Vergelijk offertes van maximaal 5 professionele verhuisbedrijven
Kom in contact met betrouwbare verhuizers in slechts 3 simpele stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Zweden

Featured image

Ga je verhuizen naar Zweden? Met haar uitgestrekte naaldbossen en het Scandinavisch Hoogland is Zweden 11 keer zo groot als Nederland, dus een goede voorbereiding is key om jouw verhuizing soepel te laten verlopen. Sirelo helpt je daarbij! Je leest hier over de kosten van de verhuizing, tips bij het emigreren en nog veel meer.

Verhuizen naar Zweden: de kosten

Verhuizen naar Zweden kost gemiddeld tussen de € 3.500 en € 5.500. Dit is natuurlijk slechts een indicatie, want de exacte kosten van een verhuizing naar Zweden zijn onder andere afhankelijk van het aantal kilometers, het type transport dat je kiest en het volume van de inboedel.

Als geen ander begrijpen we dat je graag een schatting wil kunnen maken van jouw verhuiskosten. In de tabel hieronder vind je daarom een indicatie van de kosten per woningsoort en type transport.

Grootte huisVerhuizing per truckVerhuizing per container
1 slaapkamer€3.100 – €3.900€2.700 – €3.400
2 slaapkamers€3.400 – €3.800€3.500 – €4.700
3 slaapkamers€3.600 – €4.700€4.500 – €7.100

Let op: bovenstaande prijzen zijn slechts een indicatie. De kosten van jouw verhuizing kunnen daarom afwijken. 

Benieuwd wat jouw verhuizing precies zal kosten?

Wil je weten wat jouw verhuizing naar Zweden precies zal gaan kosten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vul het onderstaande formulier in en ontvang 5 vrijblijvende verhuisoffertes. Zo kun je professionele verhuisbedrijven vergelijken en besparen op de verhuiskosten.

Verhuizen naar Zweden? Vergelijk verhuisbedrijven
Klik op de grootte van je verhuizing en ontvang gratis offertes!

💬 Sirelo’s TIP: Ben je benieuwd hoe de kosten van een internationale verhuizing tot stand komen? Lees dan onze pagina ‘Kosten internationaal verhuizen‘.

Verhuisbedrijf Zweden

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisoffertes kunt vergelijken voor je verhuizing naar Zweden, kun je hier ook bij individuele verhuisbedrijven een offerte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Van Rooijen Verhuizingen

2. De Jong Verhuizingen

3. Jacobs Verhuizingen en Transport

Op basis van onafhankelijke reviews krijgen deze verhuisbedrijven stuk voor stuk een topscore. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Zweden. Je bent bij deze verhuizers dus aan het juiste adres voor jouw verhuizing!

Stappenplan: wat moet je regelen bij een emigratie naar Zweden?

Emigreren naar Zweden is een spannend vooruitzicht, maar het kan ook ontmoedigend zijn door het grote aantal stappen die je moet doorlopen. Om het proces makkelijker te maken, hebben we een stappenplan voor je emigratie naar Zweden samengesteld. Van het aanvragen van een verblijfsrecht en persoonsnummer tot het wisselen van je valuta: afstrepen maar! 

Woning in Zweden

 • Wil je een woning huren in Zweden? Hou dan rekening mee met een mogelijk lange wachttijd, zeker in de grotere steden als Stockholm. Let ook op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn – vaak zijn ze dat ook.
 • Op zoek naar een koopwoning? Hou er dan rekening mee dat dit iets anders verloopt dan in Nederland:
  • Je hebt als koper altijd een undersökningsplikt: de plicht om de bouwtechnische staat van de woning te laten onderzoeken om het koopcontract rechtsgeldig te maken;
  • De overdrachtsbelasting bedraagt in Zweden 1,5% van het aankoopbedrag en wordt lagfart genoemd;
  • Zekerheid voor hypotheek noemt men pantbrev. Zorg dat je vóór je zoektocht naar een woning naar de bank gaat om zeker te weten hoeveel je na het verhuizen naar Zweden, kunt lenen;
  • Je betaalt als eigenaar van een woning fastighetsavgift. Dit is een belasting die onder je vaste lasten vallen;
  • Naast huren en kopen is er in Zweden een vorm van wonen die we in Nederland niet kennen, namelijk: Bostadsrätt, wat betekent ‘’woonrecht’’. Nadat je eenmalig het woonrecht hebt gekocht van de vorige bewoner, hoor je bij de woonrechtvereniging met andere omwonenden uit een bepaald gebied. Aan deze vereniging genaamd de bostadsrättföreningen, afgekort BRF, betaal je maandelijks een bijdrage voor gemeenschappelijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld groen en verwarming.

