Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Koelkast verhuizen

Hoe pak je dit op een veilige manier aan?

Featured image

Ga je verhuizen en wil je de koelkast ook meenemen? Of wil je enkel een koelkast verhuizen? In beide gevallen ben je hier aan het juiste adres. Je vindt op deze pagina alle stappen die je moet doorlopen bij het verhuizen van een koelkast, tips en meer.

Dacht je altijd dat het verhuizen van een bankstel een grote klus is? Dan heb je nog nooit een koelkast hoeven verhuizen. 😉 Het verhuizen van een koelkast gaat gepaard met een goede voorbereiding en nazorg. Realiseer je je op de verhuisdag dat je een aantal stappen vergeten bent? Dan ben je eigenlijk al te laat. Lees je dus goed in, en zet eventueel in je agenda een reminder voor jezelf om onderstaande stappen niet te vergeten.

Koelkast verhuizen: de stappen

Een koelkast verhuizen doe je in een aantal stappen. Iedere stap is essentieel. Laten we beginnen:

1. Eet alles op tijd op

24 uur vóór de verhuizing moet de koelkast leeg zijn. Wanneer je op tijd begint met het consumeren van alles wat in je koelkast staat en bepaalde etens- en drinkwaren niet meer aanvult, voorkom je verspilling.

2. Maak de koelkast leeg en schoon

Haal alles wat zich nog in de koelkast bevindt, eruit. Moeten deze producten gekoeld blijven? Regel dan een koelbox. Wanneer de koelkast helemaal leeg is, kun je deze schoonmaken met een doek en een schoonmaakmiddel.

💬 Sirelo’s TIP: Neem de tijd voor het schoonmaken. Zorg dat eventuele etensresten volledig weg zijn. Doe je dit niet, dan kan dit voor vervelende geurtjes gaan zorgen wanneer de koeling volledig uit de koelkast weg is. En dat wil je voorkomen.

Hoe verhuis je een koelkast veilig?

3. Zet de koelkast uit en laat het vriesvak ontdooien

Heeft je koelkast een vriesvak? Deze moet voor de verhuizing ontdooid zijn. Daarom raden we je aan om je koelkast uiterlijk 24 uur van tevoren te legen, schoon te maken en direct van ‘t stroom te halen.

Door 24 uur aan te houden, weet je ook zeker dat de koelvloeistof in de koelkast volledig tot rust is gekomen. Het krijgt zo de kans om volledig te stollen, wat zorgt voor een veiligere verhuizing. Heeft het niet kunnen stollen? Dan gaat dit koelmiddel schuimen. Wil je niet!

4. Losse lades en draagplateaus? Plak ze vast met tape

Plak alle onderdelen van de koelkast die verplaatsbaar zijn, vast met tape. Doe dit pas als de koelkast volledig droog is, bijvoorbeeld op de verhuisdag zelf.

5. Draai de verstelpoten omhoog

Grote kans dat je deze pootjes nog nooit hebt opgemerkt, maar een koelkast heeft verstelpoten aan de voorkant. Zorg dat je helemaal omhoog draait voor je de koelkast verhuist. Dit voorkomt schade aan de vloer.

6. Het verhuizen van de koelkast

Ben je zover? Hou dan nog rekening met het volgende:

  • Check of alle losse onderdelen goed vastgeplakt zitten
  • Sluit de koelkast af met bijvoorbeeld een spanband
  • Plak of bind het snoer vast, en controleer of ie niet los kan komen

Koelkast verhuizen

Het vervoeren van de koelkast

Alle stappen doorlopen? Dan kan het verhuizen van de koelkast gaan plaatsvinden. Verplaats de koelkast zoveel mogelijk staand. Een handig hulpmiddel is een steekwagen, waar je de koelkast op zet en zo rijdend verplaatst. Kies je ervoor om de koelkast te tillen, dan gebeurt dit al snel schuin op z’n kant – dit raden we sterk af. Er kan zo namelijk olie in de compressor terecht komen, wat schadelijk is voor je koelkast.

Wanneer kan ik de koelkast weer aanzetten na de verhuizing?

Heb je de koelkast schuin of liggend verhuisd? Wacht dan 24 uur voor het aanzetten van de koelkast. Doorgaans geldt hiervoor 4 tot 24 uur, maar je wil voorkomen dat je schade toebrengt aan je koelkast. Kies er dus voor om ca. 24 uur te wachten.

Heb je de koelkast staand vervoerd? Dan kun je deze in principe direct weer aanzetten. Overweeg om enkele uren te wachten, better safe than sorry.

Kan je een koelkast plat leggen bij een verhuizing?

Nee, dit wordt afgeraden. We noemden het al eerder in dit artikel: door de koelkast plat of schuin te vervoeren, kan er olie in de compressor terecht komen. Dit kan schade veroorzaken aan je koelkast. Is er echt geen manier om je koelkast staand te verhuizen? Zet de koelkast dan direct na de verhuizing rechtop. Vervolgens zorg je dat je minimaal 4 uur, en bij voorkeur 24 uur, wacht tot je de koelkast weer aanzet.

Hulp nodig bij het verhuizen?

Geen zin om het allemaal zelf te doen? Daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Gelukkig zijn we hier om je te helpen. Of je nu je koelkast en een paar meubelstukken verhuist of je volledige inboedel – voor iedere verhuizing is een geschikt verhuisbedrijf te vinden!

Door hieronder offertes aan te vragen, gaan wij gratis voor je op zoek naar vijf verhuisbedrijven die bij jouw verhuizing passen. Zij maken ieder een verhuisofferte voor je op. Door de offertes te vergelijken, bespaar je tot honderden euro’s op je verhuizing én je bespaart veel tijd!

Vergelijk verhuisbedrijven & Bespaar op je verhuizing
Klik op de grootte van jouw verhuizing en ontvang vijf verhuisoffertes

💬 Sirelo’s TIP: Sla deze pagina zodat je alle stappen van koelkast verhuizen nog eens rustig kunt doornemen zodra de verhuizing nadert. Wil je zeker weten dat je niets vergeet bij de verhuizing? Gebruik dan onze Checklist verhuizen.