Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

International Association of Movers (IAM)

Featured image

Wanneer je gaat verhuizen, wil je met zekerheid en zonder stress verhuizen. Maar welke verhuisbedrijf kan jou dat verzekeren? Het antwoord is simpel: een verhuisbedrijf boeken die aangesloten zit bij een branchevereniging. Er zijn een aantal verenigingen actief en IAM is daar één van. In dit artikel leggen we je uit wat de toelatingseisen zijn, de voordelen en de ethische code van IAM.

Wat is IAM?

International-Association-of-Movers

IAM is de afkorting voor International Association of Movers. De vereniging is opgericht in 1962 en is wereldwijd de grootste handelsvereniging van de verhuis- en expeditie branche. De vereniging biedt verschillende programma’s, middelen, lidmaatschapsbescherming en ongeëvenaarde netwerkmogelijkheden aan leden om hun bedrijven en merken te versterken. IAM heeft meer dan 2.000 leden uit 170 verschillende landen die diensten verlenen in verhuizingen, expedities, verzendingen, logistiek en aanverwante diensten.

Toelatingseisen voor IAM

Om lid te worden van IAM, moet een verhuisbedrijf aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Minimaal één jaar actief in de verhuis-, expeditie- en logistieke sector;
 • Het invullen van het aanmeldingsformulier om lid te worden;
 • Aanbeveling van minstens twee huidige IAM-leden, ondertekend door een bedrijfsfunctionaris;
 • Een kopie van de huidige bedrijfsvergunning of registratie van het land / staat / provincie;
 • Een btw-nummer;
 • Betaling van initiatiebijdrage en contributie;

Zodra de IAM bovenstaande heeft ontvangen en geverifieerd, wordt het bedrijf gedurende 30 dagen als aspirant-lid op de website van IAM geplaatst. IAM-leden deze kunnen dan beoordelen. Uiteindelijk wordt het bedrijf na 30 dagen IAM-lid, tenzij er opmerkingen zijn of informatie is over het bedrijf die verdere beoordeling voor IAM noodzakelijk maakt.

Waarom verhuizen met een IAM-verhuisbedrijf?

Als je verhuist met een verhuisbedrijf die bij IAM aangesloten is, ben je verzekerd van een professionele verhuizing van hoge kwaliteit. Dat komt omdat de leden van de vereniging zich moeten houden aan een ethische code. Dit wordt ook onder toezicht gehouden door de Ethische Raad voor Leden van IAM. De punten van de ethische code zijn:

 • Erkennen en respecteren van de culturele overeenkomsten en verschillen tussen alle leden;
 • Zaken worden op een verantwoordelijke en professionele manier gedaan;
 • Ga eerlijk om met klanten, verenigingsleden en zakelijke entiteiten;
 • Beleid van eerlijkheid en integriteit en professioneel gedrag;
 • Communiceer openhartig en waarheidsgetrouw;
 • Nakomen van wettige overeenkomsten;
 • Betalingen op tijd voldoen
 • Zorgen voor een eerlijke concurrentie

Daarnaast kunnen IAM-leden zich ook certificeren aan de normen van de ISO. Dat zijn ISO 17451-1:2016 en- of ISO 17451-2:2017. Deze tweedelige certificaten toetsen de kwaliteit van een verhuisbedrijf, om huishoudelijke en persoonlijke goederen op de juiste manier te verpakken en te transporteren.

Hoe vind je een IAM-aangesloten verhuisbedrijf?

De beste en meest makkelijke manier om een IAM-gecertificeerd verhuisbedrijf te vinden is via de website Mobility Exchange. Vul daar een naam van een verhuisbedrijf of een locatie in en vind profielen van verhuisbedrijven die lid zijn van IAM. Op de profielen kun je allerlei informatie zien over het dienstaanbod van het verhuisbedrijf, certificaten en eventueel andere verhuisverenigingen waar ze lid van zijn.

Tot slot..

We hopen dat je wijzer bent geworden over wat IAM inhoudt, waar je ze kan vinden en hoe je lid kan worden. Verhuizen met IAM-gecertificeerde verhuisbedrijf zorgt voor professionaliteit en kwaliteit. Als je met een verhuisbedrijf gaat verhuizen zonder certificaat, raden we je aan om de reviews te lezen van de vorige klanten. Wil je meer weten over verhuisverenigingen en vergunningen? Check dan de artikelen onder ‘Meer informatie’.