Gezondheidszorg

 • Vergeet niet om je tijdig te verdiepen in de Zweedse gezondheidszorg. Voor een vervelende hoest of andere ongemakkelijkheden gaan wij naar de huisarts. In Zweden ga je dan langs de zogoenoemde Försäkringskassan. Dit is een soort financiële instantie van de overheid die sociale verzekeringen beheert, en waarbij iedereen die permanent werkt of woont in Zweden, verzekerd is. Iedereen in Zweden krijgt gelijke toegang tot dezelfde gezondheidszorg. Försäkringskassan is een kantoor voor sociale zekerheid, hier wordt bijvoorbeeld ook de kinderbijslag geregeld.

Inkomen en geldzaken

 • Ga je werken in Zweden? Dan kan het handig zijn om een diplomabeschrijving van de Nuffic aan te vragen. Dit geeft uitleg over je Nederlandse opleiding en diploma. Niet alleen voor een nieuwe werkgever, maar ook bij overheidsinstanties of onderwijsinstituten kan dit van pas komen na je verhuizing.
 • Lees je goed in over wat de emigratie naar Zweden betekent voor jouw pensioen, uitkeringen, belastingen en toeslagen. Dit doe je o.a. door contact op te nemen met de Belastingdienst en Rijksoverheid.
 • Wissel je valuta. We hopen dat je dit al wist maar voor de zekerheid.. in Zweden betaalt men niet met euro’s. Het kan lonen om je valuta tijdig om te wisselen naar Zweedse kronen.
 • Open een Zweedse bankrekening. Niet verplicht, wel erg handig.

Verblijfsrecht en persoonsnummer

 • Inschrijven in het Zweedse bevolkingsregister. Wanneer je bent geboren in de EU, dan hoef je geen verblijfsvergunning aan te vragen. Wel geldt dat je je moet inschrijven en dat er hiervoor ‘verblijfsrecht’ geldt. Om je in te kunnen schrijven in het Zweedse bevolkingsregister, moet je kunnen aantonen dat je in je eigen onderhoud kan voorzien. Dit kan in Zweden door werknemer, ondernemer of student te zijn. Alleen wanneer je dit kunt aantonen heb je recht op verblijfsrecht. Vervolgens kun je ook een persoonsnummer aanvragen.
 • Paspoort. Een Nederlandse identiteitskaart volstaat in Zweden om je in te schrijven bij het Zweedse bevolkingsregister maar wordt op andere plekken niet geaccepteerd als geldig legitimatiebewijs. Denk bijvoorbeeld aan de bank en bij Zweedse autoriteiten. Als Nederlander kun je tevens ook geen Zweedse ID-kaart aanvragen. Raadpleeg allereerst welke documenten je nodig hebt voor registratie bij het Zweedse bevolkingsregister bij Skatteverket.
 • Aanmelden bij Försäkringskassan. Nadat je bent geëmigreerd en je je persoonsnummer hebt ontvangen, kun je je aanmelden bij de Försäkringskassan. Je bent dan automatisch verzekerd voor ziektekosten. Aanvullend kun je er nog voor kiezen om ook een particuliere zorgverzekering af te sluiten.

💬  Sirelo’s TIP: Je mag in Zweden drie maanden verblijven wanneer je nog niet ingeschreven staat. Je kunt deze tijd gebruiken voor het vinden van werk, zodat je vervolgens kunt aantonen dat je over inkomsten beschikt.

Wil je zeker weten dat je niets vergeet bij het emigreren naar Zweden? Gebruik onze checklist voor een internationale verhuizing! ✔️

Verhuizen naar Zweden

Werken in Zweden

Het is niet vreemd dat steeds meer mensen besluiten te emigreren en te gaan werken in Zweden. Het land staat bekend als een welvarend land en kent tevens een lage inkomensongelijkheid. Dat klinkt goed! Maar we horen je denken: hoe zit het dan met de banenmarkt?

De Zweedse banenmarkt wordt gekenmerkt door tekorten en anderzijds ook door overschotten aan arbeiders. Relatief makkelijk een baan vinden is mogelijk wanneer je geschoold bent binnen deze sectoren:

 • Accountancy;
 • Zorg;
 • Technologie en IT;
 • Horeca;
 • Vleesindustrie;
 • Metaalindustrie.

Werk je in een andere sector?

Niet getreurd! Dat betekent niet direct dat je geen baan zult kunnen vinden. De bananemarkt in Zweden is over het algemeen prima toegankelijk voor expats en veel bedrijven zijn internationaal ingesteld: ook zonder de Zweedse taal te spreken, kun je dus op veel plekken terecht voor een baan. Hou er echter wel rekening mee dat de werkloosheid hoger ligt dan in Nederland, dus dat het vinden van een baan niet zo snel gepiept is als in Nederland.

Werk zoeken in Zweden gebeurt vaak via Arbetsförmedlingen: het arbeidsbureau. Daarnaast heeft Zwedenweb een volledige lijst samengesteld van handige websites waar je vacatures in Zweden kunt vinden.

Een onderneming beginnen

Ben je niet van plan om voor een werkgever te werken, maar wil je je eigen bedrijf beginnen (of meeverhuizen) in Zweden? Dan heb je waarschijnlijk veel aan deze tips en bruikbare info over het runnen van een bedrijf in Zweden. Verdiep je ook in het inschrijvingen van je start-up en de bijbehorende belastingen. Zeker aan te raden – zo bespaar je jezelf het nodige bloed, Zweed en tranen! 😉

Tips bij emigreren naar Zweden

Verhuizen naar Zweden kan om verscheidene redenen een goede beslissing zijn. Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn, want ook Zweden kent de nodige nadelen. Het koude Nederland ontvluchten voor een nog veel kouder Zweden? Dan zijn dit tips en feitjes die je moet weten.

 • Het vinden van werk in Zweden is niet meer zo makkelijk als het ooit was. De werkloosheid ligt hoger dan in Nederland en Zweedse werkgevers zullen in veel gevallen de voorkeur geven aan een Zweed.
 • Hou er rekening mee dat het platteland uitgestrekt is, en dat je veel in de auto zult zitten. Kies je voor een woning op het platteland? Dan is het goed mogelijk dat er kilometers lang niets anders te bekennen is dan jouw woning. Een bezoekje aan de supermarkt is dus niet meer zo a la minute gedaan en ook ligt vereenzaming op de loer.
 • Ook in Zweden is er een tekort aan personeel in de zorg. Dit betekent dat de gezondheidszorg niet zo uitmuntend is als men het soms doet lijken. Door oplopende tekorten in de zorg lopen wachttijden op en neemt de kwaliteit van de zorg af.

En verder..

 • Reken op veel koude én donkere dagen. Winters in Nederland zijn niet te vergelijken met winters in Zweden. Heb je het land nog nooit in de winter bezocht? Dan is ons advies om Zweden eerst voor een langere periode in de winter te bezoeken. Pas dan kun je beoordelen of een emigratie echt iets voor je is, want de winters worden al snel onderschat. Tot je het zelf meemaakt.
 • Kies voor een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in Zweden. Veel internationale verhuisbedrijven voeren verhuizingen naar Zweden uit, maar slechts enkele rijden wekelijks of zelfs dagelijks die kant op. Deze specialisten weten alle ins en outs van het land en weten precies in welke weersomstandigheden ze wel, of juist niet, naar jouw nieuwe woning kunnen rijden.
 • Hang zelf de slingers op! In Zweden heeft men over het algemeen een ”gereserveerde” houding. Dit betekent dat je niet zo makkelijk een gesprek aanknoopt en dus wordt het vinden van nieuwe vrienden wellicht een uitdaging. Zorg daarom dat je je in je eentje goed kunt vermaken en dat je het contact met het thuisfront in Nederland goed onderhoudt.
 • Ga op Facebook op zoek naar expat communities bij jou in de buurt. Zo maak je makkelijker contacten en wordt het wonen in Zweden een stuk aangenamer.

We hopen dat je iets met deze tips kunt. Emigreren is niet niks, het is niet de lange vakantie waar we van dromen. Je zult in Zweden aan het werk gaan, je zult te maken krijgen met extreme winters en weinig zonuren en het wennen aan de cultuur kan in het begin lastig zijn. Maar dit neemt niet weg dat Zweden een prachtig én aangenaam land is om te wonen en werken. Het vergt simpelweg wat flexibiliteit!

Verhuizen naar Zweden

Emigreren naar Zweden: Ervaringen

Ben je benieuwd hoe andere Nederlanders hun verhuizing naar Zweden hebben ervaren? Begrijpen we! Daniël en anderen die je voorgingen, vertellen je maar al te graag over hun ervaringen. Hieronder vind je andere enthousiaste expats die hun persoonlijke ervaringen delen:

Internationaal verhuisbedrijf naar Zweden

Je kunt naar Zweden verhuizen via het vasteland. Daarmee bedoelen we: er is geen schip of vliegtuig nodig. Dat betekent dus dat je twee opties hebt:

 1. Zelf de verhuizing uitvoeren. Het is een optie om een verhuiswagen te huren en zelf de inboedel te verhuizen;
 2. Het verhuizen naar Zweden uitbesteden aan een internationaal verhuisbedrijf. Zit je er niet op te wachten om +/- 17 uur in de auto te zitten en alles zelf uit te voeren? Niet gek. De meeste Nederlanders die naar Zweden verhuizen, kiezen ervoor om dit door een professional te laten doen.

Het voordeel van de verhuizing zelf uitvoeren is dat je flexibeler bent. Daarnaast lijkt het ook goedkoper, maar helaas is dit niet altijd het geval. Omdat je zelf een verhuiswagen dient te huren en op en neer moet rijden, kom je onderaan de streep toch vaak bedrogen uit. Wij van Sirelo raden daarom aan om je goed te verdiepen in de exacte kosten van de verhuizing. Alleen op die manier kun je een weloverwogen keuze maken.

Overweeg je te verhuizen naar Zweden met een verhuisbedrijf?

Vergelijk dan minimaal drie verhuisbedrijven met elkaar. Ieder internationaal verhuisbedrijf hanteert namelijk andere prijzen en daarnaast heeft ook ieder verhuisbedrijf zijn eigen expertises en routes. Dit betekent dat het ene verhuisbedrijf de verhuizing wellicht veel goedkoper kan aanbieden omdat ze bijvoorbeeld wekelijks die kant op gaan.

Wil je op een snelle en simpele manier tot vijf verhuisbedrijven vergelijken zonder zelf op zoek te gaan naar deze verhuizers? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Door onze gratis offertedienst ontvang je vliegensvlug verhuisoffertes én weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Win-win! 

Wonen in Zweden

Tot slot ben je waarschijnlijk nog benieuwd naar meer weetjes over het wonen in Zweden, voordat je besluit te emigreren. We zetten wat info voor je op een rijtje!

Cultuur

De Zweedse cultuur is erg bekend vanwege de vele boeken die het land voortbrengt. Pippi Langkous is het bekendste voorbeeld, maar ook heel veel bekende misdaadromans zijn geschreven door Zweedse schrijvers. Daarnaast zijn Zweedse pop-, house- en metalartiesten populair over de hele wereld.

De natuur speelt een grote rol in Zweden. Bijna heel Zweden is dan ook een nationaal park en men doet er alles aan om de 29 parken schoon en mooi houden. In de zomer brengen veel inwoners een maand door in een sommarställe, een soort zomerhuisje. Vrienden en familie trekken de hele vakantie met elkaar op en ondernemen allerlei activiteiten. De Zweden genieten met elkaar van de eenvoudige maar lekkere Zweedse gerechten, die veel wild en vis bevatten. Veel Zweden eten, in tegenstelling tot in Nederland, twee keer per dag warm. Verder verschillen de Zweedse eetgewoontes niet heel veel van de Nederlandse.

Verschillen tussen Zweden en Nederland

Over het algemeen verschillen de Zweedse en Nederlandse cultuur niet heel veel. In vergelijking met Zweden zijn Nederlanders wel een stuk directer. Een Zweed zal bijvoorbeeld sneller ergens ‘ja’ tegen zeggen, terwijl hij ‘nee’ denkt. Verder is werk minder belangrijk in Zweden dan in Nederland, men ziet het meer als zelfverrijking dan om geld te verdienen in Zweden. Bij zakelijke gesprekken zijn Zweden echter zeer serieus; een gezellig praatje is er niet echt bij. Als je wil gaan werken in Zweden hoef je jezelf echter niet heel anders te gedragen dan in Nederland. Men stelt het wel op prijs als je een beetje Zweeds spreekt!

Onderhoud van Zweedse woningen

Hoewel de woningen over het algemeen goedkoper zijn in Zweden, vereist een Zweeds huis relatief veel onderhoud. Het kan flink koud worden in Zweden, dus de centrale verwarming maakt overuren en staat bijna heel de winter aan. Let er dus op dat de ketel goed werkt! Ook is het belangrijk om op de watervoorziening te letten, zeker bij huizen die niet in stedelijk gebied liggen. Houd er ook rekening mee dat bij het huis meestal ook spullen als de koelkast, vaatwasser en wasmachine inbegrepen zijn. Deze verkeren namelijk niet altijd in goede staat!

Dagelijkse kosten van wonen in Zweden

De kosten van het dagelijks leven in Zweden zijn hoger dan in Nederland. Het grootste verschil zit hem in de levensmiddelen, daarvoor betaal je in Zweden aanzienlijk meer. Voertuigen en transport in het algemeen zijn echter weer een stuk goedkoper dan in Nederland. De maandelijkse lasten, zoals elektriciteit, water en gas, zijn in Zweden ongeveer de helft goedkoper dan in Nederland! Over het algemeen is leven in Zweden iets duurder dan in Nederland, maar in Zweden is het gemiddelde salaris ook iets hoger dan in Nederland.

Klaar voor de verhuizing?

Laat die emigratie naar Zweden nu maar komen! Namens Sirelo wensen we jou heel veel succes tijdens dit grote avontuur, of eigenlijk moeten we zeggen: Lycka till! 😉