Ontvang je reisdocumenten zonder stress
Visumaanvragen gemakkelijk gemaakt door onze partner iVisa
Aan de slag

Visum in Duitsland

Hoewel Duitsland een buurland van Nederland is kan emigreren een flinke stap zijn. Duitsland behoort net als Nederland tot de Europese Unie en je wordt als EU-burger gezien als Freizügigkeitsberechtigter als je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien en in Duitsland wil wonen. Als je uit een niet EU-land komt, gelden er andere regels. Zorg dat je op de hoogte bent als je wilt verhuizen naar Duitsland!

Visum in Duitsland niet verplicht

Een visum is niet verplicht om Nederlander naar Duitsland te kunnen verhuizen. Het enige wat nodig is als bewoner van de EU, is een geldige ID-kaart of een geldig paspoort. Een aanmelding bij de gemeente waar je wil gaan wonen is voldoende om in Duitsland te mogen verblijven. Bij aanmelding bij de gemeente is het handig om in ieder geval ook een bewijs van inkomen mee te nemen. Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag wil in Duitsland, heb je ook een Gewebeanmeldung nodig. Hiervoor moet je contact opnemen met de Einwohnermeldeamt. Verder zijn er voor mensen van binnen de EU geen wettelijke belemmeringen.

Wanneer wel visum nodig in Duitsland?

Inwoners van landen uit de EU en de zogenaamde Schengenlanden hebben nooit een visum nodig om te verblijven in Duitsland. Inwoners uit veel andere landen hebben ook geen visum nodig als ze korter dan drie maanden in Duitsland verblijven en geen intentie hebben om te werken. Veel landen in Afrika en Azië hebben wel te allen tijde een visum nodig. Dit kan aangevraagd worden bij de ambassade/consulaat van desbetreffend land in Duitsland.

Wanneer je als inwoner van een land buiten de EU (en Schengenlanden) langer dan drie maanden wilt verblijven in Duitsland of de intentie hebt om te werken in Duitsland, is een visum verplicht. Het visum is gekoppeld aan de reden van verblijf (bijvoorbeeld studenten- of zakenvisum). Het is aangeraden om een visum 2 maanden voor vertrek aan te vragen. Burgers van de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Israël, Japan en Zuid-Korea kunnen een visum aanvragen nadat ze zijn gearriveerd.

💬 Sirelo’s TIP: Ga je verhuizen naar Duitsland? Lees dan onze pagina ‘Verhuisbedrijf Duitsland‘ voor verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizen naar Duitsland!