Verhuizen tijdens de coronacrisis: Veelgestelde vragen en antwoorden

De verhuizing kan gelukkig doorgaan! Maar door het coronavirus zit je misschien met vragen: Kan ik veilig verhuizen tijdens corona? Wat voor gevolgen hebben de maatregelen van de overheid voor de verhuizing? Kan mijn verhuizing (naar het buitenland) nog wel doorgaan? Geen zorgen: Wij geven antwoord op jouw vragen! Zo verloopt jouw verhuizing tijdens de coronacrisis zo soepel en veilig mogelijk! 🙂

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Let op: De maatregelen en regels rondom corona worden voortdurend veranderd! Het kan dus zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat. Wij streven ernaar om deze pagina zoveel mogelijk up-to-date te houden. Voor de meest recente updates kun je de website van het RIVM bezoeken!

Hoe werkt verhuizen in coronatijd?

Geen zorgen: De verhuizing kan gelukkig gewoon doorgaan! De meeste verhuisbedrijven werken door ondanks het coronavirus. Om 100% er zeker van te zijn of je verhuizing door zal gaan, kun je contact opnemen met het verhuisbedrijf die je hebt ingehuurd. Hou er wel rekening mee dat je verhuizing langer zal duren dan normaal, omdat het bedrijf ook extra maatregelen heeft genomen.

TIP: Is verhuizen veilig tijdens corona? Bij het aanvragen van een verhuisofferte kun je vragen hoe het bedrijf veilig te werk gaat in deze crisis!

Voorbereiden van de verhuizing in corona kun je nu gemakkelijk zelf!

 • Omdat je met onze verhuis volume calculator nu zelf de grootte van je inboedel kan berekenen, hoeft het verhuisbedrijf niet langs te komen om alles op te meten!
 • Ten tweede bieden wij jou offertes aan! Ook dit scheelt tijd en moeite voor jou en het verhuisbedrijf in deze onzekere tijd!
  Wij zijn er voor jou!Vul in een paar korte stappen het offerte formulier in, dan doen wij het zoekwerk voor jou en hoef jij alleen nog het bedrijf te kiezen dat het beste bij je past!
Verhuisplannen tijdens de coronacrisis?
Zelfs ten tijden van corona kan je nog steeds verhuizen. Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes!

Kunnen vrienden en familie helpen met verhuizen?

Wij raden het sterk af om vrienden en familie te vragen om te helpen met verhuizen. Door de anderhalve meter afstand kan het erg druk worden met de verhuizers die aanwezig zullen zijn in jouw woning. Je hebt dan de kans dat iedereen elkaar in de weg zal lopen. Door meer mensen te vragen maak je het lastiger voor het verhuisbedrijf om hun werk op een veilige manier uit te voeren.

TIP: Wil je alsnog gebruik maken van alle hulp van vrienden en familie? Laat hen één of meer dagen eerder komen om zoveel mogelijk geregeld te krijgen zoals het inpakken of demonteren van meubels.

De maatregelen veranderen voortdurend, let dus op het aantal gasten wat je maximaal per dag mag ontvangen! Binnen mag je maar 1 gast per dag ontvangen. Buiten mogen er niet meer dan 2 personen bij elkaar staan. Houd dus goed afstand!

Kan een verhuizing doorgaan met coronamaatregelen?

Vanzelfsprekend hanteren de verhuisbedrijven de richtlijnen van het RIVM. Wij zetten ze op een rijtje:

 • 1,5 meter afstand tussen jou en de verhuizer;
 • Geen handen schudden;
 • Verhuizers wassen hun handen regelmatig met water en zeep;TIP: Zorg zelf voor voldoende zeep en keukenrollen voor hygiëne op de verhuisdag!
 • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten, gooi deze na gebruik gelijk weg!

Maar daarnaast kunnen de verhuisbedrijven ook extra maatregelen nemen voor meer veiligheid tussen jou en de verhuizers. Enkele voorbeelden zijn:

 • Maximaal aantal verhuizers van 3 personen;
 • Verhuismedewerkers die een verkoudheid of griepverschijnselen hebben mogen niet werken die dag;
 • Materialen en verhuiswagens worden regelmatig schoongemaakt;
 • Betalingen kunnen niet contant worden afgerekend: dit kan per pin of per factuur indien besproken;
 • Fysiek contact zoveel mogelijk vermijden indien mogelijk.

Ik heb klachten, wat nu?

Zodra je één van de verschijnselen van corona vertoont, dien je dit zo snel mogelijk door te geven aan het verhuisbedrijf! Ook als je nog in afwachting bent van jouw coronatest!
Het is nog steeds mogelijk om de verhuizing door te laten gaan, maar dan kan het verhuisbedrijf je vragen om je nieuwe woning niet te betreden tot alles gereed is. Het verhuisbedrijf kan er ook voor kiezen om voor de zekerheid de verhuizing uit te stellen of te annuleren. Gezond- en veiligheid gaan boven alles! Dus blijf in contact met het verhuisbedrijf vóór en tijdens de verhuizing.

Kan ik mijn verhuizing vanwege het coronavirus verplaatsen?

Wij raden aan om contact op te nemen met verhuisbedrijf om dit te bespreken. Doe dit wel zo snel mogelijk om hinder te voorkomen! Houd er wel rekening dat er extra kosten verbonden kunnen zijn aan het verplaatsen van de verhuizing!

