Verhuizen tijdens de coronacrisis: veelgestelde vragen en antwoorden

Laatst bijgewerkt op 24 november 2020, Eline van den Hout

Wellicht staat er binnenkort verhuizen op je planning. Maar door het coronavirus zit je misschien met de vraag: Kan ik verhuizen tijdens corona? De overheid heeft verschillende maatregelen genomen tegen corona zoals de anderhalve meter afstand, geen handen meer schudden, handen regelmatig wassen et cetera. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor jouw verhuizing? Kan het nog wel doorgaan? Geen zorgen: Wij zullen de vragen waar je wellicht mee zit beantwoorden, om zo je verhuizing tijdens de coronacrisis zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen.

Opmerking: de maatregelen en regels rondom corona worden voortdurend veranderd. Het kan dus zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat. Wij streven er naar om het zoveel mogelijk up-to-date te houden voor je. Voor de meest recente updates kun je de website van het RIVM bezoeken.

Kan mijn ik nog wel verhuizen tijdens corona?

Geen zorgen: je verhuizing kan gewoon doorgaan. De meeste verhuisbedrijven werken door ondanks het coronavirus. Om 100% er zeker van te zijn of je verhuizing door zal gaan, kun je contact opnemen met het verhuisbedrijf die je hebt ingehuurd. Hou er wel rekening mee dat je verhuizing langer zal duren dan normaal, omdat het bedrijf ook extra maatregelen heeft genomen.

TIP: Bij het aanvragen van een verhuisofferte kun je vragen of er rekening is gehouden met de extra tijd.

Verhuisplannen tijdens de coronacrisis?

Zelfs ten tijden van corona kan je nog steeds verhuizen. Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes!

Mag ik mijn vrienden en familie vragen om te komen helpen met verhuizen?

Wij raden het sterk af om vrienden en familie te vragen om te helpen met verhuizen. Door de anderhalve meter afstand kan het erg druk worden met de verhuizers die aanwezig zullen zijn in jouw woning. Je hebt dan de kans dat iedereen elkaar in de weg zal lopen. Door meer mensen te vragen maak je het lastiger voor het verhuisbedrijf om hun werk op een veilige manier uit te voeren. Zij zijn immers de professional en kunnen een goede schatting geven hoelang de verhuizing zal duren.

TIP: Wil je alsnog gebruik maken van alle hulp van vrienden en familie? Laat hen één dag eerder komen om zoveel mogelijk geregeld te krijgen zoals het inpakken of demonteren van meubels. Zo loopt niemand elkaar in de weg en breng je ook niemands gezondheid in gevaar. 😊

Sinds de nieuwe corona maatregelen de overheid vanaf 18 november 2020, mag je 3 gasten per dag ontvangen. Buiten mogen er niet meer dan 4 personen bij elkaar staan. Probeer dus afstand te houden als je met meer bent. Alhoewel we dat niet aanraden natuurlijk!

Welke maatregelen nemen de verhuisbedrijven tijdens een verhuizing?

Vanzelfsprekend hanteren de verhuisbedrijven de richtlijnen van het RIVM. Wij zetten ze opnieuw op een rijtje:

 • 1,5 meter afstand tussen jou en de verhuizer;
 • Geen handen schudden;
 • Verhuizers wassen hun handen regelmatig met water en zeep;
 • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog
 • Het gebruiken van papieren zakdoekjes om je neus te snuiten, daarna gelijk weggooien.

Maar daarnaast kunnen de verhuisbedrijven ook extra maatregelen nemen voor meer veiligheid tussen jou en de verhuizers. Dat kunnen zijn:

 • Verhuismedewerkers die een verkoudheid of griepverschijnselen hebben mogen niet werken die dag;
 • Materialen en verhuiswagens worden regelmatig schoongemaakt;
 • Betalingen kunnen niet contant worden afgerekend: enkel per pin of per factuur indien besproken;
 • Fysiek contact zoveel mogelijk vermijden indien mogelijk.

Ik heb ziekteverschijnselen: Wat nu?

Zodra je ziekteverschijnselen hebt, dien je dit zo snel mogelijk door te geven aan het verhuisbedrijf. Het is nog steeds mogelijk om de verhuizing door te laten gaan, maar dan kan het verhuisbedrijf je vragen om je nieuwe woning niet te betreden tot alles gereed is. Het verhuisbedrijf kan er ook voor kiezen om voor de zekerheid de verhuizing te annuleren om niemands gezondheid in gevaar te brengen. Hou daarom nauw contact met het verhuisbedrijf tot op de dag van de verhuizing.

Ik wil mijn verhuizing vanwege het coronavirus verplaatsen. Is dit mogelijk?

Wij raden aan om contact op te nemen met verhuisbedrijf om dit te bespreken. Probeer zo snel mogelijk door te geven dat je een verhuizing wil verzetten. Zo voorkom je zo min mogelijk hinder voor het verhuisbedrijf en jezelf. Het zou mogelijk kunnen zijn om een nieuwe datum te prikken, maar het kan zijn dat het verhuisbedrijf hiervoor extra kosten zal rekenen.

TIP: Bekijk de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf. Hier staat wat de gevolgen kunnen zijn van een wijziging van een verhuisdatum.

