Verhuizen tijdens de coronacrisis: veelgestelde vragen en antwoorden

27 maart 2020, Eline van den Hout

Indien er binnenkort een verhuizing bij jou op de planning staat, begrijpen wij als geen ander dat je met de nodige vragen kamt. De overheid treft maatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) wat gevolgen kan hebben voor jouw verhuizing. Om je te helpen, hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en houden we de maatregelen van het RIVM nauwlettend in de gaten om dit artikel regelmatig te updaten.

Opmerking: omdat de maatregelen en regels rondom het coronavirus voortdurend veranderen, zou dit artikel verouderde informatie kunnen bevatten. Ga voor de laatste updates naar het RIVM.  

Kan mijn verhuizing doorgaan als het coronavirus nog heerst?

In principe kunnen verhuizingen nog steeds uitgevoerd worden. De meeste verhuisbedrijven werken door tijdens deze periode, maar check dit voor de zekerheid bij het verhuisbedrijf dat jij hebt ingehuurd of van plan bent in te gaan huren. Hou er rekening mee dat een verhuizing langer kan duren dan normaal, omdat de meeste verhuisbedrijven in kleinere teams werken en de verhuizers afstand dienen te houden van elkaar. Dit zorgt er dus voor dat een verhuizing langer zal duren. Wij raden je aan bij het verhuisbedrijf na te vragen of je verhuizing door kan gaan en wat dit betekent voor de offerte.

Vrienden en familie zouden komen helpen met verhuizen. Mag dit?

In verband met de anderhalve meter afstand die iedereen dient te houden en de verhuizers die al in jouw woning aanwezig zullen zijn, raden wij sterk af om vrienden en familie bij de verhuizing te betrekken. Dit maakt het voor zowel jezelf als de verhuizers lastiger om het werk op een veilige manier uit te voeren. De verhuizers zijn expert in wat ze doen en kunnen je een goede schatting geven van hoe lang de verhuizing zal duren zonder extra hulp.

Indien je sterk had gerekend op de hulp om zo de duur van de verhuizing in te korten, vraag de mensen die zouden komen helpen dan om een dag eerder te komen. Zo kun je een hoop werk gedaan krijgen voordat de daadwerkelijke verhuizing aanbreekt. Dit zal de verhuizing versnellen zonder dat deze mensen de verhuizers in de weg lopen en vice versa. Dit maakt het makkelijker voor de verhuizers om de regels te waarborgen en zo breng je niemands gezondheid in gevaar.

Welke (hygiëne)maatregelen nemen verhuisbedrijven in acht?

Als de verhuizers de richtlijnen van het RIVM hanteren, dan zullen ze:

  • in teams van maximaal 3 personen werken;
  • 1,5 meter afstand houden van elkaar en van jou;
  • geen handen schudden;
  • hun handen regelmatig wassen met zeep;
  • papieren zakdoekjes gebruiken;
  • hoesten of niesen in de elleboog;
  • niet werken bij ziekteverschijnselen.

Het is mogelijk dat verhuisbedrijven zullen nog meer richtlijnen hanteren. Dit verschilt per verhuisbedrijf.

Wat gebeurt er met de verhuizing als ik ziekteverschijnselen heb?

Als je ziekteverschijnselen hebt is het belangrijk dit zo snel mogelijk aan het verhuisbedrijf te laten weten. De verhuizing kan nog steeds doorgaan, maar de verhuizers zullen je waarschijnlijk vragen niet in het pand te komen totdat de verhuizing gereed is. Logischerwijs zullen de verhuizers extra hygiënemaatregelen voor zichzelf treffen. Hou er rekening mee dat het verhuisbedrijf de verhuizing vooralsnog kan annuleren. Hou daarom tot kort voor de verhuizing contact met het verhuisbedrijf en zorg voor een eventueel backup plan.

Ik wil mijn verhuizing wegens het coronavirus verplaatsen. Wat kan ik verwachten?

Je kunt een nieuwe datum afspreken met het verhuisbedrijf. Houd er wel rekening mee dat dit vaak extra kosten met zich meebrengt. Is het bij het betreffende verhuisbedrijf onduidelijk of het mogelijk is de verhuizing te verzetten en onder welke voorwaarden? Bekijk dan de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf dat jij inhuurt. Hierin zou vermeld moeten staan wat de gevolgen zijn van een wijziging in de verhuisdatum. Zorg dat je zo snel mogelijk doorgeeft aan het verhuisbedrijf dat je de verhuizing wenst te verzetten, zo zorg je voor zo min mogelijk hinder voor zowel het verhuisbedrijf als jezelf.

Ik wil mijn verhuizing wegens het coronavirus annuleren. Wat kan ik verwachten?

