Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Duitsland

Featured image

Overweeg jij te verhuizen naar Duitsland? Sehr toll! Je bent bij Sirelo aan het juiste adres. We snappen dat een internationale verhuizing geen dagelijkse kost voor je is, daarom hebben we zoveel mogelijk handige info voor je op een rijtje gezet: van de kosten tot een handige checklist. Lees snel verder.

Hoeveel kost een verhuizing naar Duitsland?

Een verhuizing naar Duitsland kost gemiddeld tussen de € 3.200 en € 4.700. Echter kunnen de kosten van verhuizen naar Duitsland erg uiteenlopen. De voornaamste reden? Het verschil in afstand kan enorm zijn. Wanneer je van Venlo naar Düsseldorf verhuist, ben je logischerwijs minder kwijt dan wanneer je van Amsterdam naar München verhuist.

De factoren die de prijs het meest beïnvloeden zijn:

 • De afstand tussen de woningen.
 • De grootte van jouw inboedel.

Verder hebben zaken als het (de)monteren van meubelstukken, het laten inpakken van verhuisdozen en het inzetten van een verhuislift ook invloed op de kosten. Wanneer je meer uitbesteed aan het verhuisbedrijf, zal de verhuizing dus meer kosten.

Gemiddelde kosten van een verhuizing naar Duitsland

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een verhuizing van Rotterdam naar Berlijn. Deze verhuizing betreft ca. 700 kilometer.

Grootte inboedelVerhuiskosten
Woning 1 slaapkamer€ 2.900 – € 3.500
Woning 2 slaapkamers€ 3.100 – € 4.100
Woning 3 slaapkamers€ 3.700 – € 4.900

Betreft jouw verhuizing een kortere afstand dan 700 kilometer? In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van een verhuizing van Rotterdam naar Düsseldorf, dit betreft circa 225 kilometer.

Grootte inboedelVerhuiskosten
Woning 1 slaapkamer€ 1.700 – € 2.400
Woning 2 slaapkamers€ 2.200 – € 2.700
Woning 3 slaapkamers€ 2.600 – € 3.500

Let op: deze gemiddelde kosten zijn berekend aan de hand van de grootte van de inboedel en de afstand van A naar B. Hier is dus nog geen rekening gehouden met extra diensten.

Benieuwd wat jouw verhuizing precies zal kosten?

Wanneer je de exacte kosten van jouw verhuizing wil weten, dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Je vraagt hieronder makkelijk en vrijblijvend verhuisoffertes aan van verschillende internationale verhuisbedrijven. Zo kun je vergelijken wat jouw verhuizing zal gaan kosten bij verschillende aanbieders, en het kost je slechts een minuut!

Verhuizen naar Duitsland? Vergelijk verhuisoffertes!
Klik op de grootte van je verhuizing en ontvang gratis tot vijf offertes!

💬 Sirelo’s TIP: Wil je liever zelf contact opnemen met verhuisbedrijven? Lees dan verder of bekijk de pagina ‘Verhuisbedrijf Duitsland’, hier vind je bekende verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizen naar Duitsland.

Verhuisbedrijf Duitsland

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai tot vijf verhuisoffertes kunt ontvangen voor je verhuizing naar Duitsland, kun je hier ook zelf bij individuele verhuisbedrijven een verhuisofferte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Van ’t Net Verhuizingen

2. Van der Ent Top Movers

3. De Bresser

Deze drie verhuisbedrijven zijn niet alleen goed beoordeeld, ze zijn ook ieder gespecialiseerd in verhuizingen vanuit Nederland naar Duitsland. Je kunt bij hen dus terecht met al je vragen.

Kun je zomaar naar Duitsland verhuizen?

Als Nederlander kun je heel gemakkelijk naar Duitsland verhuizen. Je hebt hiervoor geen visum of verblijfsvergunning nodig, omdat Duitsland onderdeel is van de EU. Wel moet je kunnen aantonen dat je beschikt over voldoende inkomen en je moet een Duitse zorgverzekering hebben. Vervolgens kun je je inschrijven in Duitsland en hier voor onbepaalde tijd blijven wonen. Dit maakt een verhuizing naar Duitsland dus relatief simpel!