Ik wil mijn verhuizing vanwege het coronavirus annuleren, heeft dit gevolgen voor mij?

Het is mogelijk om je verhuizing te annuleren, maar hier zitten wel regels aan verbonden. Veel verhuisbedrijven hanteren hier annuleringskosten voor. Je betaalt dan een percentage van de verhuiskosten. Bij een erkende verhuizer wordt het volgende in rekening gebracht bij jou:

 • Meer dan 30 dagen voor de verhuizing: 15 procent
 • 14 tot 30 dagen voor de verhuizing: 50 procent
 • 7 tot 14 dagen voor de verhuizing: 75 procent
 • Minder dan 7 dagen voor de verhuizing: 100 procent

Bij twijfel raden wij aan om altijd de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf bekijken.

Het verhuisbedrijf heeft de verhuizing zelf geannuleerd, wat nu?

Het kan gebeuren dat een verhuisbedrijf zelf de verhuizing annuleert. Geen zorgen, als het verhuisbedrijf aangesloten zit bij een brancheorganisatie zoals Erkende Verhuizers, zal dit opgelost worden. Zij zullen proberen om de verhuizing via een ander verhuisbedrijf te laten verlopen. Het is ook mogelijk om via Sirelo een ander verhuisbedrijf te vinden. Is het verhuisbedrijf niet aangesloten bij een brancheorganisatie? Dan kun je in meeste gevallen je geld terugvragen. Als je hierover twijfelt of het verhuisbedrijf weigert om mee te werken, bekijk dan hun algemene voorwaarden.

Ik verhuis naar het buitenland. Kan ik naar een land verhuizen waarvoor een inreisverbod geldt?

Reis je naar een land met code oranje? Dan mag je alleen reizen naar dat land als het noodzakelijk is. Als verhuizen als noodzakelijk verkeer wordt gezien, mag je in dat land verder met je verhuizing.
Reis je naar een land met code rood? Dan geldt er een totale reisverbod. Niemand mag het land in of uit.
Mocht je naar een land verhuizen waar een verhuizing niet als noodzakelijk vervoer wordt gezien? Dan kan het verhuisbedrijf er voor kiezen om je inboedel bij een opslaglocatie in de buurt van de grens te brengen. Inboedel die je dan dagelijks niet gebruikt kun je alvast daarheen laten vervoeren. Zodra de grenzen open zijn, staat verhuisbedrijf in de startblokken om je inboedel op te halen en te vervoeren naar je nieuwe woonadres 😊.

TIP: Bekijk de website van Nederland wereldwijd om te zien welke kleurcode geldt voor het land van je verhuizing. Let wel op: dit kan per dag veranderen, dus check het regelmatig.

Ik ben van plan om binnenkort naar het buitenland te verhuizen, wat kan ik verwachten?

Het is mogelijk om alvast te oriënteren en plannen te maken voor je verhuizing. Echter heeft niemand helaas een glazen bol om te voorspellen hoe het de komende weken of maanden er uit zal zien 🙁 . Iedere dag is de kans aanwezig dat er nieuwe maatregelen of regels worden toegepast. Houd dit dus goed in de gaten. Verhuisbedrijven accepteren nog steeds aanvragen voor verhuizingen naar het buitenland.

Met de veranderingen van de risicocodes kan het soms een gok zijn om te verhuizen over de weg. Je hebt kans dat een land opeens code oranje of rood krijgt, waardoor er grenscontroles kunnen komen met lange wachtrijen. Dit kan je verhuizing behoorlijk vertragen. Als je geluk hebt kun je onderweg in een hotel overnachten, als die open mag in het desbetreffende land.
Een verhuizing over zee is mogelijk, maar hou rekening mee dat het aantal varende vrachtschepen flink is verminderd. Hou dus rekening mee met eventuele vertraging van je verhuizing en verhuis de belangrijkste spullen per vliegtuig.

Als er spoed zit achter jouw verhuizing, kun je er voor kiezen om je inboedel eventueel bij een opslagfaciliteit op te slaan. Vraag hiervoor informatie bij het verhuisbedrijf die je hebt ingehuurd. Bij een professioneel internationaal verhuisbedrijf bieden zij altijd de mogelijkheid om je inboedel op te slaan.

Wat als de inboedel al onderweg is naar het buitenland maar ik mag het land niet in omdat de code veranderd is, en dus de grens dicht is?

Dat is geen probleem. Je inboedel zal veilig in het land aankomen en ter plaatse opgeslagen tot jij arriveert in het land. Het verhuisbedrijf zal dit voor je regelen, maar hou er wel rekening mee dat dit waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengt. Neem daarom tijdig contact op met het verhuisbedrijf hierover.

Neem geen onnodige risico’s

Dit waren de meest gestelde vragen omtrent het verhuizen tijdens corona. Wij hopen dat aantal zaken nu duidelijk voor je zijn en je vragen zijn beantwoord. Denk altijd aan je eigen gezondheid en neem geen onnodige risico’s tijdens het verhuizen. Blijf ademen en blijf kalm, dan komt je verhuizing helemaal goed 😊.
Hieronder hebben we meer informatie omtrent het verhuizen. Wellicht vind je ze ook interessant om te lezen.

Deel dit artikel: