Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Belastingen in Zweden

De kwaliteit van leven in ontzettend hoog in Zweden. De sociale voorzieningen zijn tot in de puntjes geregeld. Het onderwijs en de zorg zijn gratis. Dit heeft natuurlijk een oorzaak: de toch wel hoge belastingen in Zweden. De belastingdruk ligt boven het Nederlandse niveau, maar wel is dit de afgelopen twintig jaar steeds gedaald. Wat staat je te wachten als expat  met betrekking tot belastingen in Zweden?

Belastingen in Zweden

Ga je verhuizen naar Zweden? De meest belangrijke van alle belastingen in Zweden is wel de inkomstenbelasting, de inkomstkatt. Je kunt wel zeggen dat deze belastingen niet van de lucht zijn. Anders dan in de meeste landen, verschilt het per gemeente hoeveel belasting je betaalt. Denk dan ongeveer aan 30 tot 34 procent van het besteedbaar inkomen. Wanneer je een hoog salaris hebt, komt hier nog een staatsbelasting bij. Je zou denken dat ongeveer 30 procent erg veel is. Gelukkig merk je hier niet veel van, want de belasting wordt al ingehouden op je loon.

Eenmanszaak belasting

Een andere belasting is de eenmanszaak belasting. Wanneer je een eenmanszaak start in Zweden, moet je rekening houden met sociale premies. Dit is ongeveer 20 procent van je netto inkomsten. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je helaas duurder uit dan een normale werknemer. Naast dat je inkomsten betaald, moet je ook sociale premies afdragen. Zo kom je op ongeveer 50 procent van je netto inkomsten. En dan ben je nog niet klaar: in Zweden moet je elke maand een voorschot betalen op je belasting. Dit is afhankelijk van je jaarinkomsten en kan gedurende het jaar aangepast worden, wanneer je inkomsten stijgen of juist dalen.

BTW

Uiteraard kent Zweden ook de BTW, maar dan onder een andere naam: de moms. Deze moms is veel hoger dan wij kennen en bedraagt 25 procent. Dit wordt op elk product geheven, met uitzondering van levensmiddelen en horeca (waar het 12 procent is). Daarnaast wordt dit ook niet geheven over boeken, kranten en openbaar vervoer, waar het percentage 6 procent bedraagt.

Andere, ook niet onbelangrijke belastingen in Zweden zijn:

  • Op producten zoals drank, rookwaren, benzine en elektriciteit worden accijnzen
  • Wanneer je in het bezit van een woning bent, betaal je onroerendzaakbelasting. Dit is 0,75 procent van de taxatiewaarde.
  • Belastingen bij winst uit verkoop van een woning betaal je wanneer je een huis verkoopt. Dit is 22 procent van de winst. En let op: deze belasting geldt ook, wanneer je een huis in het buitenland verkoopt.

Belastingaangifte doen in Zweden

Net als in Nederland, kan je in Zweden ook belastingaangifte doen via een online belastingformulier. Het kan je niet makkelijk genoeg gemaakt worden in Zweden: alle banken, werkgevers, uitkeringsinstanties en pensioenfondsen zijn namelijk verplicht om hun gegevens door te geven aan de belastingen. Daardoor krijg je een bijna geheel ingezonden belastingformulier aan huis.

Maar tegenwoordig kan het nog makkelijker: er is een app voor belasting aanvragen in Zweden. Eerst download je de app Bank ID app, zodat je jou bankaccount kunt gebruiken op je mobiel. Daarna download je een tweede app, de Skatteverket App. Op deze app vindt je alle gegevens en informatie over het afgelopen fiscale jaar. Om te bevestigen dat de informatie op de app klopt, vul je het belastingaangifteformulier in, wat je krijgt via de mail. Daarna klik je op ‘Deklaration’. Doe dit voor 2 mei en je zult je belasting teruggestort krijgen rond de zomer.

Misschien ook leuk om te weten: de staat zorgt er vaak voor dat er nieuwe belastingvoordelen te halen valt. Dit heeft dan vooral te maken met een energiezuinige levensstijl. Voorbeelden zijn het installeren van zonnepanelen en het vervangen van energiezuinige ramen. Op deze manier kun je korting krijgen van de staat.

Nog iets: in Zweden zal je niet zomaar iemand horen klagen over de hoge bedragen aan belasting die ze aan de staat moeten afdragen. Zweden hebben een groot vertrouwen in de staat en verwachten daarom dat hun belasting op een goede manier gebruikt zal worden. Daarnaast staat gelijkheid heel hoog aangeschreven in Zweden en heeft iedereen er vrede mee om belastingen in Zweden te betalen. In Zweden hoef je geen maandelijkse zorgpremies te betalen en het onderwijs is helemaal gratis. Dat is ook wat waard toch?