TIP: Bekijk de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf! Hier staat namelijk in wat de gevolgen kunnen zijn van een wijziging van een verhuisdatum.

Kan ik mijn verhuizing vanwege het coronavirus annuleren?

Het is mogelijk om je verhuizing te annuleren vanwege het virus, maar hier zitten wel regels aan verbonden. Veel verhuisbedrijven rekenen annuleringskosten. Je betaalt dan een percentage van de verhuiskosten. Bij een erkende verhuizer wordt het volgende in rekening gebracht bij het annuleren van jouw verhuizing:

 • Meer dan 30 dagen voor de verhuizing: 15 procent
 • 14 tot 30 dagen voor de verhuizing: 50 procent
 • 7 tot 14 dagen voor de verhuizing: 75 procent
 • Minder dan 7 dagen voor de verhuizing: 100 procent

Het verhuisbedrijf heeft de verhuizing zelf geannuleerd, wat nu?

Het kan gebeuren dat een verhuisbedrijf zelf de verhuizing annuleert. Geen zorgen, als het verhuisbedrijf aangesloten zit bij een brancheorganisatie zoals Erkende Verhuizers, wordt dit zo opgelost! Zij zullen proberen om de verhuizing via een ander verhuisbedrijf te laten verlopen.
Het is ook mogelijk om via Sirelo een ander verhuisbedrijf te vinden. Is het verhuisbedrijf niet aangesloten bij een brancheorganisatie? Dan kun je in meeste gevallen je geld terugvragen. Als je hierover twijfelt of het verhuisbedrijf weigert om mee te werken, bekijk dan hun algemene voorwaarden.

Coronavirus & verhuizen naar het buitenland

Kan ik naar een land verhuizen waarvoor een inreisverbod geldt?

Reis je naar een land met code oranje? – Dan mag je alleen reizen naar dat land als het noodzakelijk is. Als verhuizen als noodzakelijk verkeer wordt gezien, mag je in dat land verder met je verhuizing.
Reis je naar een land met code rood? – Dan geldt er een totale reisverbod. Niemand mag het land in of uit.

Mocht je naar een land verhuizen waar een verhuizing niet als noodzakelijk vervoer wordt gezien? Dan kan het verhuisbedrijf ervoor kiezen om je inboedel bij een opslaglocatie in de buurt van de grens te brengen. Inboedel die je niet dagelijks gebruikt, kun je alvast daarheen laten vervoeren. Zodra de grenzen open zijn, staat het verhuisbedrijf in de startblokken om je inboedel op te halen en te vervoeren naar je nieuwe woonadres 😊.

TIP: Bekijk de website van Nederland wereldwijd om te zien welke kleurcode geldt voor het land van je verhuizing. Let wel op: dit kan per dag veranderen, dus check het regelmatig.

Wat kan ik verwachten van mijn verhuizing naar het buitenland?

Het is mogelijk om alvast te oriënteren en plannen te maken voor je verhuizing. Echter is het voor iedereen een vraag hoe de komende maanden er uit zullen zien 🙁 . Iedere dag is de kans aanwezig dat er nieuwe maatregelen of regels worden toegepast.
Houd dit dus goed in de gaten. Verhuisbedrijven accepteren nog steeds aanvragen voor verhuizingen naar het buitenland.

Met de veranderingen van de risicocodes kan het soms een gok zijn om te verhuizen over de weg. Je hebt kans dat een land opeens code oranje of rood krijgt, waardoor er grenscontroles kunnen komen met lange wachtrijen. Dit kan je verhuizing behoorlijk vertragen. Als je geluk hebt kun je onderweg in een hotel overnachten, als die open mag in het desbetreffende land.
Een verhuizing over zee is mogelijk, maar hou rekening mee dat het aantal varende vrachtschepen flink is verminderd. Hou dus rekening mee met eventuele vertraging van je verhuizing en verhuis de belangrijkste spullen per vliegtuig.

TIP: Verhuizen met spoed? kun je er voor kiezen om je inboedel eventueel bij een opslagfaciliteit op te slaan. Vraag hiervoor informatie bij het verhuisbedrijf die je hebt ingehuurd. Bij een professioneel internationaal verhuisbedrijf bieden zij altijd de mogelijkheid om je inboedel op te slaan.

Wat als de inboedel al onderweg is naar het buitenland maar ik mag het land niet in omdat de code veranderd is, en dus de grens dicht is?

Dat is geen probleem. Je inboedel zal veilig in het land aankomen en ter plaatse opgeslagen tot jij arriveert in het land. Het verhuisbedrijf zal dit voor je regelen, maar hou er wel rekening mee dat dit waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengt. Neem daarom tijdig contact op met het verhuisbedrijf hierover.

Neem geen onnodige risico’s

Dit waren de meest gestelde vragen omtrent het verhuizen tijdens corona. Wij hopen dat aantal zaken nu duidelijk voor je zijn en je vragen zijn beantwoord. Denk altijd aan je eigen gezondheid en neem geen onnodige risico’s tijdens het verhuizen! Wij zijn er hier voor jou om antwoord te geven op al je verhuisvragen, in coronatijd en uiteraard ook zodra alles weer normaal is!

Gezonde spanning voor je verhuizing? Met deze tips bereid je je goed voor!
Praktische verhuistips: 10 verhuistips voor een soepele verhuizing