Claim jouw maximale belastingteruggave
Van het indienen van IB-aangifte tot belastingteruggave met onze partner, Taxback
Begin nu

Belastingen in Denemarken

Je hebt eindelijk de stap gezet om te gaan wonen in Denemarken. Je voelt je al helemaal thuis, maar je krijgt te maken met de belastingen in Denemarken. Veel mensen die verhuizen naar een ander land, hebben relatief weinig kennis over de belasting van het betreffende land. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je belasting betaalt in Denemarken, je ook gelijk kan profiteren van het sociale stelsel zoals onderwijs en toegang tot dokters en ziekenhuizen? Zo zijn er nog meer belangrijke belastingzaken bij het verhuizen naar Denemarken, die je hier kunt vinden.

Belastingen in Denemarken

Misschien heb je het al eens gehoord, maar Denemarken heeft één van de hoogste inkomensbelastingen van de wereld! Dit klinkt misschien afstotend, maar in tegenstelling tot landen met een lagere inkomensbelasting waar je voor veel diensten moet betalen, zijn deze diensten in Denemarken gratis. Voor mensen die verhuizen naar Denemarken is onderstaande informatie belangrijk om te lezen.

Een belangrijke instantie die je gaat tegenkomen is de SKAT, de Deense belastingadministratie. In Denemarken is er, net als in Nederland, een progressief belastingstelsel. Hoe hoger het inkomen, hoe meer belasting je moet betalen. Gelukkig heeft Denemarken een makkelijk belastingstelsel, met twee belastingschijven zoals hieronder weergegeven:

VanTotBelastingtarief
DKK 44.000DKK 466.7299,08%
DKK 467.30015%

De inkomensbelasting is “Selvangivelse” in het Deens en bestaat uit een nationale belasting, een gemeentelijke belasting en een gezondheidszorgtoeslag. Als je lid bent van de kerk, de “Folkekirken”, moet je ook nog een speciale kerkbelasting betalen. Daarnaast betaal je nog 8% bijdrage aan de arbeidsmarkt, “AM-bidrag” en ATP wat gebaseerd is op het inkomen. Het ATP is geen belasting in Denemarken, maar een aanvullend pensioen waar je recht op heb wanneer je met pensioen gaat.

Belastingkaart

In Denemarken wordt gebruik gemaakt van een “belastingkaart” die aangevraagd moet worden bij het belastingkantoor. Deze zorgt ervoor dat de persoonlijke fiscale kaart verzonden wordt naar de werkgever. De belasting kaart stelt de persoonsgebonden aftrek en het belastingtarief vast die je moet betalen. De kaart wordt gebruikt door de werkgever om inkomensbelasting af te trekken van het loon. Als je werkt bij een werkgever, regelt deze de belasting. Zelfstandigen moeten dit zelf doen.

Verder moeten alle werknemers in Denemarken in het bezit zijn van een NemKonto Easy Account, het betalingssysteem dat gebruikt wordt door overheidsinstanties.

Jaarlijkse belastingverklaring

Tussen 10 maart en 15 april, de SKAT stuurt een jaarlijkse belasting verklaring en een informatiekaart. Hier staat ook aangegeven wat je terug krijgt van de belasting. Het is dan jouw taak om de cijfers na te kijken en wanneer er veranderingen zijn deze doorgeven. Mocht dit het geval zijn, vul dan de gegevens in en stuur het op. Als alles goed is ingevuld, hoef je niks te doen. De jaarlijkse belasting teruggave wordt automatisch gestort naar je eigen NemKonto Easy Account.

De eerste 5 jaar…

De eerste vijf jaar na je verhuizing naar Denemarken, betaal je een speciaal belastingtarief van 32%. De voorwaarden hiervoor zijn:

– Minimum salaris van DKK 69,300 na inhoudingen
– De werknemer heeft geen rol in het management van het bedrijf
– De werknemer heeft geen 25% of meer aandelen in het bedrijf 5 jaar voor het begin van de arbeidsovereenkomst
– De werknemer heeft niet de afgelopen 3 jaar voor de verhuizing voor het bedrijf gewerkt
– De werknemer heeft geen belasting betaald in Denemarken de afgelopen 10 jaar

Meer handige informatie kun je vinden op de website van de SKAT.