijn verhuizing vanwege het coronavirus annuleren?

Het is mogelijk om je verhuizing te annuleren vanwege het coronavirus, maar ook hier hanteren verhuisbedrijven hun eigen beleid. Het is daarom echt noodzakelijk dat je de algemene voorwaarden goed doorneemt voor je een verhuizing boekt.

Veel verhuisbedrijven rekenen annuleringskosten. Je betaalt dan een percentage van de verhuiskosten. Bij een Erkende Verhuizer wordt het volgende in rekening gebracht bij het annuleren van jouw verhuizing:

 • Meer dan 30 dagen voor de verhuizing: 15 procent.
 • 14 tot 30 dagen voor de verhuizing: 50 procent.
 • 7 tot 14 dagen voor de verhuizing: 75 procent.
 • Minder dan 7 dagen voor de verhuizing: 100 procent.

Het verhuisbedrijf heeft de verhuizing zelf geannuleerd, wat nu?

Het kan gebeuren dat een verhuisbedrijf zelf de verhuizing annuleert. Vervelend! Is de verhuizer aangesloten bij een brancheorganisatie zoals Erkende Verhuizers? Dan wordt dit door hen opgelost: ze gaan voor jou op zoek naar een ander verhuisbedrijf. Is het verhuisbedrijf echter niet aangesloten bij Erkende Verhuizers, check dan goed de algemene voorwaarden. Wanneer het verhuisbedrijf zelf de verhuizing annuleert, is het erg onwaarschijnlijk dat zij hiervoor kosten in rekening zullen en kunnen brengen, maar dit even nakijken kan geen kwaad.

Het is vervelend genoeg wanneer het verhuisbedrijf de verhuizing annuleert, snappen we. Je wil daarom waarschijnlijk niet te veel tijd kwijt zijn aan het vinden van een nieuw verhuisbedrijf. Gelukkig is Sirelo hier om je te helpen! ⬇️

Coronavirus & verhuizen naar het buitenland?

Kan ik naar een land verhuizen waarvoor een inreisverbod geldt?

Afhankelijk van de bestemming van jouw internationale verhuizing, is de kans erg groot dat je verhuizing gewoon door kan gaan. De maatregelen zijn inmiddels in de meeste landen versoepelt en vrachtverkeer is weer welkom. Echter gelden hierop uitzonderingen voor het personenverkeer:

Reis je naar een land met code oranje? – Dan mag je alleen reizen naar dat land als het noodzakelijk is. Als verhuizen als noodzakelijk verkeer wordt gezien, mag je in dat land verder met je verhuizing.
Reis je naar een land met code rood? – Dan geldt er een totaal reisverbod. Niemand mag het land in of uit.

Wil je meer zekerheid? Informeer bij je verhuisbedrijf en bekijk de website van Nederland wereldwijd om te zien welke kleurcode geldt voor het land van je verhuizing. Let wel op: dit kan per dag veranderen, dus check het regelmatig.

Wat als de inboedel al onderweg is naar het buitenland maar ik mag het land niet in omdat de code veranderd is, en dus de grens dicht is?

Dat is geen probleem. Je inboedel zal veilig in het land aankomen en ter plaatse opgeslagen worden tot jij arriveert in het land. Het verhuisbedrijf zal dit voor je regelen, maar hou er wel rekening mee dat dit waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengt. Neem daarom tijdig contact op met het verhuisbedrijf hierover.

Verhuizen met een glimlach 🚛

Dit waren de meest gestelde vragen die wij onlangs hebben ontvangen omtrent het verhuizen tijdens corona. We hopen dat jouw verhuizing vlekkeloos zal verlopen, ondanks deze gekke tijden. Het is een hoop geregel, maar vergeet niet dat verhuizen bovenal ook een avontuur moet zijn! Om jou nog beter te helpen en je hopelijk te voorzien van een glimlach, zijn de onderstaande artikelen ook aanraders om te lezen.