De vereisten

Met een geldig legitimatiebewijs kun je de grens oversteken. We lichten hieronder toe wat je vervolgens nodig hebt om daadwerkelijk in Duitsland te mogen wonen.

✔️ Je kunt een bewijs van inkomen laten zien. Je moet kunnen aantonen dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien, omdat je de eerste vijf jaar geen recht hebt op sociale voorzieningen.

✔️ Je bent geen gevaar voor de Duitse samenleving. Ook dit moet je aantoonbaar kunnen maken.

✔️ Je hebt een ziektekostenverzekering.

Voldoe je hier aan? Check, dan mag je in Duitsland wonen! Na je verhuizing is het noodzakelijk om je in te schrijven bij de gemeente in Duitsland.

Van Nederland naar Duitsland verhuizen zonder Nederlandse nationaliteit

Ben je niet van Nederlandse afkomst? Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je in een land bent geboren binnen de Europese Unie. Gaat ook dit niet op en ben je buiten de EU geboren? Dan gelden er andere regels. In dit geval heb je wel een visum nodig. Dit visum is gekoppeld aan de reden van je verblijf en deze kan worden aangevraagd bij de ambassade of het consulaat.

Naar Duitsland emigreren checklist

Bij een emigratie naar het buitenland komt het een en ander kijken. Dit kan op het eerste oog een ontmoedigende taak zijn, daarom helpen wij je graag op weg met een handige checklist. Afstrepen maar!

 • Ga na wat de verhuizing naar Duitsland betekent voor je uitkeringen, pensioen en toeslagen. Ontvang je op dit moment bijvoorbeeld AOW of kinderbijslag? Controleer dan tijdig of je hier na de emigratie nog recht op hebt. Hierover lees je op Nederland Wereldwijd en de Belastingdienst meer.
 • Vraag een DigID aan als je die nog niet hebt. Dit maakt administratieve zaken vóór de verhuizing naar Duitsland en na de verhuizing een stuk eenvoudiger.
 • Sluit een Duitse zorgverzekering af. Je moet dit bij de verhuizing al aantoonbaar kunnen maken, dus regel dit op tijd.
  • Werknemers met een inkomen van minder dan €54.900 per jaar moeten verplicht een publieke ziektekostenverzekering hebben. Wanneer je jaarsalaris hoger ligt, kun je kiezen tussen zowel publieke als particuliere ziektekostenverzekeringen. Het is belangrijk om volledig verzekerd te zijn, omdat behandelingen in Duitsland relatief duur kunnen zijn.
 • Heb je al een woning op het oog in Duitsland? Ga dan alvast op zoek naar een nieuwe huisarts.
 • Heb je kinderen? Ga dan op zoek naar kinderopvang.
  • Hou er rekening mee dat er in veel Duitse plaatsen een wachtlijst is voor bijvoorbeeld een peuterspeelzaal of naschoolse opvang.
 • Vind een internationaal verhuisbedrijf. Via ons gratis offerteformulier heb je vliegensvlug een betrouwbaar verhuisbedrijf gevonden.

En verder..

 • De Belastingdienst. Vergeet niet contact op te nemen met de Belastingdienst voor vertrek. Zij kunnen je helpen met belastingzaken die je nog moet afhandelen voor je verhuist naar Duitsland. Behoud je bijvoorbeeld je huidige woning? Dan kan dit betekenen dat je in beide landen belastingplichtig wordt.
 • Diploma’s: ga je werken in Duitsland? Zorg dan dat alles met betrekking tot je certificaten en diploma’s in orde is. Denk aan het vertalen hiervan, maar zorg ook dat je diploma erkend wordt. Problemen met erkenning van diploma’s komen in het buitenland helaas regelmatig voor. Adressen die je hiermee kunnen helpen zijn enic-naric.net en nuffic.nl;
 • Zeg abonnementen en andere nutsbedrijven op. Neem hiervoor tijdig contact op, omdat hier vaak sprake is van een opzeggingstermijn van enkele maanden.
 • Zicht op een verhuisdatum? Schrijf je dan uit bij je huidige gemeente in Nederland.
 • Schrijf je in bij je nieuwe gemeente in Duitsland.
 • Geef de verhuizing door. We hebben een overzicht gemaakt van alle personen, bedrijven en instanties waar je je verhuizing dient door te geven. Je vindt deze hier.
 • Open een Duitse bankrekening.

Na de verhuizing: inschrijven in Duitsland

Ben je uitgeschreven in Nederland? Dan moet je je binnen één week na de verhuizing inschrijven in Duitsland. Dit doe je bij de Stadt- of Gemeindeverwaltung. Je hebt hierbij de volgende documenten nodig:

 • Een schriftelijk bewijs van je uitschrijving in Nederland;
 • Een geldig identiteitsbewijs;
 • Uittreksel uit het geboorteregister.

Wanneer je je hebt ingeschreven ontvang je een ‘Anmeldebestätigung’. Dit is ook direct je bewijs van recht op verblijf. Nu kan je avontuur in Duitsland officieel beginnen!

✔️ Om zeker te weten dat je goed voorbereid bent op de verhuizing, hebben wij een handige checklist voor je gemaakt. Je vindt deze uitgebreide checklist hier.

Verhuizen naar Duitsland met Sirelo

Onze tips bij emigreren naar Duitsland

In de afgelopen jaren hebben we bij Sirelo veel mensen mogen helpen met hun verhuizing naar Duitsland. Ondanks dat een verhuizing naar Duitsland soms maar enkele honderden kilometers betreft, blijft het een emigratie. En dat is een avontuur! We hebben een aantal tips voor je verzameld om het verhuisproces soepeler te laten verlopen:

 1. Check goed wat de emigratie gaat betekenen voor je AOW. Wellicht klinkt je pensioen nog ver weg, maar het is altijd iets om rekening mee te houden. Ontvang je nu een pensioen in Nederland of heb je geen inkomsten? Dan ben je straks niet meer verzekerd voor de AOW, je bouwt dus geen AOW-pensioen in Nederland meer op. Je kunt je dan in sommige gevallen vrijwillig verzekeren bij de SVB;
 2. In de eerste vijf jaar na je emigratie heb je in Duitsland geen recht op sociale voorzieningen. Hou hier rekening mee! Zo kom je niet voor verrassingen te staan;
 3. Men spreekt niet overal goed Engels. Het is dus geen verkeerd idee om je Duits bij te spijkeren vóór je vertrekt. Overweeg een taalcursus om in ieder geval tijdens het emigratieproces jezelf verstaanbaar te maken in Duitsland;
 4. Wees voorbereid op een cultuurshock 😉 klinkt waarschijnlijk heftiger dan het is, maar we krijgen het vaak te horen van mensen die je voorgingen. Op veel vlakken verschillen Duitsers sterk van Nederlanders. Het is dus handig om je van tevoren goed te verdiepen in deze cultuurverschillen zodat je weet wat je kunt verwachten.

Verhuizen naar Duitsland kosten, tips en checklist

De voor- en nadelen van een verhuizing naar Duitsland

Als je van plan bent om naar Duitsland te verhuizen, is het goed om je voor te bereiden op alle mogelijke aspecten van deze beslissing. We lichten daarom enkele voor- en nadelen van verhuizen naar Duitsland toe. Hopelijk kun je met deze informatie een beter idee krijgen of deze verhuizing écht wat voor je is.

Voordelen

 • Wonen in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland, omdat zowel huren als kopen goedkoper is. Daarnaast is zelfs het bouwen van een huis goedkoper omdat de regelgeving anders in elkaar zit (en daarom gebeurt het in Duitsland ook zoveel).
 • Benzine, diesel én de aanschaf van een auto is goedkoper. Je betaalt aanzienlijk minder omdat BPM op voertuigen (nog) niet bestaat. Autofanaat? Dan is een voordeel ook de onbeperkte snelheid op de autobahn!
 • Levensmiddelen zoals voeding kosten minder. Je bent dus minder kwijt aan je dagelijkse boodschappen.
 • Duitsland kent uitstekende gezondheidszorg. De wachttijden zijn korter en de zorg wordt als uitmuntend beoordeeld.
 • Kinderbijslag is hoger. Verhuis je met kinderen naar Duitsland? Dan heeft dit dus voordelen.
 • Prachtige natuurlandschappen. Duitsland kent prachtige, uitgestrekte natuurlandschappen. Voor een mini vakantie hoef je dus nooit ver te rijden!
 • Je bent nog steeds dichtbij Nederland. Bij heimwee sta je dus zo weer thuis.

Nadelen

 • Niet alle Duitsers spreken Engels. Spreek je geen Duits? Dan kan het lastig zijn om jezelf verstaanbaar te maken. Wanneer je gaat werken buiten de grote steden, dan is het raadzaam om Duits te leren voor je verhuist.
 • Elektra, gas en water zijn duurder dan in Nederland. De lage kosten van eten en drinken compenseert dit wanneer je de maandelijkse kosten zou berekenen, maar we benoemen het wel graag.
 • De cultuur is anders en kan gezien worden als ”ouderwets”. In Duitsland denken meer mensen zwart-wit en zo zijn bedrijven en overheidsinstanties veelal ook ingericht. Dit zorgt ervoor dat zaken niet zo snel geregeld worden als in Nederland, en flexibiliteit lijkt soms niet te bestaan.
 • Koopzondag is opkomend, maar bestaat in minimale mate. Op zondagen of feestdagen naar de stad? Dat zit er na je verhuizing naar Duitsland niet meer in. Vrijwel alle winkels zijn op deze dagen dicht, maar de koopzondag is gelukkig opkomend in de grotere steden.

Meer voordelen dan nadelen dus! Ben jij ervan overtuigd dat Duitsland jouw nieuwe thuis wordt? Dan hebben we op Sirelo nog veel meer handige informatie voor je.

Het vinden van een betrouwbaar verhuisbedrijf dat perfect bij je verhuizing past, kan een uitdaging zijn. We hebben daarom de beste verhuisbedrijven voor je op een rijtje gezet.

Ervaringen van anderen

Als geen ander begrijpen we dat je graag ervaringen leest van mensen die je voor gingen. Je verhuist immers niet iedere dag naar Duitsland! Op deze blog lees je over de ervaring van Maia en Maarten. Zij delen hun ervaring van A-Z met je.

Op Sirelo deelt Jetty deelt haar ervaring over haar emigratie naar Duitsland. Ze vertelt je welk internationaal verhuisbedrijf ze heeft gebruikt en geeft handige tips. Jetty: “Verdiep je ook goed in de wet- en regelgeving, anders weet je niet wat je te wachten staat. Verder raad ik iedereen aan een verhuisbedrijf met het keurmerk Erkende Verhuizers te vragen. Dan weet je in ieder geval zeker dat het geen schnabbelaar is.”

Verhuizen naar Duitsland met schulden

Heb je op dit moment een schuld, zoals een studieschuld bij DUO of een hypotheek? Dan kun je vooralsnog prima naar Duitsland verhuizen. Het is niet zo dat hiermee je schuld kwijtgescholden wordt – je neemt deze simpelweg mee naar Duitsland. Informeer bij de schuldeisers wat de emigratie naar Duitsland betekent voor de schulden en de aflossing hiervan. Bij het DUO zal er nagenoeg niets veranderen, maar bij onafhankelijke hypotheekverstrekkers of andere schuldeisers kan dit anders zijn. Informeer dus tijdig over de afbetalingsregeling zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Cultuur in Duitsland

De Duitse cultuur verschilt behoorlijk van de Nederlandse cultuur, al zou je dat op het eerste gezicht niet denken. Vooral op zakelijk gebied verschilt de Duitse cultuur veel van de Nederlandse cultuur. In Duitsland hecht men veel waarde aan feit dat werk en privé gescheiden blijven. Op de werkvloer kun je daarom zo min mogelijk grapjes maken en ook is het belangrijk om niet zomaar zonder reden te tutoyeren. Daarnaast zijn Duitsers hele stipte mensen, ze zijn altijd ruim op tijd en houden zich altijd aan afspraken. Hun sterke discipline heeft er onder andere voor gezorgd dat ze een hele sterke economie zijn geworden. Ze zijn de derde economie van de wereld en zelfs nummer 1 van Europa!

Naast dat Duitsers heel stipt zijn en veel discipline hebben, kunnen ze ook genieten van het leven. Wanneer ze klaar zijn met werken, drinken ze graag een biertje met z’n allen. Ook houden Duitsers erg van lekker eten en daarom wordt het eten echt als een sociale aangelegenheid gezien. Daarnaast maken Duitsers goed gebruik van vakanties en zijn ze vaak in het buitenland te vinden. Je kunt dus wel zeggen dat Duitsers zowel harde werkers als echte levensgenieters zijn.

