Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Duitsland

Handige informatie over zorgverzekeringen en meer

Featured image

Ga je emigreren naar Duitsland? Dan is er goed nieuws: De gezondheidszorg in Duitsland staat bekend als één van de betere. Tegelijkertijd is het ook één van de duurste ter wereld. Op deze pagina lees je meer over het systeem, zorgverzekeringen, hoe een bezoekje aan de huisarts gaat en de kosten waar je rekening mee moet houden.

De gezondheidszorg in Duitsland

De gezondheidszorg in Duitsland staat over het algemeen bekend als van hoge kwaliteit en goed georganiseerd. Vanwege de hoge kwaliteit en kosten is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht na je emigratie naar Duitsland. Het is zelfs zo dat je in Duitsland niet mag werken, wonen of studeren voordat je een zorgverzekering hebt afgesloten.

Het zorgstelsel in Duitsland onderscheidt twee soorten zorgverzekeringen:

1. Gesetzliche Krankenversicherung

De “Gesetzliche Krankenversicherung” (GKV), ook wel bekend als de wettelijke zorgverzekering, is het verplichte ziektekostenverzekeringssysteem in Duitsland. Het is één van de hoekstenen van het Duitse gezondheidszorgsysteem en zorgt voor toegang tot medische zorg voor alle inwoners.

Dit publieke ziekenfonds is verplicht voor alle werknemers met een inkomen tot €49.500 per jaar. Dit betekent automatisch ook dat je dan geen toegang hebt tot het andere type verzekering: de particuliere zorgverzekering. Wanneer je meer verdient dan €49.500, kun je kiezen tussen zowel publieke als particuliere zorgverzekeringen.

Over het GKV-systeem

Het GKV-systeem is gebaseerd op het solidariteitsprincipe, waarbij de premies worden gebaseerd op het inkomen van de verzekerden. Hogere inkomens betalen hogere premies, terwijl lagere inkomens proportioneel lagere premies betalen.

Daarnaast zorgt het GKV-systeem ervoor dat alle verzekerden toegang hebben tot medische zorg, ongeacht hun financiële situatie of gezondheidstoestand. Niemand mag worden uitgesloten van zorg vanwege financiële redenen. In Duitsland noemen ze dit ook wel ”universele toegang” en dit is vergelijkbaar met de gezondheidszorg in Nederland.

Tot slot is een belangrijk kenmerk dat het GKV-systeem beheerd wordt door wettelijke zorgverzekeraars, die ieder non-profitorganisaties zijn. De overheid reguleert en bewaakt de kwaliteit en toegang tot zorg binnen het systeem.

2. Private Krankenversicherung

De “Private Krankenversicherung” (PKV) verwijst naar het systeem van particuliere zorgverzekeringen in Duitsland. In tegenstelling tot de verplichte zorgverzekering van de GKV, is de PKV optioneel en biedt het particuliere verzekeringen voor medische zorg.

Over het PKV-systeem

De premie voor een particuliere zorgverzekering hangt af van je leeftijd, geslacht, gezondheidsstatus en het type polis. Het voordeel en het verschil van de particuliere zorgverzekering is dat het ruimere dekkingsmogelijkheden biedt dan de publieke zorgverzekering.

Hoe verzekert de Duitse bevolking zich?

De publieke zorgverzekering (GKV) blijft het populairst onder de Duitse bevolking; maar liefst 85% van de bevolking maakt hier gebruik van. Van de overgebleven 15% maakt ca. 10% gebruik van particuliere verzekeringen. De resterende ca. 5% maakt gebruik van anders geregelde verzekeringen, zoals bijvoorbeeld de militaire zorgverzekering.

Wat kost een zorgverzekering in Duitsland?

De premies voor een GKV-verzekering worden gedeeld tussen werknemer in werkgever, waarbij beide partijen ongeveer de helft van de premie betalen. De gemiddelde premie bedraagt 15,5% van het bruto loon. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van een GKV-zorgverzekering in Duitsland per maand.

Bruto loon per jaar15,5% premie per maandWat je zelf maandelijks betaalt (ca. 50% van de premie)
€ 39.000€ 503,75€ 251,88
€ 47.000€ 607,08€ 303,54
€ 55.000€ 710,42€ 355,21
€ 62.500
€ 807,29€ 403,65

Let op: bovenstaande premies zijn per persoon. In Duitsland heb je echter veel fiscale voordelen wanneer je een gezin hebt. In dit geval betekent dit dat je partner en kinderen zonder baan of studie gratis meeverzekerd zijn, mits zij gezamenlijk niet meer dan €365 verdienen.

Kosten particuliere zorgverzekering in Duitsland

Met een particuliere zorgverzekering (PKV) kun je zelf een pakket samenstellen voor uitgebreide dekkingen. Een uitgebreidere dekking betekent ook hogere kosten. De premies variëren van €300 per maand tot ongeveer €600 per maand.

De kosten van particuliere zorgverzekeringen zijn gebaseerd op je eigen gezondheid. De kosten kunnen dus per jaar oplopen. Het kan voorkomen dat een gepensioneerde man of vrouw meer dan €1000 per maand betaalt, waar een twintiger slechts €200 betaalt.

💬 Sirelo’s TIP: Wanneer je jong en gezond bent, kan in sommige gevallen een PKV-verzekering goedkoper zijn dan een GKV-verzekering. Daarnaast betaal je met een PKV-verzekering geen eigen bijdrage, wat de kosten verder drukt. Om in aanmerking te komen voor een PKV-verzekering, dient je bruto inkomen meer dan € 49.500 per jaar te zijn.