Veel verhuisbedrijven hanteren hiervoor de volgende regels:

  • Als je meer dan 30 dagen voor de verhuizing annuleert, betaal je 15 procent aan schadevergoeding;
  • Als je tussen de 14-30 dagen voor de verhuizing annuleert, betaal je 50 procent aan schadevergoeding;
  • Als je minder dan 7 dagen voor de verhuizing annuleert, betaal je 100 procent van de schadevergoeding.

Bekijk bij twijfel de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf dat jij heb ingehuurd.

Het verhuisbedrijf heeft de verhuizing geannuleerd. Krijg ik mijn geld terug?

Als het verhuisbedrijf aangesloten is bij een brancheorganisatie zoals Erkende Verhuizers wordt dit doorgaans voor je opgelost. De brancheorganisatie zorgt er normaliter voor dat een ander verhuisbedrijf de verhuizing uitvoert. Is het verhuisbedrijf hier niet bij aangesloten, dan zul je in de meeste gevallen je geld terugkrijgen. Bekijk bij twijfel de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf.

Wat gebeurt er als ik verhuis naar een land met een inreisverbod?

Voor sommige landen een code oranje of zelfs code rood. Dit houdt in dat je er alleen naartoe kan gaan als dit noodzakelijk is. Als in het betreffende land verhuizen als noodzakelijk verkeer wordt gezien, kan de verhuizing doorgaan. Geldt er in het land een totaal inreisverbod? Dan gaat het reisadvies op rood. In dat geval kan er niemand in of uit.

Zijn de grenzen op dit moment dicht of wordt verhuizen niet als noodzakelijk vervoer gezien? Dan zoeken veel verhuisbedrijven naar een opslaglocatie in de buurt van de grens. Inboedel die je niet dagelijks nodig hebt kan je hier alvast naartoe laten brengen. Zodra de grenzen open zijn kan het verhuisbedrijf op deze manier snel verder met je verhuizing. Als je haast hebt met de verhuizing is dit zeker het overwegen waard.

Extra tip: op de website Nederland wereldwijd zie je welke kleurcode op dit moment geldt voor het land waar jij heen gaat. Let op: dit kan per dag veranderen, dus controleer het regelmatig. Tevens zal het internationale verhuisbedrijf dat jouw verhuizing uitvoert ook op de hoogte zijn van de laatste informatie. Hou zoveel mogelijk contact met hen om niet voor verrassingen te komen te staan.

Ik ben van plan over een paar weken/maanden naar het buitenland te verhuizen. Wat moet ik nu doen?

Niemand kan voorspellen hoe deze situatie er de komende weken of maanden uit zal zien. Iedere dag veranderen de regels. Houd deze dus in de gaten. Vooralsnog accepteren de meeste verhuisbedrijven nog steeds aanvragen voor verhuizingen naar het buitenland.

Wel kan het nu lastiger zijn om te verhuizen naar het buitenland omdat de in- en uitreisregels zijn aangescherpt. Grenscontroles met lange wachtrijen kunnen de verhuizing behoorlijk vertragen. Daarbij kan het zo zijn dat je bij aankomst meteen voor 2 weken in quarantaine wordt geplaatst. Wat de situatie ook lastiger maakt is het feit dat de meeste hotels gestolen zijn waardoor het niet mogelijk is om onderweg op comfortabele wijze te overnachten.

Een verhuizing over zee is op dit moment kritisch. Het aantal varende vrachtschepen is flink afgenomen, waardoor zeecontainers schaars zijn. Je verhuizing loopt hierdoor grote kans op vertraging.

Zit er spoed achter jouw verhuizing naar het buitenland? Neem dan contact op met een verhuisbedrijf dat opslagfaciliteiten biedt. Indien je een professioneel internationaal verhuisbedrijf kiest, bieden zij altijd de mogelijkheid tot het opslaan van je inboedel.

Op dit moment kunnen verhuizers je spullen nog inpakken, verplaatsen en opbergen. De kans is groot dat het verhuisbedrijf je inboedel prioriteit geeft om snel naar de plaats van bestemming te vervoeren zodra de grenzen weer open zijn. Overleg met het verhuisbedrijf de mogelijkheden, maar hou er rekening mee dat niemand de situatie kan voorspellen en ook het verhuisbedrijf je dus geen garantie kan geven voor wanneer je inboedel verhuisd kan worden.

Wat als mijn inboedel al onderweg is naar het buitenland maar ikzelf daar niet naartoe kan gaan i.v.m. een dichte grens?

Doorgaans wordt in dat geval je container ter plaatse opgeslagen totdat jij arriveert. Het verhuisbedrijf zal dit voor je regelen. Houd er wel rekening mee dat dit zeer waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengt. Neem tijdig contact op met het verhuisbedrijf voor meer informatie.

Zodra er nieuwe regels bekend zijn zullen we dit artikel updaten.

Meer informatie over verhuizen?

Op Sirelo vind je allerlei handige informatie voor je verhuizing. Bekijk bijvoorbeeld deze artikelen:

Deel dit artikel: