Groupage transport: een alternatief voor goedkoper verhuizen?

Stel je voor dat je gaat verhuizen en dat je eigenlijk niet zo veel spullen meeneemt. Het is nét niet groot genoeg en het waard om apart via een verhuisbedrijf op te sturen door de hoge kosten, maar je kan het ook niet meenemen in de auto of in het vliegtuig. Wat moet je dan? Gelukkig bestaat groupage transport: dit is het vervoer van meerdere inboedels in één container naar dezelfde bestemming. Heb jij even geluk.. 😉

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

De werking van groupagevervoer

Sommige verhuisbedrijven bieden dit als alternatief aan voor consumenten die niet veel inboedel willen verhuizen. Groupage transport werkt namelijk zo: een verhuisbedrijf heeft een container van 20ft of 40ft waar veel in past. Zij verdelen deze container onder meerdere klanten die ook weinig inboedel verhuizen en dezelfde kant op gaan. Zodra deze deelcontainer vol zit, zal dit naar de bestemmingen vervoerd worden. Jouw voordeel? Je betaalt veel minder dan normaal en je bespaart zo ook onnodige uitstoot. 2 vliegen in 1 klap!

Verhuizen naar het buitenland

Wat zijn de voor- en nadelen van groupage transport?

Groupage transport klinkt erg aantrekkelijk en makkelijk om je inboedel te vervoeren. Het is voordeliger dan normaal, je deelt een container met anderen en het voorkomt een hoop gedoe. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze transportmethode?

VoordeelNadeel
Verhuisbedrijven bieden een online portal aan om je zending te volgen.Afhankelijk van de bestemming kan het lang duren voordat de container vol is om te vervoeren.
De prijs is afhankelijk van je inboedelvolume en aantal pallets.Sommige verhuisbedrijven rijden alleen naar populaire bestemmingen in bepaalde landen.
Het verhuisbedrijf rijdt met meerdere inboedels en zo beperk jij ook het uitstoot. Lekker duurzaam!Sommige landen hebben een rijverbod op bepaalde dagen of tijdstippen. De chauffeur mag dan niet rijden en duurt de transport dus ook langer.

Kosten groupage transport

Elk verhuisbedrijf heeft zijn eigen manier van een container laden en de kosten berekenen. Het ene verhuisbedrijf rekent de kosten per pallet, terwijl de andere puur naar je inboedel kijkt. Helaas is het lastig om een exacte bedrag te noemen. Vraag daarom voor de zekerheid na bij het verhuisbedrijf die het gaat uitvoeren.

TIP: Vraag verschillende offertes aan bij verhuisbedrijven die groupage vervoer aanbieden. Vermeld bij je aanvraag dat het gaat om een gedeelde verhuizing.

Wil je voorkomen dat je te veel betaalt voor je verhuizing?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Wat voor manieren van transport bestaan er?

Het is mogelijk om op verschillende manieren een groupage transport uit te voeren. Dat kan op de weg, via zeevracht en tenslotte via luchtvracht. Ook bestaan er twee verschillende vormen van vervoer. Dat zijn LCL en FCL. Bij Sirelo kunnen wij geen gedachten lezen, maar waarschijnlijk denk je nu: ‘maar wat betekenen deze twee termen eigenlijk?’ 😉.

LCL oftewel “Less than container load” is eigenlijk een ander woord voor groupagevervoer. Dit wil dus zeggen dat de zending bestaat uit meerdere opdrachten die minder dan de volledige containerlading zijn. Samen transporteren, samen delen!

FCL dat voor “Full container load” staat, betekent dat er een volledige container wordt afgehuurd voor jouw lading. Dit is vooral interessant wanneer je besluit om je volledige inboedel te vervoeren en alle ruimte nodig hebt in een container.

Verschil tussen groupage transport en stukgoed transport

Wellicht ben je tijdens je research deze twee manieren van transport tegengekomen, of kende je het nog niet. Maar zijn er verschillen tussen deze twee soorten transport? Jazeker.
Bij groupage transport worden deelzendingen samengevoegd die dezelfde bestemming hebben.
Voorbeeld: Het bedrijf haalt jouw inboedel op die jij wil versturen naar Spanje. In diezelfde vrachtwagen zit ook inboedel van anderen, maar met een andere bestemming. Het bedrijf slaat dan tijdelijk jouw spullen op in een opslag en verstuurd vervolgens jouw inboedel in een container met als bestemming Spanje, in combinatie met andere inboedels die ook daarheen moeten. Let op: dit gebeurt vaak met pallets. Daar betaal je dus ook voor en niet voor je inboedel.

Bij stukgoed transport worden goederen vervoerd die verpakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan 4 dozen die je naar Duitsland wil versturen. De dozen worden weliswaar ook samen met andere zendingen vervoerd, maar je betaalt enkel voor de 4 dozen. Hetzelfde als dat je een pakketje via een postbedrijf verstuurd, maar dan een grotere volume 😉.

Tips en tricks

We hopen dat je deze pagina je heel wat wijzer heeft gemaakt. We kunnen ons voorstellen dat je nog steeds met veel vragen zit over verhuizen. Maak je geen zorgen, daarom hebben we tot slot hebben wij aantal tips en tricks om je verhuizing soepeler te laten verlopen. Deze vind je hieronder. Everything will be alright..

Wij wensen je veel succes en plezier met je verhuizing en transport! Vergeet vooral niet te blijven ademen en dan zal alles goedkomen! 😉