Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Berlijn

Featured image

Verhuizen naar Berlijn? Lees hier alles wat je moet weten voor een optimale voorbereiding voor je verhuizing naar Berlijn. Je vind hier informatie over de dingen die je van te voren moet regelen, de gemiddelde verhuiskosten, de kosten van levensonderhoud en je kunt gratis offertes aanvragen onderaan de pagina. Verder kun je de volgende informatie vinden op deze pagina:

Verhuizen naar Berlijn

Verhuizen naar Berlijn is goedkoper dan naar de meeste grote steden van Europa. Huisvesting in Berlijn kost soms maar een derde in vergelijking met bijvoorbeeld Londen of Parijs. Dit is daarom ook heel aantrekkelijk voor de mensen die hun brood moeten verdienen als zelfstandig ontwerper, kunstenaar, muzikant of schrijver. Naast alle creatieve werkzaamheden zijn er ook veel grote bedrijven die zich huisvesten in Berlijn. De Duitsers worden gezien als betrouwbare, hard werkende mensen. Dit is ook terug te zien in de auto-industrie. Het land staat bekend om zijn betrouwbare, vooruitstrevende auto’s met merken als Audi, Mercedes, BMW, Opel en Volkswagen.

Baankansen in Berlijn

Veel mensen verhuizen naar Berlijn om hun geluk te beproeven in de creatieve sector. Echter, voor expats die opzoek zijn naar banen in de formele sector is Berlijn minder aantrekkelijk. De werkloosheidscijfers zijn redelijk hoog ten opzichte van bijvoorbeeld Londen of Amsterdam. Het is dus een kwestie van goed zoeken voordat je verhuist. Want op de baankansen na is het een fantastische kans om naar Berlijn te verhuizen. De stad is levendig en groeit. Zoek dus van te voren een baan.

Kosten verhuizen naar Berlijn

De gemiddelde kosten voor een verhuizing naar Duitsland liggen tussen de €1.500 en 5.000, dit is afhankelijk van meerdere factoren. Een belangrijke factor is de afstand. Het is vanzelfsprekend dat een verhuizing naar Keulen goedkoper is dan een verhuizing naar Berlijn. De gemiddelde verhuiskosten naar Berlijn liggen geschat tussen de €2.500 en €4.500 euro, wat ook sterk beïnvloed wordt door de hoeveelheid spullen die je meeneemt. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten per grootte van het inboedel:

Grootte inboedelGeschatte kosten
Kleine verhuizing tot 4 m³€2.750
Gedeeltelijke verhuizing tot 12 m³€3.400
Complete verhuizing + 12 m³€4.500
Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Stappenplan: Verhuizen naar Berlijn

Wanneer je gaat verhuizen naar Berlijn, zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben voor jou een stappenplan gemaakt zodat je verhuizing naar Berlijn soepeler zal verlopen.

 1. Vind een baan: zonder baan kun je geen huis huren of kopen;
 2. Zorg voor een tijdelijk onderkomen via AirBnb. Vanuit hier kan je opzoek naar een vaste woning;
 3. Schrijf je na aankomst in bij de deelgemeente. Dit adres kun je later nog wijzigen voor je vaste adres;
 4. Na aanmelding krijg je een Anmeldebestätigung die je nodig hebt voor veel officiële zaken. Ook dien je deze altijd op zak te hebben als niet-Duitser;
 5. Na je aanvraag voor een Anmeldebestätigung, krijg je automatisch een Steuer ID opgestuurd. Dit is het belastingnummer die je bijvoorbeeld moet gebruiken bij de belastingaangifte;
 6. Zoek een Duitse zorgverzekeraar, bijvoorbeeld de Techniker Krankenkasse;
 7. Open een Duitse bankrekening;
 8. Zorg ook voor andere belangrijke verzekeringen.