Voordelen van een particuliere zorgverzekering

Je betaalt voor een particuliere verzekering meer, wat staat hier tegenover?

  • Aanpasbaar op individueel niveau. PKV-verzekeringen bieden vaak meer flexibiliteit en individuele aanpassingsopties. Verzekerden kunnen hun dekkingsniveaus, aanvullende dekkingen en dienstverleners kiezen op basis van hun specifieke behoeften en voorkeuren.
  • Toegang tot specialistische zorg. Particuliere zorgverzekeringen kunnen vaak snellere toegang bieden tot specialistische zorg en behandelingen. Waar binnen het GVK-systeem een wachttijd geldt, is dit bij een particuliere verzekering meestal niet zo.
  • Meer comfort. Met een PKV-verzekering heb je vaker toegang tot privékamers en betere comfortvoorzieningen in ziekenhuizen. Dat betekent: een comfortabeler verblijf tijdens ziekenhuisopnames.
  • Internationale dekking. Voor mensen die vaak naar het buitenland reizen, kan een particuliere zorgverzekering bredere internationale dekking bieden dan de GKV.
  • Alternatieve behandelingen. Afhankelijk van het dekkingsniveau waar je voor kiest, kan een particuliere zorgverzekering in Duitsland ook dekking bieden voor alternatieve geneeskunde en behandelingen die niet worden gedekt door de GKV.

Zorgverzekering in Duitsland

Zorgverzekeraars 🩺

Overweeg je na je emigratie een particuliere zorgverzekering af te sluiten? Dan zijn er talloze goed beoordeelde verzekeraars waar je terecht kunt. Ons advies? Contacteer meerdere partijen voor een offerte. Zo weet je zeker dat je een verzekering vindt die past bij jouw wensen én budget.

Wij zetten 3 zorgverzekeraars voor je op een rijtje.

1. AXA Global Healthcare

AXA Global Healthcare is gespecialiseerd in het aanbieden van internationale zorgverzekeringen voor expats, reizigers en bedrijven met internationale werknemers. Voor een zorgverzekering in Duitsland bieden zij 5 verschillende dekkingen: van ‘Foundation’ tot ‘Prestige Plus’. Op basis van jouw situatie en behoeften, stel je samen met AXA een zorgverzekering samen die het beste bij jou past.

2. IMG Global

IMG Global, ook bekend als International Medical Group, is een internationale zorgverzekeraar die gespecialiseerd is in het leveren van gezondheidszorg- en reisverzekeringen voor mensen die in het buitenland wonen, werken, studeren of reizen. IMG Global biedt vier dekkingen voor expats in Duitsland: van ‘Bronze’ tot ‘Platinum’.

Op Trustpilot wordt deze verzekeraar beoordeeld met een 4.6 / 5.0. Op basis van ruim 8000 reviews is dit een uitmuntende score. ⭐

3. Aetna International

Aetna International is een internationale zorgverzekeraar die wereldwijd gezondheids- en medische verzekeringen aanbiedt. Met hun zogeheten ‘Aetna Pioneer’ stel je zelf in Duitsland een zorgverzekering samen aan de hand van jouw behoeften en budget.

Een arts bezoeken in Duitsland

Net als in Nederland verwijst de huisarts (Hausärzte) je door naar specialisten, indien nodig. Het wordt aangeraden om je tijdig in te schrijven bij een huisarts. Normaal gesproken moet je, net als in Nederland, bellen voor een afspraak bij de huisarts. Alleen wanneer het gaat om uitzonderlijke gevallen, zoals een spoedgeval, kun je zonder afspraak langs bij de huisarts.

Als je net naar Duitsland bent verhuisd of al een woonadres hebt, kun je gebruik maken van deze website om een huisarts in de buurt te vinden. Je vindt hier alle namen en adressen van huisartsen in Duitsland. Ook de adressen van specialisten vind je hier, maar dan onder de naam Ärtze.

💬 Sirelo’s TIP: De meeste artsen spreken Engels. Dit is prettig wanneer je (nog) geen vloeiend Duits spreekt. Wil je graag een Nederlandse arts, dan kun je bij de Nederlandse ambassade ook informeren voor Nederlandssprekende artsen.

Kosten van een bezoek aan de huisarts

De kosten van een bezoek aan de arts in Duitsland verschillen per particuliere of publieke verzekering. In het geval van een publieke verzekering betaal je tien euro voor elk eerste bezoek aan de huisarts per kwartaal. Wanneer je particulier verzekerd bent, moet je eerst de hele rekening zelf betalen en daarna krijg je het bedrag van je verzekeraar terug.

Wees je ervan bewust dat niet elke huisarts cliënten accepteert die enkel publiek verzekerd zijn. Je kunt wel altijd herkennen of dit het geval is. Wanneer er staat Kassenarzt of Alle Kassen, kun je er vanuit gaan dat je ook bij deze arts mag komen zonder particuliere verzekering.

Bezoek aan de tandarts

Het bezoek aan de tandarts is in Duitsland relatief duur. De kosten kunnen hier torenhoog oplopen, zelfs met een particuliere verzekering. In uitzonderlijke gevallen kunnen de kosten tot €4.000 oplopen. Sommige Duitsers gaan daarom zelfs naar het buitenland voor een tandartsbezoek, wat jij ook zou kunnen doen nadat je bent verhuisd naar Duitsland. Informeer bij jouw verzekeraar wat de dekking voor tandartsbezoek is.

💬 Sirelo’s TIP: Overweeg je te verhuizen? Check dan onze pagina ‘Verhuisbedrijf Duitsland‘ voor verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen van Nederland naar Duitsland.