Als we de naam Santiago de Compostella horen, dan denken we allemaal aan de bedevaartstocht. Maar wist je dat deze Noord-Spaanse stad ook een goede universiteit heeft? Dat was voor Wilbert (23) onder andere de reden om te emigreren naar Spanje. Hij volgt daar nu zijn master Industriële Wiskunde.
Hoewel Spanje op het Europese continent ligt, is het toch een hele stap om er te gaan wonen. Het is immers een totaal ander land dan Nederland. Hoe bevalt het Wilbert? Hoe regelde hij zijn verhuizing naar Spanje? En heeft hij nog tips voor jou? Tijdens dit interview gaat hij uitgebreid op deze vragen in.
Waarom wilde je emigreren naar Spanje? “Ik hou van Spanje en wilde graag een master wiskunde volgen in het buitenland. Wel vond ik het belangrijk dat het er niet te warm zou zijn. Als echte Nederlander heb ik het niet zo op hitte, dus ik richtte me op Noord-Spanje. Toen ik erachter kwam dat Santiago de Compostella een goed masteraanbod heeft, was de keuze snel gemaakt. Ik schreef me in, maar er was een beperkt aantal plaatsen dus het was nog even afwachten. Eind juli hoorde ik gelukkig dat ik mocht komen. Daarna volgde de verhuizing zeer snel. Binnen een paar weken woonde ik in Santiago de Compostella.”
Wat vind je van Santiago de Compostella en hoe regelde je een woning?
“Het is een kleine, gezellig stad met een mooie kathedraal. Een woning vinden was vrij gemakkelijk. Er is een groot aanbod aan huurwoningen. Ik huur nu een tweekamerappartement van 70 m2 vlakbij de universiteit en het centrum. Alles wat ik nodig heb is op loopafstand. Dat vind ik heel fijn. De omgeving van Santiago de Compostella is ook erg mooi. Gisteren maakte ik een prachtige wandeling door de natuur.”
Wat vind je van de inwoners? Heb je al vrienden gemaakt?
“De Spanjaarden zijn erg open. Ze willen al snel afspreken voor een drankje of met je uiteten. Daarnaast heb ik me aangesloten bij een kerk waar ik warm werd ontvangen en veel contacten heb gelegd. Dat ik een goed woordje Spaans spreek helpt uiteraard ook mee. In de zomervakantie deed ik een taaltoets Spaans en haalde niveau B1. Dat is erg hoog. Weinig mensen spreken hier Engels en Nederlands hoor je al helemaal niet, dus ik ben blij dat ik het kan.”
Hoe regelde je je verhuizing?
“Via Sirelo heb ik mijn verhuisvolume berekend en 5 verhuisoffertes aangevraagd. Ik zocht contact met het verhuisbedrijf die de laagste prijs bood. Het klikte gelijk. De benadering was heel persoonlijk en de communicatie helder. Het verhuisbedrijf kwam ook alle afspraken na.”
Hoe verliep de verhuizing?
“In totaal had ik 2 m3 aan spullen en heb deze zoveel mogelijk in verhuisdozen gedaan. Mijn tv wikkelde ik in bubbeltjesplastic en een kleed. En mijn computer stopte ik in de originele doos met piepschuim. Vervolgens kwam het verhuisbedrijf aan bij mijn studentenflat in Delft en haalde mijn spullen op. De verhuizer heeft mijn inboedel transportklaar gemaakt en geregeld dat deze naar Santiago de Compostella werd gebracht.”
“Zelf ben ik met het vliegtuig naar Santiago de Compostella gegaan. Ik nam genoeg spullen mee zodat ik de eerste week zonder problemen doorkwam. Uiteindelijk kwam mijn inboedel een paar dagen later aan dan gepland. Maar dat was niet erg, want ik kan goed improviseren en het verhuisbedrijf hield mij perfect op de hoogte. Ik wist precies waar mijn inboedel was en hoelang het zou duren voor het werd afgeleverd op mijn nieuwe adres.”
Waar liep je tegenaan en hoe loste je dat op?
“Nergens eigenlijk. Het verliep heel soepel. Behalve dat mijn lift precies op moment van verhuizing een storing had. De verhuizer moest alles via de trap 5 verdiepingen naar beneden tillen. Dat was best zwaar.”
Heb je advies voor mensen die ook willen emigreren naar Spanje?
“Niet stressen, blijf vooral rustig. Ik stond er zelf ook heel relaxed in en mijn spullen zijn gewoon gearriveerd. Alles komt goed. En als het niet goedkomt valt er altijd wel iets te regelen. Bovendien ben je zo weer in Nederland.”
Ben je van plan in Spanje te blijven?
“Dat weet ik niet. Ik blijf er nu in ieder geval nog ruim een jaar en heb het erg naar mijn zin. Maar wat ik na mijn master ga doen is nog niet duidelijk. Misschien ga ik terug naar Nederland, misschien blijf ik hier, misschien verhuis ik naar een ander land…. Wie weet wat de toekomst brengt!”