Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Denemarken

Naast het feit dat Denemarken een prachtig land is, kent het land ook vele sociale voordelen waar de inwoners gebruik van kunnen maken. De gezondheidszorg in Denemarken is vrijwel gratis, wat zeer aantrekkelijk is bij de overweging om naar Denemarken te emigreren.  De gezondheidszorg wordt aangestuurd door het ministerie van Gezondheid, maar het beleid wordt uitgevoerd door de provincies. Net als in Nederland, wordt de gezondheidszorg in Denemarken beschouwd als één van de beste van Europa. Meer weten over één van de meest belangrijkste aspecten van het leven in Denemarken? Lees dan verder.

Financiering en zorgpas

Het grootste deel van de Deense gezondheidszorg wordt gefinancierd van de belastingen, wat de Deense gezondheidszorg zo goed als gratis maakt. Als inwoner heb je automatisch recht op de openbare gezondheidsdiensten, na ontvangst van een CPR-nummer en de zorgpas. Houd er wel rekening mee dat niet alle gezondheidszorg vergoed wordt! De gemeente waar je woont stuurt de zorgpas naar je toe. Deze gele pas is het bewijs dat je recht hebt op de behandeling, neem hem daarom altijd mee.

Huisarts

Bij de registratie bij je gemeente, kan je gelijk kiezen welke huisarts je wilt. Na je keuze komt de naam, het adres en het telefoonnummer van de huisarts op je zorgpas. Via de huisarts krijg je toegang tot de openbare gezondheidszorg, voor het geval je een verwijzing naar een specialist of ziekenhuis nodig hebt.

Geval van nood

In geval van nood of onmiddellijke medische hulp kun je gewoon 112 bellen. Na een Deens introductiebericht, krijg je het Engelssprekende personeel aan de lijn. Zij zullen vragen wat er gebeurd is, waar en hoeveel gewonden er zijn. Daarna zal er zo snel mogelijk hulp gestuurd worden. De politie is direct bereikbaar op het nummer 114.

Als je je huisarts nodig hebt na vier uur ’s middags, in het weekend of op nationale feestdagen, bel je de speciale nood service. Het telefoonnummer voor jouw regio kun je vinden op internet. Houd er rekening mee voor spoedeisende hulp, dat je eerst belt naar 1813. Deze geven toestemming om naar het ziekenhuis te komen. Geven ze geen toestemming, krijg je via de telefoon een medisch advies.

Ziekenhuizen

In Denemarken kun je zelf kiezen welk ziekenhuis je wilt bezoeken. Er zijn een hoop ziekenhuizen en klinieken die de gezondheidszorg in Denemarken verzorgen. De meeste ziekenhuizen kun je in de stad vinden, maar ook in de kleinere plaatsen zijn goede ziekenhuizen. Het niveau in deze ziekenhuizen is zeer goed, en de meeste dokters spreken Engels. Het niveau van de meeste ziekenhuizen is vergelijkbaar met het niveau van de ziekenhuizen in Nederland. Neem contact op met je huisarts voor meer informatie.

Tandartsen in Denemarken

Tot 18 jaar is de tandheelkundige zorg gratis. Net als in Nederland, krijg je een halfjaarlijkse controle. Als de kinderen naar school gaan, worden ze automatisch opgeroepen voor een tandartsbezoek. Dit gebeurd gewoon op school! Boven de 18 jaar moet je zelf zorgen voor een tandarts. Voor volwassen is de tandarts in Denemarken niet gratis. Wel wordt ongeveer 40% van de kosten betaald door de staat, tot 25 jaar zelfs 65%.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen alleen gekocht worden via een recept, die je alleen kan halen bij de apotheek. Overige medicijnen kun je ook kopen in de supermarkt en benzinepomp. Medicijnen op recept zijn duur, maar de meeste medicijnen worden vergoed door de overheid.

Meer weten over de gezondheidszorg in Denemarken? Bezoek dan de website van de Deense gezondheidsautoriteit