Klimaat

Duitsland kent een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag valt gedurende het hele jaar. Door de diverse berg- en heuvelgebieden vind je in Duitsland redelijk veel variatie in het weer. Met welke weersomstandigheden je te maken krijgt is dus mede afhankelijk van je woonplaats. Binnen een straal van honderd kilometer kun je te maken krijgen met grote verschillen in temperatuur en weerbeeld.

Eetgewoonten in Duitsland

Op het gebied van eetgewoonten zou je misschien verwachten dat men iedere dag zuurkool met braadworst eet. Dit wordt zeker gezien als een favoriet, op straat wordt dit met regelmaat gegeten maar thuis kookt men meestal iets anders. Gerechten zijn vergelijkbaar met wat we in Nederland eten. Verder is Duitsland hét land van gebak. Waar je ook komt, je zult geheid een banketbakkerswinkel voorbij lopen waarvan de vitrine volstaat met verschillende soorten gebak. De Duitsers zijn er gek op. Dan is er ook nog de hartige Brezel, een zoute krakeling. Deze wordt vers gebakken en eet men meestal warm op. Met kerst wordt er in restaurants vaak een kerstkarper geserveerd. Dit is een stoofschotel waarbij de karper met groenten en fruit wordt gaar gestoofd in wijn, gesmolten boter en room.

Wonen in Duitsland

Huizen in Duitsland

Het grootste deel van de Duitse bevolking woont in appartementen of semi-losstaande huizen. Deze huizen zijn veelal na 1950 gebouwd, dit is te wijten aan de Tweede Wereldoorlog waarbij de meeste huizen vernietigd zijn. De wederopbouw heeft er voor gezorgd dat veel huizen constructief beter in elkaar zitten en de nieuwbouw van de afgelopen 20 jaar zorgt in veel Duitse steden voor een mooi contrast tussen oud en nieuw. In steden als Berlijn, München en Düsseldorf kijk je je ogen uit naar de hypermoderne gebouwen en torenhoge flats. De grote steden zijn hierin veel moderner dan de dorpen, in deze dorpen vind je voornamelijk vrijstaande huizen.

Het kopen van een woning in Duitsland is zeker het overwegen waard. Huren is over het algemeen vrij duur wanneer je de prijzen vergelijkt met het kopen van een woning. Koopwoningen zijn goedkoper dan in Nederland, om onroerend goed te kopen moet je echter wel voldoende geld bezitten; banken verstrekken niet snel een hypotheek. Op veel plekken is wonen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Je koopt bouwgrond vanaf €70 per vierkante meter, het bouwen van je eigen huis is dus ook zeker geen verkeerd idee. Daarnaast zijn de hypotheeklasten lager en heb je meer fiscale voordelen dan in Nederland.

Bij het huren van een woning is het gebruikelijk dat ongeveer de helft van je inkomen verdwijnt naar de huisbaas, dit geldt voornamelijk voor de steden. Dat is best een flink bedrag, zeker wanneer je het vergelijkt met het huren van een woning in Nederland. Omdat kopen daarentegen juist goedkoper is, kiezen veel Nederlanders ervoor om bij emigratie een woning in Duitsland te kopen.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Duitsland?

Het leven in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Alleen in Polen en Tsjechië ligt het prijsniveau van dagelijkse boodschappen lager dan in Duitsland. Levensmiddelen, auto’s, benzine en horeca; het is in Duitsland allemaal aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Maar per saldo betalen de meeste Duitsers meer aan belasting en sociale lasten dan Nederlanders. Je gezinssituatie bepaalt de mate hiervan, want het Duitse belastingstelsel is erg traditioneel. Ben je alleenstaand of woon je samen? Dan betaal je veel meer belasting dan een getrouwd stel. Daarnaast is de kinderbijslag bijna drie keer zoveel als in Nederland.

Duitsland staat bekend om de uitstekende gezondheidszorg. In Nederland heeft men regelmatig te maken met lange wachtlijsten, in Duitsland komt dit zelden voor.

Tot slot..

Het is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid, maar wij raden je aan om je goed te verdiepen in de belangrijke zaken rondom jouw verhuizing naar Duitsland. De artikelen hieronder zijn hiervoor onze aanraders, Viel Spaß!