Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Brancheorganisaties verhuisbedrijven

Het is je wellicht opgevallen tijdens je onderzoek, of je bent er nog niet mee bekend: brancheorganisaties waar verhuisbedrijven lid van zijn. Wat zijn dat en wie zijn deze organisaties? Verhuisbedrijven die op hun website vol trots logo’s laten zien van een vereniging waar de lid van zijn. We voelen je al denken: wat betekenen deze logo’s en wie zijn het eigenlijk? Hieronder zullen we je meer uitleggen over de verschillende verenigingen.

Meest voorkomende brancheorganisaties in Nederland

In Nederland hebben veel professionele verhuisbedrijven een keurmerk. Dit betekent dat ze lid zijn van een brancheorganisatie. Deze organisaties hebben zo hun eigen toelatingseisen en controles om de verhuisbedrijven scherp te houden van hoog kwalitatief verhuizingen. In Nederland zijn de meeste verhuisbedrijven aangesloten bij één of meerdere van de onderstaande brancheorganisaties.

Erkende Verhuizers

Erkende Verhuizers is een Nederlands verhuiskeurmerk. Dit is een landelijke organisatie die onder andere controleert of verhuisbedrijven voldoen aan specifieke eisen. Dat gaat voornamelijk over veiligheid, milieu en kwaliteit. Als je er voor kiest om te verhuizen met een verhuisbedrijf die het Erkende Verhuizer keurmerk heeft, ben je verzekerd van aantal zaken:

 • Je inboedel is automatisch verzekerd tot € 100.000 (onder bepaalde voorwaarden);
 • Een verhuisgarantie: stel dat het verhuisbedrijf die je hebt geboekt de verhuizing niet meer kan uitvoeren, krijg je een ander verhuisbedrijf toegewezen voor dezelfde prijs die je afgesproken hebt;
 • Recht op een aanbetalingsgarantie van maximaal €1000,-. Mocht het verhuisbedrijf failliet gaan, krijg je de aanbetaling gedeeltelijk of volledig terug.

FIDI

FIDI (Fédération Internationale des Déménageurs Internationaux) is een wereldwijde verhuiskeurmerk met meer dan 550 leden verspreid over 100 landen. Zij hebben een exclusieve FAIM-certificaat voor verhuisbedrijven. Om dit certificaat te verkrijgen, moeten verhuisbedrijven voldoen aan meer dan 200 eisen op operationeel, financieel en administratief gebied. Het is een certificaat die niet zomaar wordt uitgegeven en wordt periodiek nagekeken door een onafhankelijk partij.

Een verhuizing met een FIDI-verhuispartner is niet de goedkoopste, maar biedt wel verschillende voordelen:

 • Inboedelverzekering: je inboedel is automatisch verzekerd tegen alle schade;
 • Aanbetalingsgarantie: Als je een aanbetaling hebt gedaan voor een verhuizing en het verhuisbedrijf vervolgens failliet raakt, krijg je het bedrag grotendeels of helemaal terug;
 • Het transport wordt enkel door FIDI-verhuizers gedaan, geen derde partijen die opeens voor je deur staan;
 • Je wordt uitstekend op de hoogte gehouden van je inboedel en de locaties waar het zich bevindt;

Het verhuisbedrijf wordt regelmatig gecontroleerd op hun verhuismiddelen. Als het blijkt dat het niet voldoet aan de eisen van FIDI, trekt FIDI het certificaat in.

IAM

IAM (International Association of Movers) is opgericht in 1962 is wereldwijd de grootste in de verhuis- en expeditie branche. Dat komt door de 2000 leden die verspreid zijn over 170 landen. Deze leden zijn actief in verhuizingen, expedities, transport en aanverwante diensten. Door trainingsprogramma’s en netwerkbijeenkomsten te organiseren voor meer informatie over de verhuisbranche, kunnen de leden zich blijven verbeteren.

Om lid te worden, zijn er aantal eisen waar een verhuisbedrijf relatief makkelijk aan kan voldoen. Dat zijn:

 • Het verhuisbedrijf moet minimaal één jaar actief zijn
 • Aanbeveling van ten minste 2 IAM-leden
 • Een kopie van de huidige bedrijfsvergunningen,
 • Een btw nummer
 • Betalen van jaarlijkse contributie.

Als je verhuist met een verhuisbedrijf die bij IAM aangesloten zit, dan ben je verzekerd van een professionele verhuizing van hoge kwaliteit. Daarnaast moeten de leden zich ook houden aan belangrijke ethische codes.

Fedemac

Fedemac is een Europees verhuizersfederatie dat bestaat uit 1600 leden uit 27 Europese landen. Zij helpen de verhuisbedrijven door exclusieve evenementen te organiseren, informatiediensten te verlenen en de kwaliteitsprogramma. Dit is om te zorgen zodat de verhuisbedrijven tip top in orde zijn om hun commerciële en wettelijke doelen te bereiken. Door de trainingen worden verhuisbedrijven ook op de hoogte gebracht van de nieuwste verhuistechnieken en de wettelijke eisen.

Harmony Relocation Network

Dit wereldwijde netwerk bestaat uit 140 leden gevestigd in 60 landen. Het bestaat vooral uit lokale verhuisbedrijven die familiewaarden sterk hooghouden door erfgoed van de voorgaande generaties. Dit netwerk is vooral gericht op het samenstellen van ISO-gecertificeerde kwaliteitssystemen, technologie en duurzaamheid. Daarnaast willen zij de kwaliteit van service en expertise ook verhogen. Alle leden voldoen aan de Harmony’s Code of Conduct. Deze gedragscode stelt eisen voor verhuisbedrijven op het gebied van:

 • Werken op een veilige manier;
 • Het communiceren naar klanten op een open en eerlijke manier;
 • De veiligheid van zowel klanten als medewerkers waarborgen;
 • Ethisch verantwoord zaken doen;
 • Houden aan mensenrechten (bijvoorbeeld discriminatie, wat verboden is).

Geen verhuiskeurmerk

Het kan ook zijn dat het verhuisbedrijf waarmee je gaat verhuizen geen keurmerk heeft van één van de brancheorganisaties hierboven. Dat wil niet zeggen dat je dan een verhuizing zonder kwaliteit moet verwachten. Een Erkende Verhuizer wil niet per se zeggen dat het beter is dan een ‘gewoon’ verhuisbedrijf. Het is enkel een bewijs dat het verhuisbedrijf aan bepaalde normen voldoet. Bovendien zijn de prijzen van een verhuisbedrijf met een keurmerk ook iets duurder dan normaal.

Op de pagina heb je de brancheorganisaties waar Nederlandse verhuisbedrijven bij aangesloten kunnen zijn, stuk voor stuk gezien. Uiteraard zijn er wereldwijd nog meer federaties en verenigingen, niet allemaal zijn deze van toepassing voor Nederlandse verhuisbedrijven.