Wonen in Berlijn

Berlijn heeft je alles te bieden wanneer je opzoek bent naar een bruisende en levende stad. De meeste mensen huren in de stad, tenzij je van plan blijft om jaren in Berlijn te blijven wonen. Een goede website om een geschikte woning te vinden is bijvoorbeeld Immobilienscout24. Verder kun je ook Facebook raadplegen. Natuurlijk is het ook een optie om een makelaar in de arm te nemen.

Tips huis huren in Berlijn

 • Maak vanuit Nederland afspraken om woningen te bezichtigen;
 • Pas op voor oplichters: bezichtig altijd de woning van te voren, betaal geen borg zonder een contract;
 • Focus je niet op één woning, maar op meerdere om meer kans te maken;
 • Wanneer je het contract niet volledig snapt, schakel dan hulp in;
 • Maak afspraken over wat je gaat betalen qua gas en elektriciteit;

De volgende documenten moet je meenemen naar een bezichtiging:

 • Bewijs van inkomen;
 • Bewijs dat je geen achterstallige huur open hebt staan;
 • Schufa, Uitreksel BKR-register;
 • Kopieën van je ID-kaart/paspoort.

Verhuizen naar Berlijn

Openbaar vervoer in Berlijn

Snel verplaatsen in Berlijn? Het openbaar vervoer in Berlijn is goed geregeld en het netwerk biedt verschillende soorten vervoerders. Je kunt kiezen uit de bus, tram, metro, en de trein. Plan je reis van te voren gemakkelijk via BVG. Je kunt in Berlijn reizen met de:

Tickets

Je tickets voor het openbaar vervoer in Berlijn kun je kopen op het station, in de automaat in de tram, aan het loket, bij de buschauffeur of via de app Fahrinfo Berlin. De tickets kun je voor elk vervoersmiddel gebruiken, het zijn allemaal de zelfde kaartjes. Voordat je ticket geldig is, moet je deze laten afstempelen in één van de automaten. Op je ticket staat, “bitte entwerten”, wat betekent dat je hier moet stempelen. Het is lastig om zwart te reizen in Berlijn, aangezien het steekproefsgewijs wordt gecontroleerd.  Dit wordt gedaan door controleurs in burger, pas nadat de deuren gesloten zijn. Een boete is ongeveer €60,-.

Kosten levensonderhoud: Amsterdam en Berlijn

Om een goed inzicht te krijgen in de kosten die je moet betalen in Berlijn hebben wij een vergelijking gemaakt met onze eigen hoofdstad! Hierin zijn de meest belangrijke producten meegenomen, en wordt er ook aandacht besteed aan de gemiddelde prijzen wat betreft het huren van een woning.

ProductAmsterdamBerlijn
Maaltijd in restaurant€15,00€8,00
Cappuccino€2,74€2,48
Melk 1 liter€0,96€0,72
Brood 500 gram€1,52€1,12
Kip 1 kilo€13,13€9,66
Appels 1 kilo€2,47€2,02
Fles wijn€7,00€5,00
Bier 0,5 liter fles€1,11€0,87
Kaartje OV€2,90€2,70
Benzine 1 liter€1,55€1,31

Daarnaast zijn ook de gemiddelde huurprijzen in de steden verschillend. Ook is het in Berlijn een stuk gemakkelijker om een huurruimte te vinden. De volgende gemiddelde prijzen per maand zijn van toepassing:

Soort woningAmsterdamBerlijn
Appartement 1 slaapkamer centrum€1,354,24€709,25
Appartement 1 slaapkamer buiten centrum€1.037,96€513,41
Appartement 3 slaapkamers centrum€2.291,86€1.390,96
Appartement 3 slaapkamers buiten centrum€1.549,95€1.000

Prijzen vergelijken met andere steden in Duitsland? Zie dan de tabel hieronder:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Berlijn736974734941
Hamburg747460745629
München8277100825616

Offertes Verhuisbedrijven

Wil je meer weten over de precieze prijs voor je verhuizing naar Berlijn? Vergelijk nu tot wel 5 verhuisbedrijven gratis en bespaar tot wel 40% op je verhuiskosten. Aanvragen van offertes kan snel en eenvoudig via het offerteformulier!